Quantcast
Channel: Român Ortodox în Franța
Viewing all 755 articles
Browse latest View live

Părintele Sava de la Oașa, americanul convertit la Ortodoxie: "este greu pentru oricine să mențină un stil de viață ortodox în Occident, pentru că acolo influența de fiecare zi contravine cu duhul ortodox". (Reportaje video)

$
0
0

Pomenirea Sfinţilor Cuvioşi Părinţi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi (7 septembrie) - Viata, Troparul si Acatistul. "Până astăzi, zice, se ţin dogmele cu rugăciunile Sfinţilor Părinţi, precum şi Hristos au făgăduit Sfinţilor Apostoli, iar mai vârtos nouă, păcătoşilor, că va fi cu noi până la sfârşitul veacului"

$
0
0

[...] Şi de multă bucurie şi veselie s-au umplut şi s-au aprins de dumnezeiescul Duh cele dinăuntru ale lor şi s-au cuprins şi mult au plâns. Şi pentru mântuirea sufletului nu puţin au vorbit, încă şi pentru deşertăciunea lumii aceştia din destul au vorbit: cum că trece ca o umbră lumea aceasta şi viaţa noastră ca praful şi ca fumul se stinge; şi cum blagocestivii împăraţi au zidit sfintele mănăstiri şi cu Dumnezeu s-au unit şi Biserica sobornicească întru una au adunat şi au împreunat pre sfintele şapte soboare cu Sfinţii Părinţi şi până astăzi, zice, se ţin dogmele cu rugăciunile Sfinţilor Părinţi, precum şi Hristos au făgăduit Sfinţilor Apostoli, iar mai vârtos nouă, păcătoşilor, că va fi cu noi până la sfârşitul veacului. (…) Şi fără de număr din Sfintele Scripturi au grăit. Şi, după plânsul cel de mângâiere şi după voroava cea duhovnicească, de multă bucurie umplându-se, au făcut masă mare împărătească marele Voievod la Sihastrul şi Stareţul Amfilohie.

Troparul Sfinţilor Cuvioşi Părinţi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, 

glasul al 3-lea:


Cuvioşilor Părinţi Simeon şi Amfilohie, cei ce aţi luminat pădurile Carpaţilor cu rugăciunile voastre şi aţi umplut de mireasmă duhovnicească toată valea Bistriţei, sfetnici de taină ai voievozilor şi făclii luminoase ale călugărilor şi credincioşilor evlavioşi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi, cei ce săvârşim cu dragoste sfântă pomenirea voastră!


Slujba Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie

Stihiri, glas 1



***

Viaţa Sfântului Cuvios Simeon de la Pângărați


Sfântul Cuviosul Părintele nostru Simeon s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ, pe când conducea Ţara Moldovei evlaviosul Domn Alexandru cel Bun.

Încă din tinereţe şi-a arătat dragostea şi râvna pentru cele dumnezeieşti, alegând viaţa monahală şi intrând în obştea Mănăstirii Bistriţa. Aici s-a nevoit în viaţa de ascultare şi a sporit duhovniceşte, tăindu-şi patimile şi voia proprie. Născându-se într-însul dorul după liniştea pustiei, a luat binecuvântare de la egumenul Mănăstirii Bistriţa şi, împreună cu încă doi ucenici ai săi, la anul 1432, în zilele lui Iliaş Voievod, fiul lui Alexandru cel Bun, s-a retras în isihie, pe un picior mai ridicat al malului stâng al pârâului Pângăraţi, la poalele muntelui numit „Păru”, la 5 km depărtare de mănăstirea sa. Aici, cuviosul şi-a făcut o chilie din bârne de brad, într-o poiană înconjurată de păduri seculare, unde s-a nevoit cu ucenicii săi, după voia lui Dumnezeu, în necontenite rugăciuni şi în cugetarea celor cereşti. Sporind mult cu darul Sfântului Duh, ajungând sihastru desăvârşit şi dascăl iscusit al rugăciunii inimii, s-au adunat în jurul lui ucenici iubitori de linişte, aşezământul lui fiind cunoscut timp de 29 de ani sub numele de „Sihăstria lui Simeon”. Auzind Sfântul domnitor Ştefan cel Mare de nevoinţa cuviosului şi înştiinţându-se că nu are biserică unde să se roage cu ucenicii săi, în anul 1461, i-a dăruit bani şi ajutor să înalţe o mică biserică de lemn, hramul ei fiind aşezat, în urma unei vedenii, în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.Terminându-se biserica în acelaşi an, a fost sfinţită la 26 octombrie de Mitropolitul Teoctist I, când a hirotonit în preot pe Simeon, care a devenit astfel primul întemeietor şi egumen al Mănăstirii Pângăraţi, ce s-a numit până în 1508 „Schitul lui Simeon”. Ca părinte duhovnicesc şi începător al vieţii pustniceşti la Pângăraţi, a adunat în jurul său mulţi ucenici iubitori de Hristos şi de linişte. Atât de mult a sporit Cuviosul Simeon cu nevoinţa, cu rugăciunea şi cu darul Duhului Sfânt, încât s-a învrednicit de harisma vindecării bolilor şi a înainte-vederii. Pentru aceea veneau la chilia sa mulţi suferinzi şi se făceau sănătoşi cu rugăciunea lui. Veneau încă şi credincioşi din sate şi chiar dregători din sfatul ţării ca să ceară binecuvântare şi cuvânt de folos, căci era iscusit rugător şi povăţuitor de suflete. Pentru aceea şi Sf. Ştefan cel Mare, Domnul Moldovei, îl iubea şi, adeseori, îi cerea sfatul şi rugăciunea pentru el şi pentru ţară, care era mereu ameninţată de păgâni.

Prin îngăduinţa lui Dumnezeu, în anul 1476 au năvălit turcii asupra Moldovei şi, „pentru păcatele poporului”, l-au biruit pe Ştefan cel Mare în luptele de la Războieni. Văzând primejdia aceasta, Cuviosul Simeon şi-a luat ucenicii, s-a rugat lui Dumnezeu pentru domn şi pentru ţară ca să-i scape din mâinile cotropitorilor, apoi au trecut peste Carpaţi în Transilvania, stabilindu-se la Mănăstirea Caşiva, unde, după puţin timp, s-a mutat cu pace la cereştile locaşuri, în toamna aceluiaşi an, 1476, intrând în ceata Cuvioşilor Părinţi. După adormirea sa, a fost îngropat de ucenicii săi cu cinste în acea mănăstire.

Sfinţenia Cuviosului Simeon se arată şi prin aceea că, după moarte, a strălucit şi prin sfintele sale moaşte, care au fost cinstite de Ştefan Voievod. Despre aducerea moaştelor Sfântului Simeon ne spune Ieromonahul Atanasie, în Cuvântul despre zidirea Sfintei Mănăstiri Pângăraţi: 
„După ce s-au întors turcii şi s-a potolit vrajba robiei şi s-a făcut pace, atunci a trimis Ştefan voievod şi i-a adus sfintele lui moaşte într-o raclă cinstită şi le ţinea în vistieria sa cu cinste. Apoi, luând o parte din sfintele lui moaşte, le-a oprit pentru blagoslovenie şi cu aromate cu bune miresme şi cu tămâie le tămâia totdeauna spre credinţa şi bună întărire a dreptei-credinţe a domniei sale, iar mai vârtos pentru dragostea şi căldura duhovnicească ce avea mai-nainte către dânsul; iar rămăşiţa sfintelor lui moaşte cu cuviinţă sfinţită şi cu cinste le-a îngropat în cetatea Socevei”
Această aducere a sfintelor lui moaşte se pare că a avut loc spre sfârşitul anului 1484, când se ştie că ucenicii cuviosului s-au întors din nou la sihăstria lor, întemeiată de Sfântul Simeon Ieroschimonahul.

Poiana Sihaștrilor

Viaţa Sfântului Cuvios Amfilohie de la Pângărați 


Sfântul Cuviosul Părintele nostru Amfilohie de la Pângăraţi s-a născut în anul 1487, undeva în partea de nord a Moldovei.Viaţa monahală şi-a început-o de foarte tânăr, la Mănăstirea Moldoviţa, de unde a venit la Pângăraţi, în anul 1508. Aici a fost ales, de către toţi, ocârmuitor, conducând obştea mănăstirii timp de 56 de ani.

Despre el vorbeşte Ieromonahul Anastasie de la Mănăstirea Moldoviţa, care l-a cunoscut personal:
 „Din copilăria sa s-a nevoit în viaţa călugărească, fiind mărturisit de toţi pentru faptele lui cele bune. Şi era scriitor foarte iscusit şi ştia meşteşug a lucra la lemn şi era cinstit de toţi Domnii şi miluit, dară de carte om prost se arăta. Şi până la bătrâneţe bine şi-a ocârmuit viaţa sa; în foame şi în sete, în răbdare şi întru osteneale, întru toată nevoinţa duhovnicească. Şi de la draci năpăşti şi ispite multe a răbdat până la moarte. Şi sfârşitul vieţii sale bine au săvârşit: că a dat ţărna ţărnei şi s-a dus în calea cea lungă a părinţilor, luându-şi plata ostenelilor sale de la Dreptul Judecător şi cu cinste fiind îngropat de ucenicii săi”.
Nevoinţele sale nu au fost trecute cu vederea de Stăpânul tuturor, ci au atras cu ele purtarea Sa de grijă şi ocrotirea Sfântului Dimitrie, patronul mănăstirii, care, prin arătare dumnezeiască, i-a cerut Domnitorului Alexandru Lăpuşneanu să zidească la Pângăraţi o biserică în numele său pe locul celei vechi de lemn, care fusese arsă de turci. Pe când Voievodul se afla în târgul Pietrei, precum aveau obicei Domnii Moldovei a umbla pe la târguri şi cetăţi din vremi de demult, 
când a fost luna lui Octombrie, în 22 de zile, la miezul nopţii, i s-a arătat lui în vis un voinic cu veşminte albe îmbrăcat şi foarte frumos, cu dumnezeiască slavă împodobit şi i-a zis lui: Scoală-te, Voievodule, şi degrab să mergi la Pângăraţi, unde petrece un sihastru Amfilohie aproape de 50 de ani, şi să zideşti întru numele mieu biserica pe locul unde am avut mai-nainte făcută de bătrânul Ştefan Voievod în zilele stareţului Simeoan Ieromonah. (…) Iară Domnul Alexandru cu glas lin l-au întrebat, zicând: Cine eşti, doamne, cu atâta dumnezeiască podoabă îmbrăcat şi cu slavă împodobit? Iar el i-au răspuns: Eu sunt Sfântul Dimitrie, Mucenicul lui Hristosşi ostaş, şi de la Maximilian muncitorul, pentru Hristos, în cetatea Solonului (Tesalonic) în temniţă am fost închis şi muncit şi în coastă împuns, carele în toată lumea şi în toată marginea se slăveşte numele mieu şi în pământul acesta numai în pustie biserică nu am.(…) Şi în grabă şi singur Domnul şi cu toţi boiarii au sosit la Sihastrul Amfilohie şi au început a-i spune vedenia, zicând: Măcar că eu, cinstite Părinte, n-am dat crezării îndată visul, (pentru că) Sfânta Scriptură şi Părinţii noştri cei duhovniceşti ne învaţă pe noi să nu credem visurile, iar eu am adunat pe credincioşi boiarii miei şi pe filosofi şi toţi au judecat că de la Dumnezeu este şi foarte ne-am bucurat. Acestea grăind amândoi, au zis şi Sihastrul că de la Dumnezeu este vedenia.Şi de multă bucurie şi veselie s-au umplut şi s-au aprins de dumnezeiescul Duh cele dinăuntru ale lor şi s-au cuprins şi mult au plâns. Şi pentru mântuirea sufletului nu puţin au vorbit, încă şi pentru deşertăciunea lumii aceştia din destul au vorbit: cum că trece ca o umbră lumea aceasta şi viaţa noastră ca praful şi ca fumul se stinge; şi cum blagocestivii împăraţi au zidit sfintele mănăstiri şi cu Dumnezeu s-au unit şi Biserica sobornicească întru una au adunat şi au împreunat pre sfintele şapte soboare cu Sfinţii Părinţişi până astăzi, zice, se ţin dogmele cu rugăciunile Sfinţilor Părinţi, precum şi Hristos au făgăduit Sfinţilor Apostoli, iar mai vârtos nouă, păcătoşilor, că va fi cu noi până la sfârşitul veacului.(…) Şi fără de număr din Sfintele Scripturi au grăit.Şi, după plânsul cel de mângâiere şi după voroava cea duhovnicească, de multă bucurie umplându-se, au făcut masă mare împărătească marele Voievod la Sihastrul şi Stareţul Amfilohie. (…)Şi apoi au întrebat pe Sfântul Stareţ marele Voievod Alexandru: Fost-au înainte vreme şi mai înainte de tine vieţuitori călugări pe locul acesta, au n-au fost? Iar el pre amăruntul i-au povestit pentru viaţa Sfântului Simeon preotul”.
„Cu bunăvoirea lui Dumnezeu şi cu sporirea Preasfântului Duh şi cu ajutorul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ostaşul lui Hristos, s-au zidit şi s-au săvârşit Sfânta Mănăstire întru numele Sfântului Mucenic şi s-au sfinţit de Grigorie Mitropolit al Socevei în anul 1560 din porunca lui Alexandru Voievod”.

În anul 1566, Cuviosul Amfilohie Sihastrul, cunoscând că i se apropie sfârşitul vieţii, a adunat pe toţi fiii săi duhovniceşti şi le-a dat cuvântul său cel mai de pe urmă. Apoi, sărutându-i cu lacrimi, a lăsat egumen la Pângăraţi în locul său pe Ieromonahul Teodorit, ucenicul său, iar el s-a retras la Moldoviţa, mănăstirea lui de metanie. Acolo,fericitul Amfilohie a primit marele şi îngerescul chip al schimniciei sub numele de Enoh, ca cel ce întotdeauna se înalţă cu inima şi cu dorirea către cele cereşti, adăugând osteneli peste osteneli, timp de încă patru ani de zile. Iar în anul 1570, aflând de la Duhul Sfânt ceasul morţii sale, s-a împărtăşit cu Sfintele Taine şi şi-a dat cu pace sufletul său în braţele Domnului nostru Iisus Hristos, în 7 septembrie, la şapte ceasuri din noapte, în zilele lui Bogdan Voievod. Iar despre sfârşitul său minunat dă mărturie Ieromonahul Anastasie astfel:
„Acestea toate mi le-au spus mie Părintele Amfilohie şi stareţ de la Sfânta Mănăstire Pângăraţi mie, smeritului Ieromonah Anastasie de la Mănăstirea Moldoviţei, mult păcătosului şi întru tot netrebnicului, că mare dar au luat bătrânul Amfilohie mai-nainte de mutarea sa, că vremea şi ziua mutării sale au spus-o mie, smeritului Anastasie, şi nimenea să nu fie necredincios ca să nu cadă în ispită, că întru adevăr toate acestea adevărate sunt. Acestea toate le-am scris pentru ca să nu se uite mai pre urmă, în urma acestui neam, şi oricine vor vrea să râvnească acestor Sfinţi Părinţi”.
Întrucât Cuviosul Amfilohie a fost cinstit încă din viaţă ca sfânt, îndată după mutarea sa din trup, părinţii celor două mănăstiri, Moldoviţa şi Pângăraţi, îl prăznuiau anual la data săvârşirii sale.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi! Amin.


  Acatistul Sfinţilor Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi



Condacul 1

Apărătorilor noştri şi grabnic rugători către Dumnezeu, iubitorilor de nevoinţe, degrabă ajutători, Cuvioşilor Părinţi Simeon şi Amfilohie, acum, din suflet cântare de laudă să le aducem noi, zicând: Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi, rugători către Dumnezeu pentru sufletele noastre!

Icosul 1

Îngereasca viaţă din copilărie iubind, Cuvioase Părinte Simeoane, ai dorit a te logodi cu Mirele cel ceresc şi pentru aceasta ai lepădat lumea şi cele ale ei, luând jugul cel uşor al lui Hristos, pentru care cântăm ţie:

Bucură-te, că din părinţi binecredincioşi te-ai născut;
Bucură-te, că pe Hristos din copilărie L-ai iubit;
Bucură-te, că din pământul Moldovei ai răsărit;
Bucură-te, iubitorule al marilor nevoinţe;
Bucură-te, împlinitorule al cereştilor făgăduinţe;
Bucură-te, al pustnicilor povăţuitorule;
Bucură-te, al sfintelor porunci împlinitorule;
Bucură-te, al vieţii monahiceşti următorule;
Bucură-te, al îngerilor râvnitorule;
Bucură-te, vas de Duhul Sfânt purtător;
Bucură-te, al rugăciunii neîncetate doritorule;
Bucură-te, de Dumnezeu cuvântătorule;
Bucură-te, al sfintelor porunci împlinitorule;
Bucură-te, Părinte Simeoane, neîncetat rugătorule!

Condacul al 2-lea

Dorind să urmezi vieţii călugăreşti, cu mare râvnă ai urmat lui Hristos, răstignindu-ţi voia întru ascultare, omorându-ţi poftele trupului cu nevoinţa şi cântând neîncetat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Răsărind din părinţi drept-credincioşi în pământul Moldovei, Cuvioase Părinte Amfilohie, adus ai fost de aceştia lui Hristos ca un dar de mult preţ, împlinind prin aceasta dorinţa ta cea sfântă de a urma vieţii călugăreşti; iar noi, văzând dragostea ta pentru Hristos, îţi cântăm:

Bucură-te, că din copilărie pe Hristos L-ai iubit;
Bucură-te, că mirele Hristos în inima ta s-a odihnit;
Bucură-te, că ai fost ales de Duhul Sfânt;
Bucură-te, iubitorule al fecioriei;
Bucură-te, râvnitorule al călugăriei;
Bucură-te, pentru Hristos osârduitorule;
Bucură-te, următor al nevoitorilor;
Bucură-te, că îngerii, văzând alegerea ta, s-au bucurat;
Bucură-te, că îngerii pe Hristos L-au lăudat;
Bucură-te, a pustnicilor cunună;
Bucură-te, îndemn la faptă bună;
Bucură-te, Părinte Amfilohie, neîncetat rugătorule!

Condacul al 3-lea

Veniţi, iubitorilor de nevoinţe, în această zi să-i lăudăm pe cei ce asemenea îngerilor pe pământ s-au arătat, pe luminătorii şi povăţuitorii monahilor, cununile Bisericii noastre, mijlocitorii înaintea tronului ceresc pentru sufletele noastre şi împreună cu ei să-I strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Copleşiţi fiind de grijile vieţii, înconjuraţi de ispite şi de necazuri, ne apropiem de voi, iubitorilor ai vieţii îngereşti, din inimă aducându-vă această cântare de laudă:

Bucuraţi-vă, întâistătători ai monahilor;
Bucuraţi-vă, îngeri în trup omenesc;
Bucuraţi-vă, diamante preastrălucitoare;
Bucuraţi-vă, crini bine mirositori ai faptelor bune;
Bucuraţi-vă, lucrători ai sfintelor porunci;
Bucuraţi-vă, locuitori ai Raiului;
Bucuraţi-vă, poame ale împărăţiei cerurilor;
Bucuraţi-vă, cei asemenea marilor pustnici;
Bucuraţi-vă, luceferi ai cerului duhovnicesc;
Bucuraţi-vă, stele preastrălucitoare ale bolţii Bisericii;
Bucuraţi-vă, flori împodobite cu purpură cerească;
Bucuraţi-vă, râuri de înţelepciune;
Bucuraţi-vă, Cuvioşi Părinţi, rugători pentru sufletele noastre!

Condacul al 4-lea

Auzind, Preacuvioase Părinte Simeoane, de nevoinţele pustnicilor din munţii Neamţului, focul dragostei dumnezeieşti în inima ta neîncetat se aprindea şi, dorind a urma nevoinţelor celor mai desăvârşite, ţi-ai plecat genunchii în faţa icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Ana, cerând dumnezeiasca binecuvântare pentru a urma vieţii pustniceşti şi a-I cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Ca un cerb la izvoarele apelor, aşa ai alergat, Părinte Simeoane, în adâncul pustiei, căutând loc prielnic sfintelor nevoinţe şi pregătindu-ţi inima pentru a primi lumina dumnezeiască, iar noi îţi cântăm unele ca acestea:

Bucură-te, că mănăstirea metaniei tale o ai lăsat;
Bucură-te, că în singurătate ai alergat;
Bucură-te, că de Sfânta Ana ai fost binecuvântat;
Bucură-te, că Maica Domnului cu Acoperământul ei te-a apărat;
Bucură-te, că de focul dragostei dumnezeieşti inima ta s-a aprins;
Bucură-te, de ispitele tinereţii neînvins;
Bucură-te, că la poalele muntelui Păru te-ai aşezat;
Bucură-te, că aici sihăstrie ai întemeiat;
Bucură-te, că peşteră în munte ai săpat;
Bucură-te, că din peşteră ai făcut ceresc palat;
Bucură-te, că mulţi monahi în ascultarea ta au intrat;
Bucură-te, al lor povăţuitor neîncetat;
Bucură-te, Părinte Simeoane, neîncetat rugătorule!

Condacul al 5-lea

Bătrânii mănăstirii se bucurau, Părinte Amfilohie, văzând în tine dorul după Hristos, căci, deşi tânăr fiind, harul Duhului Sfânt s-a sălăşluit deplin în tine, îndemnându-te să cânţi neîncetat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Lumina faptelor tale, Părinte, s-a răspândit pretutindeni, pentru aceasta monahii tineri şi bătrâni veneau la tine ca la un izvor de înţelepciune, iar noi îţi aducem unele ca acestea:

Bucură-te, sfeşnic purtător de Hristos;
Bucură-te, cădelniţă de tămâie cu bun miros;
Bucură-te, privighetoare care-L laudă pe Hristos;
Bucură-te, cerească albină care ai adunat nectarul faptei bune;
Bucură-te, vultur ceresc;
Bucură-te, luptător neînvins de vrăjmaşii cei netrupeşti;
Bucură-te, lucrătorule al ţarinii duhovniceşti;
Bucură-te, iubitorule al ascultării;
Bucură-te, pildă de smerenie;
Bucură-te, porumbel al curăţiei;
Bucură-te, mireasma faptei bune;
Bucură-te, pom plin de roade duhovniceşti;
Bucură-te, Părinte Amfilohie, neîncetat rugătorule!

Condacul al 6-lea

Următori făcându-vă Sfinţilor Părinţi din vechime, v-aţi învrednicit a fi împreună cu ei în Lumina lui Hristos, bucurându-vă de frumuseţile Raiului; aduceţi-vă aminte şi de noi, care cântăm cântare de laudă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Precum voi odinioară aţi cerut în ajutor rugăciunile Sfinţilor Părinţi, aşa şi noi, care ne-am învrednicit a vă avea pe voi ocrotitori, ne rugăm să mijlociţi înaintea lui Hristos pentru cei care vă aduc această cântare:

Bucuraţi-vă, ascultătorii Marelui Vasile;
Bucuraţi-vă, următorii Cuvântătorului Grigorie;
Bucuraţi-vă, mustrători ai răutăţii ca şi Gură de Aur;
Bucuraţi-vă, iubitori ai tăcerii ca Sfântul Arsenie;
Bucuraţi-vă, râvnitori ai privegherii precum Marele Antonie;
Bucuraţi-vă, povăţuitori ai obştii voastre ca slăvitul Eftimie;
Bucuraţi-vă, cei asemenea la obicei precum Cuviosul Pahomie;
Bucuraţi-vă, locuitori împreună cu Daniil Sihastrul;
Bucuraţi-vă, că vă veseliţi împreună cu Sfântul Paisie de la Neamţ;
Bucuraţi-vă, ajutători ai săracilor precum Sfânta Cuvioasă Parascheva;
Bucuraţi-vă, şi mijlociţi împreună cu toţi sfinţii pentru noi;
Bucuraţi-vă, Cuvioşi Părinţi, rugători pentru sufletele noastre!

Condacul al 7-lea

Adunându-se, Cuvioase Părinte Simeoane, mulţi iubitori ai ostenelilor călugăreşti şi neavând lăcaş de rugăciune, ai alergat, Părinte, la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care neîncetat zidea biserici, cerându-i ajutorul, iar el, văzând în tine darurile Preasfântului Duh, pe tine te-a miluit, iar lui Dumnezeu laudă a cântat: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Biserică lui Dumnezeu ai ridicat, Părinte Simeon, cu ajutorul Sfântului Voievod Ştefan, luând ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care în vedenie ţi se arătase, iar noi, fiii tăi, întru căldura duhului, îţi cântăm unele ca acestea:

Bucură-te, a noastră mângâiere;
Bucură-te, în rugăciuni neîncetată veghere;
Bucură-te, al monahilor păstor;
Bucură-te, al creştinilor povăţuitor;
Bucură-te, al mănăstirii tale ocrotitor;
Bucură-te, cu Sfântul Voievod Ştefan cel Mare împreună ctitor;
Bucură-te, al Moldovei luminător;
Bucură-te, blândule păstor;
Bucură-te, dulce ostenitor;
Bucură-te, că în peşteră te-ai nevoit;
Bucură-te, că cererile tale s-au împlinit;
Bucură-te, purtătorule de Dumnezeu părinte;
Bucură-te, Părinte Simeoane, neîncetat rugătorule!

Condacul al 8-lea

Monahii schitului Cuviosului Simeon, auzind despre înţelepciunea ta, Cuvioase Părinte Amfilohie, te-au ales să le fii păstor, iar tu, plin fiind de smerenie şi de ascultare, te-ai supus voii lui Dumnezeu şi ei, plini de recunoştinţă, au cântat lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Încredinţându-te voii lui Dumnezeu şi rugăciunilor Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul acestui sfânt lăcaş, ai păstorit cu smerenie şaizeci de ani turma lui Hristos, răbdând neîncetate ispite şi încercări, iar noi cu un glas cântăm unele ca acestea:

Bucură-te, cel hrănit cu rugăciunea;
Bucură-te, cel împodobit cu înţelepciunea;
Bucură-te, postitorule;
Bucură-te, ostenitorule;
Bucură-te, cel mult răbdătorule;
Bucură-te, iubitorule al tăcerii;
Bucură-te, râvnitorule al privegherii;
Bucură-te, cel ce ai fost om ceresc;
Bucură-te, cel de toţi domnitorii miluit;
Bucură-te, al rugăciunii zid nebiruit;
Bucură-te, că te-ai învrednicit de vedenii dumnezeieşti;
Bucură-te, cel plin de daruri duhovniceşti;
Bucură-te, Părinte Amhilohie, neîncetat rugătorule!

Condacul al 9-lea

Precum lumina străluceşte în întuneric, aşa şi faptele voastre au strălucit, de aceea domnii şi boierii, bogaţii şi săracii se hrăneau din cuvintele voastre cele pline de har, iar lui Dumnezeu cântau: Aliluia!
Icosul al 9-lea

Necredincioşii nu se pricep să spună cum pământul românesc a odrăslit atâtea flori duhovniceşti cu care este împodobită Biserica lui Hristos, iar credincioşii aleargă către voi, Sfinţilor Părinţi, aducându-vă această cântare de laudă:

Bucuraţi-vă, părinţi fericiţi;
Bucuraţi-vă, păstori desăvârşiţi;
Bucuraţi-vă, ai noştri păzitori;
Bucuraţi-vă, ai ţării noastre rugători;
Bucuraţi-vă, ai monahilor leneşi mustrători;
Bucuraţi-vă, sprijinitori ai celor râvnitori;
Bucuraţi-vă, ai ortodocşilor laudă;
Bucuraţi-vă, ai românilor pavăză;
Bucuraţi-vă, laudă a Mănăstirii Pângăraţi;
Bucuraţi-vă, tărie a credinţei noastre;
Bucuraţi-vă, a raiului desfătare;
Bucuraţi-vă, stele de dumnezeiască lumină purtătoare;
Bucuraţi-vă, Cuvioşi Părinţi, rugători pentru sufletele noastre!

Condacul al 10-lea

Păgânii agareni venind asupra Moldovei, tu, Cuvioase Simeon, ca un părinte iubitor de fii, ţi-ai adunat turma cuvântătoare şi ai fugit din faţa primejdiei în Ţara Ardealului, urmând cuvântului Mântuitorului, şi îndurând dureri sufleteşti şi trupeşti pentru ţara şi fiii tăi, ai dat laudă lui Dumnezeu pentru toate, zicând: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Fiind în amară pribegie, Părinte Simeon, ţi-ai simţit sfârşitul aproape şi, adunându-ţi fiii tăi, le-ai dat sfatul cel mai de pe urmă, după care ţi-ai dat sufletul în mâinile lui Hristos, pe Care L-ai iubit şi slujit din tinereţe, iar fiii tăi, fiind cuprinşi de jale, îţi cântau unele ca acestea:

Bucură-te, nădejdea noastră;
Bucură-te, scăparea noastră;
Bucură-te, al nostru mijlocitor;
Bucură-te, al nostru îndrumător;
Bucură-te, a noastră binecuvântare;
Bucură-te, a noastră aleasă floare;
Bucură-te, minte dumnezeiască;
Bucură-te, lumină cerească;
Bucură-te, că te-ai dus la odihnă;
Bucură-te, cerească grădină;
Bucură-te, că îngerii te-au primit;
Bucură-te, că la Hristos te-ai suit;
Bucură-te, Părinte Simeoane, neîncetat rugătorule!

Condacul al 11-lea

Rugăciunea fiindu-ţi scăpare, Cuvioase Părinte Amfilohie, ai cerut de la Dumnezeu un ctitor pentru a ridica ceresc lăcaş de închinare, iar Dumnezeu, făcând voia celor ce-L iubesc pe El, a trimis pe voievodul Alexandru Lăpuşneanu, care a ridicat biserică obştii tale, iar tu, mulţumind lui Dumnezeu, ai cântat: Aliluia!

Icosul al 11-lea

După zidirea bisericii, te-ai întors, Părinte Amfilohie, la metania ta, unde ai petrecut în tinereţe, mai înainte cunoscând ieşirea ta din trup, ai lăsat cuvintele tale ca testament fiilor tăi, care cu lacrimi cântau unele ca acestea:

Bucură-te, că cerească chemare ai primit;
Bucură-te, că te-ai învrednicit de a Raiului desfătare;
Bucură-te, că pe diavoli i-ai biruit;
Bucură-te, că îngerii te-au primit;
Bucură-te, că pe fiii tăi cu sfaturi duhovniceşti i-ai întărit;
Bucură-te, că sfârşitul tău mai înainte l-ai cunoscut;
Bucură-te, că acest sfârşit ucenicului tău l-ai descoperit;
Bucură-te, că inima lui de întristare s-a umplut;
Bucură-te, a noastră mângâiere;
Bucură-te, a noastră milostivire;
Bucură-te, că locuieşti cu sfinţii îngeri;
Bucură-te, că te rogi pentru cei săraci şi singuri;
Bucură-te, Părinte Amfilohie, neîncetat rugătorule!

Condacul al 12-lea

În această zi a pomenirii voastre, ne apropiem de voi, Sfinţilor Cuvioşi Părinţi, cu căldura inimii, noi, cei cuprinşi de nenumărate încercări, boli, necazuri şi întristări, aducând lui Dumnezeu, Cel ce v-a proslăvit pe voi, cântare: Aliluia!

Icosul al 12-lea

După ieşirea voastră din trup, Sfinţilor Cuvioşi Părinţi, cei ce v-au iubit nu v-au uitat pe voi, căci Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt aducând moaştele tale, Sfinte Simeoane, în cetatea Sucevei, le cinstea cu tămâieri şi rugăciuni pentru dragostea pe care a avut-o mai înainte către tine, iar fiii tăi cei sufleteşti, Sfinte Părinte Amfilohie, ţi-au făcut slujbă de pomenire şi cinstire în tot anul. Acum şi noi cei de pe urmă ne alăturăm lor, aducându-vă cântare de laudă:

Bucuraţi-vă, scăparea noastră din nevoi;
Bucuraţi-vă, izbăvitori de cei vicleni şi răi;
Bucuraţi-vă, a rătăciţilor lumină;
Bucuraţi-vă, a monahilor pildă bună;
Bucuraţi-vă, ocrotitori ai sihaştrilor;
Bucuraţi-vă, miluitori ai săracilor;
Bucuraţi-vă, mângâierea necăjiţilor;
Bucuraţi-vă, a cuvioşilor cunună;
Bucuraţi-vă, a Moldovei roadă bună;
Bucuraţi-vă, sfătuitori de taină ai voievozilor;
Bucuraţi-vă, ai Mănăstirii Pângăraţi întemeietorilor;
Bucuraţi-vă, Cuvioşi Părinţi, rugători pentru sufletele noastre!

Condacul al 13-lea

O, Preafericiţilor Părinţi Simeon şi Amfilohie, primiţi a noastră umilă rugăciune şi mijlociţi înaintea lui Dumnezeu să ne izbăvească de toată ispita, scoţându-ne din chinul ce va să fie pe noi toţi cei ce vă lăudăm şi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zice Icosul 1: Îngereasca viaţă din copilărie iubind…, Condacul 1: Apărătorilor noştri şi grabnic rugători…,
Icosul 1

Îngereasca viaţă din copilărie iubind, Cuvioase Părinte Simeoane, ai dorit a te logodi cu Mirele cel ceresc şi pentru aceasta ai lepădat lumea şi cele ale ei, luând jugul cel uşor al lui Hristos, pentru care cântăm ţie:

Bucură-te, că din părinţi binecredincioşi te-ai născut;
Bucură-te, că pe Hristos din copilărie L-ai iubit;
Bucură-te, că din pământul Moldovei ai răsărit;
Bucură-te, iubitorule al marilor nevoinţe;
Bucură-te, împlinitorule al cereştilor făgăduinţe;
Bucură-te, al pustnicilor povăţuitorule;
Bucură-te, al sfintelor porunci împlinitorule;
Bucură-te, al vieţii monahiceşti următorule;
Bucură-te, al îngerilor râvnitorule;
Bucură-te, vas de Duhul Sfânt purtător;
Bucură-te, al rugăciunii neîncetate doritorule;
Bucură-te, de Dumnezeu cuvântătorule;
Bucură-te, al sfintelor porunci împlinitorule;
Bucură-te, Părinte Simeoane, neîncetat rugătorule!

Condacul 1

Apărătorilor noştri şi grabnic rugători către Dumnezeu, iubitorilor de nevoinţe, degrabă ajutători, Cuvioşilor Părinţi Simeon şi Amfilohie, acum, din suflet cântare de laudă să le aducem noi, zicând: Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi, rugători către Dumnezeu pentru sufletele noastre!

şi această

Rugăciune către Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi


Sfinţilor Preacuvioşi Părinţi Simeon şi Amfilohie, primiţi a noastră rugăciune şi mijlociţi nouă mila Celui Preaînalt. Izbăviţi-ne cu rugăciunea voastră, Preacuvioşilor, de relele ce vin asupra noastră, ca neîncetat să vă lăudăm pe voi. Ştiţi neputinţa firii noastre, dar şi credinţa noastră o vedeţi şi suspinurile noastre le auziţi; nu ne lăsaţi, Sfinţilor Părinţi, când alergăm la voi. Rugaţi-vă Mântuitorului Iisus Hristos pentru noi, nevrednicii, să ierte greşelile noastre şi să ne dea dragoste curată şi putere a face tot binele spre slava Preasfântului Său nume. Ne rugăm vouă: ajutaţi-ne, Sfinţi Părinţi, că deşi am greşit din ispita celui rău, dar cu inima zdrobită la voi alergăm să ne ocrotiţi de săgeata cea ucigătoare a vrăjmaşului care răneşte de moarte sufletele noastre; izbăviţi-ne de neputinţele noastre sufleteşti şi trupeşti, mijlociţi pentru Ţara în care v-aţi născut şi v-aţi desăvârşit, ocrotiţi mănăstirea întemeiată de voi şi pe toţi creştinii care aduc slavă, mulţumită şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Şi se face otpustul.


LEGATURI:

Din medicamentele Sfântul Nectarie de Eghina: Theotokarion - rugăciuni în versuri închinate Maicii Domnului, carul Cuvântului dumnezeiesc și răsăritul luminos al zilei de taină

$
0
0


Precum insusi Sfantul Nectareie marturiseste, poezia a fost pentru el, asa cum e si pentru intreg cultul si pentru teologia liturgica a Bisericii Ortodoxe, modul firesc de a se apropia și comunica cu Dumnezeu.

"Aceste imne", spune Sfantul Necatarie cu referire la continutul volumului numit Triadikon,
"mi-au fost dictate de sentimentul de a aduce slujba de inchinare lui Dumnezeu si de dorinta de a-L lauda imnografic. Poezia sacra a fost pentru mine o indeletnicire duhovniceasca aducatoare de bucurie, la masura sentimentului meu religios. Prin imn mi-am exprimat admiratia fata de lucrarile Creatorului si am laudat intelepciunea, bunatatea si atotputernicia dumnezeiasca".[...]
Imboldurile exprimarii trairilor sale intime sub forma poetica au fost cu precadere doua. Suferinta asumata in decursul unei vieti incercate de multa nedreptate si persecutii a devenit materia din care, printr-o alchimie sacra, s-au ivit poemele sale.Alcatuirea unui imn inchinat Maicii Domnului, a unui canon in care preaslavea Sfanta Treime era pentru sufletul sau afierosit cu totul lui Dumnezeu modul de recreare si detensionare in fata efortului zilnic si a presiunilor de tot felul care il asaltau. [...]

Constient de valoarea pedagogica a acestora, Sfantul insusi folosea textele imnografice si, in special, imnele compuse de el in diverse situatii, atat in mod obisnuit la strana, cat si pentru a-si sustine lectiile de Pastorala, cantandu-le impreuna cu elevii sai.

Astfel, intr-una din scrisorile sale catre monahia Xenia, stareta Manastirii Sfanta Treime, le cere monahiilor urmatoarele:
„Vreau ca [monahia Eufemia] sa-si sileasca inima spre a se bucura, vreau sa cante imne Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu, pentru ca sufletul ei sa-si afle desfatarea. In incercarile voastre cantati-i Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoare si negresit va veti elibera de necazuri. Siliti-va inima, cantandu-I lui Dumnezeu si laudand-o pe Doamna noastra de Dumnezeu Nascatoarea. Vreau ca toate sa va bucurati, pentru ca tristetea sa nu afle nici o portita prin care sa patrunda in inima voastra.
De asemenea, nelinistilor monahiei Ecaterina, Sfantul ii trimite ca raspuns si medicament nu sfaturi duhovnicesti sau vreo "ascultare" monahala, ci "un poem inchinat Maicii Domnului Grabnic-Ascultatoarea pentru ca, citindu-l sa-si inalte mintea si inima la milosarda Maica a Domnului, si astfel va avea parte de sprijinul si ajutorul ei neintarziat"[...]

Din "Un ierarh contemporan taumaturg, iubitor de muzica si poezie" - introducere la Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina,"Theotokarion - Rugăciuni în versuri închinate Maicii Domnului"



 Cântări către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria

 Oda întâi


Cântând, te măresc pe Tine, Curată,
ceea ce neamului nostru mărire ai adus.
Rugându-mă ție, te rog Prealăudată,
ceea ce Fiului pururea te rogi.

Binecuvântându-te, te fericesc, Stăpână, pe tine,
cea lăudată de mulțime nenumărată de credincioși,
Cânt harul Tău de Împărăteasă,
pe care cetele de îngeri îl măresc.
Mireasă fără de stricăciune și nenuntită,
te implor, mintea mi-o umple de har.
Fiica nepătată, ce n-ai cunoscut nunta
ochii, te rog, luminează-mi.
Marie, Maica și Mireasa lui Dumnezeu,
căile, mă rog, îndreaptă-mi-le,
Maică și Fecioară, Stăpână nepătată,
păzește-mă pe mine, cel aflat în primejdii.

Începutul mântuirii noastre,
lucrează-mi mântuirea.
Începătoarea bunăvoirii arătate nouă,
dăruiește-mi și mie binecuvântarea cea dumnezeiască.

Ceea ce ai născut lumina cea neapusă
luminează-mi întunecata minte.
Ceea ce ai risipit beznele rătăcirilor,
învață-mă sa pășesc pe calea cea dreaptă.

Împărăteasă a toate, Ocrotitoarea lumii,
izbăvește-mă de ispite și primejdii.
Ceea ce ai născut harul lumii
dăruiește-mi bucuria cea veșnică.

Arătarea tainei celei înfricoșătoare,
deschide-mi ușile pocăinței.
Nimicitoarea păcatului muritorilor,
arată-mă fiu al mântuirii.

Ceea ce L-ai purtat pe Hristos în brațele tale,
fă-mi-L îndurător pe Judecătorul.
Ceea în brațele tale L-ai hrănit cu lapte pe Făcătorul,
fă-mi-L milostiv pe Stăpânul a toate.
Comoara cea nesecată a vieții,
îmbogățește-mi sufletul sărman.
Candela atotluminoasă, purtătoare a Luminii,
luminează-mi mintea întunecată.

A lui Dumnezeu Mireasa, puterea celor osteniți,
întărește-mi sufletul cel trudit.
Preacântată, tămăduitoarea celor bolnavi,
vindecă-mă pe mine, cel cumplit suferind.

Izvor frumos curgător, izvorâtor din Dumnezeu,
ești tu, pururea fiitor și nesecat,
udă-mi sufletul cel însetat
și-l arată țarină bogată adăpată.

Începutul bunăvoinței dumnezeiești,
binevoiește, Curată, a mă izbăvi eu.
Limanul cel bun al celor ce plutesc pe mare,
mântuiește-mă de furtuni.

Hrană scoborâtoare din mană,
satura-mi sufletul cel înfometat.
Diaconiță Sfântă a desfătării
învrednicește-mă și pe mine de dumnezeiasca desfătare.

Nor atotluminos, purtător al luminii,
luminează-mi sufletul, cugetul și ochii.
Mireasă nenuntită, atotnepătată,
milostivește-te de cei ce-ți cântă înflăcărat.
Ceea ce ai purtat Pâinea cea Vie,
înviază-mă pe mine, cel omorât.
Ceea ce ai odrăslit spicul dumnezeiesc,
înnoiește-mă pe mine, cel osândit la moarte.

Pricina bucuriei cerești,
umple-mi inima de desfătare.
Nimicirea împărăției iadului,
umple-mi sufletul și mintea de har.

Izvor de har, Maică Prealăudată,
izbăvește-mă de chinuri și primejdii
Pururea Fecioară, mireasă nenuntită,
păzește-mă pe mine cel luptat.

Apărătoare tare a fecioriei,
sufletul meu îl păzește curat
Preasfântă, locașul lui Dumnezeu,
pe mine, cel primejduit, Tu mă păzește.

Maica atotlăudată, izvorâtoare de haruri,
izbăvește-mă de primejdii și necazuri.
Pururea-Fecioară, Mireasă nenuntită,
păzește-mă de la fața celor potrivnici.

Apărătoarea cea tare a fecioriei,
păzește-mi sufletul nepătat.
Preasfântă, locaș al lui Dumnezeu,
apără-mă pe mine, cel primejduit.

Atotnepătată, Fecioară Preacurată,
vindecă-mi patimile sufletului.
Preasfântă Fecioara Atotvirtuoasă,
pune capăt tulburării sufletului meu.

Pământul preamănos și nelucrat tu ești,
de Dumnezeu ales dintre toate neamurile,
cultiva-mi sufletul, Curată,
și-l arată de holde roditor.

Preasfântă Fecioară ajută-mă,
sub pavăza ta am alergat.
Preasfânta mea Stăpână, auzi-mă,
în neînfricarea ta nădejdea mi-am așezat.

Nepătată, în greșeli nelegiuite
al meu suflet frumusețea și-a murdărit;
binevoiește dar a spala cu lacrimi
sufletul pe care eu, nelegiuitul, netrebnic l-am făcut.

Mijlocește la Fiul și Dumnezeul tău,
spre a-mi fi Judecător milostiv.
Părtaș rugăciunilor îl fă pe cel ce ție ți se roagă
și izbăvește-mă din pedeapsa cea crâncenă.


Oda a doua


Lâna lui Ghedeon
Stăpână, Curată Fecioară,
nepătată de Dumnezeu Născătoare,
Fecioară Maică Împărăteasă
lâna cea înrourată.

Mai înaltă decât cerurile
și decât razele de soare mai luminoasă,
bucuria cetelor de fecioare,
mai presus decât îngerii.
Mai slăvită decât cerurile
mai curată decât lumina
mai sfântă decât toate
cetele îngerilor.

Nădejdea strămoșilor
desfătarea profeților,
tăria celor ce se nevoiesc
carul Cuvântului dumnezeiesc.

Veselia fecioarelor,
veselia maicilor,
podoaba castității,
a sufletului curăție.

Ocrotitoarea păcătoșilor,
limanul celor încercați,
izbăvitoarea suferinzilor și a bolnavilor,
nădejdea celor deznădăjduiți.

Maică ce L-ai născut pe Hristos,
temei al cumpătării,
toiag de floare roditor
și vas al desfătării.

Tu, a orfanilor ocrotire,
a văduvelor mângâiere,
tu, sprijinul celor suferinzi,
bogăția celor lipsiți.

Fiică dumnezeiască și nepătată
Preasfântă Doamnă,
ascultă-mă tu neîntinată,
a lumii întregii Stăpână.

Te chem cu ardoare,
lăcaș sfințit,
te-aleg mijlocitoare:
Fecioară arata-mă izbăvit.



Oda a treia


Acrostih: „Născătoare de Dumnezeu Fecioară bucură-te, ceea ce ești plină de har Marie, Domnul este cu tine”

Născătoare a Domnului preacurată, Maică binecuvântată,
cu totul mai slăvită decât oștirile cerești.

Carte scrisă de Dumnezeu, cântare a strămoșilor,
laudă a Apostolilor, bucuria dumnezeieștilor Părinți.

Podoaba Cuvioșilor, a drepților veselie,
tărie, scăpare, slavă și desfătare.

Milostivă, milosârdă, a suferinzilor mângâietoare,
Fecioară, liman a celor cu credință aleargă la tine.

Preasfântă nepătată, atotcurată, nestricată,
izbăvește-ne și ne păzește sub sfânt acoperământul tău.

Vindecă rănile sufletelor zdrobite,
Nădejdea creștinilor credincioși, bucuria celor întristați.

Mireasă, Fecioară, nepătată, al mântuirii liman,
La a ta strajă tare am alergat.

Bucuria lumii, Stăpână, folositoarea creștinilor,
raza a Soarelui  cuvântător, lumina a zilei de taină.

Sălaș sfânt al Cuvântului, sfințitoare a lumii,
trandafir neofilit, mireasmă veșnică a celor credincioși.

Te chem, izbăvește-mă, Curată, miluiește-mă,
dă-mi împăcarea cu Dumnezeu și fă-mă prieten al Său.

Palat cu multe încăperi, lăcaș al mântuirii,
țarină nearată, sfântă, floare a nestricăciunii.

Slobozește-mă, Stăpână, de mulțimea patimilor,
tărie dă-mi și izbăvire în fața vrăjmașilor mei îngrozitori.

Lui Dumnezeu bineplăcut să-I fiu, Stăpână, mă-nvrednicește
să-nfrunt voile lui Veliar cu destoinicie.

O, Fiică, Mireasă a lui Dumnezeu, binecuvântată, curată,
Marie, preaslăvită a Domnului Maică!

Dă curaj, Stăpână, mintii și inimii mele,
mângâiere nouă, tărie și viață îmi dăruiește.

Mai luminoasă ești decât strălucirile soarelui,
mai înaltă decât Tronurile îngerești, Marie, sălaș dumnezeiesc.

Sfințește-mi sufletul, luminează-mi mintea,
statornicește frica de Dumnezeu în inima mea.

Fa-mi-L Fecioară, pe Făcătorul meu milostiv,
sfințește-mi cugetele, lăcaș sfințit.

Tu ești Răsăritul luminos al zilei de taină.
Fiică, Maica a Soarelui cuvântător și neapus.

Mai înaltă decât cerurile, mai strălucitoare ca razele,
mai curată decât lumina, ramură din rădăcina lui Iesei.

Asemenea unui rob ma înfățișez ție: de robul cel sărman
cu totul zdrobit, îndură-te și-l miluiește.

Te rog, ascultă-mă înainte de a fi nimicit,
nicicând nu mă lăsa s-ajung de satana batjocorit.

Neîntârziat mă izbăvește de vrăjmașul,
de focul cel veșnic degrab mă izbăveste.

Domolește și vindecă patimile sufletului meu,
tu, chip sfânt al harului, puterea și tăria mea.

Sufletul, mintea și inima fă-mi-le atotluminoase.
Viața cea veșnică, Preacurată, dăruiește-mi.


Oda a patra


Bucură-te, imn de Heruvimi,
bucură-te, cântare îngerească,
bucură-te, odă de Serafimi,
bucuria Arhanghelilor.

Bucură-te, pace și veselie,
liman al mântuirii,
cămară a Cuvântului sfințită
și floare a nestricăciunii.

Bucură-te, Rai al desfătării
de viața cea veșnică
bucură-te, lemn al vieții,
izvorul nemuririi.

Bucură-te, izvor al harului
bucură-te, tron al Domnului,
bucură-te, fiică neprihănită,
bucură-te, lăcaș al dumnezeirii.

Bucură-te, a Duhului Sfânt
gradină pecetluită,
bucură-te, sfințit templu
al harului dumnezeiesc.

Bucură-te,fala fecioarelor,
bucură-te, Maică și Fecioară,
bucură-te, podoaba credincioșilor,
bucură-te, de Dumnezeu Născătoare.

Bucură-te, adăpostul
celor osteniți
bucură-te, loc de scăpare
al navelor învăluite.

Bucură-te, omorârea iadului,
bucură-te, dezlegarea blestemului,
bucură-te, izbăvirea celor cuvântători
bucură-te, dreaptă răsplată.

Bucură-te, mângâierea credincioșilor,
bucură-te, dragostea fecioarelor,
bucură-te, chemarea din nou a lui Adam,
bucură-te, a Evei răscumpărare.

Bucură-te, Curată ceea ce ai zdrobit
puterea morții,
bucură-te, ceea ce ai sfărâmat creștetul
balaurului celui începător al răului.


Sursa: Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina,Theotokarion - Rugăciuni în versuri închinate Maicii Domnului

***



LEGATURI :

Comunicatul Patriarhiei faţă de unii protestatari care, în duh lumesc şi agresiv, au acuzat şi calomniat pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române prezenţi la Sinodul din Creta (iunie 2016) şi filmari cu unii răzvrătiți ce se erijează în "apărători ai Ortodoxiei"

$
0
0

În ultima perioadă, au avut loc unele manifestări publice ale unor persoane, care, în duh lumesc şi agresiv, au acuzat şi calomniat pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române prezenţi la Sinodul din Creta (iunie 2016), unde au participat aproape 200 de ierarhi din zece Biserici Ortodoxe surori.

Cei care promovează aceste atitudini negative sunt, în general, câţiva clerici răzvrătiţi şi monahi necanonici, neascultători şi nestatornici, care nu locuiesc în mănăstire conform rânduielilor monahale, precum şi unii mireni influenţaţi negativ de către aceştia.

Un astfel de grup a protestat şi pe Dealul Mitropoliei în data de 30 august 2016 când membrii acestuia, care au fost ascultaţi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, au dovedit că nu sunt capabili de dialog, ci sunt agresivi, repetă idei şi acuzaţii nefondate, judecă şi calomniază pe ierarhii care au aprobat documentul Sinodului din Creta referitor la relaţiile Bisericii Ortodoxe cu alţi creştini.

Într-o vreme în care Biserica Ortodoxă este atacată de multe forţe exterioare văzute şi nevăzute ale fenomenului secularizării, aceşti răzvrătiți din Biserică, sub pretextul că apără Ortodoxia, tulbură din interior pacea şi unitatea Bisericii, deoarece nu sunt călăuziţi de Duhul lui Hristos.

Totuşi, în marea lor majoritate, clerul, monahii şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române păstrează pacea şi unitatea Bisericii lui Hristos şi cunosc adevărul că Sinodul din Creta nu a formulat dogme noi, ci a mărturisit că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfânta, Sobornicească şi Apostolească a lui Hristos, iar bisericile sau confesiunile eterodoxe (neortodoxe) s-au despărţit de Ortodoxie pentru că s-au îndepărtat de la credinţa ortodoxă care este baza unităţii Bisericii. Iar pentru că Domnul Iisus Hristos S-a rugat Tatălui din ceruri ca ucenicii Lui şi toţi cei care cred în El să fie una (cf. Ioan 17, 21), adică să păstreze unitatea Bisericii pe baza credinţei adevărate, Biserica Ortodoxă nu promovează ura confesională sau „războiul religios”, ci „credinţa care este lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6), mărturisind Ortodoxia cu smerenie şi cu pace în suflet.

Astfel, adevăraţii creştini ortodocşi pot să-şi păstreze dreapta credinţă, chiar dacă se află în dialog sau în cooperare de ordin social-filantropic sau cultural cu alţi creştini, mai ales în ţări în care creştinii ortodocşi sunt minoritari. De pildă,în prezent, există în Europa Occidentală peste 700 de parohii ortodoxe româneşti dintre care 670, pentru că nu deţin propriile lor biserici, se roagă în lăcaşuri de cult închiriate sau împrumutate de la creştini catolici, anglicani sau protestanţi, fără ca aceşti români să-şi piardă credinţa lor ortodoxă.

Deci, creştinul ortodox lucid şi realist poate rămâne fidel Ortodoxiei şi atunci când se află în dialog şi cooperare cu alţi creştini fără a fi fanatic, arogant sau agresiv. Însăcei ce tulbură acum pacea şi unitatea Bisericii nu au nicio responsabilitate pastorală pentru comunităţile ortodoxe româneşti din străinătate şi nici nu înţeleg cât de mare este păcatul dezbinării şi tulburării păcii şi unităţii Bisericii, sub pretextul că numai ei, protestatarii, sunt credincioşi adevăraţi, corecţi şi competenţi în apărarea Ortodoxiei, declarând eretici pe toţi cei care nu gândesc ca ei.

Cuvântul Bisericăînseamnă adunare, nu dezbinare, adică adunarea creştinilor ortodocşi în iubirea Preasfintei Treimi prin mărturisirea şi trăirea dreptei credinţe în comuniune frăţească în Hristos şi ascultare faţă de părinţii duhovniceşti cărora le-a fost încredinţată lucrarea de păstorire a credincioşilor pe calea mântuirii (cf. Evrei 13, 17).
De aceea, trebuie să păstrăm totdeauna pacea şi unitatea Bisericii lui Hristos!
Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Interpelarea unor ierarhi cu privire la Sinodul din Creta și atitudinea unor "apărători ai Ortodoxiei"

(la care se refera comunicatul Patriarhiei)



Obs:  Desi am dat legatura la aceste filmari, nu recomandam ascultarea lor, ci sunt puse spre a se nota referirea la care se face comunicatul dat de Patriarhie. 
    LEGATURI:
    Din Nota Noastra: Comunicatul Patriarhiei, indreptatit fata de exprimarile publice intr-adevar agresive, lumesti, stridente si scandaloase la adresa arhiereilor si fata de turnura radicala, extrema pe care au luat-o protestele fata de Sinodul din Creta, face insa abstractie, in mod nejustificat si ingrijorator, de criticile serioase, sobre, lucide, bine intemeiate si bine intentionate, aduse respectivei intruniri (al carei caracter ecleziologic ramane incert si nebulos), inclusiv de propunerile aduse in spatiul public de catre cel putin doi ierarhi ai Bisericii noastre. [...]
    UPDATE

    Mitropolitul Ierotheos Vlachos: "mărturisirea lui Hristos nu se face din patimile omenești, ci în comuniune cu Hristos". "Este important să rămânem în ceata Ucenicilor lui Hristos, în Biserică, chiar dacă există diferite probleme"

    $
    0
    0

    Familia Ortodoxa: „Martiriul este rod al vederii lui Dumnezeu”

    Mitropolitul Ierótheos al Nafpaktosului


    Având în vedere faptul că în ultima vreme au avut loc discuții intense legate de Sinodul din Creta, ne-am adresat Mitropolitului Ierótheos al Nafpaktosului, unul dintre participanții la acest Sinod, care nu a semnat controversatul text „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, pentru a ne răspunde la câteva întrebări legate de frământările iscate în jurul acestui subiect. Îi mulțumim pentru bunăvoința de a ne acorda acest interviu, așa cum a făcut-o de fiecare dată, în virtutea relației și colaborării de mai mulți ani pe care redactorii revistei noastre o au cu Înalt-Preasfinția sa.
    - Spun Părinții că pentru a fi cineva mărturisitor în orice vreme – deci și în vremurile de astăzi – trebuie să fi ajuns la treapta luminării minții. Vă rugăm să ne spuneți ce este luminarea minții și care sunt semnele că a ajuns cineva la luminare.
    Mărturia-mărturisirea este strâns legată de martiriu. Mărturia ortodoxă fără martiriu, atunci când nu există condiții pentru martiriu, are valoare, câtă vreme martiriul fără mărturie-mărturisire nu are valoare, pentru că și ereticii pot suferi martiriu fără să aibă mărturie ortodoxă și, prin urmare, nu sunt martiri din punct de vedere ortodox.

    Mărturia ortodoxă și martiriul ortodox presupun un om care se află pe treapta luminării minții și a vederii lui Dumnezeu, așa cum bine spuneți în întrebarea dumneavoastră. Starețul Sofronie de la Essex spunea că martiriul este rod al vederii lui Dumnezeu. Acest lucru îl arată Fericirile lui Hristos, care încep cu sărăcia duhovnicească, adică cea mai adâncă smerenie, trec prin tânguire, blândețe, milostivire, curăția inimii, pace– și, la sfârșit, prigoana.

    Acest lucru se vede și în viața Apostolilor, care le-au părăsit pe toate pentru a-L urma pe Hristos, s-au curățit, au trecut prin durerea Crucii lui Hristos, L-au văzut pe Hristos înviat, au primit Duhul Sfânt în ziua Cincizecimii, au propovăduit Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu în toată lumea și și-au încheiat viața prin moarte martirică, cu excepția Evanghelistului Ioan, care a trăit martiriul Crucii pe Golgotha.

    Astfel, mărturisirea lui Hristos presupune comuniunea mărturisitorului cu Hristos în Duhul Sfânt. Însuși Hristos a spus: „Oricine va mărturisi întru Mine[1] înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu întru el înaintea Tatălui Meu Care este în Ceruri, iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu Care este în Ceruri” (Matei 10:32-33).

    În acest pasaj trebuie să luam aminte la acest „întru Mine”. Sfințitul Gură de Aur, tâlcuind acest punct, spune că prin aceasta Hristos arată că „mărturisitorul mărturisește nu prin puterea sa proprie, ci ajutat de harul de sus”[2]. Dimpotrivă,pentru cel care Îl tăgăduiește pe Hristos nu folosește „întru Mine”, pentru că,devenind pustiu de darul lui Dumnezeu, astfel se leapădă [de Hristos]”.

    Aceasta înseamnă că mărturisirea lui Hristos nu se face din patimile omenești, ci în comuniune cu Hristos: Hristos adeverește în inimă, iar omul mărturisește, după cuvântul Apostolului Pavel: „Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire” (Romani 10:10). Aceasta înseamnă că omul poate să spună „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine” (Galateni 2:20), ca drept să învețe[3] cuvântul adevărului.Iar ca să spună aceasta trebuie să aibă o foarte adâncă încredințare că înlăuntrul său lucrează Hristos, în Duhul Sfânt.


    Exact asta înseamnă că înlăuntrul inimii omului trebuie să fie pusă în lucrare, în Duhul Sfânt, energia noetică a sufletului– lucru care este caracterizat de Părinți ca minte (νοῦς) – și, mai ales, să existe luminarea minții, rugăciunea minții (rugăciunea noetică).Sfântul Maxim Mărturisitorul scria că atunci când omul depășește plăcerea și durerea se află la treapta curăției inimii,când depășește uitarea și ignorarea lui Dumnezeu, atunci se află la luminarea minții, iar când depășește închipuirea, atunci se află la îndumnezeire și este teolog adevărat.

    Prin urmare, când omul își tămăduiește partea pătimitoare a sufletului, când puterile sufletești scapă din starea împotriva firii și se mișcă spre starea după fire și spre cea mai presus de fire, atunci devine Părinte al Bisericii, Mărturisitor ortodox, are teologie empirică ortodoxă și poate deveni martir al lui Hristos. În caz contrar, lucrează patimile, și prin patimi vorbește vrăjmașul credinței noastre.

    „Teologia ortodoxă este empirică”


    - Din aceasta înțelegem că, de exemplu, cineva care este bine-intenționat, iubește Ortodoxia și vrea să o apere cu râvnă, dar nu a ajuns la luminare, în momentul în care va fi pus în situația mărturisirii se va lepăda, oricât de mult și-ar fi dorit să mărturisească?
    În chestiunile credinței ortodoxe nu contează atât de mult să fie cineva bine-intenționat sau să aibă o bună disponibilitate sufleteascăși râvnă, pentru că mulți dintre cei care au aceste însușiri se află și în erezii, și în alte religii. Problema este să avem baze teologice ortodoxe, instruire teologică, premise teologice, tradiție isihastă și multe altele.Teologia ortodoxă este empirică, și această teologie poate să deosebească ce este creat de ce este necreat, ce este necurat de ce este curat, ce este ortodox de ce este eretic, mărturisirea ortodoxă de îndărătnicia înșelată.

    Astăzi există multă confuzie în jurul acestor subiecte, și lucrul acesta mă neliniștește în mod deosebit.Cineva poate să pară și să acționeze ortodox, și totuși să fie stăpânit de o insolență demonică-luciferică și, în esență, să-și promoveze propriile patimi.

    Gândiți-vă că toți ereticii primelor veacuri (Pavel din Samosata, Arie, Nestorie etc.) erau clerici morali, oameni buni, aveau râvnă – dar, pe de o parte, nu aveau cunoașterea teologiei empirice, iar pe de altă parte teologhiseau din filosofie. Vorbeau despre faptul că Dumnezeu are esență și energie – darîn chip filosofic, aristotelic, intelectual, de aceea au și căzut în erezii. Acest lucru îl vedem puternic la teologii monarhianiști dinamici și modaliști, care încercau, pe baza unor premise filosofice, să interpreteze că Dumnezeu este Unul și în același timp Trei.

    Dimpotrivă, Părinții Bisericii vorbeau despre esență și energie din experiența lor cea după har, cu alte cuvinte cunoșteau empiric că omul se împărtășește de energia necreată a lui Dumnezeu, iar nu din esența Lui necreată, și această cunoaștere provenea din faptul că vedeau Lumina dumnezeiască care pătrundea în adâncul existenței lor, în inima lor, dar nu puteau să vadă „izvorul” acestei Luminii.Și pe baza acestei experiențe vorbeau despre faptul că energia lui Dumnezeu este împărtășibilă omului, iar esența neîmpărtășibilă.

    Cine ajunge la asemenea stări duhovnicești devine teolog ortodox, după cuvântul Apostolului Pavel: „Dumnezeu, Cel ce a zis «Strălucească în întuneric lumina» –, Care a strălucit în inimile noastre, spre luminarea cunoștinței slavei lui Dumnezeu pe fața lui Hristos” (2 Corinteni 4:6), și dobândește dumnezeiasca dragoste, care „nu cade niciodată” (1 Corinteni 13:8). Toate iubirile sentimentale vin și trec, numai dumnezeiasca dragoste nu se micșorează. Este vorba de dragostea care e legată de experiența îndumnezeirii și sfârșește în martiriu.

    Oamenii care au o teologie cerebrală-rațională – exprimată mai degrabă de patimi – și sunt mânați de tot felul de interese, nu au focul dumnezeieștii dragoste înlăuntrul lor și, firește, sunt supuși alunecărilor.

    Prin urmare, nu e de-ajuns să teologhisim, ci să dispunem și de premisele ortodoxe ale teologiei ortodoxe, care sunt experiența, isihasmul după Hristos.

    Acest lucru îl vedem la Sfântul Maxim Mărturisitorul, care era isihast ortodox, așa cum reiese din primele sale scrieri, iar apoi, până la sfârșitul vieții, a ajuns mărturisitor ortodox, adică lega isihasmul de mărturisire. Acest lucru îl vedem și la Sfântul Grigorie Palamà, care a trăit isihast și a grăit teologic. Aceasta este chintesența întregii învățături și vieți a Sfinților Părinți.

    „Nu este de ajuns râvna, ci este nevoie și de experiență duhovnicească”


    În istoria Bisericii citim că au existat cazuri ca acestea despre care vorbiți în întrebarea dumneavoastră. Adică au existat creștini care aveau râvnă pentru Hristos, însă atunci când s-au aflat în situații grele, s-au temut și s-au lepădat de Hristos– pentru că aveau râvnă, „dar nu după cunoștință(Romani 10:2),și nu aveau o experiență duhovnicească înaltă. Nu este de ajuns râvna, și mai ales cea exterioară, care este hrănită de felurite patimi, ci este nevoie și de experiență duhovnicească, dimpreună cu harisma teologică a discernământului.

    Avem pilda Apostolului Petru, care s-a lepădat de Hristos în timpul Patimii Sale, în timp ce mai înainte spunea că, dacă toți se vor lepăda de Hristos, el niciodată nu se va lepăda (cf. Matei 26:30-35). Cauza căderii sale a fost faptul că se distingea pe sine de ceilalți Ucenici, pe care îi desconsidera și-i credea în stare să se lepede de Hristos. Însă după căderea sa, când s-a lepădat de Hristos, s-a smerit, a plâns cu amar și, după o adâncă pocăință, a rămas în ceata Ucenicilor, pe care mai înainte îi desconsidera, și astfel s-a învrednicit să-L vadă pe Hristos cel Înviat. Iar când a primit Duhul Sfânt în ziua Cincizecimii, a devenit foarte puternic, propovăduind Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu și suferind mucenicie pentru Hristos.

    Este important să rămânem în ceata Ucenicilor lui Hristos, în Biserică, chiar dacă există diferite probleme – și azi, ca și atunci, când Ucenicii L-au părăsit pe Hristos –, pentru că noi, rămânând cu pocăință în ceata Ucenicilor, fără să-i desconsiderăm, vom putea să Îl vedem pe Hristos cel Înviat.

    „Trebuie să avem un Părinte duhovnicesc îndumnezeit”


    - Cum să ne pregătim să ajungem mărturisitori, chiar mucenici,în ziua de astăzi – în faptă, nu doar în cuvânt?

    Este nevoie să trăim cu adevărat în Biserică, cu pocăință, rugăciune, păzirea poruncilor lui Hristos, studierea cuvintelor Prorocilor, Apostolilor și Părinților, împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos.

    Ceea ce ne trebuie mai ales este să avem un Părinte duhovnicesc îndumnezeit, cu discernământ, care să poată face deosebire între energiile dumnezeiești și cele demonice, între cele create și cele necreate, între cele ale închipuirii și cele ale realității, între energiile omului împătimit și energiile omului despătimit. Lucrarea Părintelui duhovnicesc este de a-i naște din nou pe oameni și de a-i face copii ai lui Dumnezeu, iar nu proprii lui adepți, sau adepții lui satana. Pentru că, din păcate, se întâmplă și acest lucru.

    Problema este însă că astăzi sunt tot mai rari Părinții duhovnicești îndumnezeiți și predomină Părinții duhovnicești împătimiți, care nu au discernământ teologic. Astfel de Părinți duhovnicești nu pot deosebi erezia de adevăr, ceea ce este dumnezeiesc de ceea ce este satanic, ceea ce este împătimit de ceea ce este nepătimaș, și de aceea este cultivată intens o teologie care poate fi caracterizată drept „teologie a patimilor”.

    Când nu putem găsi un îndrumător duhovnicesc potrivit, atunci să ne smerim, să cerem ajutor de la Dumnezeu, să ne rugăm, să rămânem statornici în învățătura Prorocilor, Apostolilor și Părinților, în hotărârile Sinoadelor Ecumenice, și Dumnezeu ne va descoperi voia Sa.

    „Amestecul teologiei cu politica este o greșeală”


    - Care este atitudinea ortodoxă pe care ar trebui să o avem în urma acestui Sinod din Creta: de pocăință pentru neputința celor care au semnat? De revoltă față de ierarhie? De înmulțire a rugăciunii, pentru a ajunge la starea luminării?

    – Acest subiect este vast și nu poate fi epuizat într-un răspuns succint. Voi sublinia doar câteva aspecte.

    Pentru început, textele pe care le-a adoptat Sinodul din Creta, și mai ales cel intitulat „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine” nu este un text pur teologic, ci unul cel puțin diplomatic.Problema este că din acest text poate să extragă cineva diferite fraze și să susțină argumente contrare, de la linia extrem-liberală la linia extrem-conservatoare. Am citit fel de fel de opinii contradictorii, care folosesc diferite expresii ale textului, și acest lucru vădește aspectele problematice ale acestuia.

    De textul mai sus menționat nu sunt mulțumiți nici ortodocșii, nici ceilalți creștini. Pentru că, așa cum știți și dumneavoastră, Papa consideră că el constituie Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, și nu poate fi de acord cu faptul că el conduce o Biserică eterodoxă.

    Istoria bisericească ne-a demonstrat că, de fiecare dată când în chestiunile teologice se amestecă politica și diplomația, în cele din urmă nu sunt realizate dezideratele acestui mod de gândire.

    Amintiți-vă că puterea politică în Imperiul Roman Creștin a folosit monoenergismul pentru a acoperi prăpastia dintre ortodocși și monofiziți, așa cum a făcut și cu monotelismul. Acest demers pornea de la puterea politică (prin „Ekthesis” și „Typos”[4]), chipurile pentru pacea Imperiului, dar eșua de fiecare dată. La fel s-a întâmplat și cu pseudo-sinodul de la Ferrara-Florența, care a încercat să realizeze unirea Răsăritului cu Apusul prin argumente politice și diplomatice, lucru care a fost condamnat de istorie. Cred că este o greșeală să fie amestecată teologia cu politica, și mai ales cu geopolitica din zilele noastre.


    „Grupările schismatice, în timp, devin eretice”


    Amintiți-vă, de asemenea, că de fiecare dată când în mersul Bisericii aveau loc acțiuni pripite din partea creștinilor zeloți, care, poate dintr-o bună intenție, întrerupeau comuniunea cu conducerea bisericească din acea vreme, ulterior, când Biserica, prin Sinoade Ecumenice, regla problemele și stabilea termeni dogmatici pentru subiecte dogmatice, atunci grupările schismatice rămâneau schismatice și deveneau și eretice, pentru că o mișcare superficială, odată cu trecerea timpului, se consolidează, având consecințe bisericești imprevizibile.

    Acest lucru, mai ales, se vede în Orient, așa cum am constatat de-a lungul șederii mele de mai mulți ani în Siria și Liban. Cu alte cuvinte, există grupări creștine foarte active, precum monofiziții, monoteliții etc., care nu primesc dogma Sinodului al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, după cum, de asemenea, nici dogmele următoarelor Sinoade Ecumenice, adică al V-lea și al VI-lea. În consecință, o ruptură pornește de la un motiv minor, poate justificat, și de multe ori sfârșește în erezie, prin fanatism și argumente „teologice” aparte.

    Se vede, deci, că textul respectiv, care se referă la Biserica Ortodoxă și la restul lumii creștine, nu era gata pentru o hotărâre finală, având multe puncte contradictorii, și de aceea trebuie corectat.Acest lucru a fost susținut de unele Biserici, printre care și Biserica voastră (a României). Asta înseamnă că trebuie să ne luptăm să fie corectat textul și să fie rescris într-un mod teologic și patristic.

    Este semnificativ în acest sens exemplul așa-numitei „Mărturisiri a lui Chiril Lucaris”[5] (adică mărturisirea prezentată ca fiind scrisă de către Patriarhul Chiril Lucaris al Constantinopolului, dar cel mai probabil întocmită de către calvini și doar semnată de către Patriarh), care a fost influențată în multe puncte de calvinismul protestant, cu toate că a fost prezentată drept „Mărturisire Răsăriteană a credinței creștine”. A avut loc o discuție amplă asupra acestui subiect, însă creștinii, după emiterea acestei Mărturisiri eretice, nu au ieșit din Biserică, ci s-au luptat să fie anulată, așa cum s-a și întâmplat prin Sinoadele din 1638, 1642, 1672, 1691, care au autoritate universală.

    „Biserica este sfințită de către Hristos, nu de către noi”


    Consider, deci, că e nevoie de calm, cumpătare, rugăciune ca să nu se creeze schisme în Biserică, pe care cine le creează nu se mântuiește nici prin sângele mucenicesc, potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur. Biserica este un organism viu, este Trupul lui Hristos și comuniunea îndumnezeirii, și ea însăși va regla problema, odată cu trecerea timpului. Așa cum organismul omului păstrează alimentele de care are nevoie și le elimină pe cele vătămătoare, la fel se întâmplă și cu organismul dumnezeiesc-omenesc al Bisericii.

    Noi, desigur, cu cinstire față de regimul ierarhic al Bisericii, cu smerenie și cuget bisericesc, avem de datoria să venim cu poziții teologice serioase și argumentate, care resping opiniile înșelate, iar Hristos, Care este Capul Bisericii, va păstra curat Trupul Său. De altfel, Biserica este sfințită de către Capul ei, Hristos, iar nu de către noi.Nu noi suntem mântuitorii Bisericii, de vreme ce Mântuitor al Bisericii este Hristos, Care s-a răstignit pentru ea, ci suntem mădulare smerite ale Bisericii, care rămânem în ea ca să ne mântuim.

    Prin urmare, este nevoie să avem cumpătare, minte luminată, discernământ teologic, cuget bisericesc, viață duhovnicească, să trăim într-o atmosferă de rugăciune.

    Cred că în următoarea perioadă se vor pronunța și cele patru Biserici care nu au fost prezente în Creta, va hotărî în acest sens și Sfântul Munte, cu experiența duhovnicească pe care o au Părinții, vor cugeta cu mai multă maturitate toate Bisericile, vor fi discutate subiectele în mănăstiri, în Facultățile de Teologie, în sinaxe ale clericilor și mirenilor – și subiectul se va clarifica.

    Este nevoie de multă atenție, ca nu cumva să ne aflăm în afara Bisericii tocmai atunci când Biserica va îndrepta greșelile teologice ale unora din membrii ei!

    Material realizat de Anca Stanciu

    Traducere de Tatiana Petrache

    Interviul este publicat în revista „Familia Ortodoxă”, luna septembrie, nr. 9 (92) / 2016

    [1] Traducerea exactă a expresiei din original (ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ), redată și în versiunile Bibliei de la 1688 și a celei din 1914. Prepoziția ἐν indică aici un raport de interioritate a subiectului cu persoana de la dativ, asupra căruia Sf. Ioan Gură de Aur insistă în mod anume („Iată cât de precise sunt cuvintele Sale! N-a spus «pe Mine», ci «întru Mine»…”). Tâlcuirea aceasta este întărită și de Sf. Theofilact al Bulgariei: „Şi nu a zis: «cel ce Mă va mărturisi pe Mine», ci «întru Mine», adică «întru puterea Mea», căci cu adevărat cel care mărturiseşte mărturiseşte fiind ajutat de harul cel de sus. Iar celui care se leapădă nu i-a zis «întru Mine», ci «de Mine», arătând că acesta se leapădă neavând ajutorul cel de sus”. (n.red.)

    [2] Omilii la Matei, PSB 23, p. 425. (n.red.)

    [4] Ekthesis-ul Împăratului Heraclie (638) poruncea încetarea discuțiilor pe tema existenței în Hristos unei singure lucrări (erezia monoenergetă) sau a două lucrări (dogma ortodoxă); zece ani mai târziu (în 648), Împăratul Constantin II îl întărește printr-un Typos care interzicea, la rându-i, sub amenințarea unor grele pedepse, să se vorbească despre cele două lucrări și cele două voințe din Hristos. Conștiința ortodoxă a fost reprezentată atunci de Sfântul Maxim Mărturisitorul, împreună cu ucenicii săi, cei doi Anastasie, și Papa Martin al Romei. (n.red.)

    [5] În 1629 a apărut o „Mărturisire de credință” cu puternic caracter calvin, atribuită Patriarhului Chiril I al Constantinopolului. Chiar dacă condițiile apariției ei sunt încă neclare (dar, mai mult ca sigur, semnătura a avut o motivație politico-diplomatică), Patriarhul Chiril a repudiat ulterior protestantismul, numindu-l „dogmă hulitoare”, și a avut o moarte mucenicească, fiind canonizat în 2009. Se cuvine amintit și că Patriarhul s-a luptat pe perioada întregii sale slujiri arhipăstorești cu acțiunile prozelististe ale iezuiților și cu încercările de Uniație. (n.red.)

    Sfanta Muceniță Teodora din Vasta (11 septembrie), îmbărbătată de harul lui Dumnezeu dă mărturie că acolo unde Dumnezeu o voieşte, ordinea firii este învinsă. Bisericuța construită pe locul martiriului ei poartă 17 copaci imenși pe un acoperișu-i subțire

    $
    0
    0
    Viaţa creştinului este o viaţă de sacrificii şi, în ace­laşi timp, o viaţă de iubire infinită. Sfinţenia este o cale ascendentă, un drum anevoios şi dureros, dar, în acelaşi timp, o cale plină de mari bucurii spirituale. Sfinţenia nu este o stare de nemişcare, ci o luptă continuă a omului întru curăţarea inimii sale de patimi şi unirea cu Dumnezeu. Sfi­nţenia nu are nicio legătură cu vârsta, profesia sau condiţia socială a cre­dinciosului. Să încercăm să devenim sfinți!

    Doxologia: Viaţa Sfintei Cuvioase Muceniţe Teodora din Vasta


    În fiecare an pe data de 11 Septembrie prăznuim şi cinstim memoria Sfintei Muceniţe fecioare Teodora din Vasta. Numele acestei sfinte este cunoscut nu numai în ţara noastră (Grecia, n. trad.), ci şi în afara graniţelor acesteia.

    Care este însă drumul pe care aceasta l-a urmat pentru a atinge sfinţenia?

    Vom povesti pe scurt ceea ce este cunoscut despre viaţa sa şi perioada în care a trăit, având ca izvor sinaxarele sfinţilor Bisericii noastre, astfel încât fiecare dintre noi să o „invidieze” şi să încerce să îi semene.

    Sfânta provenea din regiunea Peloponez, leagăn de sfinţi şi de eroi, de aceea este numită de unii Sfânta Teodora „din Peloponez”. În ceea ce priveşte locul naşterii Sfintei, cel mai probabil este vorba de Arcadia sau Messinia.

    A vieţuit în secolul al IX-lea, în vremea Imperiului Bizantin. Părinţii săi au fost oameni săraci şi fără dregătorii, dar cu iubire de Dumnezeu, şi le­-au insuflat şi copiilor lor credinţa în Hristos. De la o vârstă fragedă, Teo­dora s-a distins dintre toţi fraţii săi, dând dovadă de o mai mare aplecare şi dragoste faţă de cele sfinte.Îl iubea pe Dumnezeu atât de mult încât dorea să îşi dedice întreaga viaţă slu­jirii Acestuia. Cu fiecare zi care tre­cea, îşi descoperea din ce în ce mai mult ceea ce Sfinţii Părinti numesc «Iubirea pentru Hristos».

    Ajungând la maturitate, a hotărât să se retragă într-o mănăstire şi să îşi cultive între zidurile acesteia iubirea pentru Hristos. Paradoxal, ea nu a ales o mănăstire de maici, ci una de călugări! S-a înfăţişat la mănăstirea „Maicii Domnului”, aflată la granițe dintre judeţele Arkadia şi Messinia, ca bărbat, cu numele de „Teodor”. Nu se ştie care a fost de fapt motivul pentru care a făcut această alegere. Probabil dorea ca cei care o cunoşteau să îi piardă cu totul urma.

    În mănăstirea în care s-a călugărit nu a întârziat să devină un exemplu de răbdare, ascultare şi umilinţă. Aceste virtuţi au condus-o treptat spre o înălţare spirituală recunoscută şi de egumen şi de ceilalţi călugări. Părinţii mănăstirii, admirându-i personalitatea şi virtuţile care o deosebeau de obşte, i-au încredinţat treburile externe ale mănăstirii. Într-adevăr, această misiune revine întotdeauna călugărilor sau maicilor cu înalte calităţi spirituale.

    În acele timpuri, regiunea Peloponezului a fost lovită de o foamete chinuitoare, astfel încât locuitorii şi mănăstirea erau în pericol de a muri de foame. Toţi părinţii şi-au întors privirile către „Teodor” ca fiind singurul care putea să îi ajute în această situaţie atât de dificilă. Astfel, „părintele Teodor” a poposit în multe case de credincioşi creştini pentru a-i sprijini şi, dacă era posibil, pentru a aduna hrană pentru obştea călugărească.

    S-a întâmplat însă ceva josnic! O femeie a aruncat asupra ei o grea acuzaţie: „Călugărul, a spus ea, m-a lăsat însărcinată!”. Această ştire s-a răspândit repede! Acuzaţia calomnioasă plana greu asupra sa. Îndignaţi, părinţii femeii însărcinate au urcat la mănăstire şi i-au poruncit lui „Teodor” să îi urmeze. „Părintele”, chiar dacă a negat acuzaţia, i-a urmat fără împotrivire. L-au judecat în grabă şi l-au declarat vinovat. A primit cea mai grea pedeapsă, „moarte prin decapitare”. Chiar dacă ar fi putut prin simpla descoperire a corpului său să îşi demonstreze nevinovăţia, a preferat să „îndure” povara calomniei! Ca loc al martiriului a fost ales satul Vasta din regiunea Arkadia.A fost călăuzit până acolo de călău, pe care „Teodor” l-a urmat „ca o oaie muta” (Isaia 53). După puţin timp, sufletul Sfintei Teodora s-a ridicat la ceruri, pentru a se aşeza în locul destinat sfintelor muceniţe fecioare ale Bisericii lui Hristos. Călăul şi ajutoarele acestuia, care o decapitaseră pe Sfântă, au văzut corpul dezgolit al acesteia şi au cerut cu pocăinţă iertare de la Dumnezeu. Vestea despre această întâmplare uluitoare s-a răspândit peste tot! Egumenul mănăstiri şi ceilalţi călugări au ajuns plângând la locul de mucenicie şi, slăvindu-L pe Dumnezeu, au înmormântat corpul Sfintei în mănăstirea lor sau, după unii autori, chiar în locul martiriului acesteia.

    Înainte de a muri, Sfânta i-a cerut lui Dumnezeu ca din părul ei să facă copaci, iar din sângele ei râu. Într-adevăr, din acoperişul bisericii ridicate la Vasta, Arkadia, au crescut copaci, care se sprijină, paradoxal, direct pe acoperiş şi stau dovada faptului că „acolo unde Dumnezeu o voieşte, ordinea firii este învinsă”.

    Viaţa Sfintei Cuvioase Muceniţe Teodora, pe care am descris-o mai sus, ne transmite câteva mesaje pe care merită să le reţinem.


    a) Pentru început, ni se arată faptul ca sfinţenia nu este o stare de nemişcare, ci o luptă continuă a omului întru curăţarea inimii sale de patimi şi unirea cu Dumnezeu. Este ade­vărat că Dumnezeu Atotputernicul are putere asupra tuturor lucrurilor, "dar există ceva ce nu poate face". Ce este ceea ce nu poate face? Să se unească cu un suflet impur! Lupta, noastră continuă este, deci, aceea pentru curăţirea inimii noastre de patimi şi continuarea vieţii noastre spirituale întru iluminare şi dumnezeire.

    b) Vedem, de asemenea, luând ca exemplu viaţa Sfintei Teodora, că sfi­nţenia nu are nicio legătură cu vârsta, profesia sau condiţia socială a cre­dinciosului. Exemplul sfintei noastre protectoare ilustrează acest adevăr. Era doar o tânără fată când au adus­-o în pustietatea unde se află astăzi locul nostru de pelerinaj, pentru a o decapita. Cu toate că avea o vârstă atât de fragedă, a dat dovadă de un curaj bărbătesc. Ce o îmbărbăta? Harul lui Dumnezeu îi dădea putere şi ne dă putere fiecăruia dintre noi în lupta cu greutăţile vieţii noastre. Acesta ne dă putere şi răbdare.

    Sfântul Eufrosin
    Nici vârsta şi nici profesia pe care o avem nu sunt motive care să ne împiedice să atingem sfinţenia. De exemplu, astăzi sărbătorim un alt sfânt, pe Sfântul Eufrosin, care era bucătar. Avem exemple de credincioşi din aproape toate profesiile care au atins pragul sfinţeniei. Nici faptul că cineva este bogat sau sărac nu con­stituie o piedică pentru el în a deveni sfânt. Sfânta Teodora provenea dintr­-o familie de oameni săraci şi fără dregătorii, dar cunoaştem din sinaxarele Bisericii noastre faptul că au existat până şi regi care au preferat chilia monahală şi au îmbrăcat rasa la Muntele Athos, abandonând coroana şi viaţa luxoasă. Oricine dintre noi, fie că este cleric sau mirean, bogat sau sărac, cu o poziţie importantă în so­cietate sau nu, oricine poate să devină sfânt. De pe orice poziţie ar ocupa în societate, oricine se poate înălta şi uni cu Dumnezeu.

    c) În final, trebuie să amintim fap­tul că sfinţenia nu înseamnă viaţă pe­trecută în petreceri. Viaţa binecre­dinciosului creştin trebuie să fie una ascetică, chiar dacă locuieşte în centrul Atenei, aşa precum bătrânul şi bi­necuvântatul Porfirie.Viaţa creştinului este o viaţă de sacrificii şi, în ace­laşi timp, o viaţă de iubire infinită. Sfinţenia este o cale ascendentă, un drum anevoios şi dureros, dar, în acelaşi timp, o cale plină de mari bucurii spirituale. Viaţa spirituală care duce la sfinţenie este o cale cu piedici şi greutăţi, mai mici sau mai mari. Este ceea ce fiecare dintr noi întâmpină în existenţa sa de zi cu zi. Oricât de grea ar fi însă, această cale este dulce şi reprezintă scopul suprem şi substanţial al vieţii noastre. Dorinţa noastră supremă este sfinţenia!

    Să încercăm să devenim sfinți, urmând exemplul vieţii Muceniţei Teodora, care atât în acest loc sfânt al martiriului său, cât şi oriunde în lume cineva ar invoca numele ei, Sfânta îi va veni în ajutor şi îl va proteja. Să ascultăm vorbele Sfântului Ioan Gură de Aur care ne îndeamnă încă din secolul IV să "îi cinstim pe sfinţi imitându-i". Fie ca Sfânta să binecuvânteze pe fiecare credincios care vine şi se închină icoanei sale şi păşeşte pe pământul acesta însânge­rat al martiriului său!

    (Sfânta Mitropolie Gortynos şi Megalopolis, Viaţa Sfintei Cuvioase Muceniţe Teodora din Vasta, Arcadia, pp. 7-19)


    Doxologia: Ce spun oamenii de știință despre minunea bisericii Sfintei Teodora din Vasta?


    Ceea ce știm din viața Sfintei Teodora din Vasta provine integral din tradiția locală, dar mica ei biserică din sudul Greciei este cunoscută în întreaga lume și vizitată de mii de credincioși în fiecare an.

    Biserica Sfintei Teodora datează aproximativ din secolul al XII-lea și este în întregime din piatră. Nemaipomenit este totuși faptul că pe acoperișul ei cresc, în prezent, 17 copaci. Cei mai mulți au peste treizeci de metri înălțime, iar unii au peste un metru în diametru. Mulți arbori cântăresc peste o tonă. Cu toate acestea, chiar dacă acoperișul bisericii este mic, subțire și fără niciun sprijin special, rămâne în picioare de secole, ca prin minune.

    Oamenii de știință au studiat biserica și s-au arătat incapabili să explice modul în care copacii cresc pe un astfel de acoperiș subțire, fără a distruge biserica. Micuța biserică este supusă unei mari presiuni și, de-a lungul timpului, au fost necesare unele restaurări minore - dar aceasta este mai ales din cauza curiozității unor oameni lipsiți de experiență, care au încercat să „înțeleagă misterul”. Intervențiile neprofesioniste au afectat arhitectura bisericii, dar doar într-o mică măsură.

    Conform tradiției, înainte de martiriu, Sfânta Teodora s-a rugat: „Fie ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu, iar părul meu să devină copaci. Astăzi, exact acest lucru se vede când vizitezi acest loc sfânt. Pe locul în care trupul ei martirizat a fost așezat, localnicii au construit o biserică în cinstea ei. De asemenea, un râu trece pe sub această biserică, iar deasupra au crescut copaci.

    Micuța biserică este acum sub protecția Mitropoliei din regiune, precum și sub cea a Ministerului Culturii, ca monument bizantin de valoare națională.

    Credincioșii cred că această biserică este o minune inexplicabilă. Sărbătoarea Sfintei Teodora a fost prăznuită anual în marțea din Săptămâna Luminată, timp de mai multe secole, până în 1956, când sărbătoarea a fost mutată la 11 septembrie, din cauza unei asemănări cu viața Sfintei Teodora din Alexandria care este, de asemenea, sărbătorită în acea zi.

    Dar ce spun oamenii de știință despre minunea din Vasta?

    În anul 2003, la cel de-al patrulea simpozion de „Arheometrie” din Grecia s-a prezentat un raport geofizic al bisericuței din Vasta. Cercetătorii de la Universitatea din Patras au venit în Vasta special pentru a studia „minunea”. Ei au decis să facă un test cu ultrasunete, analizând fiecare parte a pereților. Rezultatele au oferit cercetătorilor răspunsurile necesare pentru a primi aprobările de care aveau nevoie pentru restaurarea în întregime a monumentului. Au observat modul în care rădăcinile au crescut prin spațiile mici rămase libere între pietrele zidului, croindu-și drum până la pământ. Pereții sunt sub presiune constantă, iar clădirea a devenit „un corp viu”.

    Descoperirile arheologilor au condus la aceeași concluzie: modul în care rădăcinile au urmat această cale și faptul că biserica și acoperișul sunt neatinse par a fi un miracol, care este unic în această lume și inexplicabil.

    Eleftherios Beligiannis, un inginer din Atena a declarat în 1986: „De vreme ce vânturile care suflă în această regiune au puterea să dezrădăcineze arbori, se înțelege clar cu ce mare putere apasă cei 17 copaci asupra acoperișului.

    Loukos Constantinos, un geolog din Corint a declarat în 1987: „Nu există nicio explicație geologică. Este un miracol continuu.

    George Raptis, un silvicultor din Nafpaktos, a declarat în 1992: „Întregul fenomen este dincolo de orice logică umană, fie explicație naturală sau științifică.”

    Eleni Stavrogiannis-Perry, o arhitectă din Kalamata, a declarat în 1993: „Fenomenul este inexplicabil științific. Având în vedere poziția bisericii, construcția temporară și vârsta ei, greutatea și vânturile ar fi distrus-o treptat. Dar este încă în picioare, după atâtea secole, fără nicio stricăciune serioasă.

    Anastasios Tinkas, un arheolog, istoric și teolog din Attica a declarat: „Întreaga creștere, existență și viață a copacilor de pe acoperișul bisericuței Sfintei Mucenițe Teodora este uimitoare și depășește orice rațiune și explicare firească a omului. Aceasta arată o caracteristică rară: intervenția lui Dumnezeu pentru făptura Sa prin săvârșirea de minuni.

    Domnul Pallas, director al Anticariatelor din Atena, a declarat: „În conformitate cu legile naturii, cel puțin copacii mari, din cauza înclinării, înălțimii și a circumferinței, ar fi distrus-o. Pentru a sta imperios, este ceva la care știința nu poate oferi o explicație.

    P. Makrigiannis, geolog, a declarat în 1993: „Șaptesprezece uriași sprijiniți pe nimic! Toți acești arbori imenși sunt înrădăcinați pe nimic, sau mai bine zis pe acoperișul care este gros de numai câțiva centimetri. Cu toate acestea, cea mai mare surpriză ne așteaptă înăuntru. Nu există nicio rădăcină, cât de mică, care să iasă dintre zidurile vechi. Nu există nicio crăpătură cauzată de acestea. Atunci când vântul bate printr-un copac uriaș al bisericuței, rădăcinile lui formează pârghii foarte puternice, încât micul așezământ ar trebui să se dărâme imediat. Ca geolog, știu foarte bine că în mod normal zidurile ar fi fost strivite și dărâmate numai din cauza unui copac, iar aici sunt șaptesprezece!

    Trebuie adăugat faptul că această biserică este menționată în Guinness Book of World Records ca miracol minunat.




    LEGATURI:

    Polarizarea credincioşilor în „ecumenişti” şi „antiecumenişti” are mai multe în comun cu lupta de natură ideologică decât cu însuflarea Duhului Sfânt, şi aduce multă tulburare în Biserică tocmai pentru că este dusă fără de Hristos

    $
    0
    0
    Una din ultimele polarizări ale spiritului românesc, mai nocivă decât toate celelalte, este subordonarea unora dintre credincioşii Bisericii noastre într-una din poziţiile antinomice ale binomului ecumenist-antiecumenist.

    Atât atitudinea teologică (fie ea laxă sau zelotistă), cât şi natura controversei au mai multe în comun cu lupta de idei de natură ideologică decât cu însuflarea Duhului Sfânt, venită din multa rugăciune, curăţirea patimilor şi luminarea lui Dumnezeu. De asemenea, e cert că ambele atitudini sunt, într-un fel, consecinţa unei eclesiologii zdruncinate din temelii de dominaţia secularismului impus de politic în Biserică.

    Ecumenismul, în esenţa lui, este o directivă politică şi, drept urmare, un act diplomatic al instituţiilor bisericeşti.
    Acei antiecumenişti care astăzi manifestă o atitudine agresivă şi injurioasă sunt în prezent cei mai mari duşmani ai antiecumenismului. Comportamentul lor aruncă în derizoriu opoziţia la ecumenism şi face tot mai puţin probabil pe viitor dialogul ierarhilor cu mănăstirile şi laicii în privinţa temelor de credinţă.


    Dezbinarea rămâne, cel puţin în momentul de faţă, cel mai mare păcat şi cea mai dureroasă tară a poporului român. Invidia şi judecata aproapeluiîntemeiate pe o credinţă hipertrofiată în propriul punct de vedere, şi mai ales pe o tragică frustrare a unei nedeveniri personale ne determină pe noi, românii de astăzi, să ne surpăm unii altora lucrarea, luptându-ne între noi. Tragic fapt: românii, născuţi ca popor creştin pentru veşnicie, au ajuns astăzi să se piardă într-un adevărat război fratricid.

    Una din ultimele polarizări ale spiritului românesc, mai nocivă decât toate celelalte, este subordonarea unora dintre credincioşii Bisericii noastre într-una din poziţiile antinomice ale binomului ecumenist-antiecumenist. Mai rea, pentru că-i desparte pe cei de aceeaşi credinţă, dar şi pentru că, prin astfel de polarizări, se nesocotesc cu totul poruncile evanghelice, în numele cărora se luptă.

    „Ecumenistul” este deja un personaj cunoscut creştinilor practicanţi. Este de cele mai multe ori un om cu studii teologice şi în străinătate (dar nu neapărat), este aproape întotdeauna într-o poziţie semnificativă fie pe scara instituţională a Bisericii, fie în ierarhiile şcolii teologice. Sunt oameni expuşi cumva, prin poziţia lor, la un contact diplomatic cu străinii, cu cei de altă credinţă, şi presaţi de instanţele politice ale vremii să facă posibil şi pozitiv dialogul cu aceştia. De la Cuza încoace, cam tot timpul am fost forţaţi să purtăm acest așa-zis „dialog”, fie pentru că cei ce ne conduceau ţara erau catolici, fie pentru că, mai târziu, sub comunism, aceasta era politica de Partid dictată de la Moscova. După 1990, directivele politice nu s-au schimbat prea mult.

    Cât de mult cred ei în acest „dialog” e însă o altă discuţie. Pe un mitropolit grec, reprezentant al Patriarhiei Ecumenice în multe dialoguri şi mare profesor de Drept, Panteleimon (Rodopoulos), l-am auzit odată povestind cum decurg dialogurile ecumenice: „Trebuie să dialogăm, că astea sunt vremurile – dar ce să dialoghezi, de pildă, cu lutheranii, care nu mai au nici o teologie?! Discuţi un an de zile un articol din Crez, te mai plimbi puţin, mănânci o masă bună şi te întorci acasă”. Pentru majoritatea, la atât se rezumă ecumenismul – căci, în esenţa lui, este o directivă politică şi, drept urmare, un act diplomatic al instituţiilor bisericeşti.

    Pe cealaltă baricadă se distinge tot mai clar profilul „antiecumenistului”. Aici nu l-am include pe cel ce luptă cu discernământ şi argumente teologice pentru apărarea dreptei-credinţe (cum este, de pildă, profesorul de dogmatică Dimitrios Tselenghidis de la Facultatea de Teologie din Thessalonic), ci pe cei care-şi fac o profesiune de credinţă, un scop în viaţă din lupta antiecumenistă. Revoluţionari de profesie, aceştia parcă se bucură când cineva face o afirmaţie sau un gest interpretabil ca ecumenist, se bucură să-l poată stigmatiza, să-l împroaşte cu invective, dovedindu-și astfel „importanţa”. Poate că la unii dintre ei buna-intenţie nu poate fi contestată, dar lipsa discernământului şi a maturităţii teologice şi eclesiologice a unui astfel de demers produc un efect cu totul contrar.

    Deşi situate pe poziţii teologice într-un fel antagonice, cele două clase se întâlnesc însă undeva, şi anume în abordarea teologică de tip varlaamit. Atât atitudinea teologică (fie ea laxă sau zelotistă), cât şi natura controversei au mai multe în comun cu lupta de idei de natură ideologică decât cu însuflarea Duhului Sfânt, venită din multa rugăciune, curăţirea patimilor şi luminarea lui Dumnezeu.De asemenea, e cert că ambele atitudini sunt, într-un fel, consecinţa unei eclesiologii zdruncinate din temelii de dominaţia secularismului impus de politic în Biserică, prin care devine aproape imposibil dialogul care să aducă la un numitor comun pliroma bisericească – ierarhi, preoţi şi credincioşi.

    Un Sinod nici „mare”, nici „sfânt”


    Toate aceste tare duhovniceşti şi eclesiologice au fost scoase la iveală de mult-controversatul Sinod din Creta. Nu-i spunem „mare”, căci au lipsit patru Biserici – nu pentru că nu au putut să ajungă, ci pentru că au ridicat obiecţii privind subiectele discutate şi organizarea. Nu-i spunem „sfânt”, pentru că în cadrul lui s-au făcut interpelări injurioase și presiuni, iar la sfârşit a fost impus pentru a fi semnat un document care nu fusese complet discutat în plen. De altfel, se pare că Sinodul nu a fost organizat pentru a se discuta problemele importante cu care se confruntă astăzi Biserica – cum ar fi cele liturgice şi eclesiologice, sau chiar dialogul teologic intern –, ci mai mult pentru a se asigura deschiderea unui dialog teologic cu celelalte confesiuni creştine. Poate că fostul ambasador S.U.A. în Yemen, Arthur H. Hughes, are dreptate când susţine implicarea politică a Patriarhului Ecumenic Bartholomeu, principalul organizator al acestui Sinod [1].

    În ceea ce priveşte rezultatele Sinodului, s-ar putea spune că a fost un eşec, după cum observă acelaşi analist american. În mod cert, hotărârile sale sunt destul de departe de ceea ce se intenţionase – într-un sens pozitiv, însă, pentru noi. Pogorămintele privind postul nici nu au mai intrat în discuţie, prin intervenţia hotărâtă a ierarhilor noştri, iar Enciclica este cât se poate de ortodoxă, căci a recunoscut două sinoade care au punctat în mod decisiv diferenţele dogmatice dintre noi şi catolici: Sfântul Sinod al Patriarhului Fotie (879-880) şi Marile Sinoade convocate în timpul Sfântului Grigorie Palamà (1341, 1351, 1368).

    În discuţie rămâne însă documentul privind relaţiile Bisericii Ortodoxe cu celelalte confesiuni creştine. În acest text se constată uşor lupta dusă de apărătorii Ortodoxiei cu cei care susţin ecumenismul. Limbajul este plin de echivoc. Deşi la început se afirmă că Biserica cea Una este cea Ortodoxă, pe parcursul documentului se vorbeşte despre „refacerea unităţii creştine” sau despre „unitatea pierdută a creştinilor” – concepte cel puţin discutabile din punct de vedere dogmatic. De asemenea, textul a ţinut să asigure buna desfăşurare a dialogului ecumenic, de parcă acesta ar fi fost cel mai important deziderat al acestui Sinod! Aici se poate vedea că această secţiune a fost, în mod foarte probabil, impusă din exterior.

    De cealaltă parte, antiecumeniştii de profesie au început să propovăduiască cu multă vehemenţă apropiatul sfârşit ecumenist al Bisericilor participante. Unii au cedat atmosferei apocaliptice şi și-au întrerupt comuniunea cu proprii ierarhi. Alţii, tulburaţi la culme, ameninţă că o să le urmeze în curând. Tonurilor joase, însuflate de Duhul Adevărului şi al Păcii, le-au fost preferate strigătele de luptă şi invectivele, atacurile la persoană şi ameninţările care au umplut Internetul. Cei care înainte de Sinodul din Creta nu au reuşit să facă o analiză teologică a textelor propuse pentru a fi votate, ca să-şi comunice astfel amendamentele propriilor ierarhi, acum s-au transformat în cruciați ai dreptei-credinţe, militând mai curând pentru ruperea comuniunii decât pentru comunicarea unitară şi duhovnicească a dezacordului lor, ca popor credincios, față de anumite lucruri din cele votate.

    Strategia lui „dezbină şi stăpâneşte”


    Nu este oare grăbită o asemenea reacţie şi oarecum suspectă în ce privește raţionalitatea şi chiar buna-intenţie a unora din cei care au adoptat-o?

    Noi credem că este disproporţionat de mare în raport cu ce s-a întâmplat, mai ales în condiţiile în care sinodalii români au fost printre cei mai conservatori de-a lungul Sinodului, astfel încât mai multe hotărâri sau accente neortodoxe nu au putut trece datorită lor. Este forţată sau suspect de grăbită din cel puţin alte două motive.

    În primul rând, acest Sinod nu are nici o putere dacă nu va fi recunoscut de absolut toate Bisericile ortodoxe locale. De acest lucru ne cam îndoim, atâta timp cât patru Biserici nu s-au prezentat tocmai pentru că nu erau de acord cu anumite teme propuse, cât şi cu organizarea. Cum or să recunoască Sinodul, atâta timp cât s-au declarat împotriva organizării lui? Pe de altă parte, înseşi Bisericile participante trebuie să-l recepteze la nivelul propriului Sinod şi al pliromei bisericeşti. Dar şi dacă, prin absurd, s-ar face aceste recunoaşteri, credeţi că atâta timp cât ierarhii înşişi nu au fost de acord cu documentul îl vor avea la inimă pentru a-l transforma în dreptar de credinţă?

    Ne îndoim că acest Sinod va fi pomenit ca „Mare şi Sfânt” în istoria Bisericii, iar dacă aşa vor sta lucrurile, de ce să creăm o astfel de dezbinare în Biserică, cum numai în perioada schimbării calendarului s-a mai produs? Oare nu s-ar putea să fi fost chiar acesta unul din scopurile ascunse ale promotorilor acestui Sinod – cel de a aduce tulburare şi confuzie în Biserica lui Hristos, prin subtila înrâurire a agenţilor de influenţă, care sunt peste tot infiltrați astăzi?

    Al doilea motiv pentru care credem că este exagerată o asemenea reacţie este acela că, cel puţin în ultimul deceniu, ecumenismul a intrat într-o mare criză. Confesiunile anglicană şi protestantă s-au îndepărtat atât de mult de ceea ce mai poţi numi creştinism, încât nici cei mai ecumenişti dintre ortodocşi nu mai pot avea curajul să propună o unire cu ei. Gândiţi-vă că, în rândul acelora, majoritatea recunosc şi practică preoţia femeilor – şi chiar episcopia lor – şi recunosc căsătoriile între homosexuali, având chiar preoţi homosexuali declaraţi şi căsătoriţi(!). Pe de altă parte, bisericile catolicilor, ca şi ale protestanţilor, sunt în marea lor parte goale, și nu mai au preoţi care să slujească nici măcar credincioşilor care le-au mai rămas. Cu cine să faci ecumenism?! Dacă renunţă la filioque, la teoriile varlaamite şi la primatul papal se poate începe orice discuţie cu catolicii – altfel, din toată filosofia dialogului ecumenic nu va rămâne decât o simplă diplomaţie.

    Având în vedere toate acestea, nu credem că ecumenismul mai are vreun viitor, cel puţin în actualul context – lucru pe care l-au înţeles şi cei care au împins din spate organizarea acestui Sinod, şi pe care, probabil, l-au constatat şi mai bine la încheierea lui. Conştiinţa ierarhilor ortodocşi, deşi a fost mult biciuită în ultimele decenii cu ameninţările politicului şi cu atracţiile secularismului, s-a arătat încă suficient de trează pentru a se poziţiona ortodox în momentele critice din viaţa Bisericii.

    Mai sunt însă şi ierarhi teologi şi mărturisitori, nu puţini, şi s-ar putea ca mâine să apară și alţii, astfel că, în lectura noastră, acest Sinod, chiar dacă a făcut anumite compromisuri, a demonstrat faptul că dreapta-credinţă nu este, cel puţin pentru o vreme, în pericol. Astfel că Sinodul din Creta, prin toate reacţiile născute, prin problematizările pe care le-a prilejuit, credem că a folosit mai mult Ortodoxiei decât puteau bănui duşmanii ei – numai că lucrul acesta ar trebui să-l înţeleagă şi cei care sunt puşi în poziţia delicată de ecumenişti, cât şi antiecumeniştii care au găsit acum un moment în care să-și satisfacă toate frustrările acumulate în timp. Este momentul unor dialoguri pertinente şi responsabile, făcute în Duhul Adevărului, pe tema dreptei credinţe, şi nu a strigătelor isterice, a ameninţărilor şi acuzaţiilor de tot felul.

    Altfel, s-ar putea ca lupta aceasta dusă în numele dreptei-credinţe, care naşte atâtea tulburări, să fie exact ceea ce s-a urmărit prin organizarea Sinodului. Strategia lui „dezbină şi stăpâneşte” nu urmăreşte astăzi atât unirea Bisericii Ortodoxe cu cei din afara ei, cât tulburările şi dezbinarea dinlăuntrul Bisericii – chiar schisma –, prin polarizarea credincioşilor în „ecumenişti” şi „antiecumenişti”. Cu alte cuvinte, războiul cel dintre noi.Căci ce alt avantaj au avut după schimbarea calendarului duşmanii Bisericii dacă nu schisma zeloților, confuzia şi tulburările care continuă până astăzi? Oare credeţi că această experienţă nu se doreşte a fi repetată de aceiaşi oameni, chiar cu sprijinul direct al celor care se cred „cei mai” ortodocşi?

    Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară…” (Luca 17:2)


    Cu privire la canonul 15 al Sinodului I-II de la Constantinopol (861), privind încetarea pomenirii unui episcop, trebuie să observăm că acesta este interpretat greşit, oarecum contrar spiritului său.Canonul nu obligă pe nici un credincios să întrerupă comuniunea cu ierarhul său care „mărturiseşte erezia cu capul descoperit în Biserică”, ci îi permite să o facă dacă într-adevăr ierarhul a căzut în erezie, şi nu doar dacă i se pare că a făcut aceasta. „Îi permite” înseamnă că „îi îngăduie”, dar responsabilitatea aparţine celui care rupe comuniunea, iar nu altcuiva.

    Aşadar, dacă s-ar rămâne în comuniune până când Sinodul (fie cel local, fie cel ecumenic) se va pronunţa, nu este periclitată mântuirea sufletului, cum cred unii.Dimpotrivă, dacă se rupe comuniunea în temeiul acestui canon, şi se face cu zgomot, atrăgând şi pe alţii la acest act, iar apoi gestul se dovedeşte neîntemeiat, cel care l-a făcut riscă să-şi piardă mântuirea chiar dacă s-a întors la comuniunea cu ierarhul său, căci poate un altul pe care el l-a atras la aceasta nu o va face! Zice Mântuitorul: „Mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară şi ar fi aruncat în mare, decât să smintească pe unul din aceştia mici” (Luca 17:2). Prin urmare, cei care se joacă cu aceste ameninţări să ştie că nimic nu este mai grav în faţa lui Dumnezeu decât să scoţi pe cineva din comuniunea cu Biserica lui Hristos pentru a-l arunca în schismă sau în necredinţă.

    Mai este un aspect care trebuie precizat. Acei antiecumenişti care astăzi manifestă o atitudine agresivă şi injurioasă sunt în prezent cei mai mari duşmani ai antiecumenismului. Comportamentul lor aruncă în derizoriu opoziţia la ecumenism şi face tot mai puţin probabil pe viitor dialogul ierarhilor cu mănăstirile şi laicii în privinţa temelor de credinţă.Și nici credincioşii nu vor mai da atenţia cuvenită acestor teme, căci dacă strigi de prea multe ori că vine lupul, când acesta cu adevărat va veni, nu te va mai crede nimeni. Aşadar, drumul către mărturisirea dreptei-credinţe este probabil altul decât cel urmat de cei care preferă manifestările defăimătoare în locul dialogului teologic.

    Ce-i de făcut?


    În fine, ce ne rămâne de făcut?

    Cu toţii ar trebui să luăm mai în serios exigenţele evanghelice ale vieţii creştine, care înseamnă să petreci mai mult cu Hristos decât în interminabile navigări pe Internet, chiar dacă e vorba de site-uri sau grupuri de socializare hiper-ortodoxe. Iertaţi-ne că trebuie să o spunem, dar noua patologie a dependenţei de Internet, a consumării vieţii creştine în interiorul unui mediu care nu are nimic în comun cu îndumnezeirea nu este cea mai bună modalitate de a ne apăra Ortodoxia. Părinţii şi canoanele (în numele cărora mulţi se luptă) vorbesc în primul rând de post şi priveghere, de rugăciune de toată vremea şi de viaţă liturgică, şi mai ales de conştientizarea faptului că la urcuşul duhovnicesc – presupus de curăţirea de păcate, luminare şi desăvârşire – sunt chemaţi toţi cei ce poartă numele lui Hristos, nu doar Sfinţii. Fără acestea, toate bătăliile noastre vor fi numai bătălii ideologice, care vor aduce multă tulburare în Biserică tocmai pentru că vor fi duse fără de Hristos.

    Mănăstirile trebuie să fie în primul rând centre duhovniceşti, locuri ale plinirii poruncii evanghelice Rugaţi-vă neîncetat!” (1 Thessaloniceni 5:17), şi mai puţin gospodării bine-chivernisite; centre de studiu a lucrărilor teologice şi ascetice ale Sfinţilor Părinţi, şi mai puţin obiective turistice sau veşnice şantiere. Într-un astfel de context, frica de ecumenism nu va mai putea exista, căci minţile curăţite de patimi şi luminate de harul lui Dumnezeu vor fi ele înseși faruri pentru gândirea şi viaţa ortodoxă a teologilor şi a ierarhilor noştri.

    Soluţia se află, aşadar, la noi, iar dacă nu am făcut-o până acum, credem că acest Sinod din Creta este încă un bun prilej pentru a pune un nou început al vieţii noastre în Hristos, al unei aşezări nu în discuţiile interminabile pe Internet, ci în câştigarea Duhului lui Dumnezeu – Singurul prin care suntem îndreptăţiţi să credem că putem face ceva (Canonul 124/113 al Sinodului de la Cartagina).

    Gheorghe Fecioru

    [1] http://www.euractiv.com/section/global-europe/opinion/will-ankara-take-aim-at-patriarch-bartholomew/

    Vedeti si:

    Mitropolitul Ierotheos Vlachos: "mărturisirea lui Hristos nu se face din patimile omenești, ci în comuniune cu Hristos". "Este important să rămânem în ceata Ucenicilor lui Hristos, în Biserică, chiar dacă există diferite probleme" 


    Rugăciunea părinților pentru luminarea minţii copilului

    $
    0
    0

    Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, luminează minţile copiilor noştri cu harul Tău cel dătător de viaţă. Tu, Care dai celor înţelepţi înţelepciunea şi celor pricepuţi priceperea, trimite peste ei Duhul Tău cel Sfânt, dătătorul înţelepciunii, al cunoştinţei şi al înţelegerii. Tu i-ai luminat pe aleşii Tăi în toată vremea. Tu i-ai insuflat pe cei trei mari dascăli ai lumii şi Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur, de s-au arătat vase alese ale sfinţeniei, răspândind în lume dreapta credinţă. Tu ai luminat-o pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, şi ea a ruşinat mulţimea ritorilor păgâni. Tu, Doamne, luminează-i şi pe copiii noştri (numele), ca să înveţe cele bine plăcute Ţie şi să se umple de cunoştinţa adevărului. Dă-le lor ştiinţă, pricepere, răbdare şi chibzuinţă. Să nu primească ei cunoştinţe pierzătoare de suflet, nici să înveţe ce e urât lui Dumnezeu. Fă-i ascultători faţă de dascălii care îi învaţă cele bune şi sârguincioşi în îndeplinirea celor ce li s-au rânduit. Iar la vremea potrivită, Doamne, ajută-i să găsească locul în care să folosească cele pe care le-au învăţat şi să muncească spre binele lor şi spre folosul aproapelui. Tu îi osândeşti pe cei care îşi îngroapă talanţii şi îi binecuvântezi pe cei care îi înmulţesc cu pricepere. Rânduieşte-le Tu, Doamne, Cel ce rânduieşti toate spre mântuire, unde să muncească, ce să muncească şi cum să muncească. Dă-le lor, Doamne, spor în toată lucrarea cea bună şi-i întăreşte în credinţă ca să Te mărturisească printr-o vieţuire curată până în ultima clipă a vieţii lor. Amin.


    Câteva observații importante asupra semnăturilor ierarhilor care au participat la Sinodul din Creta

    $
    0
    0

    Documentul "Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine"NU a fost semnat în toate cele 4 variantele ale limbilor oficiale (greacă, engleză, franceză și rusă) de către 25 de ierarhi din cei 162 prezenți (2 din Patriarhia Alexandriei, 17 din Patriarhia Serbiei, 4 din Biserica Ciprului și 2 din Biserica Greciei). Dintre aceștia, după cum se vede, o mare parte sunt din Patriarhia Serbiei: 17 din 24 de ierarhi(aproximativ 70%), ceea ce reprezinta mai mult de jumătate din delegația Bisericii Sârbe. 
    Nu apare semnătura PATRIARHULUI IERUSALIMULUI, TEOFIL, în documentul "Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine"în limba RUSA!!!
    IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei a notat doar în documentul în limba engleză, Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine: "Cred în singura Una Sfântă Sobornicească Biserica Ortodoxă"

    1. Окружное послание  [GR]  [EN]  [FR]
    2. Послание Святого и Великого Собора Православной Церкви  [GR]  [EN]  [FR]
    3. Важность поста и его соблюдение сегодня  [GR]  [EN]  [FR]
    4. Отношения Православной Церкви с остальным христианским миром  [GR]  [EN]  [FR]
    5. Автономия и способ ее провозглашения  [GR]  [EN]  [FR]
    6. Православная диаспора  [GR]  [EN]  [FR]
    7. Таинство брака и препятствия к нему  [GR]  [EN]  [FR]
    8. Миссия Православной Церкви в современном мире  [GR]  [EN]  [FR]
    Astfel, se pot face câteva observații asupra semnăturilor ierarhilor care au participat la Sinodul din Creta și pe care le prezentam mai jos, avându-se în vedere analiza textelor în limba engleză, franceză, greacă și rusă. Ar fi de precizat faptul că, deși toate aceste limbi sunt limbile oficiale ale Sinodului din Creta, se consideră, totuși, că cel în limba greacă este cel de bază. Acest lucru este important mai ales cu cat putem observa multe neconcordante în textele oficiale.

    Lista ierarhilor care NU au semnat documentulRelațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine :


    Patriarhia Ecumenica (24 ierarhi prezenți)

    Isaia al Denverului (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, rusă)

    Nicolae al Detroitului (NU apare semnătura în documentul în limba  engleză, franceză, rusă)

    Amfilohie al Adrianopolisului (NU apare semnătura în documentul în limba  engleză, franceză, rusă)

    Antonie al Hierapolisului, primatul Ucrainienilor Ortodocsi din SUA (NU apare semnătura în documentul în limba  engleză, franceză, rusă)

    Grigorie de Nyssa, primatul Carpato-Rusilor Ortodocsi din SUA (NU apare semnătura în documentul în limba  engleză, franceză, rusă)


    Patriarhia Alexandriei (23 ierarhi prezenți):

    Iona al Kampalei (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Serafim de Zimbabwe și Angola (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Meletie de Katanga (NU apare semnătura în documentul în limba rusă)


    Patriarhia Ierusalimului ( 5 ierarhi prezenți):

    Benedict al Philadelphiei (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză,rusă)

    Theofilact al Iordaniei (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză,rusă)


    Nu apare semnătura PATRIARHULUI IERUSALIMULUI, TEOFIL, în documentul în limba RUSA!!!:




    Patriarhia Serbiei (24 ierarhi prezenți):

    Amfilohie al Muntenegrului si Littoral (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Porfirie al Zagrebului si Ljubljaniei (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Vasilie de Sirmie (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Lucian de Budimlje-Niksic (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Longhin de Noua Gracanica (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Irineu de Backa (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Hrisostom de Zvornik și Tuzla (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Iustin de Zicha (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Pahomie de Vranje (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Ioan de Sumadija (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Fotie de Dalmatia (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Atanasie(fr, gr)/Hrisostom(en.) de Bihac si Petrovac  (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Ioanichie de Niksic si Budimlje (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Milutin de Valjevo (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    David de Krusevac (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Iovan de Pakrac și Slavonia (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Ilarion de Timoc (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Biserica Ciprului ( 16 ierarhi prezenți):

    Atanasie de Limassol  (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)(Obs: In locul lui a semnat Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom, in documentele în francezași greaca)

    Neofit de Morphou (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă) (Obs: In locul lui a semnatArhiepiscopul Ciprului, Hrisostom,în documentele în francezași greaca)

    Nicolae de Amathonte  (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)(Obs: In locul lui a semnat Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom, in documentul in greaca)

    Porfirie de Neapolis (semnătură cu notificațieîn documentul în limba engleză, greacă, rusă)

    Epifanie de Ledra (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă) (Obs: In locul lui a semnat Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom, în documentul în greaca)

    Semnatura Arhiepiscopului Ciprului, Hrisostom,  in locul IPS Atanasie si  IPS Neofit in doc. in fr.


    IPS Atanasie de Limassol si IPS Neofit de Morfu nu au semnat documentul in lb. engleza

    Biserica Greciei (23 ierarhi prezenți) :

    Hrisostom de Peristerion (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Hierotheos de Nafpatkos și Aghios Vlasios (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Anthimos de Alexandroupolis (NU apare semnătura în documentul în limba engleză)


    IPS Anthimos de Alexandroupolis nu a semnat pe documentul în engleza

    Semnătura IPS Anthimos de Alexandroupolis pe documentul în greaca (prima)

    Semnătura IPS Anthimos de Alexandroupolis pe documentul in franceza (prima)

    Semnăturile delegației române pentru

    documentulRelațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine :

     
     Obs: IPS Irineu Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei a notat în limba româna doarîn documentul în limba engleză: "Cred în singura Una Sfântă Sobornicească Biserica Ortodoxă"

     ***

     Documentul Taina Casatoriei si impedimentele sale 

    NU a fost semnat de către următorii ierarhi:



    Patriarhia Sebiei

    David al Krusevac (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Biserica Ciprului

    Varnava al Tremithousei si Lefkara (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)


    Biserica Greciei

    Hrisostom al Peristerionului (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    IPS Hierotheos Vlachos a semnat toate documentele cu notificare 


    ***

    Documentul Misiunea Bisericii Ortodoxe in lumea contemporana

    NU a fost semnat de către următorii ierarhi:



    Patriarhia Serbiei

    David de Krusevac (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Biserica Ciprului

    Varnava al Tremithousei si Lefkara (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Biserica Greciei

    IPS Hierotheos Vlachos a semnat cu notificare 


    Documentul Importanta postului si respectarea lui astăzi

    NU are semnătura următorilor ierarhi:






    Patriarhia Alexandriei


    Gheorghe de Guineea (nu apare semnătura în documentul în rusă)


    Patriarhia Romana

    PS Macarie Dragoi (nu apare semnătura în documentul în engleză)

    Biserica Ciprului

    Varnava al Tremithousei si Lefkara (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

     Atanasie de Limassol (nu apare semnătura în documentul în franceză)

    Neofit de Morphou (nu apare semnătura în documentul în franceză)

    Epifanie de Ledra (nu apare semnătura în documentul în franceză)

    Patriarhia Serbiei

    Lucian de Budapesta (nu apare semnătura în documentul în franceză)

    David de Krusevac (NU apare semnătura în documentul în limba engleză, franceză, greacă, rusă)

    Biserica Greciei

    Hrisostom de Peristerion(nu apare semnătura în documentul în franceză, rusă)


    LEGATURI:
    Printre cei care nu au semnat textul "Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine", care a declanșat politica cea mai acerbă, presa greacă menționează pe: Mitropoliții Atanasie de Limassol, Neofit Morfu, Nicolae de Amathous, Epifanie de Ledra, Porfirie de Neapolis (Biserica Ciprului), Episcopul Irineu de Backa (Biserica Serbiei) și Mitropolitul Ierothei Vlachos de Nafpaktos (Biserica Greciei). Aceasta din urmă și-a exprimat dezacordul cu privire la textele "Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană"și "Taina căsătoriei și impedimentele sale".

    O poezie fără de început și fără de sfârșit

    $
    0
    0



    Dumnezeu este fără de început și fără de sfârșit.
    Cuvântul lui Dumnezeu este Însuși Dumnezeu și
    Poezia Duhului Sfânt este Însuși Duhul Sfânt Care grăiește.
    Cuvântul lui Dumnezeu și Poezia Duhului Sfânt Sunt veșnice,
    fără de-nceput și fără de sfârșit.


    *

    La început, a făcut Dumnezeu lumea cea nevăzută,
    apoi lumea cea văzută
    și omul.
    Și omul este fără de sfârșit,
    dar prin harul lui Dumnezeu,
    deși biată făptură zidită,
    el poate să devină, precum al său Iubit Ziditor,
    fără de început.

    *
     Dumnezeu ascultă bătaia fiecărei frunze,
    El știe când picură-n ocean un singur strop de apă,
    Și floarea din boboc la vremea ei cum crapă,
    El o vede și o simte.
    Domnul aude piuitul puilor de rândunice,
    Mai repede ca însăși mama lor,
    Cu câteva clipe-nainte să și-l strige, 
    El știe, cunoaște vrerea sa.

    *

     Dumnezeu ascultă fiecare clipă care trece și care vine.
    Pentru fiecare făptură,
    Și pentru fiecare clipă,
    Cunoaște vremea sa.

    *
    Dumnezeu cunoaște pasul fiecărei vietăți pe cărăruie,
    Fiecare firicel de nisip are rostul lui în taina lui Dumnezeu.
    Și fiecare rază de lumină o lasă să străbată,
    După voia Sa dintru veșnica Lui Lumină.

    *

    Toate miliardele de cuvinte ce s-au șoptit sau s-au rostit,
    Dumnezeu le cunoaște.
    El este Însuși Cuvântul Tatălui cel Nezidit.
    Dumnezeu știe fiecare virgulă și fiecare semn de întrebare.
    Dumnezeu cunoaște mai ales toate miliardele de graiuri,
    care aduc bucurie și pace:
    Graiuri de iertare, de mângâiere și de blagoslovenie.

    *

    Dumnezeu acoperă totul cu taina Lui.
    Taina lui Dumnezeu este Însăși Lumina nezidită.

    *

    Dacă o frunză cade din pom,
    Dumnezeu nu o lasă să cadă la întâmplare.

    *

    Maica Domnului ține cu rugăciunea ei,
    Întreaga lume.

    *

    Dumnezeu vede feștila fumegândă-n candelă,
    El nu o stinge.
    Ci toarnă untdelemn și-o reaprinde.
    Și strălucirea cea plăpândă a celei mai îndepărtate stele din arcadă,
    O umple de Lumină.

    *

    Și pruncul mamei El însuși alăptează,
    În taina sa,
    Chiar de la sânul ei de sfântă mamă.

    *

    Și spinul cel tăios îl simte,
    Până la os cum îți pătrunde,
    Deși tu te-ai rugat de-atâtea ori din trup să-ți scoată,
    Același ghimpe, ce pe Sfântul Pavel l-a chinuit odată.

    *

    Suspinul tău cel din copilărie, El ți-l aduce aminte,
    Toiagul Său cel bun la vremea potrivită îți întinde.

    *

    Bătaia ta de inimă El știe,
    E cea mai naltă bucurie.

    *

    Hristos și acul bradului îl vede cum cade și se schimbă.
    Dar mai ales când cade firul tău de păr, El știe.

    *

    Durerea Lui de Tată, Duhul cel Sfânt în noi preschimbă-n rugăciune
    Cu negrăitele-i suspine o închină,
    Până ce inima o vreme se alină.
    Iar Fiul pentru fiecare bob de rugăciune rostit în șoaptă,
    Mai mântuie un suflet din genune.

    *

    Cum faci Tu pasărea mereu să meargă-n zborul său înalt?
    Cum crești Tu florile ca firul lor să nu se rupă?
    Cum Ții Tu peștele-notând sub apă?
    Furnica cea de jos la mușuroi s-ajungă,
    Albinele să dea prisos din mierea lor?
    Cum faci Tu, Doamne?
    *

    Cum naști Tu omul pe pământ?
    Și pentru a Ta Împărăție,
    Prin moarte cum ne treci ca să ne naștem om îndumenezeit?

    *

    Cum faci Tu rădăcina să pătrundă adânc,
    Ca pomul să-și înalțe sus în cer coroana lui?
     Inel lângă inel, cum coși Tu trunchiul cel bătrân?
    O mică frunzuliță-n Pomul lui Adam e fiece om.
    *

    Mirosul de tămâie adiat cu rugăciunea, Îl primești
    E mai puternic decât parfumul florilor din rai,
    Căci și privighetoarea Ție-ți cântă
    Dar mai presus de-aceasta psalmodia psalților Ți-e sfântă.

    *

    Pe linele câmpii îți plimbă Pasul Sfânt,
    Și marea cea adâncă Te primește,
    În cerul Tău senin miliarde de aripi Te poartă-n zare,
    Și Maica Ta Preasfântă este mai adâncă decât cele mai înalte ceruri,
    și mai desăvârșită decât heruvimii cei cu mulți ochi și decât serafimii cei cu câte șase aripi.

    *

    Cum ai zidit Tu, după Chipul Tău pre om, a Ta zidire?
    Și cum faci omul Tău asemenea-ntru totul să Îți fie,
    Ca Tine, Doamne, fără de-nceput și fără de sfârșit?
    *

    Cum poate biata Ta făptură,
    Să Îți aducă Ție aleasă firmitură,
    Din care Tu să faci Preasfântă Cuminecătură?
    Iar un potir din vinul cel mai sfânt de pe Pământ,
    Cum îl prefaci Tu-n Sângele-ți Preascump?
    *

    În Taina Spovedaniei El însuși, Domnul ne dezleagă,
    Ne dăruiește harul Său cel Sfânt.
    El însuși din Potir cu Sineși ne hrănește,
    Apoi, să biruim o lume-ntreagă ne ajută: „Îndrăznește!
    Abia acolo văd și eu cum dintr-atâtea mii și mii,
    Doar eu sunt singur vrednic de-a se osândi.

    *

    Și soarele răsare de la răsărit,
    Și luna-și schimbă iar pătrarul ei,
    Și Ziua Ta cea nesfârșită-i mai presus de fire,
    Și veșnică e clipa ei.

    *

    Eu nu sunt niciodată singur,
    Tot timpul sunt cu Tine și cu Maica Ta Preasfântă.
    Lumina Ta cea nezidită de-a pururi peste noi abundă,
    Și lumea-ntreagă o umple și-o inundă.

    *

    La Tine fiecare clipă este-o veșnicie.
    La Tine un ocean de vină este doar un strop.
    Cum ai băut în Ghetsimani această atât de-amară picătură?
    Cum ai putut Tu, pentru noi să-nvingi atâta ură?

    *

    Pe Cruce, când Te-ai răstignit de bunăvoie,
    Cum ai putut primi acel uriaș șuvoi de ură,
    Să Îl transformi într-un torent de dragoste deplină
    Și să-l îndrepți către Părintele iubit, Tu – Cela Ce ești fără vină?

    *

    Cum ai putut apoi să ne îmbrățișezi pe toți cu brațele întinse și bătute-n cuie?
    Să mori în pace când a noastră mântuire
    Ai săvârșit dintru-nceput până la bun sfârșit?
    Acolo, sub privirea Preacuratei Maicii Tale
    și-a ucenicului tău cel îndumnezeit?

    *

    Cum ai întors a lumii piramidă?
    Cum ai întors Tu lumea cea cu josu-n sus?
    Cum ai putut să Te pogori pentru făptură
    Întru-un așa de-ntunecat adânc?
    La cer cum ai putut să Te înalți cu firea lui Adam
    Ce a căzut atât de mult?
    Să șezi de-a dreapta Tatălui din nou, cu noi de-acum, cum de-ai putut?

    *

    Trimis-ai Duhul Tău cel Sfânt în lume
    În ziua Cincizcimii celei sfinte,
    Ca toate despre Tine să ne-nvețe,
    Și să ne schimbe după mintea Ta a nostră minte!

    *

    La Tine fiecare fir de iarbă este-o floare,
    Și fiecare floare e-n Lumină.
    Și-n Sfânta Ta Biserică întregul cer e doar Iubire și Lumină.
    În Hristos și Dumnezeu este Dragoste,
    Și Omul!
    Hristos este Însăși Dragostea,
    Hristos este Însăși Lumina
    Hristos este Însuși Cuvântul lui Dumnezeu.

    *

    În taină schimonahul Ți se roagă dintr-o stâncă
    Cu rugăciunea lui cea mai adâncă,
    În simplul său cuvânt de rugăciune,
    Primește-n ființa lui
    Întreaga lume.


    O minunată rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, vindecătorul de boli trupeşti şi sufleteşti

    $
    0
    0

    Rugăciunea Preasfinţitului Eremei (Schimnicul) către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon (vindecătorul de boli)

    O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o Sfinte Pantelimon ... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule a Sfântului Athos şi a întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
    O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochi noştri de privirile păcătoase ...
    Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, a cuvintelor rele, defăimătoare.
    Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
    Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
    Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive!
    Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, patimile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.
    Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămădiueşte-ne cu puterea Harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pre Tatăl, pre Fiul şi pre Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.

    Starețul Mănăstirii Bistrița, Părintele Luca: "icoana este dogma transpusă cu ajutorul culorilor"

    $
    0
    0

    # Pictorul celebru este cel care este teolog, și dacă este teolog, știe să se roage și așa reușește să transpună dogma cu ajutorul culorilor simbolice. Când cunoaște viața sfântului pe care l-a pictat și s-a rugat prin el lui Dumnezeu să-i dea putere să-l picteze, el nici măcar nu îndrăznește să-și pună numele pe dosul icoanei.

    # Icoana este spațiul transfigurat în care se reflectă eternitatea.

    # Omul, ca să se roage corect, mai întâi trebuie să aibă o gândire corectă. Să renunțe la gândirea lui și să se unească cu gândirea și voința lui Dumnezeu.

    # Maica Domnului a făcut asceză în Sfânta Sfintelor și suișuri înalte a pus în inima ei și așa a putut să coboare pe Dumnezeu ca pe o scară prin ea. Ea este scara. Ea era adevărata Sfântă a Sfintelor, împlinirea Sfintei Sfintelor vechi-testamentare.

    # Biserica nu se conduce după minuni. Biserica îndumnezeiește pe om fără minuni.



    Doxolgia: Icoanele transpun învățătura dogmatică


    Preacuvioase părinte stareț, cum ați ajuns să studiați arta bisericească?

    Este un dar de la Dumnezeu, nu doar un studiu empiric. Este un talant sădit în mine, pe care l-am descoperit fiind ghid aici la mănăstire, în perioada școlii. Învățând teologie, și mai ales dogmele Bisericii, am sesizat la un moment dat că acestea sunt reflectate în pictură, în iconografie.

    Așadar, n-a fost doar o simplă cercetare, ci a fost o chemare, o descoperire a talantului și implicit lucrarea parțială a acestui talant – de a mă ocupa de teologia icoanei și nu numai de teologie, chiar de tehnica de pictare a icoanelor.Am ajuns să înțeleg mai bine dogmele care sunt transpuse cu ajutorul culorilor încărcate cu sensuri simbolice. Culorile simbolice în cazul icoanei ortodoxe nu reflectă irealul sau ficțiunea, ci o realitate din altă lume.

    Când eram la facultate, în București, obișnuiam să stau foarte mult timp prin bibliotecile cu albume, pentru a descoperi cât mai multe despre icoanele Maicii Domnului. În acestea am descoperit dogma. Dar de ce Maica Domnului are trei stele pe frunte și pe umeri? Ce simbolizează acestea?”, „Dar de ce, cam peste tot este îmbrăcată în haina asta, în berta asta, numită maforion?”Și la toate de ce-urile acestea am căutat explicații (pe care nu le-am găsit întotdeauna). Așa am descoperit că învățătura dogmatică, mariologia, este reflectată în icoanele Maicii Domnului. De exemplu, cele trei stele simbolizează pururea fecioria Maicii Domnului: fecioria înainte de naștere, în timpul nașterii și după naștere.

    Maforionul este o haină pe care o purtau și o mai poartă femeile orientale, cum e la noi o bertă purtată pe cap până la genunchi, darîn cazul Maicii Domnului, acest maforion este o purpură grizată, fiindcă Ea este Împărăteasă. Acest aspect ne trimite obligatoriu în Sfânta Sfintelor. Căci Împărăteasa a făcut asceză în Sfânta Sfintelor și suișuri înalte a pus în inima ei și așa a putut să coboare pe Dumnezeu ca pe o scară prin ea. Ea este scara. De aceea, maforionul Maicii Domnului este o purpură grizată și așa trebuie să fie pictată: Împărăteasă, dar care face asceză, trăind în isihie desăvârșită. 

    În Sfânta Sfintelor, Maica Domnului a trăit în chip minunat, dumnezeiește.Ea era adevărata Sfântă a Sfintelor, împlinirea Sfintei Sfintelor vechi-testamentare.Când arhiereul a dus-o în Sfânta Sfintelor, i s-a potrivit atât de mult acest loc, încât a considerat că acolo a trăit dintotdeauna. Sunt unii dintre teologi care contestă lucrul acesta, spunând că, după legislația vechi-testamentară, o femeie nu putea să intre în acest loc. Dar aceștia au un spirit secularizat, mai bine zis, puțină credință.

    Toată mariologia secolului al XIV-lea, reprezentată de către Sfântul Nicolae Cabasila, Sfântul Grigorie Palama și Sfântul Teofan al Niceii – care au dus mariologia la apogeu –, iar înainte de ei, Sfântul Maxim Mărturisitorul, în secolul al VII-lea, arată că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a trăit în Sfânta Sfintelor.

    În Omilia 53, Sfântul Grigorie Palama vorbește despre intrarea Maicii Domnului în Sfânta Sfintelor. Aceasta e, de fapt, o predică ținută la Marea Lavră, în anul 1334, în fața miilor de monahi veniți acolo la o sărbătoare. Această predică nu a fost intelectualistă; sfântul a vorbit despre Preasfânta așa cum a văzut-o în chilia sa de lângă Marea Lavră, unde făcuse isihie și unde i se arătase Maica Domnului. Mai târziu, în anul 1341, Sfântul Grigorie Palama transformă această omilie într-un tratat, pentru că deja începuseră controversele isihaste la Constantinopol, pe care el le-a condus până la triumful Ortodoxiei.


    Doxologia: „Cea mai frumoasă icoană a Maicii Domnului «Hodighitria» se află la Mănăstirea Neamț”


    Îndemnat de profesorul său, acad. dr. Emilian Popescu, starețul Mănăstirii Bistrița, părintele Luca a scris o carte născută din sâmburele unui talant: „Icoana bizantină a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț. Considerații istorice, artistice și teologice”, apărută la Editura Doxologia din Iași, în 2010. E vorba de o minunată carte-album despre Maica Domnului, așa cum au reflectat-o arta și tradiția bizantină în contextul istoric și cultural al vremii, dar și în evlavia ortodoxă.

    În opinia părintelui Luca, icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț Hodighitria, care se traduce Îndrumătoarea, rămâne cea mai frumoasă icoană bizantină din câte s-au păstrat și din câte se cunosc, deoarece dogma este transpusă cu ajutorul culorilor în chipul cel mai minunat.Vedeți, cu mâna dreaptă îi îndrumă pe toți închinătorii spre Cel care este Calea, Adevărul și Viața – Iisus, pe Care-l ține pe brațul stâng”.

    După ce am citit Omilia despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a Sfântului Grigorie Palama, am crezut că sfântul și-a scris textul privind la această icoană. Dar cercetând mai în amănunt, mi-am dat seama că a fost tocmai invers. În concluzia cărții pe care am scris-o am lansat această ipoteză, potrivit căreia pictorul a pictat icoana așa cum Sfântul Grigorie Palama i-a spus s-o picteze”, afirmă părintele Luca.

    Iată și contextul istoric: din anul 1343 până în anul 1347, Sfântul Grigorie Palama a fost închis în Constantinopol, la Mănăstirea Manganelor. Aici a avut ocazia să transmită această învățătură a sa despre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu unui pictor, s-o picteze. În acel an – 1347 – la conducerea Imperiului Bizantin a venit Constantin al VI-lea Cantacuzino, cel care va accepta isihasmul ca pe un curent imperial asumat. În frunte cu împăratul, toți ziceau rugăciunea Doamne Iisuseși făceau isihie. Se poate vorbi, așadar, și de o isihie laică, și de o isihie monahalăși chiar Sfântul Grigorie Palama a scris în acest sens.


    Doxologia: „Icoana este dogma transpusă cu ajutorul culorilor”



    La pictură, talentul nu este suficient. Un pictor este celebru atunci când reușește să transpună dogma cu ajutorul culorilor. Deci, icoana este dogma transpusă cu ajutorul culorilor. Când pictorul a reușit să facă lucrul acesta, atunci e celebru, dar e celebru în profunda lui smerenie.Când cunoaște viața sfântului pe care l-a pictat și s-a rugat prin el lui Dumnezeu să-i dea putere să-l picteze, el nici măcar nu îndrăznește să-și pună numele pe dosul icoanei. Nu îndrăznește. Căci el nu-i nimic; doar voința lui personală, pe care a închinat-o lui Dumnezeu. Așa trebuie să fie un pictor.

    În erminia picturii bizantine exista în trecut o slujbă: consacrarea pictorilor. Căci, de fapt, pictorul, chiar și cel laic, este ca un preot. Ceea ce face preotul la altar, face și pictorul, în fața unui panou. Dacă prin Sfânta Liturghie, preotul sfințește, la fel, pictorul sfințește și el, transfigurează o bucată de perete, un panou sau o bucată de scândură. Ceea ce a făcut Dumnezeu, creând lumea, așa face pictorul, pictând.

    Puține sunt atelierele în care se pictează cum trebuie, și acest lucru din cauză că nu au îndrumători. Eu am avut marea dorință de a înființa un atelier, o școală de pictură, dar pentru aceasta îți trebuie să ai talente, oameni care să se ocupe cu acest lucru. Dacă va fi voia Domnului, poate se va împlini acest lucru.

    Doxologia:  „În icoană, simbolul leagă creatul cu necreatul, pământul cu cerul”


    Icoana este o concentrare de simbol, dar este un simbol care reflectă o realitate, nu o ficțiune. Simbolul este acel ceva care leagă două lumi, două maluri.În cazul icoanei, simbolul leagă creatul cu necreatul, pământul cu cerul, și tocmai de aceea se folosesc culorile care sunt simbolice. Darnu icoana este simbolică; icoana este un chip real, dar, cu ajutorul simbolului, se redă învățătura despre persoana respetivă, despre Maica Domnului, despre Mântuitorul și despre sfinți.

    De exemplu, dacă se pictează un sfânt militar și nu i se respectă chipul, atunci este o lipsă. Pictorii de altădată cunoșteau fizionomia sfinților așa cum tatăl își cunoaște familia, pe copii, pe soție, atât de bine îi cunoșteau. Când cineva spunea „Vreau să-mi pictezi pe Sfântul Ioan Botezătorul”, pictorul știa foarte bine cum trebuie să-l picteze. Dacă i se poruncea să-l picteze pe Sfântul Apostol Pavel, știa că-i pleșuv, că-i mic de statură. Exact așa cum a fost în realitate.

    Cât timp se vor picta icoane, e imperativ ca pictorul să cunoască viața sfântului respectiv și în momentul când îl pictează, să se gândească la viața lui și să se roage lui, să-l ajute harul lui Dumnezeu prin el ca să picteze chipul sfântului respectiv. Deci pictorul este consacrat pentru că are talent și pentru că știe teologie, iar dacă știe teologie, știe să se roage. Așa ar trebui să fie idealul în Biserică, pentru a nu ajunge să fim acuzați ca ortodocși că ne închinăm la idoli.

    Dacă Biserica va ajunge să gestioneze acest capitol, care este atât de important – aș zice că este la fel de important precum preoția –, atunci va fi puternică. Nu fiecare om poate să picteze icoane pentru că așa vrea el, atenționează părintele Luca, starețul Mănăstirii Bistrița.

    Doxologia:  „E o minune să transpui eternitatea cu ajutorul culorilor”


    Dacă în pictura laică, omul este liber să creeze și chiar poate să fie celebru prin inovație, el va fi celebru numai pentru pământ. În schimb, în pictura ortodoxă, sacră, inovația nu-și are locul. Pictorul de icoane nu poate să fie celebru aducând inovații. Pictorul celebru este cel care este teolog, și dacă este teolog, știe să se roage și așa reușește să transpună dogma cu ajutorul culorilor simbolice.

    Pe acesta putem să-l numim un mare pictor, nu pe cel care spune că a adus ceva nou.Icoana este spațiul transfigurat în care se reflectă eternitatea.Și aici, pictorul este obligat să transpună dogma. Dar dogma, ce este? E o învățătură teoretică, un adevăr teoretic și veșnic, pentru că este revelat de Dumnezeu și reflectă voința lui Dumnezeu.

    Dacă dogma reflectă voința lui Dumnezeu, tu, om, care ești pictor, nu ai ce inovații să mai aduci, fiindcă gândirea ta este limitată și atunci transpui, rugându-te, voința lui Dumnezeu, gândirea lui Dumnezeu și învățătura Lui în icoană. Iar acest lucru este, de fapt, o minune.

    Este o minune că poți să transpui eternitatea cu ajutorul culorilor simbolice.Și nu-ți mai trebuie mai mult. Pentru că aduci veșnicia, pe Dumnezeu Însuși Îl transpui, cu ajutorul culorilor, pentru a se împărtăși și ceilalți.Este o minune deosebită ca un om să ajungă să picteze corect, să picteze așa cum au pictat înaintașii, și aici mă refer la secolele de pictură bizantină, până în veacul al XV-lea.

    Din acest secol al XV-lea, pictura a început să decadă, să fie influențată de Renaștere.Atunci, omenescul a început să domine în pictura religioasă.Și, încet-încet, pictura religioasă nu a mai fost sacră. Este religioasă, dar nu sacră.Așa a ajuns catolicismul să aibă o artă religioasă, dar nu sacră, pentru că firescul și realismul s-au impus. Și dacă s-a impus pământescul, atunci nu mai conduce sufletul, ci conduce trupul. Este redat mai mult pământul, decât Cerul.

    Și icoana nu mai este o fereastră deschisă spre absolut, spre Cer, ci este un tablou, o fereastră deschisă spre creatură, spre creat, nu spre necreat, nu spre creatura îndumnezeită. Căci în Cer sunt persoane – sfinții – care s-au îndumnezeit și au devenit din muritori, nemuritori.


    Doxologia: Cercul și Divinitatea


    "Dacă vezi că o icoană are o formă dreptunghiulară și una semirotundă, asta ce înseamnă? Că sfântul respectiv este creat, circumscris, om ca și mine, cu păcate, dar s-a îndumnezeit.Și dacă s-a îndumnezeit, trebuie să-i faci formele dumnezeiești.Forma care simbolizează perfect Divinitatea este cercul. Componentele cercului le regăsim în arhitectura bisericească, care este cea mai complexă și cel mai greu de proiectat și de executat.

    În momentul în care ai intrat într-o biserică și te lovești de forme omenești (ușă dreaptă, nu semi-rotundă, tavan - în loc de boltă), trăiești, pur și simplu, un impact al lipsei Divinității. Casa Domnului nu se poate confunda cu casa omului. Casa omului reflectă ființa creată, limitată, circumscrisă: De aici până aici ești tu, omule. Dar în biserică toate formele trebuie să fie pe semirotund, să se regăsească în ele componentele cercului”, subliniază starețul.

    Doxologia: Icoanele ne pun față în față cu Dumnezeu


     Preacuvioase părinte stareț, o pictură realizată corect, pe pereții unei biserici sau din icoane, are efecte și asupra unui necunoscător? De exemplu, intră în biserică un om care nu are cunoștințe sau poate nu este credincios.

    O pictură bisericească realizată corect, după canoanele ortodoxe, are efect asupra oricărui om. Căci icoana are și un aspect didactic, deoarece vorbește de istoria Bisericii, vorbește de viața și istoria sfinților, vorbește de viața Mântuitorului și a Maicii Domnului. Poate să aibă și un aspect exterior, cultural, în special la bisericile vechi. Apoi, ea mai are și un aspect liturgic.Nu se poate face Sfânta Liturghie fără cel puțin două icoane: a Mântuitorului și cea a Maicii Domnului. Mai mult, icoana are și un aspect eshatologic.

    Dar să zicem că omul este ateu. În acest caz, imaginea religioasă, pictura ortodoxă dintr-o biserică are un impact maxim asupra lui, fiindcăun ateu nu-și trăiește dimensiunea sa infinită, spirituală. Nu și-o trăiește, o ignoră voit. El însă este creat de Dumnezeu, fie că vrea, fie că nu vrea. Și fiind creat de Dumnezeu, are chipul lui Dumnezeu imprimat, cum ai imprima o pecete pe ceară. În momentul în care omul acesta ateu, fără Dumnezeu – că el vrea așa, să fie fără Dumnezeu, vrea să fie autonom– a intrat într-un spațiu ortodox autentic, dacă este foarte corect și sincer cu sine, poate să trăiască un moment de revelație și chiar să se convertească, să cedeze evidenței, luminii, adevărului și să ajungă în starea Sfântului Pavel, aflat pe drumul Damascului, sau să ajungă, fără a-și da seama, să uite de el și de ce se întâmplă cu el: să-și scape mapa din mână, sau să-l podidească lacrimile fără să știe de ce.

    Pentru că lui, de fapt, într-un spațiu cu o pictură autentică, îi apare Dumnezeu Creatorul în față.Și cum l-a văzut Saul pe drumul Damascului pe Domnul, așa-L vede ateul pe Domnul într-o pictură religioasă autentică. Să zic că nu este atât de sensibil și curat ca să perceapă prezența lui Dumnezeu. Dar chiar păcătos și ticălos fiind, chipul lui Dumnezeu dinlăuntrul său vorbește atunci efectiv în el, chiar de nu se manifestă.

    Pentru cei care s-au obișnuit, impactul este din ce în ce mai mic – asta, referitor la ortodocși. Ortodoxul care este necunoscător și care se duce la biserică pentru că așa-i obiceiul, acesta-i de plâns.El este botezat, este ortodox, dar ignoranțaîl duce la această stare și nu trăiește nimic.Acești oameni nu fac nici cel mai mic efort de a-și cunoaște credința: să citească ceva despre asta, căci, de fapt, pictura religioasă este un material didactic în cel mai elementar aspect.

    Fresca cu Învierea din Mănăstirea Chora
    Cum omul este ființă unică, putem vorbi de nenumărate impacturi ale picturii asupra fiecărei persoane în parte. Impactul poate să fie foarte mare asupra unui ateu. Impactul poate să fie absolut foarte mare asupra creștinului ortodox care este conștient și este cunoscător al artei bisericești. Un asemenea creștin, când a intrat într-o biserică, de exemplu, biserica cu mozaicurile de la Chora, din care s-au păstrat foarte puține, sau „Sfânta Sofia” din Constantinopol, dacă ar fi fost astăzi în splendoarea ei dintru început, pentru un ortodox autentic cunoscător i-ar fi suficient doar să intre acolo, să privească la Divinitatea adusă pe pământ și pur și simplu să se unească cu ea fiind scăldat în lacrimi de bucurie. Sunt oameni care în acest mod trăiesc arta și dogmele transpuse prin artă – le trăiesc la maximum.

    Dictonul „Crede și nu cerceta” este unul occidental și nu are nimic comun cu Ortodoxia, nu se găsește în Sfânta Scriptură. Tocmai, Domnul cere: „Cercetează și crede!”. Omul este o ființă concretă, creată. Are nevoie de concret – să pipăie, să vadă. Hristos a zis: „Adu degetul și mâna ta, Toma, și pipăie-Mă”.Și aici se justifică și se argumentează icoana: să vadă!Dacă ar fi numai o Ortodoxie teoretică, atunci ar fi foarte greu să ajungi să-L cunoști pe Dumnezeu. Ar fi incompletă. Dar arta ne ajută în acest sens și doar arta autentică. Cealaltă nu ne duce la Dumnezeu; ne duce la cele pământești.

    Doxologia: „Dacă omul se roagă corect, o icoană poate deveni făcătoare de minuni”


    Preacuvioase părinte stareț, orice icoană pictată corect are potențialitatea de a deveni făcătoare de minuni, chiar dacă e pe o hârtie sau o copie?

    Da. Minunea este declanșată de subiect. Toate icoanele pictate corect sunt făcătoare de minuni. Dar chiar și o icoană realistă poate să devină făcătoare de minuni, datorită subiectului. Dacă omul, care este subiectul religios, ajunge la o tensiune deosebită în timpul rugăciunii și se unește cu persoana respectivă, reprezentată în icoană, și prezentă în duh, atunci are loc minunea. Dar subiectul (omul) trebuie să fie pe linia corectă de rugăciune și de cunoaștere.

    Minunea nu are loc atunci când omul, care este creștin-ortodox, cere un lucru banal, pe care îl poate săvârși el sau aproapele lui. Dacă-I ceri lui Dumnezeu un lucru pe care nu-l poți face tu și nici cei din jur – de exemplu, ai încercat toate posibilitățile pământești și nu mai ai nici o speranță decât la Dumnezeu, să facă o minune, să vindece pe cineva de cancer sau de Ebola, atunci Dumnezeu face minunea, pentru că numai la El este scăparea. Dacă respectiva problemă poate să fie rezolvată de altcineva, și chiar de omul în cauză, atunci Dumnezeu nu-l ascultă. Ajungi în chilie și te rogi: „Doamne, Te rog foarte frumos să-mi aprinzi lumina”. Asta nu este o rugăciune. Tu poți să-ți faci lucrurile tale.

    Cele mai multe rugăciuni ale oamenilor nu sunt ascultate pentru că nu sunt făcute corect. Omul, când se roagă, așa ar trebui să înceapă: „Doamne, facă-se voia Ta. Nu vin la Tine cu voia mea; facă-se voia Ta”.Și apoi poate să-și depene gândurile: „Am necazul acesta, sunt bolnav, am copilul cutare, și cutare și cutare” și spune tot. Iar, în concluzie, poate să adauge: „Iată, mi-am expus durerea. Facă-se voia Ta. Tu știi mai bine ceea ce îmi este de folos”.

    Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
    Dacă omul ar face într-adevăr așa, are mai multe șanse să fie ascultat.Și atunci sfântul, Maica Domnului, Iisus din icoană răspunde. Nu se poate să nu răspundă! Răspunde imediat. Dar omul, dacă se duce acolo și nu știe să se roage, nu știe cum să se comporte, nu știe să se smerească... Să se cunoască pe sine însuși, că este om, creatură, comparativ cu Dumnezeu, care este necreat, sau comparativ cu un sfânt, care a devenit nemuritor, s-a îndumnezeit. Dacă te duci în fața unui sfânt, de exemplu în fața Sfântului Gheorgheși spune: „Sfinte Mare Mucenice Gheorghe, ce minunat ai trăit! Te-ai îndumnezeit. Ai devenit nemuritor. Cât aș vrea și eu să-ți urmez! Cum mă poți ajuta?”, imediat te va inspira, imediat vei primi răspuns.

    Dacă omul ajunge la conștientizarea ființei sale mărginite, create de Dumnezeu, și dacă mai sesizează și ticăloșia lui – că orice om este păcătos –, atunci intră în starea vameșului din Evanghelie, care a fost ascultată de Dumnezeu imediat.

    Și rugăciunea tâlharului a fost ascultată imediat de Dumnezeu. Cu toate că acela era un tâlhar, un criminal. De ce? Tâlharul de pe cruce s-a transpus în gândirea lui Dumnezeu, a gândit corect, dumnezeiește.Celălalt tâlhar Îl judeca pe Iisus: „Dacă erai Dumnezeu, făceai ceva și ne mântuiai și pe noi”.Dar tâlharul din dreapta îi spune: „Nu ți-e frică ție de Dumnezeu? Noi pe drept suntem condamnați, dar El?”. Deci tâlharul din dreapta a intrat în gândirea lui Dumnezeu și atunci Dumnezeu imediat l-a ascultat, după ce I s-a rugat: „Pomenește-mă, Doamne, când vei veni întru Împărăția Ta”. Imediat l-a luat în Împărăția Lui, imediat i-a răspuns: „Astăzi vei fi cu Mine în Rai.

    Deci omul, ca să se roage corect, mai întâi trebuie să aibă o gândire corectă. Să renunțe la gândirea lui și să se unească cu gândirea și voința lui Dumnezeu.Aceasta este o condiție capitală. Dacă n-a făcut lucrul acesta și rămâne în egoismul lui, atunci rugăciunea sa este o formalitate și o jignire adusă lui Dumnezeu. De fapt, tu te rogi lui Dumnezeu, dar, în același timp, rămâi în egoismul tău, separat de El, numai prin voia ta,și astfel continui a fi un alt centru vis-à-vis de Hristos, de hristocentrismul ortodox. Faci rugăciune de ochii oamenilor.

    Biserica nu se conduce după minuni. Biserica îndumnezeiește pe om fără minuni. Nu avem nevoie de minuni. Minunea este o manifestare de excepție și Dumnezeu o săvârșește atunci când crede El că e necesar.În timpul vieții Sale pământești a făcut minuni din anumite motive. N-a făcut minuni când i-au cerut cărturarii și fariseii, că n-avea sens. Când era pe cruce, răcneau la El: „Coboară-Te de pe cruce, dacă ești Tu Fiul lui Dumnezeu, și vom crede în Tine”. Nu era cazul să coboare de pe cruce, pentru o gândire omenească incorectă, pentru spusa lor. Fiind că și dacă cobora, ei tot nu credeau în El.


    Pentru prima dată icoana în fața căreia Sfântul Siluan Athonitul se ruga în timp ce i s-a arătat Hristos părăsește Muntele Athos și însoțește moaștele sfântului, fiind aduse credincioșilor la închinare

    $
    0
    0

    Pentru prima dată, icoana făcătoare de minuni legată de apariția lui Hristos Sfântului Siluan Athonitul părăsește Muntele Athos și însoțește moaștele sfântului în Belarus și Rusia.

    Icoana în cauză este cea în fața căreia Sfântul Siluan se ruga în timp ce i s-a arătat  Hristos. În toți anii care au urmat, până în prezent, icoana nu a părăsit niciodată Muntele Athos, și a rămas în iconostasul Paraclisului Sf. Ilie Tesviteanul, ce face parte din complexul morii Mănăstirii Sfântul Pantelimon din Athos.

    Venirea acestei icoane cu moaștele sfântului, este legată de împlinirea unui mileniu de prezență rusească în Muntele Athos.




    Mănăstirea Sf. Pantelimon, Athos
    [...] În vârstă de 26 de ani, intră în mănăstirea rusească a "Sfântului Mucenic Pantelimon" (Russikon). Introdus în tradiţia seculară atonită: rugăciunea singuratică la chilie, lungile slujbe în biserică, posturi, privegheri, deasa mărturisire şi cuminecare, citirea, munca şi ascultarea - fratele Simeon se împărtăşeşte din negrăita bucurie a rugăciunii lui Iisus: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!"

    Într-o seară, pe când se ruga înaintea icoanei Maicii Domnului, dobândeşte - ca un dar nepreţuit - rugăciunea inimii, ce ţâşnea de la sine, fără încetare.

    Lipsit de experienţă, tânărul frate cade mai apoi pradă unor ispite cumplite: chinurile demonice.

    După 6 luni de sfâşieri lăuntrice, într-o după-amiază, şezând în chilia sa, a atins treapta ultimă a deznădejdii, încercând preţ de o oră sentimentul unei părăsiri totale de către Dumnezeu - fapt care i-a cufundat sufletul în întunericul unei spaime de iad.

    Pradă aceleiaşi spaime şi întristări, se duce la Vecernie în paraclisul "Sfântului Ilie"şi abia şopteşte "Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă!". Atunci, în dreapta uşilor împărăteşti, în locul icoanei Mântuitorului, Îl vede pe Iisus Hristos Cel Viu! Întreaga sa făptură s-a umplut de focul harului Duhului Sfânt, o lumină dumnezeiască l-a învăluit, răpindu-i mintea la cer. Intensitatea viziunii îi provoacă o stare de epuizare aproape de moarte.

    Cuviosul Siluan face parte din acei rari sfinţi creştini care primesc încă de la începutul căii lor ascetice arătarea desăvârşită a harului lui Dumnezeu. Calea lor este însă cea mai anevoioasă, căci sentimentul părăsirii şi al pierderii harului sfâşie sufletul ("nu puteţi înţelege durerea mea" spunea Siluan).

    Câteva zile după arătarea lui Hristos, Simeon trăieşte o stare de fericire pascală. A trecut apoi un răstimp. Într-o zi de sărbătoare, acelaşi har l-a cercetat a doua oară, dar cu mai puţină intensitate, după care treptat lucrarea sa simţită a început să slăbească; pacea şi bucuria lăsau loc unei chinuitoare nelinişti şi temeri de a pierde harul.

    În efortul de a păstra adânca pace a lui Hristos, fratele Simeon (devenit acum monahul Siluan) recurge la mijloace ascetice care pot părea incredibile.

    Păstrându-şi "ascultarea" de econom(responsabil administrativ) al mănăstirii cu peste două mii de vieţuitori, se cufundă şi mai adânc în rugăciune.

    Începe o lungă perioadă (15 ani !) de alternări continue între vizite ale harului şi părăsiri dublate de intense atacuri demonice.

    După 15 ani de la prima arătare a Domnului Hristos, într-o înfricoşătoare noapte de luptă spirituală împotriva demonilor, Siluan cade din nou în ghearele unei disperări vecine cu moartea şi necredinţa. Descurajat, cu inima îndurerată, se roagă fierbinte. Şi atunci aude glasul Domnului:
    "Cei mândri suferă pururea din pricina demonilor".


    "Doamne, zice atunci Siluan, învaţă-mă ce să fac ca sufletul meu să ajungă smerit".


    Şi din nou, în inima sa primeşte acest răspuns de la Dumnezeu:


    "Ţine mintea ta în iad şi nu deznădăjdui."
    [...]


     Doxologia: Moara Mănăstirii Rusikon – loc de nevoinţă al Sfântului Siluan Athonitul


    Paraclisul Sf. Ilie Tesviteanul
    Aflată în apropiere de Rusikon, pe valea unui râu, înspre nord, vechea moară a mănăstirii, astăzi ruinată, a funcţionat cu ajutorul unei roţi metalice de mari dimensiuni, pusă în mişcare prin căderea apei. Complexul de clădiri ale morii cuprinde şi paraclisului Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, precum şi un corp de chilii.

    Era vremea înfloririi monahismului rus la Athos. Mănăstirea se mărea şi devenise aproape ca o cetate în mijlocul pustiei. Numărul fraţilor atinsese aproape două mii, iar oaspeţi şi închinători veneau cu sutele din Rusia, şi adeseori rămâneau timp îndelungat în marile arhondarice ale Mănăstirii. Astfel încât munca la moară nu era una neînsemnată.Şi iată, fratele Simeon, în ciuda unui somn atât de scurt, a unei cât se poate de aspre înfrânări la mâncare, a unei neîntrerupte şi fierbinţi rugăciuni, a multului şi adâncului plâns, uneori până la deznădejde, îşi împlinea conştiincios greaua trudă, unde zilnic trebuia să mânuiască şi să care mulţime de saci mari cu făină.”[Arhimandritul Sofronie, Cuviosul Siluan Athonitul, traducere din limba rusă de Ierom. Rafail (Noica), Editura Accent Print, Suceava, 2013, p. 28]

    Iconostasul Paraclisului Sf. Ilie Tesviteanul
    Ostenit de chinuitoarele năvale ale dracilor ce creşteau tot mai mult, fratele Simeon[Numele de Botez al Sfântului Siluan] a ajuns la capătul puterilor, şi în timp ce şedea în chilie, înainte de Vecernie, a încercat preţ de o oră sentimentul unei părăsiri totale de către Dumnezeu – fapt care i-a cufundat sufletul în întunericul unei spaime de iad. În aceeaşi zi se duce la Vecernie în paraclisul Sfântului Prooroc Ilie ce se află la moară. Atunci, în dreapta uşilor împărăteşti, în locul icoanei Mântuitorului, a văzut pe Hristos cel Viu. Întreaga sa făptură s-a umplut de focul harului Duhului Sfânt, o lumină dumnezeiască l-a învăluit, răpindu-i mintea la cer. Intensitatea l-a vlăguit pe Simeon întru totul, şi Domnul S-a ascuns.

    Câteva zile după arătarea lui Hristos, Simeon trăieşte o stare de fericire pascală. După un răstimp, într-o zi de sărbătoare, acelaşi har l-a cercetat a doua oară, dar cu mai puţină intensitate, după care treptat lucrarea sa simţită a început să slăbească; pacea şi bucuria lăsau loc unei chinuitoare nelinişti şi temeri de a pierde harul.

    Urmează apoi acea lungă perioadă (15 ani) de alternări continue între vizite ale harului şi părăsiri dublate de intense atacuri demonice.

    LEGATURI:

    Comisia Mixtă Internațională de dialog teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică se reunește între 15-22 septembrie la Chieti, Italia. Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk a înmânat Papei Francisc o părticică din moaștele Sfântului Serafim de Sarov. "Uniaţismul rămne o plagă sângeroasă pe corpul creştinismului mondial"

    $
    0
    0

    Basilica: Cea de-a XIV-a întrunire plenară a Comisiei Mixte Internaționale de dialog teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-catolică


    În perioada 15-22 septembrie are loc la Chieti, Italia, întâlnirea Comisiei Mixte Internaționale de dialog teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-catolică. Delegația Bisericii Ortodoxe Române este constituită din Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și de Pr. Conf. Univ. Patriciu Vlaicu.

    Cu excepția Bisericii Ortodoxe Bulgare, toate celelalte Biserici autocefale sunt reprezentate. La această etapă a dialogului este continuată analizarea raportului dintre sinodalitate și primat în Biserica primului mileniu, informează pr. Patriciu Vlaicu.

    În cadrul sesiunii de deschidere cei doi copreședinți au subliniat că misiunea comisiei de dialog este și de a exprima disponibilitatea pentru mărturisirea valorilor comune, într-o lume din ce în ce mai îndepărtată de fundamentele vieții creștine.


    *

    Radio Vatican: Nouvelle session de la Commission théologique catholico-orthodoxe


    Comisia Mixta Internationala pentru dialog teologic intre catolici si ortodocsi si-a inceput lucrarile joi, 15 septembrie 2016, si vor contiuna pana pe 22 septembrie la Chieti, in Italia. In timpul acesteia membri comisiei vor reflecta asupra documentului de la Ravenna, semnat in 2007 si care defineste in 46 de puncte "sinodalitatea" si autoritatea Bisericii la diferite niveluri - local, regional si universal.Chestiunea primatului la nivelul Bisericii universale ramane marul discordieiistoric intre catolici si ortodocsi. Tema acestei adunari este tocmai relatia intre primat si sinodalitate. In urma acestei intalniri s-ar putea sa reiasa un nou document.

     *


    Biserica Ortodoxa Rusa, Departamentul Relațiilor Externe: Le métropolite Hilarion de Volokolamsk rencontre le Pape François de Rome:


    Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, presedintele Departamentului pentru Relatii Ecleziale Externe al Patriarhiei Moscovei a fost primit de Papa Francisc pe 15 septembrie 2016 la Palatul apostolic de la Vatican. [...] El a înmânat conducătorului Bisercii Romano-Catolice, din partea Patriarhului Chiril, o părticică din moaștele Sfântului Serafim de Sarov aflate într-o raclăîn formă de ou de Paște. Papa a fost profund impresionat de acest pretios dar si a cerut sa-i fie transmise Preafericirii Sale, Patrairhul, multumirile si salutarile sale fraterne

    In timpul intalnirii a fost vorba despre starea relatiilor ortodoxe-catolice de la intalnirea istorica a Primatilor celor doua Biserici la Havana, in februarie trecut. [...] Cele doua parti au subliniat necesitatea urmarii coordonari actiunilor in regiunea Orientului Apropiat. [...] Interlocutorii s-au declarat satisfacuti de dezvoltarea rodnica a colaborarii Bisericii Ortodoxe Ruse si a Bisericii Romano-Catolice in domeniul cultural.[]

    *


    Biserica Ortodoxa Rusa, Departamentul Relațiilor Externe:  Le métropolite Hilarion de Volokolamsk a rencontré le cardinal Kurt Koch, président du Conseil pontifical pour la promotion de l’unité des chrétiens:


    Pe 19 septembrie 2016, Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, PresedinteleDepartamentului pentru Relatii Ecleziale Externe(DREE) al Patriarhiei Moscovei a discutat cu Cardinalul Kurt Koch, Presedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor[...] despre dialogul teologic ortodoxo-catolic cat si despre dezvoltarea relatiilor bilaterale intre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Romano-Catolica de la intalnirea istorica intre Preafericirea Sa, Patrairhul Chiril al Moscovei si al intregii Rusii si Papa Francisc al Romei, pe 12 februarie la Havana.

    Mitropolitul Hilarion a constatat ca aceste relatii urmeaza in prezent o dinamica pozitiva. In acelasi timp Presedintele DREE a partajat cu interlocutorul sau profunda ingrijorare in fata declaratiilor publicate de directia Bisericii Greco-Catolice din Ucraina in ultimul timp, ostile Patriarhiei Moscovei si Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Mitropolitul Hilarion si-a afirmat convingerea ca este necesar sa se reia discutia asupra temei uniatismului in cadrul Comisiei mixte pentru dialog teologic ortodoxo-catolic.[...]

    *


    Biserica Ortodoxa Rusa, Departamentul Relațiilor Externe: Le métropolite Hilarion: «L’uniatisme reste la principale pierre d’achoppement dans le dialogue orthodoxe-catholique»

    [...] Inaintea sesiunii plenare, reprezentantii Bisericilor Ortodoxe locale s-au reunit pentru a discuta despre lucrarile care vor avea loc. Intervenind in fata membrilor ortodocsi ai reuniunii, Mitropolitul Hilarion a reamintit ca Comisia ar trebui sa revina asupra temei uniatismului, a caror discutii au inceput in anii 1990, dar au fost intrerupte in anii 2000. "Actiunile greco-catolicilor in Ucraina, si retorica lor agresiva la adresa Bisericii Ortodoxe dau marturie ca uniatismul ramne o plaga sangeroasa pe corpul crestinismului mondial, si principala piatra de poticnire in dialogul ortodoxo-catolic" a sublinait Presedintele DREE. [...]

    Sedinta plenara a Comisiei mixte, la care participa reprezentantii tuturor Bisericilor Ortodoxe Locale recunoscute, in afara Patriarhiei Bulgare, a debutat prin discursurile copresedintilor Comisiei, Cardinalul Kurt Koch din partea catolicilor, Presedinte al Comitetului pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor, si Arhiepiscopul Iov de Telmissos, din partea ortodocsilor, si precum si a Arhiepiscopului de Chieti, Mgr Bruno Forte. 

    Mai apoi, membrii Comisiei au trecut la examinarea proiectului de document asupra sinodalitatii si a primatului in Biserica primului mileniu, aprobat in timpul reuniunii Comitetului de coordonare al Comisiei Mixte, la Roma, in octombrie 2015.

    *
    Arhiepiscopul Iov Getcha de Telmissos Iov

    Basilica: IPS Iov de Telmissos este noul copreşedinte ortodox al Comisiei Mixte de dialog teologic ortodox-catolic


    Comisia Mixtă Internațională de dialog teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-catolică îşi continuă lucrările la Chieti, Italia. Reprezentanţii Patriarhiei Române sunt:Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și Pr. Conf. Univ. Patriciu Vlaicu.

    În cadrul celei de-a XIV-a întruniri plenare au avut loc noi alegeri pentru copreşedinţii comisiei. Pentru partea catolică a fost desemnat cardinalul Kurt Koch (Preşedintele consiliului Pontifical pentru promovarea unităţii creştine), iar Arhiepiscopul Iov de Telmissos (Patriarhia Ecumenică) a fost ales pentru Biserica Ortodoxă.
    Cei doi copreşedinţi sunt: Arhiepiscopul de Telmissos Iov (Getcha) din partea ortodoxă şi cardinalul Kurt Koch pentru partea catolică. Arhiepiscopul de Telmissos Iov (Getcha) îl înlocuieşte pe Mitropolitul Ioannis Zizioulas de Pergamon care s-a retras pe motive de boală. Arhiepiscopul Iov a fost propus de Patriarhia Ecumenica și după discuţii în delegaţia ortodoxă a fost asumat ca și copreședinte ortodox, a spus pr. Patriciu Vlaicu.
    De menţionat căÎnaltpreasfinţitul Părinte Kalistos, Mitropolit de Diokleia, a refuzat numirea de copreşedinte din cauza motivelor de sănătate, aceasta fiind ultima întâlnire plenară la care va participa.

    Întrunirea se va încheia mâine, 22 septembrie.

    Comisia mixtă de dialog teologic fost înființată de Papa Ioan Paul al II-lea și de Patriarhul Ecumenic Dimitrios I, pe 30 noiembrie 1979.



    Răbdarea este fiica nădejdii în Dumnezeu și nădejdea iluminează răbdarea. Emisiunea “Convorbiri duhovnicești″ – Răbdarea, cale a mântuirii.

    $
    0
    0

    - Rabdarea nu este o virtute nelimitata. Ea este o virtute care ne este data noua ca unealta istorica in devenirea noastra spre Dumnezeu.
    - Rabdarea se va transforama in sfintenie.

    - Rabdarea de care vorbim e fundamentata pe Persoana si lucrarea lui Hristos. Daca acest nivel este atacat, rabdarea nu mai are nici un sens. Devine un pacat, o pasivitate neingaduita.

     -Rabdarea se asociaza cu credinta, nadejdea, dragostea, smerenia, blandetea si curajul.

    - Rabdarea o inmultim lucrand cu ea.

    - Sunt momente cand samavolnicia trebuie rasturnata, pentru ca samavolnicia se bazeaza si incurajeaza o falsa rabdare in om, nu o rabdare luminata care duce spre Dumnezeu, ci o rabdare care e intunecata, o rabdare de sclav, si in obtinerea de scopuri cat se poate de pamantesti.

    - Toate calitatile ingeresti pe care le-a avut diavolul la inceput, inclusiv rabdarea s-au intors pe dos, in momentul caderii lui. Si el o are, dar o are sub forma asociata cu mandria si cu raul si cu dorinta de a varsa sange nevinovat.

    - O alta granita a rabdarii este granita pacatului. Nu trebuie sa tolerezi sub nici o forma lucrurile pe care Dumnezeu nu le accepta! 

    “Convorbiri duhovnicești″ – Răbdarea, cale a mântuirii - 22 sept. 2016.



    Pr. Valentin Berechet: Rabdarea reprezinta una dintre virtutile cele mai nobile ale fiintei omenesti. In general, fara rabdare, nimic din ceea ce si-a propus omul nu s-ar putea duce la indeplinire, daca n-ar fi dispus de aceasta virtute a rabdarii, care ii caleste tenacitatea.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:Rabdarea este oferita de Dumnezeu omului ca dar in scopul prelungirii durabilitatii sale.

    Cuvantul romanesc "indurare", are un dublu sens: a indura, adica a rabda multe si a se indura, adica a-i fi mila, a se milostivi fata de cineva, a ingadui anumite particularitati deosebite sau lipsuri ale semenului sau.  Si, iata ca limba romana comprima in  termenul "a indura" sau "a se indura" exact cele doua sensuri crestine ortodoxe alerabdarii,ale capacitatii omului de a merge mai departe in ciuda vicisitudinilor care se abat asupra sa.

    Pe de-o parte identificam latura pozitiva a rabdarii, anume respingerea raului prin nadejdea in Dumnezeu. Pentru carabdarea este fiica nadejdii in Dumnezeu - din nadejdea in Dumnezeu se naste rabdarea - si nadejdea ilumineaza rabdarea. Si, la modul negativ, acceptarea sau abordarea cu bunavointa a "datoriilor" (morale) pe care le au altii la tine. Adica m-as astepta ca cineva sa raspunda la bine cu bine. Din constatarile noastre nu prea se intampla in lumea noastra asa ceva, dar rabdara ma invata sa-l mai pasuiesc sa mai astept ceva sa mai caut niste circumstante semenului meu.

    Pr. Valentin Berechet: Si Mantuitorul sublinia ca e la nivel paganesc sa astepti ca facand bine cuiva, sa iti dea bine. Crestinul, zice, putin mai mult, sa asptepti si sa rabzi si pe cel care ti-a facut raul, nadajduind ca intr-o zi poate si el face bine.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop: Prin urmare induram, dar ne si induram fata de altii, si, in aceste doua utilizari ale rabdarii, ne gasim directia spre implinirea vietii noastre, nu fara nadejde in Domnul

    Pr. Valentin Berechet:  Indurand ajungem sa daruim rabdare si, incet, incet, ajungem sa semanam cu Dumnezeu. De ce a iubit Dumnezeu rabdarea? Este o realitate pe care El o exerseaza si a avut eficienta? Ne e noua de folos, ca creaturi, sa atingem un scop sau sa simtim, sa constatam, sa traim anumite aspecte? E de folos creatiei ca sa ajunga la un nivel de dospire? Sau, ne pazeste de ceva, neputinte si greseli? Si in limba populara se spune "cu rabdarea treci marea" si, cand stai pe tarm, marea ti se pare fara masura - deci, pe undeva cu rabdara invingi vesnicia.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:O dobandesti, mai degraba, te invelesti cu vesnicia. Dar, cu privire la rabdarea lui Dumnezeu, aici trebuie sa facem apel la cuvantul Domnului care spune: "cine va rabda pana in sfarsit acela se va mantui". Rabdarea lui Dumnezeu ca si rabdarea omului are ca si parametru istoric, ca si limita, ca si vama, sfarsitul: "cine va rabda pana la sfarsit".Rabdarea nu este o virtute nelimitata. Ea este o virtute care ne este data noua ca unealta istorica in devenirea noastra spre Dumnezeu. Dincolo de sfarsit toate sunt clare; nu mai este nevoie de rabdare. Toate se stabilizeaza dupa Judecata finala a pamantului acestuia, a universului acestuia. Toate se vor lamuri. Caprele de-a stanga, oile de-a dreapta si nu va mai fi nevoie de rabdare. Rabdarea se va transforama in sfintenie. Va capata un nou nume, o noua valenta, o noua stralucire a ei: sfintenie.

    Pr. Valentin Berechet: E imprtant ce ati zis acuma: caprele de-a stanga, oile de-a dreapta. Daca e sa privim omeneste, foloasele si de la capre si de la oi sunt asemanatoare: si laptele, si blana si carnea. Numai ca, este ceva fundamental care deosebeste comportamentul caprei de al oii, si aceasta este nerabdarea, dezordinea. Este foarte greu sa pastrezi in randuiala o turma de capre, pe cand o turma de oi e foarte usor. Deci, daca la Judecata Dumnezeu a mizat pe aceste aspecte inseamna ca trebuie sa fie foarte important.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop: Desigur, pentru ca rabdarea in sine este un mestesug de a dobandi sfintenia, este o arta lasata de Dumnezeu omului...    
      
    Pr. Valentin Berechet: Care e rostul ei in relatia omului cu Dumnezeu? Si, ati vazut ca si in relatia dintre oameni cand vorbesc, cand comunica... intre relatia dintre tata si fiu: cand copilul pune o intrebare, tatal se pregateste sa-i dea un raspuns. Si, daca copilul este educat, incepe sa vorbeasca verzi si marunte. Si, atuncea, tatal ce face? Zice: "mai, daca sti atat de multe, n-ai nevoie de raspunsul meu, ramai tot cu ale tale". Neavand rabdare, a pierdut rezolvarea. Cred ca acest raport poate fi extrapolat si in realtia cu Dumnezeu.  Rabdarea il ajuta pe om sa inteleaga altfel relatia, sau cam asa ceva.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Desigur, rabdarea, dar nu disociata de blandete, nu disociata de smerenie - da,rabdarea impreuna cu smerenia si blandetea duc la implinirea rabdarii in sfintenie.Pentru ca rabdarea de una singura devine o simpla unealta golita de sens. O unealta neutra. Se neutralizeaza, nu mai este pozitiva, nu mai este spre Dumnezeu. Si, acuma depinde si de utilizator, caci daca devine neutra, utilizatorul poate sa o faca cum vrea el.   

    Pr. Valentin Berechet: Intre Dumnezeu si om, o stare de rabdare a omului il pastreaza pe Dumnezeu ca Dumnezeu, si atunci lucrurile incep sa mearga. Intr-o stare de nerabdare, Dumnezeu este mai usor de lepadat si pierde omul. S-a intamplat in Rai si se intampla tot timpul.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Desigur, dar cu toate acesta rabdarea, asa cum o vede Dumnezeu si asa cum ne-a dat-o noua, trebuie sa ramana in limitele pe care le-a stabilit El, pentru ca altfel nu mai identificam corect nici un fel de latura placuta, sau constructiva in ea, de evolutie spirituala, si nu ramane decat o simpla energie trupeasca.

    Pr. Valentin Berechet: Categoric, Dumnezeu are un plan, un program al acestei rabdari in care omul inscriindu-se si urmandu-l se va maturiza prin exercitiul acestei rabdari. Sunt insa si situatii, odata ce rabdarea este o realitate care lucreaza in viata omului, cand aceasta rabdare se poate pierde. Cred ca ar trebui sa le cunoastem si sa ne ferim de ele. Care sunt situatiile care slabesc puterea omului de a rabda sau i-o altereaza intr-un fel sau altul?

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Pai, primul lucru careuzurpa rabdarea esteintoleranta celor de deasupra noastra. Spre exemplu timp de 1000 de ani Transilvania a fost ocupata de Regatul Maghiar, care, fie in asociere cu Austria, fie de unul singura guvernat, a stapanit acolo, nu chiar crestineste, nu chiar dupa legile lui Hristos... Si, ce li se spunea delegatiilor de tarani care au batut drumul pana la Viena? "Aveti rabdare", "Rabdati!", "Mai indurati!" - cu zambetul pe buze, asa, serpeste. "Mai rabda, frate, mai ingaduie".

    Exista si o uzura a rabdarii. Rabdarea, de-a lungul timpului, daca nu i se raspunde, daca nu este implinita cumva, daca nu i se da un rezultat, macar o oarecare incurajare, daca nu are o motivatie, rabdarea se transforama intr-o actiune  de revendicare, cateodata buna, cateodata rea. Sunt momente cand samavolnicia trebuie rasturnata, pentru ca samavolnicia se bazeaza si incurajeaza o falsa rabdare in om, nu o rabdare luminata care duce spre Dumnezeu, ci o rabdare care e intunecata, o rabdare de sclav si in obtinerea de scopuri cat se poate de pamantesti. Cum a fost perioada sclavagista s.a.m.d., nu? Perioada colonianismului, perioada de dupa Renastere cand au decazut anumite populatii sub piciorul altora s.a.m.d.

    Pr. Valentin Berechet: Da, uitati, cineva ne trimite un mesaj foarte frumos: "De obicei rabzi ce nu-ti place. Atunci ai sentimentul ca rabzi" - si, intradevar asa este. "Daca iubesti, rabdarea dispare, sau are sfarsit, fara sa-ti dai seama ca rabzi". Deci efortul rabdarii dispare, apare o realitate noua, o putere noua, a iubirii.Iubirea iti remotiveaza rabdarea si daca iubirea are si un nume de persoana, atuncea deja esti nebun.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:Dragostea si jertfa! Bineinteles! Rabdarea poporului roman asuprit, din Transilvania, poate fi interpretata si in sensul acesta. Anume ca s-au jertfit pentru copiii lor, pentru urmasi lor, pe care i-au crescut spre Hristos.

    Pr. Valentin Berechet: Ei asa motivau: "poti sa ne iei si pamantul si viata, dar de suflet nu te poti atingi". Exact ca la Iov. Si, noi, din istoria noastra nu prea am invatat. Toate rascoalele mari din Transilvania - ca sunt trei-patru care au punctat istoria-, nu au avut motivatii sociale sau nationale. Erau de contur acestea, sau de atmosfera. Ca un urs in lant. Deci,se miscau cand ajungeau la problema credintei. Pe celelalte erau capabili sa le tolereze. De aceea poporul acesta a dezvoltat o "genetica" de-a dreptul exceptionala.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Singura exceptie de la virtutea rabdarii ni se ingaduie in momentul in care ne este atacata credina. In momentul in care credinta ne e spurcata de cei care iti jicnesc mostenirea duhovncieasca, ai dreptul sa renunti la rabdare si chiar rabdarea devine pacat daca tolerezi asa ceva. Pai de ce? Pentru ca trebuie sa marturisesti. Credinta inseamna suta la suta marturisire. Nu exista altceva.

    Pr. Valentin Berechet:  Sunt momente cand rabdarea ajunge la capat si atuncea cand se ataca palierul spiritual al existentei noastre, adica credinta. De ce? Pentru cainsasi rabdarea de care vorbim e fundamentata pe Persoana si lucrarea lui Hristos. Daca acest nivel este atacat, rabdarea nu mai are nici un sens. Devine un pacat, o pasivitate neingaduita.

    [...]Rabdarea se si poate pierde, dar cum am putea sa o inmultim si sa o pastram?

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Paio inmultim lucrand cu ea. Cel mai bun exercitiu! Nu poti sa inveti innotand pe nisip. Niciodata nu poti sa inveti innotand pe uscat.

    Pr. Valentin Berechet:  Un instrument daca nu-l folosesti rugineste. O sabie sau o casma stralucete daca e folosita.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Dar si corpul uman. Cu cat il folosesti mai mult, cu atata el isi pastreaza durabilitatea o perioada mai indelungata.Cu cat chipurile il menajezi, dar de fapt il feresit de efortul pentru care a fost construit el - pentru ca trupul nostru a fost construit pentru a rezista la eforturi si a lucra - cu cat il feresti mai mult de activitate, cu atat el se atrofiaza mai mult. Si, in felul acesta, si rabdarea ar putea fi considerata ca un organ al sufletului nostru, care, daca nu e permanent lucrata, daca nu e permanent pusa in functiune, cumva se atrofiaza

    Pr. Valentin Berechet:  E ca un program al existentei noastre, al sufletului nostru, al chipului nostru Dumnezeiesc care nelucrat isi pierde din capacitati, se viruseaza, se altereaza.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Nu mai e vioi. Si, in sensul acesta el nu trebuie folosit impotriva legilor sale. Un alt principiu pe care il putem extrage chiar din legile trupului, ca nu poti sa folosesti un organ impotriva destinatiei lui.

    Pr. Valentin Berechet:  Deci sa tragem concluzia ca rabdarea daca este folosita impotriva relatiei omului cu Dumnezeu nu mai e virtute, ci devine o atrofiere, devine o degenerare, un pacat.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Prin urmare, ea nu poate fi confundata nici cu pasivitatea extremista, de genul: "lasa-l sa pacatuiasca. Ce-mi trebuie mie?! Nu ma intereseaza!" - izolationista, asa. "Lasa, ca eu ma ocup numai de mine, nu ma intereseaza de ce sufera sau ce face semenul meu. Eu si carapacea mea!". Aia nu e rabdare. Aia e egoism.

    Pr. Valentin Berechet:  Rabdarea se impleteste cu ceea ce numim, la un nivel toleranta. Vizavi de modul de viata, de marturiile culturale, spirituale ale altora...

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Toata lumea cere toleranta!

    Pr. Valentin Berechet:  Sa tolerezi mentalitatile de viata neconforme firii, este o calitate sau deja este un domeniu al pacatului destul de stufos si intunecat?

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Nu trebuie sa tolerezi sub nici o forma lucrurile pe care Dumnezeu nu le accepta! De nici un fel! Nu trebuie sa le accepti nici in scris, nici verbal nici prin inclinarea capului, macar! De nici un fel! Fata de om avem tot respectul ca fiinta creata de Dumnezeu. Deci, lupta noastra nu este impotriva carnii si a oaselor si a sangelui - cum spune Sfantul Apostol Pavel, de exemplu-, ci lupta noastra este impotriva cui, de fapt?

    Pr. Valentin Berechet:  Duhurilor rautatii.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:Noi nu luptam cu fiinta umana cazuta sub halucinatia duhurilor acesteia. Ne luptam cu duhurile raului. Cu lumea intunecata cu lumea malformata, care incearca sa puna ghiara pe lumea aceasta mantuita de Hristos, care vrea sa supravietuiasca, si sa duca mai incolo mesajul mantuirii.

    Pr. Valentin Berechet:  Aicea este un lucru foarte interesant, Parinte. Vedeti, omul se teme de pacat, de desfru, un desfrau care devine ca o neputinta. Dumnezeu a lasat programul pocaintei si este sansa, dar desfraul care se impune a devenit lege si obligativitate. Mai este acelasi lucru? Poti sa-l mai bagi in aceeasi categorie?

    Pr. Mircea-Cristian Pricop: Aicea vedem noi ce inseamna rabdarea pacatului, ca si pacatul, lumea intunericului are o anumita forma de rabdare a ei. La inceput s-a multumit cu putin, pe urma a mai luat putin, si inca putin, si inca putin, si pana la un moment dat cand devine obligatoriu, in final. Spre ce tinde in final? Sa devina obligatoriu!

    Pr. Valentin Berechet:  Si, cand va deveni pacatul obligatoriu, atunci ce ramane? Curatia devine ilegala, nu?!

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:Ne intoarcem la marturisire! Atunci ne vom intoarce la marturisirea pura!Si, atucea va fi zbaterea ficnala, lupta finala dintre rau si bine, profetita de Hristos de la inceput.Domnul ne-a averizat ca vor veni vremurile acestea. Nu-i nimic nou pentru noi. Ne asteptam la ele si suntem pregatiti pentru ele. Sau in pregatire - conteaza foarte mult si lucrul acesta.Putem sa spunem ceea ce s-a spus si la Marasesti: "pe aici nu se trece".O alta granita a rabdarii este granita pacatului.Marturisirea se bazeaza si pe jertfa personala, jertfa vietii. Spune Sfantul Apostol Pavel: "in lupta voasta cu pacatul nu v-ati impotrivit inca pana la sange".

    Pr. Valentin Berechet:  Nu putem trece peste notiunea de rabdare fara macar un cuvintel despre rabdarea lui Iov.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop: Da. Este rabdarea inteleapta. Este rabdarea bineplacuta lui Dumnezeu, jertfa. Jertfa pentru care a fost construita rabdarea. Iov a pierdut tot ceea ce avea, pana la nivelul de a-si pierde sanatatea trupului. Era bolnav de lepra, dispretuit de toti.

    Pr. Valentin Berechet: Deci ii mai ramasese doar sufletul...

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  ...singurul lucru care ii mai ramasese. L-au scos din ale lui si deja il dadusera la gunoi. Era dispretuit de toti, aruncat ca o carpa pe marginea unei gropi de gunoi, unde el statea si, cu un singur ciob de sticla isi scarpinase ranile provocate de lepra. Si, atentie, diavolul nu a mai venit personal sa-l ispiteasca pe Iov. A intrat in femeia lui Iov, a ispitit-o pe aceasta ca odinioara in prima familie in Paradis. A venit la ea si ea a venit sa-l viziteze pe sotul ei si, ce i-a spus? "Ai vazut ce ti-a facut Dumnezeul asta al tau? Blestema-L si mori!". L-a intaratat la razbunare, la revansa, la caractere din acestea, josnice. Dar Iov era mult prea sus fata de lucrurile acestea de natura josnica. Si Iov, ce-i spune, de fapt? "Femeie nebuna". O mustra! "Femeie fara minte, nu gol am iesit din pantecele mamei mele? Nu gol trebuie sa ma intorc din pamantul care am fost facut? Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvantat!". El trecuse la un alt nivel de intelegere a realitatilor.  

    Pr. Valentin Berechet: Deci pe undeva aicea este "licenta" in rabdare. Daca ajungem aici inseamna ca "programul" a functionat si a dat ceva roade, dar pana ajungem aicea, mai este loc.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Atentie! La ce l-a provocat de fapt pe Iov, diavolul prin femeia lui? La necredinta! Rabdarea lui Iov a fost in toate. N-a cartit in nimic, pana i-a fost provocata credinta. Si acolo a avut un cuvant de spus, adica n-a ramas pasiv: "femeie nebuna!" - a pus-o la punct. Pe loc, prin marturisire concreta, vizibila si la fata locului, nu asa, peste 30 de ani. Dovada ca rabdarea trebuie asociata permanent cu actiunea; nu rabdarea de tip pasiv. De nici un fel. 

    Pr. Valentin Berechet: Ce puteti spune de rabdarea Mantuitorului Hristos? La Iov ati spus de credinta. La Mantuitorul ce spuneti?

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Mantuitorul a rabdat pana la sfarsit. Sfarsitul fiind rastignirea Sa. Ascultator facandu-se pana la moarte si a rabdat moartea, si inca nu orice fel de moarte, ci moartea pe cruce.  

    Pr. Valentin Berechet: Deci rabdarea e motivata pana in final.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Ea este practic, pe langa celelalte virtuti - nu trebuie luata independent de celelalte virtuti.Omul este un complex foarte, foarte minunat de frumuseti morale care sunt inlantuite, legate una de cealalta. Rabdarea se asociaza cu credinta, se asociaza cu nadejdea, se asociaza cu dragostea, se asociaza cu curajul.

    Pr. Valentin Berechet: Deci, omul e ca un buchet de virtuti.

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Un buchet de virtuti toate pe fluidul acesta extraordinar al rabdarii. [...] Daca Mantuitorul spune ca rabdarea trebuie sa fie pana la sfarsit, despe diavol spune: "Acesta de la inceput a fost ucigas de oameni". De la inceput si-a propus distrugerea fiintei omenesti si isi urmareste planul cu o forma de rabdare degenerata, bineinteles. Pentru ca toate calitatile ingeresti pe care le-a avut el la inceput, inclusiv rabdarea s-au intors pe dos, in momentul caderii lui. Si el o are, dar o are sub forma asociata cu mandria si cu raul si cu dorinta de a varsa sange nevinovat.

    Pr. Valentin Berechet: Multumim foarte mult Parinte, multumim si celor care ne-au ascultat si ramane acest cuvant ca: "prin rabdare ne mantuim sufletele" si daca o lucram ne va fi de folos, daca nu ramanem spectatori si ne uitam la altii. 

    Pr. Mircea-Cristian Pricop:  Si mai spunea ceva: luati aminte la Mine ca sunt bland si smerit cu inima. Rabdarea asociata cu smerenia si cu blandetea

    Pr. Valentin Berechet: Da! Dumnezeu sa ne ajute!   




    300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul, cel care "a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, iar pe de altă parte, a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate"

    $
    0
    0

    Basilica: Antiohia, România și Georgia unite în rugăciune liturgică. Sfântul Antim Ivireanul cinstit la București (Video) 


    Sute de credincioși au fost prezenți la  Sfânta Liturghie oficiată marți, 27 septembrie 2016, la Patriarhie, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. În altarul de vară al Catedralei Patriarhaleau coliturghisit Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilia II, Patriarhul Catolicos al Georgiei.


    Alături de cei doi Întâistătători au slujit mai mulți ierarhi antiohieni, români și georgieni, după cum urmează:
    • Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas, Mitropolit de Bagdad, Kuweit şi Împrejurimi;
    • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei;
    • Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului;
    • Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale;
    • Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor;
    • Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei;
    • Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;
    • Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei;
    • Înaltpreasfințitul  Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
    • Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului;
    • Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, Arhiepiscop de Bolnisi;
    • Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum;
    • Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor;
    • Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului;
    • Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei;
    • Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului;
    • Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului;
    • Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
    • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei;
    • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord;
    • Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande,;
    • Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal;
    • Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor;
    • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

    Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Nicolae Lungu” a Catedralei Patriarhale.

    La eveniment au fost prezente numeroase oficialități, dintre care menționăm: Excelența Sa Giorgadze Ilia, Ambasadorul Georgiei în România, Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, și Victor Opaschi, Ministru Secretar de stat pentru culte.

    După citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Ioan a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți pe Dealul Patriarhiei. Preafericirea Sa a spus despre Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul că reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al Bisericilor din România, Antiohia și Georgia.

    Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a sfințeniei împodobită cu sângele martirajului și încununată cu harul preoției. Este sărbătoarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul cel care a avut o mare contribuție la tipărirea primelor cărți liturgice în limba arabă pe teritoriul României. El reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al Bisericilor din România, Antiohia și Georgia. A fost născut în Georgia, crescut la Constantinopol, apoi Dumnezeu l-a trimis în Țara Românească sub ocrotirea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu de unde lumina harului lui Hristos, care susținea lucrările sale, a strălucit până la Biserica Antiohiei care s-a bucurat de darul tipografiei pe care sfântul l-a realizat la Mănăstirea Snagov, tipărind acolo primele cărți liturgice în arabă și greacă, a spus Preafericirea Sa.
    La finalul Sfintei Liturghii a urmat mesajul Preafericitului Părinte Ilie II, Patriarhul Catolicos al Georgiei. Cuvântul a fost citit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.
    Sfântul Antim Ivireanul a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, iar pe de altă parte, el a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate, a subliniat Preafericirea Sa în mesajul adresat cu acest prilej.
    Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu şi bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragoste cu generozitate în toţi cei 26 de ani de slujire – să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător şi un organizator al tipografiei în România, care a făcut ca această ţară să fie centrul activităţii tipografice la nivel internaţional.
    În continuare,Înaltpreasfințitul Părinte Casian a dat citire actului sinodal comemorativ al Bisericii Ortodoxe Române la împlinirea a 300 de ani de la martirul Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.
    Cinstirea memoriei Sfântului Antim Ivireanul este o datorie de conștiință a întregului poporului român pentru contribuția sa la dezvoltarea tiparului și a limbii liturgice românești. (…) Exemplul vieții sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul închinată lui Hristos Domnul, până la moarte martirică, precum și rugăciunile sale înălțate înaintea tronului Preasfintei Treimi sunt izvor de inspirație și înnoire pentru viața credincioșilor noștri, dar și de întărire a comuniunii fraterne între Bisericile noastre în jurul sfinților care au apărat Ortodoxia în vremuri grele.
    După citirea actului sinodal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan (reprezentantul Patriarhului Georgiei), delegațiilor celor două Biserici, precum și ierarhilor români pentru concelebrarea Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Totodată, Patriarhul României a adus mulțumiri și autorităților de stat prezente la eveniment și tuturor celor care au sprijinit desfășurarea acestui eveniment și s-au implicat în organizarea manifestărilor comemorative în cinstea Sfântului Antim.

    Ca semn de prețuire, recunoștință și dragoste frățească, Preafericirea Sa a dăruit Patriarhului Antiohiei și Mitropolitului de Rustavi pentru Patriarhul Georgiei o icoană reprezentând pe Sfântul Antim Ivireanulși o cârjă arhierească, copie fidelă a cârjei Sfântului Antim păstrată la Arhiepiscopia Râmnicului.

    Faptul că sfinții ne adună în rugăciune și în bucuria credinței ortodoxe reprezintă o mare binecuvântare, a mărturisit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Întâistătorul Bisericii noastre și-a exprimat solidaritatea față de credincioșii din Biserica Antiohiei greu încercați în urma conflictelor militare.Ne rugăm lui Dumnezeu ca în cel mai scurt timp să fie restabilită pacea ca apoi să ajutăm și noi lăcașurile de cult afectate în urma războiului, a spus Preafericirea Sa.

    Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o bederniță, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre, din partea Patriarhului Ilia al Georgiei, o icoană reprezentând pe Sfântul Proroc Ilie.

    ***

    Manifestările dedicate împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, vor continua și în Arhiepiscopia Râmnicului. Astfel, Miercuri, 28 septembrie 2016, de la ora 8.45, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegaţiile Patriarhiei Antiohiei şi Patriarhiei Georgiei, vor participa la slujba de târnosire a noii biserici, Sfânta Liturghie şi proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara, precum şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu, canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016.


    ***

    Basilica: Act Sinodal Comemorativ al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti


    Preaiubitului cler, cuviosului cin monahal şi dreptcredincioşilor creştini din cuprinsul Patriarhiei Române,
    Har, bucurie şi pace de la Dumnezeu, iar de la Noi, arhiereşti binecuvântări!
    Viaţa bisericească din Ţara Românească la începutul secolului al XVIII-lea a fost marcată de personalitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul (cca.1650-1716), care şi-a înscris numele în rândul marilor ierarhi şi păstori de suflete, dar şi al mărturisitorilor dreptei credinţe prin slujirea sa exemplară şi neîntreruptă deteolog, tipograf, caligraf, miniaturist, sculptor şi arhitect, precum şi ca stareţ al Mănăstirii Snagov (1694-1704), episcop al Râmnicului (1705-1708) și Mitropolit al Ţării Româneşti (1708-1716).

    Pentru evocarea moştenirii spirituale şi culturale a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi evidenţierea modelului de slujire fidelă, de iubire jertfelnică şi statornică faţă de Biserică şi faţă de Voievodul Ţării Româneşti – Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 28-29 octombrie 2014, a proclamat anul 2016 ca An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”în Patriarhia Română.

    Deşi de neam georgian, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost călăuzit de Dumnezeu în Ţara Românească unde a desfăşurat întreaga sa activitate ca ierarh şi tipograf, atașându-se de credincioşii români pe care i-a păstorit. Lucrarea sa pastorală cea mai intensă a constat în editarea cărților liturgice, a cărților de învățătură adresate poporului dreptcredincios și conducătorilor acestuia, dar și a celor de îndrumare pentru preoți. Cărţile realizate de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul,în total 63 de volume, dintre care 21 în limba română, reflectă virtuţile şi calităţile sale, prin nivelul desăvârşit al caligrafiei, al gravurii, al miniaturilor, dar mai ales prin profunzimea şi acurateţea teologică. A activat ca sfătuitor de încredere al Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714) și coordonator în tipografii nou întemeiate, precum Tipografia domnească din București (1691-1694) sau cele de la Mănăstirea Snagov (1694-1701), Bucureşti (1701-1705), Râmnic (1705-1708) şi Târgoviște (1708-1715, mutată la Bucureşti în anul 1715). Cărțile de cult tipărite de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, în special primul Liturghier complet în limba română, tipărit la Târgoviște în anul 1713,au marcat deplina biruinţă a limbii române în cultul Bisericii,înfăţișându-l pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul drept un veritabil creator de limbă liturgică și de literatură oratorică.

    O preocupare deosebită a arătat pentru educaţia şi formarea duhovnicească a clerului, tipărind lucrări precum Învățătură bisericească la cele mai trebuincioase și mai de folos pentru învățătura preoților (Târgoviște, 1710), cât şi pentru catehizarea credincioşilor, mai ales prin tezaurul său omiletic reprezentat de faimoasele sale Didahii, cuvinte de învățătură care au luminat pe credincioșii timpului său şi, în egală măsură, pe cei de astăzi, prin interpretări scripturistice minunate şi prin îndemnul viu de a citi permanent și a trăi cuvântul evanghelic. De asemenea, amintim şi grija pentru credincioşii ortodocşi din Ardeal, pentru care a tipărit în anul 1699 lucrarea intitulată Carte sau Lumina”, pentru combaterea prozelitismului catolic al vremii, trimiţând, în acelaşi an, pe unul din cei mai buni ucenici ai săi, ipodiaconul Mihail Ştefan, la Alba Iulia, unde a tipărit o Bucoavnă (Abecedar) şi un Chiriacodromion (o Cazanie), contribuind astfel la întărirea Ortodoxiei din Transilvania. Sfântul Antim Ivireanul a tipărit și cărți adresate lumii intelectuale și politice a vremii sale, precum Învățăturile lui Vasile Macedoneanul către fiul său Leon (București, 1691) sau propria sa carte intitulată Sfătuiri creștine politice către Preacredinciosul Domn Ștefan Cantacuzino (București, 1715).

    Dimensiunea panortodoxă a activităţii culturale a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul se descoperă şi în rolul pe care l-a avut prin acordarea unui ajutor neprețuit altor popoare creştin-ortodoxe pentru dezvoltarea culturală și spirituală a acestora, prin cărți tipărite în limbile greacă și slavonă, prin punerea bazelor primei tipografii cu caractere georgieneîntemeiate la Tbilisi (cca. 1709) și prin dăruirea unei tipografii cu caractere arabe Patriarhiei de Antiohia (Aleppo, cca. 1706).

    Realizarea uşii, o lucrare deosebit de frumoasă
    şi extrem de migăloasă, are şi valoare de simbol:
    nu putem intra în Biserică
    decât prin lucrarea păstorului
    care ne deschide uşa Împărăţiei Cerurilor,
    Împărăţie pe care o trăim în Biserică
    în mod anticipat prin Sfintele Taine (Sursa)
    Se cuvine a aminti și vrednicia deosebită a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în ceea ce privește gospodărirea, administrarea și restaurarea lăcașurilor de cult din Țara Românească, printre care se regăsesc Mănăstirea Snagov– reparată în timpul păstoririi sale ca egumen (1696-1704), dar și Mănăstirile Strehaia, Surpatele, Cozia și Govora, de care s-a îngrijit în timpul slujirii ca episcop al Râmnicului (1705-1708), încheindu-și activitatea cu ctitorirea monumentalei Mănăstiri a Tuturor Sfinților din București (1713-1715), zidire de suflet care a rămas cunoscută sub numele de Mănăstirea Antim, pentru care a realizat el însuși planul arhitectural al locașului de cult, uşile de la intrarea în biserică şi câteva icoane.

    După cum se vede în Aşezământul–Testament pentru mănăstirea sa, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a avut o grijă deosebită faţă de orfani şi văduve, săraci şi bolnavi, dar şi de monahii care devin preoţi şi faţă de tinerii credincioşi care întemeiază familie.

    În toată viaţa şi activitatea sa, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a urmat modelul Sfinţilor Ierarhi Nicolae al Mirei Lichiei şi Antim al Nicomidiei, de la care a învăţat să păstreze credinţa în Hristos, să construiască biserici şi mănăstiri,să dezvolte opera socială şi culturală creştină în societate, să fieun înţelept şi echilibrat slujitor al lui Dumnezeu, apărând valorile poporului pe care l-a păstorit.

    Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a continuat lucrarea Mitropoliților Teofil și Ștefan ai Țării Româneşti, care au activat înaintea sa în domeniul tiparului bisericesc. Mitropolitul Teofil a păstorit Țara Românească între anii 1636-1648, iar în timpul său tipografiile de la Câmpulung și Govora au lucrat rodnic, ieşind de sub presa tiparului lucrări ample precum Pravila de la Govora (1640) sau Evanghelia învățătoare Cazania (1642). Mitropolitul Ștefan, care a fost arhipăstor al Țării Românești în două rânduri, respectiv între 1648-1653 și 1655-1668, a binecuvântat apariția Îndreptării legii, cunoscută și sub numele de Pravila de la Târgoviște (1652), cea mai importantă colecție de canoane și legi bisericești din secolul al XVII-lea românesc. Lucrarea tipografică a fost continuată cu multă râvnă de Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, cel mai de seamă dintre tipografii care au activat în Ţara Românească (prăznuit la data de 22 iunie), care a păstorit la Bucureşti între anii 1823-1834 și care ne-a lăsat ediția monumentală a Vieților Sfinților, tradusă în mare parte prin osteneala sa.

    Pentru lucrarea sa pastoral-misionară, de povățuire şi de apărare a valorilor spiritualităţii ortodoxe şi a neamului românesc, pentru contribuţia deosebită la restaurarea sufletească și materială a Țării Românești, precum și ca o recunoaștere a vieții sale jertfelnice curmate prin moarte martirică, petrecută în luna septembrie a anului 1716, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 19-20 iunie 1992, canonizarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul cu zi de pomenire în 27 septembrie. Proclamarea solemnă s-a făcut la data de 27 septembrie 1992, ziua prăznuirii sale, în biserica ctitorie a sa, Mănăstirea Tuturor Sfinţilor– Antim – din Bucureşti.

    Cinstirea memoriei Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul esteo datorie de conştiinţă a întregului popor român pentru contribuţia sa la dezvoltarea tiparului şi a limbii liturgice româneşti. Pentru cinstirea memoriei marelui ierarh, la inițiativa şi cu stăruința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost realizate lucrări  importante la Mănăstirea Antim din Bucureşti, ctitoria Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, acestea constând în:
    1. restaurarea picturii murale, a mobilierului liturgic, a pietrăriei, înlocuirea candelabrelor, montarea noilor vitralii, precum şi pictarea în frescă a intrării de sub clopotniță cu scene din viaţa Sfântului Antim.
    2. La muzeul mănăstirii s-au efectuat lucrări de consolidare, hidroizolație, înlocuirea pardoselii, a învelitorii și a sistemului de încălzire, de schimbare a tâmplăriei, precum și lucrări de reamenajare a muzeului dedicat Sfântului Antim Ivireanul.
    Mai multe evenimente majore au marcat, anul acesta, caracterul liturgic-misionar al cinstirii memoriei Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul:
    1. Sfințirea picturii şi binecuvântarea amplelor lucrări de restaurare la Biserica ctitoria sa, precum şi inaugurarea noului muzeului de la Mănăstirea Antim din Bucureşti, îmbrăcată acum în veşmânt de sărbătoare;
    2. Coliturghisirea ierarhilor Sfântului nostru Sinod şi a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe surori prezenţi aici, astăzi, 27 septembrie 2016,în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul;
    În plan cultural şi academic, au fost organizatenumeroase conferinţe, congrese, simpozioane şi concursuri tematice, atât de către Biserică, în ţară şi străinătate, cât şi de Academia Română şi alte instituţii publice, cu sprijinul autorităţilor de stat centrale şi locale. Pe parcursul acestui An Comemorativ, au fost publicate mai multe studii, monografii, albume şi lucrări ştiinţifice la editurile Patriarhiei Române, la editurile eparhiilor şi la alte edituri.

    Comemorarea solemnă a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul de către Patriarhia Română, cu participarea Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei şi a reprezentanţilor Patriarhiei Georgiei, Biserici pe care Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul le-a preţuit şi le-a ajutat, culminează cu această Sfântă Liturghie săvârşită în duh de comuniune fraternă între Bisericile noastre surori, astăzi, sâmbătă, 27 septembrie 2016, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.Acest moment sfânt şi solemnne cheamăsă fim mărturisitori ai credinţei creştine, ctitori de lăcaşuri sfinte şi de cultură creştină, ne îndeamnă să cultivăm întrajutorarea frăţească şi să fim darnici, având în  suflet iubire jertfelnică, smerită şi milostivă.

    Exemplul vieţii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul închinată lui Hristos Domnul, până la moartea sa martirică, precum şi rugăciunile sale înălțate înaintea Tronului Preasfintei Treimi sunt izvor de inspirație şi înnoire pentru viaţa credincioșilor noștri, dar şi de întărire a comuniunii fraterne între Bisericile noastre în jurul sfinților care au apărat Ortodoxia în vremuri grele.

    Ne rugăm Preasfintei Treimi să ne dăruiască tuturor credinţă puternică, dragoste faţă de Biserică şi popor, dar mai ales să învăţăm, din pilda Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, că iubirea izvorâtă din credinţa în Iisus Hristos Cel Răstignit şi Înviat este mai mare decât teama de moarte, pentru că Hristos Însuşi dăruieşte martirilor cununi cereşti de biruinţă, potrivit făgăduinţei „Fii credincios până la moarte şi îţi voi dacununa vieţii (Apocalipsa 2, 10).

    Şi astfel, cu un cuget şi cu o inimă, împreună să preamărim pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită, şi să zicem: „Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui” (Psalmul 67, 36). Amin!

    Preşedintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,

    †DANIEL
    ARHIEPISCOPUL BUCUREȘTILOR,
    MITROPOLITUL MUNTENIEI ȘI DOBROGEI,
    LOCȚIITORUL TRONULUI CEZAREEI CAPADOCIEI ȘI PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

    Ierarhi invitați din Bisericile Ortodoxe Autocefale

    † IOAN  AL X-LEA
    PATRIARHUL ANTIOHIEI ŞI AL ÎNTREGULUI ORIENT
    † GATTAS HAZIM
    Mitropolit de Bagdad, Kuwait şi împrejurimi Patriarhia Antiohiei
    † EFREM
    Arhiepiscop de Bolnisi Patriarhia Georgiei
    † QAIS SADIQ
    Episcop de Erzeroum Patriarhia Antiohiei

    Ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

    † TEOFAN, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei
    † LAURENŢIU, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului
    † ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului
    † IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei
    † IOAN, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului
    † PETRU, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor
    † IOSIF, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale
    † SERAFIM, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi
    Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord
    † NIFON, Mitropolit onorific, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal
    † TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului
    † PIMEN, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor
    † IRINEU, Arhiepiscopul Alba Iuliei
    † VARSANUFIE, Arhiepiscopul Râmnicului
    † IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului
    † CALINIC, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului
    † CIPRIAN, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei
    † CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos
    † TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului
    † NICOLAE, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi
    † JUSTINIAN, Arhiepiscop onorific, Episcopul Ortodox al Maramureșului și Sătmarului
    † CORNELIU, Episcopul Huşilor
    † LUCIAN, Episcopul Caransebeşului
    † SOFRONIE, Episcopul Ortodox Român al Oradiei
    † NICODIM, Episcopul Severinului şi Strehaiei
    † VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor
    † ANDREI, Episcopul Covasnei şi Harghitei
    † GALACTION, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului
    † AMBROZIE, Episcopul Giurgiului
    † SEBASTIAN, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor
    † VISARION, Episcopul Tulcii
    † PETRONIU, Episcopul Sălajului
    † GURIE, Episcopul Devei şi Hunedoarei
    † DANIIL, Episcop-locţiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix
    † SILUAN, Episcopul Ortodox Român al Ungariei
    † SILUAN, Episcopul Ortodox Român al Italiei
    † TIMOTEI, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei
    † MACARIE, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord
    † MIHAIL, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande
    † VARLAAM PLOIEŞTEANUL, Episcop-vicar patriarhal
    † IERONIM SINAITUL, Episcop-vicar patriarhal
    † TIMOTEI PRAHOVEANUL, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor
    † CALINIC BOTOŞĂNEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor
    † ILARION FĂGĂRĂŞEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului
    † VASILE SOMEŞEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei  Vadului, Feleacului şi Clujului
    † PAISIE LUGOJEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei
    † ANTONIE DE ORHEI, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului
    † MARC NEMŢEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale
    † SOFIAN BRAŞOVEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului
    † EMILIAN LOVIŞTEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului
    † IOAN CASIAN DE VICINA, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi
    † IUSTIN SIGHETEANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului
    † IGNATIE MUREŞEANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei


    Act Sinodal comemorativ nr. 1 /2016, făcut public astăzi, 27 septembrie 2016, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate pe altarul de vară de pe Colina Bucuriei, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti, Sfinţii Mucenici Calistrat şi Epiharia.

    ***



    Doxologia: Patriarhul Catolicos Ilia II al Georgiei: „Sfântul Antim Ivireanul a demonstrat că slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate”


    Cuvântul a fost citit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi (delegatul Patriarhului Georgiei) astăzi, 27 septembrie 2016, după Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al Catedralei Patriarhale din București.[...]
    „Iubiţi fraţi şi surori în Hristos,

    În urmă cu 300 de ani, unul dintre marii sfinţi, Antim Ivireanul, ilustrul mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru poporul român şi cel georgian, s-a alăturat cetelor martirilor.

    Când îi studiem viaţa, pronia dumnezeiască ne uimeşte: De ce s-a întâmplat ca un georgian să pună baza reînnoirii Bisericii şi Statului Român pe fundament naţional? Poate, pentru că a trebuit să se descopere adevărata dragoste creştină, deoarece este evident că, pe de o parte, Sfântul Antim Ivireanul a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, iar pe de altă parte, el a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate. Desigur, acest lucru este total diferit de viziunea lumii cosmopolite.

    Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu şi bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragoste cu generozitate în toţi cei 26 de ani de slujire– să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător şi un organizator al tipografiei în România, care a făcut ca această ţară să fie centrul activităţii tipografice la nivel internaţional. Trebuie să menţionăm că el a fost cel care a înfiinţat prima tipografie în Georgia.
    Personalitatea sa generează o atitudine unică în relaţiile dintre ţările şi Bisericile noastre, ne apropie unul de altul cu o putere aparte şi cu har şi ne reaminteşte tuturor că, într-adevăr, vieţile noastre ar trebui dedicate pe deplin slujirii Adevărului.

    Fie ca prin rugăciunile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Dumnezeu să ne dăruiască pace şi zidire duhovnicească!”.

    † Ilia II, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, Arhiepiscop de Mtskheta şi Tbilisi, Mitropolit de Tskhum-Apkhazeti


     ***

    Basilica: Programul manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al Tipografilor bisericeşti – 26 septembrie 2016 – 1 octombrie 2016


    La împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești, ctitor de lăcașuri de cult, personalitate culturală, tipograf, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  organizează în perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2016, o serie de manifestări în cadrul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al Tipografilor bisericeşti:

    Luni, 26 septembrie 2016, la ora 12.30, în Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va întâmpina delegația Patriarhiei Antiohiei, condusă de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, și delegaţia Patriarhiei Georgiei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.

    La ora 16.00, la Mănăstirea Antim din Bucureşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, vor oficia slujba de sfințire a Altarului bisericii și a picturii clopotniței, precum şi binecuvântarea lucrărilor executate la noul muzeu de la Mănăstirea Antim. Cu acest prilej, vor fi duse în pelerinaj la MănăstireaAntim Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Bucureşti.

    De la ora 18.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba dePriveghereîn cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

    Marţi, 27 septembrie 2016, la ora 9.30, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghieîmpreună cu Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, alături de ierarhii antiohieni, georgieni şi români.
    La ora 19.10, în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, va avea loc primirea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegațiile Patriarhiei Antiohiei și Patriarhiei Georgiei.

    Miercuri, 28 septembrie 2016, de la ora 8.45, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegaţiile Patriarhiei Antiohiei şi Patriarhiei Georgiei, vor participa la slujba de târnosire a noii biserici, Sfânta Liturghieşi proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara, precum şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu, canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016.

    Vineri, 30 septembrie 2016, de la ora 9.30,în Catedrala Patriarhală, la împlinirea a 9 ani de la întronizarea în demnitatea de Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhi ai Sfântului Sinod, va oficia Sfânta Liturghie,în prezenţa delegaţiilor Patriarhiei Antiohiei şi Patriarhiei Georgiei. După Sfânta Liturghie, de la ora 12.00, va fi oficiată slujba de Te Deum, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei nouă ani de slujire patriarhală.

    Sâmbătă, 1 octombrie 2016, de la ora 10.00, la Mănăstirea Snagov, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, vor oficia slujba de sfințire a locului destinat construirii și amenajării unui nou paraclis şi a unui muzeu.

    BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

    LEGATURI:

    Emisiunea “Convorbiri duhovniceşti″ – Despre singurătate. Singura realitate care ar trebuie sa ne infricoseze este singuratatea launtrica, pustiirea sufletului. Mantuitorul nostru ne indeamna: "indrazniti, Eu am biruit lumea", cu toata singuratatea si cu toate capcanele ei.

    $
    0
    0

     Viata omului penduleaza intre aceste doua realitati: intre comunitate - si comuniune implicit-, si intre individualitate si insingurare.

    Intotdeauna singuratatea apasatoare poate fi depasita prin intermediul unui act de iubire, prin intermediul unui act comunional.

    Omul contemporan, omul care traieste in oras, este omul care este permanent distras de ceva si el nu mai are timp sa se intalneasca cu sine insusi, el nici nu mai realizeaza ca inlauntrul lui s-a cascat abisul. Si, de fapt, acel ceva care lipseste, si care e resimtit de om atat de dramatic, este Dumnezeu, este prezenta harului, este prezenta Dumnezeului Viu.

    Aceasta viata, traita in afara propriei persoane, este o viata furata, furata de altii, furata de alte lucruri. Este o viata nedeplina. Practic omul traieste o disociere a propriei persoane. Simte ca nu el isi traieste propria viata, parca e altcineva care traieste in locul lui. Si suporta aceasta stare de confuzie, o resimte extraordinar de dureros, pentru ca simte ca au trecut ani din viata lui fara ca el sa traiasca in realitate. E ca si cum priveste la spectacolul propriei lui vieti.

    Experimentul Pitesti, care vizeaza producerea acestui efect si, anume, insingurarea persoanei prin faptul ca este inchisa si izolata, si, apoi, asa zisa demascare de catre membrii comunitatii din care face parte, si, implicit, prin zdruncinarea increderii in semeni, izolarea incet-incet de Dumnezeu, deci stergera lui Dumnezeu din memorie, provocarea uitarii de Dumnezeu, provocarea unei amnezii existentiale. De fapt, ceea ce s-a intamplat in inchisorile comuniste acum 50 de ani, ca experiment izolat, se intampla astazi la nivel global, dar prin alte instrumente si prin alte parghii.

    Orice cuvant care iese de la Dumnezeu ne tine de foame, ne hraneste, ne dezvolta imunitatea, ne lumineaza, ne intareste, ne ridica din orice prapastie si orice groapa in care eventual sau intentionat am cazut prin jocurile acestea ale vietii. Mantuitorul nostru ne indeamna: "indrazniti, Eu am biruit lumea", cu toata singuratatea si cu toate capcanele ei.


    Emisiunea “Convorbiri duhovniceşti″ – Despre singurătate - 18 aug. 2016.
    Invitat: Protos. Maxim Vlad
    Realizator: Pr. Valentin Berechet



    Protos. Maxim Vlad: Exista doua abordari ale singuratatii: filosofica si teologica. Abordarea filosofica ne spune ca omul este singur calator prin univers si e o fiinta solitara, iar abordarea teologica ne spune ca Dumnezeu nu vrea ca omul sa fie singur si, din primele pagini ale Sfintei Scripturi, reiese ca Dumnezeu i-a facut omului ajutor potrivit lui, si a creat-o pe Eva. Deci a creat inca o persoana.

    Aceste doua perspective ne arata ca in realitate omul este atat o fiinta comunitara, prin creatie, dar este si o fiinta solitara sau individuala, prin nastere.Creatia inseamna gandul si actiunea lui Dumnezeu de a-l crea pe om in relatie cu o alta persoana, in relatie cu un alt om, pe cand nasterea presupune aparitia omului dintr-o familie, dintr-o comunitate, dar acest proces al nasterii il pozitioneaza pe om intr-o postura de singularitate, el se naste singur pe lume. De asemenea, iese din aceasta lume, pleaca din aceasta lume singur.

    Evident ca viata omului penduleaza intre aceste doua realitati: intre comunitate - si comuniune implicit-, si intre individualitate si insingurare, pentru ca aceste doua realitati sunt componente care definesc, de fapt, natura umana. Si, probabil ca ele il ajuta pe om in relatie cu ceilalti oameni si in relatie cu creatia. De fapt, ambele stari il ajuta, il protejeaza pe om de sine insusi, uneori sau de influenta factorilor exteriori.

    De acea, vedem ca atuncea cand omul e asaltat in singuratatea lui de tot felul de temeri, de tot felul de neputinte, de lipsuri, are nevoie de sprijin. "Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor". "Unde-s doi, pterea creste". Deci,intotdeauna singuratatea apasatoare poate fi depasita prin intermediul unui act de iubire, prin intermediul unui act comunional.

    Dar, singuratatea are atat valente pozitive cat si valente negative. Depinde de om cum stie sa combine cele doua realitati existentiale care ii definesc natura. Daca are un echilibru, daca stie sa le armonizeze si sa le gestioneze corect, atunci omul poate avea o viata implinita. Acest tip de armonizare si de echilibrare a raporturilor dintre individualitate si comuniune, intre individ si comunitate o regasim in viata si in atitudinea si in activitatea Mantuitorului Hristos. Mantuitorul traia impreuna cu oamenii, printre oameni, dar, in acelasi timp, avea grija, ca din cand in cand, sa se insingureze, sa se retraga in singuratate, pentru a fi cu Sine Insusi si cu celelalte doua Persoane ale Sfintei Treimi, in comuniune de rugaciune, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant. De aceea, acesta este modelul pe care trebuie sa-l urmam si noi, cei care ne plangem din ce in ce mai mult de singuratate.

    Noi traim o singuratate sociala. Desi omul e definit de sociologi ca zoon politikon, ca animal politic, ca faptura sociala care traieste in polis, in cetate, care traieste in comunitate si a fost creat sa fie animal social  - asa spun sociologii pornind de la filosofii antici - totusi omul este mai mult decat atat. El poate, asa cum vedem in spatiul monahal, sa-si cultive relatia aceasta directa cu Dumnezeu, in care el singur, omul singur poate sa fie impreuna cu cel Singur, adica cu Dumnezeu privit ca Singurul necesar.

    Pr. Valentin Berechet: [...] Putem considera ca exista o singuratate fizica si una sufleteasca. Daca cea fizica, de multe ori este de folos - cazul Mantuitorului care se retragea din larma cetatii pentru ca vroia sa mearga mai in profunzimea relatie cu Dumnezeu, avea nevoie de rugaciune si de traiere impreuna, in Sfanta Treime - cea sufleteasca, singuratatea sufleteasca chiar este distrugatoare. [...]

    Dar, ati spus de momentele acelea de trecere, atat nastera cat si moartea, si exista un personaj principal, care e cel careintra si cel careiese, dar ma gandeam ca totusi nu se intampla [intru-totul asa] si nu esti singur. Nu privim cazurile oamenilor [acum], dar hai sa privim cazul Mantuitorului. Cand S-a nascut tot cerul s-a tulburat, s-a incantat, s-a miscat, s-a intamplat ceva. Cand a murit pe cruce iarasi, toata creatia, si raii s-au tulburat, si bunii, si toata firea s-a miscat, a fost ca un freamat asa, care a trecut prin toata creatia.  Fiecare a interpretat dupa relatia lui cu Dumnezeu.

    Protos. Maxim Vlad: De fapt exista doua tipuri de singuratate. Singuratatea reala, fizica, a trupului si singuratatea imaginara - ca de multe ori oamenii nu sunt singuri. Intotdeauna sunt insotiti de membrii familiei, de prieteni, de vecini, de cunoscuti, de colegi. Deci, omul nu este in realitate singur, numai ca traieste cumva o diluare a intensitatii relatiilor pe care le are cu ceilalti. Si depinde si de temperament, caci unii oameni simt nevoia sa socializeze cu cat mai multi oameni, iar alti oameni nu simt aceasta nevoie, si se multumesc sa socializeze cu doua, trei persoane, si le este suficient, si se simt impliniti, si nu simt nici o apasare, si nici o stare de singuratate, nu simt sentimentul abandonarii din partea celorlati.

    De aceea singura realitate care ar trebuie sa ne infricoseze, si asupra careia chiar a staruit de multe ori psihologia si tratatele de psihodiagnoaza, de psihiatrie, de psihoterapie, estesinguratatea launtrica, care in literatura ascetica, in literatura bisericeasca, este numitapustiirea sufletului.Aceasta stare de absenta a ceva, de gol fiintial, pe care il resimt de cele mai multe ori oamenii care traiesc moderintatea sau postmodernitatea in toata deplinatatea ei, este de fapt sindromul sau plaga secolului nostru - deoarece oamenii traiesc inconjurati de foarte multi oameni, oamenii sunt conectati la retelele de socializare, oamenii vorbesc foarte mult cu semenii lor, dar, in launtrul lor se adanceste din ce in ce mai mult un hau, un abis, o stare de pustiire, de absenta a ceva. Si, din cauza aceasta se simt frustrati, se simt neimpliniti, se simt singuri, desi traiesc in mijlocul oamenilor. Spatiile urbane sunt spatii prin excelenta de socializare. Desi traim atat pe orizontala cat si pe verticala in aceste spatii urbane, si suntem comasati din ce in ce mai multi in spatii din ce in ce mai mici, totusi noi suntem foarte izolati unii fata de altii.

    Pr. Valentin Berechet: Am putea spune, Parinte, ca aceasta supra-aglmomerare fizica genereaza singuratate launtrica?

    Protos. Maxim Vlad:Poate sa genereze printr-o stare de anxietate, de presiune, de apasare, pentru ca oamenii acestia nu sunt numai trupuri ci sunt si suflete. Oamenii acestia gandesc, rationeaza, transmit la nivel mental anumite ganduri, anumite informatii, transmit energii in jurul lor, si, atunci, toata aceasta suprasolicitare si toata aceasta supraincarcare poate sa-l scoata pe om din echilibrul lui si poatea sa produca omului pustia. Si cum i-o produce? In primul rand prin distragere. Omul contemporan, omul care traieste in oras, este omul care este permanent distras de ceva si el nu mai are timp sa se intalneasca cu sine insusi, el nici nu mai realizeaza ca inlauntrul lui s-a cascat abisul.

    Pr. Valentin Berechet: I se fura intimitatea.

    Protos. Maxim Vlad:Si, de fapt, acel ceva care lipseste, si care e resimtit de om atat de dramatic, este Dumnezeu, este prezenta harului, este prezenta Dumnezeului Viu.

    Ori, omul are pretenita ca Dumnezeu sa ramana in el, sa-l umple de viata, de bucurie, de sens, de binecuvantare, de liniste, dar fara ca omul sa-I acorde atentie. Adica Dumnezeu sa ramana acolo si sa-l slujeasca pe om, fara ca omul sa-I acorde atentie nici macar  5 min intr-o zi.

    Si, pentru ca omul petrece in afara lui, si se raspandeste in afara lui, de aceea este distras, de muzica pe care o asculta, de imaginile pe care le urmareste in spatiu, la televizor, de informatiile care ii vin prin internet, de spectacolul strazii, de spectacolul lumii, de petrecerile la care participa, de simturile care i se aprind si care transmit tot felul de semnale, si tot felul de impulsuri care il arunca pe om intr-o stare de agitatie si de iesire din el insusi. Ei, toate acestea il distrag atat de tare pe om, incat el rareori ajunge sa se intalneasca cu sine. Ba, mai mult, cand este obligat in diverse contexte sa se uite in launtrul sau, fuge, nu suporta sa ramana prea mult inlauntru, pentru ca prefera sa ignore si sa fuga de sine, si sa traiasca, pe mai departe, in afara sa.

    Ori, aceasta viata, traita in afara propriei persoane, este o viata furata, furata de altii, furata de alte lucruri. Este o viata nedeplina.Practic omul traieste o disociere a propriei persoane. Simte ca nu el isi traieste propria viata, parca e altcineva care traieste in locul lui. Si suporta aceasta stare de confuzie, o resimte extraordinar de dureros, pentru ca simte ca au trecut ani din viata lui fara ca el sa traiasca in realitate. E ca si cum priveste la spectacolul propriei lui vieti.

    Pr. Valentin Berechet: [...] Da, chiar si vorbitul la telefon si avalansa aceasta de informatii sub tot aspectul... Noi avem sentimentul ca cunoastem si stim multe, dar asta ne insingureaza, ne imbolnaveste de singuratate. Si, efectiv, cand o societate de telefonie iti ofera zeci de mii de minute de fapt vrea sa-ti fure sufletul. Ca nu ai cum sa faci si una si alta, sa folosesti si minutele si sa-ti pastrezi si sufletul. Si,in felul acesta, devii un fel de leguma care consuma ceea ce ti se ofera, si ti-ai pierdut identitatea si ai ramas fara Dumnezeu. Si, la un moment dat, ti-e si frica sa te trezesti, si mai bine ramai asa, in coma de gradul I, putin nesimtit. Adica asta este starea epocii in care traim, si nu e nici placuta, nici emotionanta, nici cu perspectiva.

    [...] Efectele nu sunt imediate, ca la un dus rece, sa te trezesti. Incet-incet te simti singur sufleteste si [...]se afecteaza psihicul, sufletul, e o simptomatologie care apare. Si veacul nostru este intesat de astfel de stari. Ar trebui macar unii dintre noi sa ne trezim, ca sa poata vedea si ceilalti ce au de facut. Care sunt efectele acestei stari in care sufletul chiar este afectat direct, pe un fond deja daramat?

    Protos. Maxim Vlad:Prima stare care se instaleaza in suflete este tristetea, care se cuibareste ca un sarpe in suflet, fara ca omul sa-si dea seama ca isi face loc in viata lui. Se simte suparat, simte o stare de disconfort, de nemultumire si neliniste. Si, toate aceste stari sunt de fapt raspunsul psihicului uman la tot ce nu i-a facut, sau nu-i face placere in activitatea cotidiana sau in toate evenimentele pe care nu a fost capabil sa le gestioneze. Apare in urma faptului ca nu a reusit sa proceseze intreaga informatie cu care a fost bombardat si obligat sa o inmagazineze. Si, fiindca nu a putut sa o proceseze constient si corect, atunci traieste o stare de frustrare, de nemultumire, care il aduce pe om la tristeste. Si, pe masura ce omul o lasa sa lucreze in viata lui, ii provoaca depresie, deznadejde, anxietate si il imbolnaveste psihic si apoi si fizic. Toate acestea sunt un lant, iar Parintii Bisericii vorbesc despre aceasta tristete, numind-o akedie. E vorba de o nemultumire, de o tristete amestecata cu plictiseala si cu ne-vrere. Psihologii numesc aceasta stare "lacebunita" - adica: "la ce bun sa mai fac una?", "la ce bun sa mai fac alta?", "la ce bun sa mai fac ceva?", "la ce bun sa mai traiesc?", "Pentru ce sa mai traiesc, daca nu am o finalitate precisa?". De fapt, pe langa tristete se instaleaza si sentimentul de inutilitate.

    Singuratatea fara Dumnezeu face casa buna cu tristetea, cu depresia si mai ales cu sentimentul de inutilitate. Ori, din aceasta perspectiva, societatea umana contemporana traieste o mare criza. De aceea s-au si inmultit numarul de sinucideri, de aceea si oamenii sunt din ce in ce mai afectati psihic, iar cabinetele psihoterapeutilor si ale psihologilor sunt luate cu asalt, spitalele de boli mintale, de boli psihice, sunt suprasaturate de pacienti. Si, macar, aceia poarta o identitate precisa, dar ce te faci ca foarte multi oameni afectati de boli psihice zburda in liberatea oraselor si ce te faci ca nici ei, saracii si nici noi, nu avem habar ca semenii nostri suporta o asemenea suferinta, pentru ca oamenii stiu foarte bine sa disimuleze sau sa salveze aparentele. Din acest motiv, daca am privi cu ochii sufletului, am constata ca o mare parte din societatea umana este bolnava de aceste boli care insotesc sau determina singuratatea, sau singuratatea le determina pe acestea.

    De fapt,cheia rezolvarii tuturor acestora este relatia cu Dumnezeul Cel Viu, relatia asumata si cultivata constant, cu Dumnezeul Cel Viu si personal. Nu cu Dumnezeul idee, nu cu un Dumnezeu abstractiune, Care se confunda cu creatia sau cu mine, si nu mai exista distinctie intre mine si El, ci cu un Dumnezeu care este in afara mea, care este transcendent mie, dar care este tripersonal si capabil de relatie. Numai o asemenea raportare la un asemenea Dumnezeu poate sa-l salveze pe om in identitatea si unciitatea sa umana, poate sa-i redea sensul vietii, bucuria de a trai, motivatiile vietii si, mai ales, ii poate oferi omului posibilitatea sa-i descopere originile sau sa se redefineasca - pentru ca omul isi pierde pe zi ce trece identitatea, nu mai stie cine este, nu mai stie de unde vine, Cine l-a creat, care este rostul sau pe acest pamant, mai ales ca exista o paleta foarte mare de teorii contemporane, postmoderne cu privire la originea si finalitate omului: ca vine din univers, ca e creat de extraterestii, ca are nu stiu ce misiune, ca Dumnezeu nu e Dumnezeu, ca Cel care l-a creat de fapt nu exista, ca este rodul intamplarii, al evolutiei, efectul nu stiu caror forte naturale din univers s.a.m.d.  Deci, toate aceste teorii antropologice, cu privire la originea si finalul omului nu face decat sa-l arunce pe om intr-o confuzie si mai mare. De aceea este important ca, si in aceasta stare de confuzie, omul sa-L caute pe Dumnezeul Cel Viu si Adevarat si Dumnezeu nu va pregeta sa i se descopere.

    Pr. Valentin Berechet: [...] Ma gandeam ca... nu cumva omul se usuca si ajunge pe mana spitalelor, cu toata bunavointa? Si acolo nu poate primi ceea ce-i trebuie tocmai pentru ca el nu este chemat, nu este indemnat, nu este ajutat sa se impartaseasca mai des cu Dumnezeu, cu chipul Sau. Nu cumva asta ete cauza primordiala?[...] Nu cumva omul trebuie sa-si caute mai mult originea in relatia sa cu Dumnezeu? Ce ar trebui facut?

    Protos. Maxim Vlad: Da, dar din nefericire omul simte ca chiar si adevarurile la care a avut acces la un moment dat, aceste adevarui i-au fost falsificate, i-au fost deturnate. Cei care i-au slujit sau care slujesc adevarul nu s-au ridicat la inaltimea [chemarii lor].

    Pr. Valentin Berechet: Sa caute mai la adanc!

    Protos. Maxim Vlad: Pai e greu pentru ca oferta de care spuneam este extrem de generoasa, si, atunci, omul dupa ce a pierdut ceea ce a gasit mai de pret nu ma este dispus sa refaca acelasi parcurs, sa inceapa din nou acelasi proces de intalnire cu Dumnezeul cel veritabil.

    Pr. Valentin Berechet: Daca ar fi lucrat sa inteleaga ca este in interesul sau, poate s-ar fi miscat putin.

    Protos. Maxim Vlad:Din nefericire, chiar la nivel institutional, daca e sa vorbim,la nivelul institutiilor care gestioneaza invataturile religioase, crestine sau necrestine [laice, precum scoala n.n.] acestea, la un moemtn dat in istorie au falsificat, sau chiar si acum falsifica si manipuleaza invatatura adevarata, acel nucleu de revelatie curata, venita chiar de la Dumnezeu si, atunci oamenii devin din ce in ce mai sceptici.Ma gandesc la tot felul de afirmatii ale unor lideri crestini - nu vreau sa-i numesc, ca sa nu fac discriminare - care prin modul in care pun problema nu fac decat sa falsifice mesajul lui Hristos, sa-l deturneze, recurg la o interpretare cu totu si cu totul gresita. Si, atunci oamenii simt ca acele institutii sau acele persoane nu fac altceva decat sa-i induca in eroare, nu fac altceva decat sa le ucida sufletele.

    Pr. Valentin Berechet: Adica se pune relatia cu Dumnezeu sub oborc si se da cu portia si sub cheie, si nu poti sa ajungi, desi simti ca fara ea te stingi incet-incet.

    Protos. Maxim Vlad: Exact!

    Pr. Valentin Berechet: Si este o situatie la nivel global extrem de cumplita. Cineva ne trimite un mesaj: "Cred ca asta se urmareste, de fapt: insingurarea indivizilor, ca e mult mai simplu sa controlezi un om cand nu este in comunitate. Ceea ce nu realizeaza omul este ca de fapt se izoleaza sau este izolat nu numai de societate ci si de Dumnezeu".

    Protos. Maxim Vlad: Pai avem experimentele din inchisorile comuniste, experimentul Pitesti, care vizeaza producerea acestui efect si, anume, insingurarea persoanei prin faptul ca este inchisa si izolata, si, apoi, asa zisa demascare de catre membrii comunitatii din care face parte, si, implicit, prin zdruncinarea increderii in semeni, izolarea incet-incet de Dumnezeu, deci stergera lui Dumnezeu din memorie, provocarea uitarii de Dumnezeu, provocarea unei amnezii existentiale. De fapt, ceea ce s-a intamplat in inchisorile comuniste acum 50 de ani, ca experiment izolat, se intampla astazi la nivel global, dar prin alte instrumente si prin alte parghii.

    Pr. Valentin Berechet: Deci lumea a experimentat un model de spalat pe creier, dupa care a devenit unul lejer, gratuit, ca bonus pentru toti cei care se intereseaza pentru sufletul lor. Ramanem la parerea ca medicamentul esential este tot Dumnezeu, Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, Care a venit special sa ne vindece de singuratate si de capcanele si de consecintele ei dezastruase. Si, trebuie sa invatam sa consumam pe Dumnezeu: spune Hristos ca nu numai cu paine ci cu orice cuvant care iese de la Dumnezeu ne tine de foame, ne hraneste, ne dezvolta imunitatea, ne lumineaza, ne intareste, ne ridica din orice prapastie si orice groapa in care eventual sau intentionat am cazut prin jocurile acestea ale vietii. Asa ca singuratatea este o realitate care sta sa ne copleseasca, ne-a cuprins de mult, insa totdeauna are si raspuns, si putem sa iesim biruitori. Mantuitorul nostru ne indeamna: "indrazniti, Eu am biruit lumea", cu toata singuratatea si cu toate capcanele ei.  



           

    Interviu cu Mitropolitul Athanasie de Limassol. "Scopul creștinului în viața monahală și în viața de familie este același: nunta veșnică cu Hristos"

    $
    0
    0

    Atâta vreme cât omul va aștepta rezultatul rugăciunii sale, nu-l va vedea niciodată, căci principiul însăși al acestei rugăciuni este greșit. Este suficient să ne rugam la Dumnezeu cu simplitate și smerenie ca El să ne acorde harul Său. Omul smerit crede în Dumnezeu și nu se întreabă dacă Dumnezeu îl aude sau nu.

    Trebuie să învățam oamenii să-L iubească pe Dumnezeu cu iubirea unui copil, și nu din punctul de vedere al mușteriului de supermarket.

    Cred că lumea nu are nevoie [ca noi, preoții] să asistam la concerte rock sau să ne jucăm fotbal. Cred că are nevoie ca noi să fim acolo unde poate să ne găsească, adică în biserică, în strana de spovedanii, pentru discuții duhovnicești.Oamenii au nevoie să audă de la noi cuvântul lui Dumnezeu. Oamenii au nevoie să-i primim cu dragoste și bunătate. Ei n-au au nevoie de prezența noastră la fotbal sau să mergem să bem în cluburi de noapte.Ei au nevoie de dragostea noastră, de bunătatea noastră și de sfințenia vieții noastre.
    Important nu este numele păcatului (omor, avort, curvie, ...). Ceea ce contează este esența lui, iar esența oricărui păcat este că omul s-a separat de Dumnezeu.

    Impresia generală care o produceau toți [Părin
    ții Sfinți pe care i-am întâlnit] este că erau persoane sănătoase. Duhovnicește, psihic și psihologic sănătoase, prin harul lui Dumnezeu. Nu aveau nici-un defect, nu erau persoane extremiste. Părinții erau oameni echilibrați, rezonabili și delicați. Ei erau plini de iubire față de Dumnezeu, plini de dragoste pentru oameni și foarte bucuroși. Când priveam unul dintre ei, spuneam: iată cum Dumnezeu l-a creat pe om!, caci reuneau în ei chipul lui Dumnezeu și asemănarea lui Dumnezeu. Fiecare dintre ei era un copil al Bisericii. Toți învățau că trebuie să menținem legătura cu Biserica, să întreținem mereu legătură cu ea, indiferent de circumstanțele vieții, și, de asemenea, de a vedea întotdeauna cu ochii lui Hristos.



    În Grecia și în Rusia Mitropolitul Athanasie de Limassol răspândește numeroase învățături duhovnicești cu putere, a căror conformitate cu Tradiția este unanim recunoscută. Cu regularitate, site-ul pravoslavie.ru prezintă cititorilor săi ruși interviuri și conferințe ale Mitropolitului Athanasie.
    Înaltpreasfinția Voastră, n-aveți impresia că noi trăim în vremuri anormale? Cu  riscul de a părea cârtitori, oamenii au susținut întotdeauna că înainte soarele strălucea mai frumos, că iarba era mai verde și oamenii mai buni. Cu toate acestea un sentiment generalizat de anxietate și îngrijorare este împărtășit astăzi de toți, nu doar de creștini.
    Cred că și noi, de asemenea, ne-am mai copt și am îmbătrânit, și vedem trecutul într-o lumină care îi este favorabilă, devenind mult mai acceptabil decât ​​prezentul. Nu există nici o îndoială că lumea se îndreaptă spre vremurile din urmă. Cu toate acestea, pentru un creștin, "ieri"și "mâine" nu există. Numai astăzi există, care se trăiește în Tainele Bisericii, în Sfânta Liturghie, în prezența lui Dumnezeu. În timpul slujbelor Bisericii, noi spunem: "Astăzi S-a născut Hristos, astăzi Hristos S-a botezat, astăzi S-a răstignit Hristos pe cruce". Astfel noi trăim astăziÎmpărăția Cerurilor, care avansează spre sfârșit. Cred că trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru Împărăția Cerurilor. Așa cum a spus Cuviosul Paisie, cu cât mai numeroase sunt necazurile noastre, cu atât mai mult Dumnezeu ne binecuvântează.
    Să presupunem că în Biserică, "ieri"și "mâine" nu există, dar dincolo de gardul Bisericii au loc lucruri foarte surprinzătoare: se recunosc uniunile de același sex, în unele locuri se pot eutanasia persoanele în vârstă, în cazul în care ele doresc, dar se poate, de asemenea, și în funcție de dorințele celor care le au în grijă. Observăm o propagandă excepțională pentru desfrâu și se vede comiterea fărădelegii în fața ochilor noștri. Nu putem spune că lumea noastră este foarte diferită de ceea care a fost în urmă cu cincizeci de ani?
    Regretăm că frații noștri nu cunosc Sfânta Evanghelie și comit astfel de acte, precum cele pe care le menționați. Ne rugăm pentru ei și pentru lumea întreagă. Dar, știți, Biserica a cunoscut întotdeauna prigoane. Ea a apărut în timpul idolatriei. Și, timp de secole, a fost persecutată. Amintiți-vă de ceea ce s-a întâmplat în Rusia, în urmă cu câteva decenii. Și, totuși, în ciuda acestora, Biserica își urmează calea ei. Noi nu ne lăsam pradă disperării, ci dăm mulțumită lui Dumnezeu că suntem în Biserică și ne rugăm lui Dumnezeu să rămânem în ea. Ne rugăm pentru cei care sunt în afara Bisericii, astfel încât acești frați să-L cunoască pe Dumnezeu, la rândul lor, căci de aceasta suntem responsabili.Știm că stăpânul acestei lumi, diavolul, este în afara Bisericii. Dar, Hristos va învinge pe diavol, iar cei care doresc adevărul și dreptatea lui Hristos vor fi veșnic cu El. Cei care sunt în Biserica poartă o mare responsabilitate; aceea de a răspândi adevărul Evangheliei celor care doresc.
    În Rusia, în anii '90 am cunoscut un elan spiritual colosal. Astăzi observăm în mod clar o răcire a credinței, și este posibil ca cei care urmau să devină fii Împăratului să aleagă, mai degrabă, decât pe Hristos, o împărăție și un stăpân cu totul diferit. Cum ar putea creștinii sa reaprindă în ei focul râvnei?
    Oameni care Îl abandonează pe Hristos au fost întotdeauna o sursă de durere pentru creștini, dar, de asemenea, un stimulent pentru a le manifesta dragostea și de a se ruga pentru cei care au căzut. Relațiile noastre cu cei care nu cred în Hristos trebuie să fie impregnate de o iubire imensă și mișcate de o mare durere.În Evanghelie, Hristos ne-a spus că faptele noastre trebuie să fie o lumină pentru ceilalți, astfel încât ei să-L cunoască pe Dumnezeu Cel din ceruri (Mat. 5:16)

    Suntem vinovați că există oameni care nu-L cunosc pe Hristos. Trebuie să simțim o responsabilitate enormă în ceea ce privește sufletele acestor oameni. Prin urmare, suntem nedrepți în relațiile cu frații noștri care nu văd sfințenia în noi și, prin urmare, nu se mișcă, nu se apropie de Evanghelie. De aceasta avem cu adevărat nevoie, de sfințenie și de sfinți în Biserica noastră.

    Întrebarea a fost ușor diferită. De ce instrumente avem nevoie pentru a reaprinde în noi focul credinței creștine și a aspira la sfințenie, atunci când apare răcirea ce urmează primilor ani de foc ai perioadei de început? Vedem tragedii care se desfășoară până în sânul familiilor de preoți. Soția unui preot celebru l-a părăsit și câțiva seminariști cunoscuți au divorțat. Vedem că se întâmplă lucruri de neconceput acolo unde nu ne-am fi imaginat că ar putea să se producă.Asupra a ce ar trebui creștinii contemporani să-și concentreze atenția, astfel încât aceste lucruri să nu se întâmple?
    Viața noastră va fi mereu plină de ispite; nu există nici o îndoială. Și, bineînțeles, toate aceste ispite au ca scop să dezrădăcineze iubirea noastră față de Dumnezeu. În afară de trezvie și asceză, pe care trebuie să le avem în viața noastră, este foarte important ca omul, care dorește să păstreze căldura în inima lui, aibă un sfânt și virtuos Părinte duhovnicesc către care să poată să i se adreseze în vremuri grele de ispită. Atunci acest Părinte duhovnicesc, cu ajutorul Duhului Sfânt, ne va ajuta, astfel ca să nu se stingă în inima noastră iubirea pentru Dumnezeu. Dar, trebuie să hrănim, de asemenea, sufletele noastre prin rugăciune și citind diferite cărți duhovnicești.Atunci, cu ajutorul Părintelui nostru duhovnic, vom fi capabili să rezistăm la aceste mari tulburări care vin în viața noastră și în jurul nostru.
    Spuneați că este bine să avem un sfânt Părinte duhovnicesc. Dar, în Rusia situația este de așa natură încât avem mulți preoți tineri care pur și simplu nu au nici o experiență duhovnicească, și nici anumite daruri duhovnicești.Ce ar trebui să facă majoritatea creștinilor, care nu au nici o posibilitate de a se adresa oamenilor cu viață sfântă?
    Desigur, ceea ce spuneți este foarte logic dar, cu toate acestea, logica lui Dumnezeu este diferită.Domnul nu are nevoie de mine, sau de nimeni, nici măcar de Cuviosul Porfirie sau Paisie. Dumnezeu poate realiza scopul Său, El Însuși, în sufletul oamenilor, și de aceea noi nu trebuie niciodată să deznădăjduim.

    Biserica este prezența tainica a lui Dumnezeu în lume.Dacă cineva mergea la Cuviosul Paisie fără credință, nu ar fi avut nici un beneficiu în abordarea lui. Și, reversul este adevărat, de asemeni: dacă vă apropiați de Părintele vostru duhovnicesc, fie el tânăr, cu credință și smerenie, vei primi răspunsul care corespunde voinței lui Dumnezeu

    Iată o istorioară pe care am auzit-o pe Muntele Athos. Părintele duhovnicesc al unui călugăr tocmai murise. El a pus apoi haina Părintelui său duhovnicesc, trecut la Domnul, pe un butuc și a spus: "Din moment ce nu mai am Părinte duhovnicesc, mă adresez acestui butuc" Si făcea așa. Și, într-o zi, când a pus o întrebare butucului, a auzit o voce care i-a răspuns: "Nu, nu face asta!". Prin urmare Dumnezeu acționează în conformitate cu credința noastră. Înțeleg foarte bine ceea ce spuneți, dar vai de noi, dacă ne bazăm pe oameni și nu pe Dumnezeu. Chiar în Grecia erau foarte mulți care nu-l cunoșteau pe Cuviosul Paisie sau Porfirie, când aceștia erau în viață, chiar dacă este într-adevăr vorba de sfinți unici. Important este ca Biserica să își continue opera sa.
    Când credința omului este vie, dacă îl iubește pe Dumnezeu, atunci, în afară de Dumnezeu și Biserica Sa, el nu are nevoie de nimic. Dar, când se răcește credința și râvna, și apare nevoia lumii care, conform cuvintelor apostolului, "este sub puterea celui rău", cum să te mântuiești?
    Atunci e de ajuns ca creștinul să facă ceea ce a făcut apostolul Petru când a început să se scufunde. El a strigat: "Doamne, scapă-mă!"Și Domnul i-a întins mâna și l-au salvat. Hristos este viu! Mereu este aproape. Iar cel care se întoarce la El primește de ajutor.
    Iar când ne rugăm, și nu vedem nici un răspuns la rugăciune, atunci când ne pare că Dumnezeu tace?
    Atâta vreme cât omul va aștepta rezultatul rugăciunii sale, nu-l va vedea niciodată, căci principiul însăși al acestei rugăciuni este greșit. Nu mă rog pentru a vedea unele fructe sau rezultatul care ar fi. Mă rog ca păcatele mele să fie iertate, ca Domnul să-mi dăruiască har.Domnul ne dă Trupul și Sângele Său, și șterge păcatele noastre prin Biserica Sa. El ne dă harul Duhului Sfânt. De aceea este suficient să ne rugam la Dumnezeu cu simplitate și smerenie ca El să ne acorde harul Său. Omul smerit crede în Dumnezeu și nu se întreabă dacă Dumnezeu îl aude sau nu.Dacă ne dorim să vedem rezultatul rugăciunii înseamnă că am pus aceasta la îndoială. Și, din moment ce Dumnezeu nu vrea să ne facă rău din pricina mândriei noastră, El ascunde rodul rugăciunii noastre. Este foarte posibil ca El să-l arate când dăm dovadă de smerenie, și când ne putem delecta de fructele rugăciunii fără chiar să ne dam seama.Unui călugăr care întotdeauna cerea să vadă roadele rugăciunii sale, un Părinte duhovnic i-a spus: "Arăți ca un om care seamănă sămânța și în fiecare zi o dezgroapă pentru a vedea dacă rădăcinile au început să crească sau nu. Lasă această sămânță în pământ, udo, ai grijă de ea, și va crește de la sine".
    Cum se poate explica acest adevăr celor care se țin departe de Biserică? Numeroși sunt cei pentru care viața este ca un supermarket în care intrăm și cumpărăm ceea ce ne dorim. Aprindem o lumânare și Dumnezeu trebuie să vindece un cancer, să ajute la mutare, să găsească de lucru, etc.
    Nu suntem noi avocații lui Dumnezeu. Nu ar trebui să explicăm noi fără încetare ceea ce face Dumnezeu pentru fiecare persoană.Trebuie să învățam oamenii să-L iubească pe Dumnezeu cu iubirea unui copil, și nu din punctul de vedere al mușteriului de supermarket.Trebuie să avem încredere în Dumnezeu, încredere în Providența divină.Dumnezeu va vorbi în inima fiecărui om și nu trebuie să ne alarmăm și să ne frământam pentru ce se va întâmpla cu lumea și cu oamenii. Hristos este Mântuitorul lumii. El a fost răstignit pentru oameni. El nu va fi nedrept fata de nimeni.Dumnezeu vorbește în fiecare inimă atunci când este necesar. Dacă Dumnezeu tace, sa tăcem și noi.

    Trebuie să încredințam sufletul fiecărei persoane Providenței Divine.Se întâmplă că trăim multe necazuri, ispite și neînțelegeri, în a parveni să-L simțim pe Dumnezeu în inima noastră. Va amintiți de Dreptul Iov? Domnul a permis sa traverseze o mulțime impresionantă de încercări și nu i-a adresat cuvântul decât în sfârșit. Dumnezeu știe când să vorbească în inima omului. Trebuie să avem încredere în Dumnezeu, încrederea în dragostea Lui pentru lume.Când vedem pe cineva care are nevoie de Dumnezeu, trebuie să ne rugăm pentru acea persoană, iar Dumnezeu nu va pregeta să-i atingă inima.
    Dar, atunci cum Biserica poate să-și îndeplinească misiunea? Dacă spuneți că nu trebuie să ne preocupăm de ceea ce se întâmplă în lume, că Dumnezeu va vorbi inimilor oamenilor la momentul potrivit, nu ar trebui să ne preocupam de faptul ca oamenii merg sau nu Biserica, și nici când o vor face. N-ar trebui să facem nimic pentru a aduce acești oameni la biserică? Care ar trebui să fie adevărata misiune a Bisericii?
    Semănătorul seamănă semințele în pământ și apoi nu se îngrijorează, dar se roagă ca Domnul să facă să crească sămânța.Asemenea, noi trebuie să semănam sămânța, să o udăm, să avem grijă și să nu ne îngrijoram cu privire la modul în care va crește.
    Care este limita la care ne putem apropia de lumea, pentru a încerca să o influențam? Deja de mult timp, în Biserica Rusă, discutăm despre metodele pe care le utilizăm în contextul misiunilor. Preoții pot ei participa la concerte rock, să joace fotbal, etc? Astfel de metode sunt ele susceptibile de a atrage oamenii la biserică?
    Cred că lumea nu are nevoie să asistam la concerte rock sau să ne jucăm fotbal. Cred că are nevoie ca noi să fim acolo unde poate să ne găsească, adică în biserică, în strana de spovedanii, pentru discuții duhovnicești.Oamenii au nevoie să audă de la noi cuvântul lui Dumnezeu. Oamenii au nevoie să-i primim cu dragoste și bunătate. Ei n-au au nevoie de prezența noastră la fotbal sau să mergem să bem în cluburi de noapte. Ei au nevoie de dragostea noastră, de bunătatea noastră și de sfințenia vieții noastre.

    Traducere de Roman Ortodox în Franța după La Lorgnette de Tsargrad: Métropolite Athanasios: Raviver le feu de la foi chrétienne


    Acesta este al doilea an în care ați venit în Rusia pentru Conferința cu privire la monahism [mai 2015 n.t.]. Cum ați descrie actuala ediție?
    Sunt foarte impresionat de faptul că Patriarhul Kirill, episcopii și preoții se îngrijesc de monahismul contemporan. Fără îndoială, există o serie de lucruri care trebuie constatate și față de care trebuie să se acorde o mare atenție. Trebuie aduse modificări, și aceasta privesc nu numai Rusia, ci și Athosul. Fiecare loc are propria lui tradiție, regulile sale, oamenii săi. Monahismul apare într-un loc și el trăiește înconjurat de locuitorii acestui loc. Cred că totul merge foarte bine. Acest lucru nu înseamnă totuși că nu sunt conștient de [anumite] realități. Constat că lucrurile evoluează în mod natural, observ dorințele și aspirațiile stareților de a corecta defectele și de a învăța să facă mai bine.
    Există o legătură între familiile creștine bune și un monahism bun?
    În discuțiile mele, explic că un bun călugăr ar fi putut fi și un bun cap de familie, iar un călugăr care nu-i bun, n-ar fi nici un bun cap de familie, dacă ar fi fost căsătorit. Scopul creștinului în viața monahală și în viața de familie este același: nunta veșnică cu Hristos. Trebuie să ne îndreptăm spre aceasta atât în viața monahală cât și în căsătorie. S-ar putea face aceasta mai bine în contextul monahismului? - m-ați putea întreba. Nu merge așa. Fiecare persoană trebuie să recurgă la modul care ii pare cel mai potrivit pentru a-L găsi pe Hristos.
    Adeseori aud "Ce, ar putea călugării să înțeleagă familia?".
    Trebuie să mergem la adânc, și să constatăm că fondul e identic. Scrierile călugărilor nevoitori descriu metodele care permit omului să depășească egoismul și patimile sale, cum poate scăpa de omul cel vechi, pentru a intra în relație cu el însuși, cu ceilalți, și mai ales cu Dumnezeu.

    Persoanele căsătorite ar trebui să citească Patericele pentru a învăța cum să construiască o familie bună, în măsura în care răspunsurile la numeroase probleme ale vieții pot fi găsite în Paterice.
    Înaltpreasfinția Voastră, aveți, în calitate de conducător al unei mari Mitropolii, și Părinte duhovnicesc a numeroase mănăstiri, posibilitatea de a spovedi și laici, și de a le oferi o îndrumare spirituală?
    În lumea greacă, și nu numai în Cipru, episcopii consacră un timp enorm pentru spovedirea turmei lor. Mai mult decât atât, la noi spovedania este diferită de ceea care se practică în Rusia. Din câte știu eu, la voi, spovedania este relativ scurtă și se reduce la a enumera păcatele proprii. La noi, oamenii sunt obișnuiți să se spovedească altfel. Spovedania poate dura câteva ore, persoana vorbește despre păcatele ei, despre probleme ei, pune întrebări, adică, vorbește despre tot ceea ce  o tulbură. Cu câteva zile în urmă, un tânăr învățător a venit să se spovedească la mine. El a sosit la ora cinci seara, și a plecat la șase dimineața. Slavă lui Dumnezeu, că nu era căsătorit! (Râde)
    Dacă spovediți atât de mult, cu siguranță cunoașteți starea sufletului turmei Voastre. Care sunt păcatele cele mai tipice ale timpului nostru?
    Unul dintre motivele pentru care spovedesc personal, este că eu nu vreau să pierd contactul cu oamenii. Nu vreau să stau așezat în biroul meu și să devin un fel de administrator.Spovedania este cel mai bun mod de a ști ce gândesc oamenii, care sunt preocupările lor, în ce constau problemele lor.Mă bucur foarte mult când oamenii văd episcopul lor ca un Părinte. Ma bucur să știu că oamenii pot veni la mine în biserică, îmi pun întrebări și-mi spun problemele lor. Nu mă duc la Mitropolie, la birou, decât o dată sau de două ori pe lună. Acolo mă simt ca un primar, așa că prefer să fiu în biserică și să mă întâlnesc cu oamenii. Biserica este locul natural al episcopului
    Care este cea mai importantă boală a timpului nostru?
    Știi, important nu este numele păcatului (omor, avort, curvie, ...). Ceea ce contează este esența lui, iar esența oricărui păcat este că omul s-a separat de Dumnezeu.În greacă, cuvântul "păcat"ἁμαρτία înseamnă "faptul de a pierde ținta". Atunci când grecii antici trăgeau cu arcul și ratau ținta, spuneau "imarton" (ἥμαρτον) ratat. Obiectivul a fost ratat. Iar când omul nu-L are pe Hristos în inima lui, alegerile lui sunt ratate.

    Am devenit Părinte spiritual și am început să spovedesc, în timp ce viețuiam în Muntele Athos și eram încă tânăr. Într-o zi l-am întrebat pe Cuviosul Paisie despre oamenii care care vin la spovedanie. Unii dintre ei mi-a cerut să le pun întrebări la care ei să răspundă. Cuviosul Paisie mi-a spus: 
    "Fugi de întrebări. Dacă oamenii insistă, prima ta întrebare să fie: "Îl iubești pe Dumnezeu? Ce relație ai cu Dumnezeu?". Apoi întrebă persoana dacă ea îi iubește pe cei din jurul său, se iubește pe ea însăși și situația în care se află, și apoi poți să te informezi și de restul". 
    Căci Domnul a spus că prima și cea mai mare poruncă este de a iubi pe Dumnezeu din toată inima sa (Mat. 22: 37-38). Și toate celelalte urmează.
    Ați menționat pe Cuviosul Paisie. Vă amintiți, probabil, de învățămintele Părinților Paisie, Porfirie și Iosif [Isihastul n.t.]?
    Așa este. Domnul a voit ca atunci când eram student, ca tânăr bărbat, să fac cunoștință cu mai mulți sfinți contemporani. Într-o mănăstire  l-am cunoscut pe Cuviosul Athanasie.Într-o altă mănăstire din Cipru, am cunoscut un alt Cuvios Athanasie - de asemenea, foarte virtuos. Mai apoi, când am fost să stau în Grecia, m-am întâlnit cu Cuviosul Efrem, cu Cuviosul Haralambie din Mănăstirea Dionysios, cu Cuviosul Efrem care este acum în Statele Unite, în Arizona, cu Gheron Iosif, care a fost Părintele meu duhovnicesc și m-a tuns în monahism. Domnul m-a găsit vrednic să-i întâlnesc si pe Cuviosul Porfirie, Cuviosul Iakovos din Evia, Cuviosul Filoteu, Cuviosul Sofronie de la Essex, Cuviosul Emilianos de la Manastirea Simonos Petrași multi alții, ale căror nume sunt mai puțin cunoscute și de la care am auzit numeroase învățături. Impresia generală care o produceau toți este că erau persoane sănătoase. Duhovnicește, psihic și psihologic sănătoase, prin harul  lui Dumnezeu. Nu aveau nici-un defect, nu erau persoane extremiste. Părinții erau oameni echilibrați, rezonabili și delicați. Ei erau plini de iubire față de Dumnezeu, plini de dragoste pentru oameni și foarte bucuroși. Când priveam unul dintre ei, spuneam: iată cum Dumnezeu l-a creat pe om!, caci reuneau în ei chipul lui Dumnezeu și asemănarea lui Dumnezeu. Fiecare dintre ei era un copil al Bisericii. Toți învățau că trebuie să menținem legătura cu Biserica, să întreținem mereu legătură cu ea, indiferent de circumstanțele vieții, și, de asemenea, de a vedea întotdeauna cu ochii lui Hristos. Aș putea vorbi despre ei mult timp, dar nu vreau să abuzez de timpul vostru.
    Există, probabil, unele învățăminte de care vă amintiți adeseori, și la care faceți apel în interviurile Înaltpreasfinției Voastre?
    Cuviosul Paisie a subliniat întotdeauna importanța muncii cu râvnă, cu philotimo, pentru a nu-L mâhni pe Dumnezeu. În special, el a spus:"Știu că sunt doar vrednic să merg în iad, dar nu vreau să merg pentru a nu-L mâhni pe Hristos". Cuviosul Efrem Katounakiotul spunea că pentru călugăr, totul este în ascultare. Cuviosul Porfirie spunea că Dumnezeu este totul: "Cu Hristos sunt gata să merg oriunde. Aș merge cu bucurie chiar și în iad, dacă sunt cu Hristos".

    Acești sfinți împărtășeau aceeași experiență de viață: toți trăiau prin Hristos. Îmi amintesc de Gheron Iosif, când venea să ia masa cu noi. Ascultam lectura unei cărți sau o învățătură duhovnicească. De îndată ce Gheron auzea cuvântul "Hristos", începea să plângă și nu mai putea mânca.
    Înaltpreasfinția Voastră, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru harul prezent în acest interviu edificator. Ați putea, în calitate de episcop, să încheiați cu un cuvânt pentru cititorii noștri din Rusia?
    Nu pot vorbi, și nici nu sunt în stare să pronunț nici un fel de cuvânt despre mine. Tot interviul cât și predicile pe care am le-am spus pentru frații noștri din Rusia, cărora le mulțumesc, nu sunt cuvintele rostite pe cont propriu. Tot ceea ce pot spune este că noi toți trebuie să-L iubim pe Hristos, și dacă-L păstrăm în inimile noastre, totul va fi bine. Dacă nu, totul va merge prost.

    Vizita Papa Francisc in Georgia. Discursurile liderului catolic si a Patriarhului Georgiei. Papa Francisc lanseaza un porumbel. "Prozelitismul este un mare pacat impotriva ecumenismului". Biserica Georgiei nu a trimis delegati la slujba catolica invocand motive doctrinare

    $
    0
    0

     Basilica: Patriarhul Catolicos Ilia al Georgiei s-a întâlnit cu papa Francisc, la Palatul Patriarhal din Tbilisi (Video)


    Vineri după-amiază, papa Francisc s-a întâlnit cu Preafericitul Părinte Ilia al II-lea, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, la Palatul Patriarhal din Tbilisi, transmite CTV.
     
    Papa Francisc a început astăzi, 30 septembrie 2016, vizita sa de trei zile în Caucaz.

    În jurul orei locale 15.00, papa Francisc a ajuns pe Aeroportul Internaţional din Tbilisi, unde a fost întâmpinat de Preşedintele Republicii Georgia şi de Patriarhul Georgiei.

    După ceremonia de primire de la aeroport, papa Francisc a fost primit de Președintele Georgiei, Excelența Sa Giorgi Margvelashvili, la palatul prezidențial din Tbilisi.

    În continuare, Patriarhul Ilia al Georgiei l-a primit, la palatul patriarhal din capitala Georgiei, pe papa Francisc.În cadrul întâlnirii, au fost transmise mesaje de pace. De asemenea, au fost evidenţiate aspecte din istoria creştinismului georgian şi au fost apreciate bunele relaţii între Biserica Ortodoxă Georgiană şi Biserica Romano-catolică. Cei prezenţi au audiat mai multe imne religioase compuse de Patriarhul Ilia.

    Sâmbătă seara, papa Francisc va merge la Mtskheta, unul dintre cele mai vechi oraşe georgiene, care se află în apropierea capitalei, pentru a vizita Catedrala Svetitskhoveli, care datează din secolul al XI-lea. Acolo va fi întâmpinat de Patriarhul Ilia al II-lea.

    Papa Francisc va petrece două zile în Georgia, iar duminică, 2 octombrie, va vizita Azerbaidjanul.

    Aceasta este a doua vizită a unui papă în Georgia. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Tbilisi în noiembrie 1999, când s-a întâlnit cu Patriarhul Ilia al II-lea.

    În urmaunor contestări cu privire la vizita papei în Georgia, Patriarhia Georgiei a emis un comunicat miercuri, 28 septembrie 2016, în care spune că 
    Sanctitatea Sa Papa Francisc I va vizita Georgia la invitaţia Preşedintelui Georgiei şi a Patriarhului-Catolicos al întregii Georgii. Patriarhia Georgiei va primi oaspetele cu respect şi speră ca această vizită să contribuie la apropierea relaţiilor multilaterale şi promovarea păcii în regiune”.


     Basilica: Discursurile Patriarhului Georgiei şi Episcopului Romei, la întâlnirea din Tbilisi


    Discursul Preafericitului Părinte Ilia al II-lea, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, rostit cu prilejul vizitei papei Francisc în Tbilisi, 30 septembrie 2016:


    Sanctitate!

    Suntem bucuroşi să vă putem găzdui în ţara noastră şi să vă adresăm cel mai călduros bun-venit în numele poporului încredinţat Preasfintei Maici a lui Dumnezeu, în numele Bisericii întemeiate de Apostolii Domnului nostru Iisus Hristos: Biserica din Roma a fost întemeiată de Sfântul Apostol Petru, în timp ce Biserica din Georgia de Sfântul Andrei cel întâi-chemat. Petru şi Andrei erau fraţi şi noi am avut şi trebuie să avem raporturi deosebit de cordiale.

    Georgia este o mică ţară cu un trecut plin de multe greutăţi. În ţara noastră trăiesc numeroşi reprezentanţi ai diferitelor religii şi etnii, care timp de secole au avut raporturi de prietenie fie între ei fie cu poporul nostru. Mai ales credinţa în Hristos şi marea inimă a georgienilor au fost cele care au permis crearea unui asemenea climat de ospitalitate şi de convieţuire. Reprezentanţii minorităţilor etnice au perceput bine acest lucru şi au răspuns respectând şi observând mereu limita, dincolo de care iubirea dispare.

    Ţara noastră ignoră antisemitismul. Georgia i-a considerat mereu pe evrei fii ai săi şi i-a protejat în timpul persecuţiilor.

    Trăim într-un timp de contradicţii profunde. Lumea este teatru al proceselor complexe: dacă pe de o parte ştiinţa şi tehnologia fac progrese semnificative, pe de altă parte devine tot mai săracă viaţa în Duh.Într-un timp foarte scurt, în faţa ochilor noştri, omenirea a devenit lipsită de apărare, omul tot mai rece şi indiferent faţă de suferinţa celuilalt, în timp ce păcatul s-a înmulţit şi a devenit legalizat.

    În asemenea circumstanţe, individul pierde orientarea corectă şi nu mai găseşte calea chiar pentru a rezolva propriile probleme.

    Este o perioadă dificilă şi pentru Biserică, dar este datoria noastră să-l ajutăm pe aproapele cu iubire, răbdare şi stându-i aproape, pentru ca el să înţeleagă adevărul, să găsească harul şi să transmită învăţăturile de viaţă celorlalţi.

    O altă provocare în faţa noastră este globalizarea extinsă asupra întregii lumi. Este un proces inevitabil cu repercusiuni şi pozitive, dar reprezintă şi o ameninţare de a face totul monocord. De aceea, pentru a păstra propria identitate, este datoria fiecărei naţiuni să apere cu fermitate propria cultură, tradiţiile şi valorile. Cred că toţi trebuie să fim conştienţi de acest lucru.

    Astăzi în faţa întregii lumi se pune, cu tot dramatismul său, iarăşi, problema constituită de evenimentele desfăşurate în ultimii ani în Orientul Apropiat şi de migrarea, mai ales în Europa, a milioane de persoane persecutate pentru motive religioase şi etnice.

    Este firesc ca spre ei să se îndrepte toată solidaritatea noastră. Este firesc să ne preocupăm faţă de ei noi care am fost victime ale unor suferinţe asemănătoare în urmă cu circa 25 de ani, şi iarăşi după aceea, când a fost încălcată integritatea teritorială a Georgiei.

    În pofida unui sprijin puternic al ţărilor occidentale, n-a fost posibil nici să se întoarcă în casele lor peste 500 de mii de persoane, devenite refugiate sau exilate, nici să se restaureze integritatea teritorială a ţării.

    Ceea ce s-a întâmplat în părţile integrante ale Georgiei – în regiunea Tskhxinvali şi în Abhazia – este rod al activităţii intensificate a forţelor separatiste. Asemenea activităţi reprezintă o gravă ameninţare nu numai pentru ţările mici, ci şi pentru orice alt stat.Este necesar ca ţările dezvoltate şi organizaţiile internaţionale să facă paşi eficienţi pentru a evita haosul din lume.

    Acte teroriste, războaie, refugiaţi, foamete, boli, probleme ecologice sunt procese care însoţesc existenţa noastră. Societatea progresistă de astăzi încearcă să facă faţă acestor provocări. Acest lucru este pozitiv, dar efortul depus în acest sens îmi aminteşte de o lumânare care urmează să înainteze evenimentele: de fapt se luptă împotriva efectului şi nu împotriva cauzei care l-a dezlănţuit.

    Este de datoria noastră să amintim oamenilor valorile spirituale, să amintim că fără credinţă în Dumnezeu situaţia nu numai că nu se va putea îmbunătăţi, ci, dimpotrivă, se va înrăutăţi, procesul va dobândi dimensiuni mai mari şi va deveni tot mai grav.Asta pentru că omul fără Dumnezeu preferă acele forme de dezvoltare, creează în jurul său acel mediu care prin natura sa contrazice creaţia lui Dumnezeu. Omul fără Dumnezeu nu va putea acţiona altfel, pentru că asemănarea generează o asemănare şi se scoate din ea plăcere. Aceasta este o axiomă şi situaţia nu se va îmbunătăţi, atât timp cât nu va fi depăşită contradicţia amintită puţin mai înainte, atât timp cât guvernanţii nu vor înţelege profund semnificaţia credinţei în Dumnezeu şi nu se vor strădui pentru ca ea să fie profund înrădăcinată în societate.

    Cât priveşte raporturile noastre, ele sunt datate din timpuri foarte vechi. Primul raport dintre Roma creştină şi Georgia dăinuie din secolul al IV-lea, din timpurile sfintei Nina, când episcopul Romei de atunci, bucurându-se pentru proclamarea creştinismului ca religie de stat în Kartli, a felicitat-o pe sfânta Nina cu o scrisoare. De altfel, şi Zabulon, tatăl Ninei, a desfăşurat un rol fundamental în încreştinarea francilor, în ţara cărora se pare că a fost şi înmormântat.

    Cu toate că în Evul Mediu n-am mai avut raporturi cu Biserica din Roma în sfera doctrinală, relaţiile noastre reciproce au continuat, cuprinzând cultura, ştiinţa, politica.

    Ca rod direct al acestor relaţii, arhivele şi bibliotecile Vaticanului păstrează multe documente istorice referitoare la Georgia. Microfilmele unei părţi, relativ mici, dintre ele ne-au fost dăruite de Papa Ioan Paul al II-lea şi astăzi sunt obiect de păstrare şi de studiuîn Centrul Naţional al Manuscriselor „Korneli Kekelidze”.

    N-aş vrea să uit meritul avut de catolicii georgieni în lupta pentru independenţa politică a Georgiei şi în dezvoltarea culturală a ţării noastre. De asemenea aş vrea să amintesc ajutorul, oferit de Biserica din Roma, pentru formarea clerului georgian în Europa.

    Noi participăm la dialogul teologic dintre ortodocşi şi catolici.La Patriarhia din Georgia s-au demarat deja lucrările de întocmire a unei opere voluminoase, care va ilustra drumul istoric al Bisericii creştine nedespărţite (adică până în secolul al XI-lea) şi Vaticanul deja a exprimat propria disponibilitate de a susţine această iniţiativă.

    Împreună cu Biserica catolică din Georgia am organizat câteva întâlniri despreteme de bioeticăşi considerăm că această direcţie de cercetare poate să creeze o bună perspectivă de colaborare.

    De asemenea, considerăm foarte importantă colaborarea pe care o putem desfăşura pentru apărarea instituţiei familiei.

    Suntem cu toţii foarte conştienţi că o familie puternică şi stabilă este garant al forţei şi stabilităţii oricărei naţiuni şi stat; aşadar este de datoria noastră a tuturor să ne îngrijim de apărarea sa.

    Sanctitate, vă reînnoiesc salutul meu de bun-venit! Cu mijlocirea sfântului Andrei cel întâi chemat şi a sfântului Petru, Dumnezeu să binecuvânteze ţările noastre şi să dăruiască întregii creaţii pacea şi progresul duhovnicesc!

    Discursul Papei Francisc


    Mulţumesc Sanctităţii Voastre. Sunt profund emoţionat să aud „Ave Maria” pe care chiar Sanctitatea Voastră l-aţi compus. Numai dintr-o inimă care o iubeşte atât de mult pe Sfânta Maică a lui Dumnezeu, inimă de fiu dar şi de copil, poate să iasă un lucru atât de frumos.

    Este pentru mine o mare bucurie şi un har deosebit să vă pot întâlni pe Sanctitatea şi Preafericirea Voastră şi pe venerabilii mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi, membri ai Sfântului Sinod. Îl salut pe domnul prim-ministru şi pe voi, iluştri reprezentanţi ai lumii academice şi ai culturii.

    Sanctitatea Voastră aţi inaugurat o pagină nouă în relaţiile dintre Biserica Ortodoxă din Georgia şi Biserica catolică, făcând prima vizită istorică în Vatican a unui patriarh georgian. Cu acea ocazie aţi schimbat cu Episcopul de Roma sărutarea păcii şi promisiunea de a vă ruga unul pentru altul. Astfel s-au putut întări legăturile semnificative, prezente între noi încă din primele secole ale creştinismului. Ele s-au dezvoltat şi se menţin respectuoase şi cordiale, aşa cum manifestă şi primirea călduroasă rezervată aici trimişilor şi reprezentanţilor mei, activităţile de studiu şi cercetare la Arhivele Vaticane şi la Universităţile Pontificale din partea credincioşilor ortodocşi georgieni, prezenţa la Roma a unei comunităţi a voastre, găzduită într-o biserică din dieceza mea, şi colaborarea cu comunitatea catolică locală, mai ales cu caracter cultural. Ca pelerin şi prieten, am ajuns în această ţară binecuvântată, în timp ce se îndreaptă spre apogeu pentru catolici Anul jubiliar al Milostivirii. Şi Papa Ioan Paul al II-lea a venit aici, în pragul Jubileului anului 2000: a venit ca să întărească „legăturile profunde şi puternice” cu Scaunul din Roma (Discurs la ceremonia de bun-venit, Tbilisi, 8 noiembrie 1999: Insegnamenti XXII/2 [1999], 843) şi să amintească ce necesară era, în pragul celui de-al treilea mileniu, „contribuţia Georgiei, răscruce antică de culturi şi tradiţii, pentru edificarea […] unei civilizaţii a iubirii” (Discurs în Palatul Patriarhal, Tbilisi, 8 noiembrie 1999: Insegnamenti XXII/2 [1999], 848).

    Acum, Providenţa divină face să ne întâlnim din nou şi, în faţa unei lumi însetate de milostivire, de unitate şi de pace, ne cere ca acele legături dintre noi să primească nou elan, reînnoită fervoare, pentru care sărutul păcii şi îmbrăţişarea noastră fraternă sunt deja un semn elocvent. Biserica Ortodoxă din Georgia, înrădăcinată în predica apostolică, îndeosebi în figura apostolului Andrei, şi Biserica din Roma, întemeiată pe martiriul apostolului Petru, au astfel harul de a reînnoi astăzi, în numele lui Hristos şi spre slava sa, frumuseţea fraternităţii apostolice. De fapt, Petru şi Andrei erau fraţi: Iisus i-a chemat să părăsească năvoadele şi să devină, împreună, pescari de oameni (cf. Mc 1,16-17). Frate preaiubit, să ne lăsăm priviţi din nou de Domnul Iisus, să ne lăsăm atraşi iarăşi de invitaţia sa de a părăsi ceea ce ne reţine să fim împreună vestitori ai prezenţei sale.

    Ne susţine în aceasta iubirea care a transformat viaţa apostolilor. Este iubirea fără egal, pe care Domnul a întrupat-o: „Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-şi dea viaţa pentru prietenii săi” (In 15,13); şi pe care ne-a dăruit-o, pentru ca să ne iubim unii pe alţii aşa cum El ne-a iubit (cf. In 15,12). În această privinţă, marele poet al acestei ţări pare să ne adreseze şi nouă câteva cuvinte celebre ale sale: „Ai citit cum scriu apostolii despre iubire, cum spun, cum o laudă? Cunoaşte asta, îndreaptă mintea ta spre aceste cuvinte: iubirea ne înalţă” (S. Rustaveli, Cavalerul în pielea de tigru, Tbilisi 1988, camera 785). Într-adevăr iubirea Domnului ne înalţă, pentru că ne permite să ne ridicăm mai presus de neînţelegerile din trecut, de calculele din prezent şi de temerile pentru viitor.

    Poporul georgian a mărturisit de-a lungul secolelor măreţia acestei iubiri. În ea a găsit forţa de a se ridica din nou după nenumărate încercări; în ea s-a ridicat până la piscurile unei frumuseţi artistice extraordinare. De fapt, fără iubire, aşa cum a scris un alt mare poet, „nu domneşte soarele în cupola cerului” şi pentru oameni „nu există nici frumuseţe, nici nemurire” (G. Tabidze, „Fără iubire”, în: Galaktion Tabidze, Tbilisi 1982, 25). În iubire îşi are motivaţia de a fi frumuseţea nemuritoare a patrimoniului vostru cultural, care se exprimă în multiple forme, ca de exemplu muzica, pictura, arhitectura şi dansul. Preafericirea Voastră, Frate preaiubit, aţi dat o expresie demnă despre asta, în mod special compunând imnuri sacre preţioase, unele şi în limba latină şi deosebit de îndrăgite de tradiţia catolică. Ele îmbogăţesc comoara voastră de credinţă şi cultură, dar unic oferit creştinătăţii şi umanităţii, care merită să fie cunoscută şi apreciată de toţi.

    Istoria glorioasă a Evangheliei în această ţară se datorează în mod special sfintei Nina, care este echivalată cu apostolii: ea a răspândit credinţa sub semnul special al crucii făcute din lemn de viţă de vie. Nu e vorba despre o cruce dezgolită, pentru că imaginea viţei de vie, în afară de rodul care excelează pe acest pământ, îl reprezintă pe Domnul Iisus. De fapt, El este „viţa cea adevărată” şi a cerut apostolilor săi să rămână puternic altoiţi în El, ca mlădiţe, pentru a aduce rod (cf. In 15,1-8). Pentru ca Evanghelia să aducă rod şi astăzi ni se cere, Frate preaiubit, să rămânem şi mai trainic în Domnul şi uniţi între noi. Mulţimea de sfinţi pe care această ţară îi are să ne încurajeze să punem Evanghelia înainte de toate şi să evanghelizăm ca în trecut, mai mult decât în trecut, liberi de laţurile prejudecăţilor şi deschişi la noutatea perenă a lui Dumnezeu. Dificultăţile să nu fie impedimente, ci stimulenţi ca să ne cunoaştem mai bine, să împărtăşim limfa vitală a credinţei, să intensificăm rugăciunea unii pentru alţii şi să colaborăm cu dragoste apostolică în mărturia comună, spre slava lui Dumnezeu în ceruri şi spre slujirea păcii pe pământ.

    Poporului georgian îi place să celebreze, ciocnind cu rodul viţei, valorile cele mai dragi. Împreună cu iubirea care înalţă, un rol deosebit este rezervat prieteniei. „Cine nu caută un prieten, este duşman al său însuşi”, mai aminteşte poetul (S. Rustaveli, Cavalerul în pielea de tigru, Tbilisi 1988, camera 847). Doresc să fiu prieten sincer al acestei ţări şi ale acestei iubite populaţii, care nu uită binele primit şi a cărei trăsătură ospitalieră se uneşte cu un stil de viaţă în mod real plin de speranţă, chiar în mijlocul dificultăţilor care nu lipsesc niciodată.Şi acest aspect pozitiv îşi are propriile rădăcini în credinţă, care-i face pe georgieni să invoce, în jurul propriei mese, pacea pentru toţi şi să-i amintească până şi pe duşmani.

    Cu pacea şi iertarea suntem chemaţi să-i învingem pe adevăraţii noştri duşmani, care nu sunt de carne şi de sânge, ci sunt duhurile răutăţii din afara şi dinlăuntrul nostru (cf. Ef 6,12). Această ţară binecuvântată este bogată în eroi valoroşi conform Evangheliei, care ca sfântul Gheorghe au ştiut să învingă răul. Mă gândesc la atâţia monahi şi în mod deosebit la numeroşii martiri, a căror viaţă a triumfat „cu credinţa şi răbdarea” (Ioane Sabanisze, Martiriul lui Abo, III): a trecut în teascul durerii rămânând unită cu Domnul şi astfel a adus un rod pascal, irigând solul georgian cu sânge vărsat din iubire. Mijlocirea lor să dea alinare atâtor creştini care şi astăzi în lume suferă persecuţii şi samavolnicii, şi să întărească în noi dorinţa bună de a fi uniţi fratern pentru a vesti Evanghelia păcii.

    [După schimbul de daruri]

    Mulţumesc, Sanctitate. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe Sanctitatea Voastră şi Biserica Ortodoxă din Georgia. Mulţumesc, Sanctitate. Şi fie ca să poată merge înainte pe drumul libertăţii.

    […]

    Mulţumesc, Sanctitate pentru primirea şi cuvintele dumneavoastră. Mulţumesc pentru bunăvoinţa dumneavoastră şi pentru această angajare fraternă de a ne ruga unul pentru altul după ce ne-am dat sărutarea păcii. Mulţumesc.

    ***

    Papa Francisc la Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta




    ***

    Mesajul Papei Francisc din Georgia



    Etienne Loraillère (reporter KTO):
    In Georgia, in aceasta dupa-amiaza, Papa a fost un pic mai clar cu privire la ecumenism. S-a adresat fortelor vii ale comunitatii catolice in biserica Inaltarii. Comunitatea catolica este de aproape 2,5% dintr-o populatie majoritar ortodoxa.
    Papa Francisc lanseaza un porumbel dupa intalnirea
    comunitatii asirio-caldeene in Tbilisi, pe 30 sept. 2016
    Papa Francisc:
    "Ce trebuie sa fac eu cu un prieten  apropiat, o persoana ortodoxa?". Sa fiu deschis, sa fiu prieten. "Dar, trebuie sa-l fortez sa se converteasca?"Este un mare pacat impotriva ecumenismului: prozelitismul.Nu trebuie niciodata sa facem prozelitism cu ortodocsii
    Etienne Loraillère:
    A merge impreuna, a se ruga unii pentru altii, a face opere de caritate impreuna - iata modul in care Papa Francisc a ales sa raspunda asprimii ortodocsilor fata de catolicii din aceasta tara si a falselor acuzatii de prozelitism. Mesaj fratern deci, si impreuna chemand la unitate, in timp ce la slujba oficiata de Papa in aceasta dimineata, Patriarhul Georgiei nu a trimis delegati oficiali.Motiv: invocarea motivelor canonice ce ii impiedica sa asiste la o slujba catolica.
    La sfarsitul zilei, in timpul vizitei sale oficiale la catedrala patriarhala ortodoxa, Papa Francisc a descris diviziunile dintre crestini ca adevarate si reale desirari facute pe trupul Domnului.
    O alta chemare din timpul acestui voiaj de aproape 2 zile:pacea pentru tara si, mai apoi, pentru catolici sa fie tari in credinta - un mesaj care a atins inima credinciosilor[...]

        ***



    LEGATURI:

    Despre Spovedanie cu Parintele Macarie Simonopetritul. "La origini, Părinţii Bisericii vedeau întreaga lucrare a Bisericii ca o singură taină – cea a mântuirii în Hristos prin Duhul Sfânt".

    $
    0
    0


    Preacuvioase părinte Macarie! Pornind de la Tradiţia Bisericii, pe care o cunoașteți foarte bine şi de la propria experiență, aş vrea să ne împărtășiți câteva gânduri despre unele aspecte practice legate de Taina Spovedaniei.

    Întâi de toate aş vrea să ne spuneți ce este Spovedania şi dacă este obligatoriu ca ea să fie făcută înainte de fiecare împărtășire?

    Înainte de a vorbi despre Taina Spovedaniei şi legătura ei cu Taina Euharistiei, trebuie să spunem că Însăşi Biserica este o taină. Sistemul celor 7 Taine este străin Ortodoxiei şi a fost împrumutat fără discernământ din teologia latină.La origini, Părinţii Bisericii vedeau întreaga lucrare a Bisericii ca o singură taină – cea a mântuirii în Hristos prin Duhul Sfânt.„Sacramentele”[Tainele n.n.] sunt doar nişte căi care ne fac părtaşi la Taina lui Hristos. Iniţierea în această Taină unică se face prin Botez şi Mirungere, iar culmea acestei comuniuni cu Hristos o avem în Euharistie.



    Dacă cineva, din cauza unor păcate grave, s-a rupt de Biserică şi nu poate să se împărtășească, Spovedania sacramentală [Taina Spovedaniei n.n.] îl ajută să se întoarcă în Biserică şi să se vindece pentru a se putea împărtăşi. Acesta era rolul primordial al Spovedaniei: nu de a-i respinge pe oameni sau de a-i ţine mulţi ani departe de împărtăşanie, ci de a-i vindeca şi a-i întoarce în comuniune cu Biserica prin împărtăşire.În trecut, oamenii îşi mărturiseau doar păcatele grave, iar Biserica nu era un tribunal care să-i judece sau să-i condamne, ci le oferea un medicament duhovnicesc pe care-l considera mai potrivit. Biserica nu spune că dacă ai făcut cutare sau cutare păcat, 10-15 ani nu ai voie să te împărtășești, ci dacă ai făcut ceva grav, boala ta duhovnicească este atât de adâncă încât 5 sau 10 ani va trebui să posteşti mai mult, să te rogi mai mult, să faci milostenie etc., ca să te vindeci. Canonul nu este o aşteptare pasivă până la „ispăşirea pedepsei”, ci o lucrare activă de vindecare, care începe cu oprirea de la păcat şi încercarea de schimbare a vieţii.

    În sec. 7-8, simultan în Răsărit şi în Apus (dar independent unii de alţii), vechea practică a Bisericii a fost influențată de practica monahală a descoperirii gândurilor şi mirenii au început a se spovedi chiar şi pentru păcatele mai mici. Între timp, această practică s-a generalizat, iar în secolele următoare s-a ajuns la rânduiala Spovedaniei pe care o avem şi astăzi. Mărturisind şi păcatele mici, şi chiar gândurile, Spovedania nu mai putea fi făcută o singură dată în viaţă, aşa cum era iniţial şi cred că această este cea mai importantă schimbare, pentru căîn trecut, Biserica dădea o singură şansă de reîmpăcare (după Botez) şi oamenii luau în serios pocăinţa; iar acum, când sunt mărturisite şi păcatele mici, pocăinţa şi iertarea sunt trăite mai superficial.

    În tradiţia monahală fraţii merg la părintele duhovnicesc pentru a-şi descoperi şi gândurile, nu doar păcatele; deci nu mărturisesc doar ce este negativ, ci şi pe cele pozitive,îşi deschid conştiinţa.Şi astfel, atât părintele duhovnicesc cât şi monahul, pot să înţeleagă care sunt rădăcinile păcatelor şi gândurilor, care sunt patimile şi, ce-l mai important, îl învaţă cum să lupte pentru a-şi curăţi trupul şi sufletul de patimi. Dacă părintele duhovnicesc este şi preot, mărturisirea păcatelor poate avea loc simultan cu descoperirea gândurilor, dar ele sunt totuşi distincte şi nu trebuie confundate. A te mărturisi,înseamnă a cere iertare pentru careva păcate săvârşite, iar a-ţi descoperi gândurileînseamnă a-ţi deschide conştiinţa, a cere sfaturi, a adresa diferite întrebări…Uneori chiar monahii, dar mai ales mirenii, confundă aceste lucruri şi transformă Taina Spovedaniei într-o discuţie duhovnicească sau psihologică; nu spun păcate, ci caută o discuţie cu preotul. Şi acest lucru nu este rău, dar trebuie să înţelegem că aceasta nu este Taina Spovedaniei! Deci, dacă mă spovedesc, trebuie să spun concret cu ce fapte, vorbe sau gânduri am greşit faţă de Dumnezeu, dar nu să înșir tot ce-mi trece prin minte sau să discut problemele familiare sau personale. Şi acelea pot fi discutate cu preotul, dar într-un alt cadru…

    A se spovedi cineva sistematic este bine, dar practica aceasta diferă de la o Biserică locală la alta. De exemplu, în Bisericile Rusă şi Română, cu mici excepţii, credincioşii trebuie să se spovedească înainte de fiecare împărtăşire. Este bine că oamenii sunt puşi în situaţia de a medita la viaţa lor şi de înţelege că nu te poţi împărtăşi fără pocăinţă, dar pocăinţa nu implică obligatoriu şi de fiecare dată spovedania. De multe ori, prin parohii, preoții nu reușesc să-i spovedească pe oameni în ajun şi sunt nevoiţi să-i primească în grabă chiar înainte de împărtăşanie. În acest ritm, penitentul abia dacă ajunge să spună două cuvinte, ia „biletul” pentru împărtăşire şi iese fără să înţeleagă nimic. Acest lucru este rău, pentru că golește spovedania de pocăinţă şi o formalizează. Pocăinţă fără spovedanie poate exista, dar spovedanie fără pocăinţă nicidecum!Deci, dacă nu avem păcate concrete de spovedit, nu trebuie să facem o spovedanie formală, pentru a ne linişti conştiinţa, ci ne pregătim şi mergem direct la împărtăşanie. Spovedania şi împărtăşania nu trebuie puse la pachet.

    În Biserica Greacă, nu este obligatorie spovedania înainte de fiecare împărtăşire. Această practică ţine separate aceste două taine şi-l lasă pe credincios să se hotărască singur dacă are de mărturisit ceva;îi respectă libertatea. Deci fiecare merge la preot atunci când simte nevoia, e ceva care ţine de pocăinţa personală. Partea proastă a lucrurilor este că mulţi nu se mai spovedesc deloc, chiar dacă se împărtăşesc la marile sărbători. Unii au auzit de spovedanie abia când au ajuns în Sfântul Munte, deşi aveau păcate mari.

    Cred că trebuie să ne întoarcem la vechea practică şi să mergem la spovedanie de fiecare dată când avem păcate grave care rup comuniunea noastră cu Dumnezeu, iar criteriul trebuie să fie conștiința noastră.
    Mentalitatea omului modern diferă mult de cea a omului din trecut. Cum se reflectă acest lucru în practica spovedaniei?
    Diferenţa de mentalitate implică în primul rând o altă percepţie a păcatului. Totul începe de la pedagogia pe care o face preotul cu credincioşii săi, ca să le trezească conştiinţa păcătoşeniei şi să le spună ce este păcat şi ce nu.De fapt e o problemă generală, valabilă cu toate Tainele Bisericii, fiindcă omul modern nu mai ştie şi nici nu este învăţat care este sensul şi scopul acestor Taine.

    O altă problemă a omului modern este abordarea fie prea raţională, fie prea psihologică a spovedaniei.Şi observăm cum mulţi merg la preot ca la psiholog sau nu merg deloc, zicând că preotul e un om ca şi el…Într-adevăr, oamenii au astăzi multe probleme psihologice şi psihice, dar spovedania e altceva şi ea începe cu simţul responsabilității pentru mine însumi. Pot fi bolnav, necăjit, înjosit de alţii etc., dar trebuie să încep spovedania cu faptele şi vorbele concrete cu care am păcătuit, fără să mă îndreptăţesc sau să mă ascund după nişte stări ale sufletului. Duhovnicul stabileşte dacă acele stări sunt circumstanţe agravante sau atenuante, nu eu… Pot fi om problematic, dar în cazul acesta tac, nu vorbesc, pentru că voi spune o vorbă care jigneşte şi e păcat. Faptul că sunt complexat sau nervos este o problemă psihologică şi ea trebuie rezolvată, dar la spovedanie spun că am vorbit urât sau m-am mâniat, iar starea mea psihologică nu mă îndreptăţeşte să păcătuiesc, ci trebuie să fiu responsabil şi mai degrabă să-mi înfrânez limba şi să mă smeresc…

    Deci, la spovedanie spunem doar păcatele şi primim iertarea, iar dacă vrei să-ţi rezolvi şi alte probleme cu duhovnicul, ar fi preferabil să le discuţi în afara Spovedaniei. Preotul poate da sfaturi omului în funcţie de situaţia şi maturitatea lui, iar dacă acest lucru se întâmplă în cadrul Spovedaniei, nu trebuie totuși să confundăm îndrumarea duhovnicească cu Taina Bisericii.
    Din păcate, nu toţi preoţii sunt învăţaţi să dea sfaturi duhovniceşti omului. Ei toţi au aceeaşi putere de a dezlega păcatele, dar nu toţi au înţelepciune şi discernământ. Duhovnicilor li se dă Pidalionul cu toate Canoanele Bisericii, dar fiecare le aplică după cum ştie. Găseşti acolo câţi ani trebuie să opreşti de la împărtăşire pentru cutare şi cutare păcat, dar aceasta nu-i suficient. Pidalionul e un simplu criteriu după care înţelegi care păcat e mai grav şi care mai puţin grav.

    Dacă eu merg la preot să mă spovedesc şi văd că acesta are alături Pidalionul, mă înfricoşez. Înseamnă că nu merg la medic, ci la judecător. Cum spunea şiSf. Paisie Aghioritul, canoanele (gr. kanones) devin tunuri (gr. kanonia)în mâna celui care nu ştie să le aplice. Biserica are o lucrare vindecătoare, menită să-l apropie pe om de Dumnezeu, nu să-l îndepărteze.Preotul, ca un medic care are un depozit de medicamente, trebuie să înveţe să prescrie medicamentul potrivit, căci dacă greşeşte tratamentul, îl îmbolnăveşte pe om şi mai mult, iar uneori poate şi să-l omoare.

    De exemplu,în trecut era o ruşine dacă cineva nu mergea la biserică sau nu se împărtășea. Iată de ce, oprirea de la împărtăşire nu era doar expresia teologică a ruperii păcătosului de Hristos şi de Biserică, ci şi o trezire a conştiinţei şi ruşinii, o „marginalizare pedagogică”.Acum însă, când pentru omul modern a devenit ruşinos să mergi la biserică şi să te împărtăşeşti, dacă-i vei spune că pentru cutare păcat este oprit 9 ani de la împărtăşanie, el se va îndepărta definitiv de Biserică, care nu mai este a celor mulţi, ci a celor puţini. La modul practic Biserica a devenit marginalizată! Acum penitentul trebuie să depăşească ruşinea în sens invers decât în trecut, şi să se rupă de cei mulţi, ca să se împărtăşească împreună cu cei puţini. Nu înseamnă că nu-i voi da nici un canon sau o epitimie, dar în acelaşi timp trebuie să înţeleg căa opri pe cineva de la împărtăşire pe termen lung nu este o soluţie, căci pe un tânăr acest lucru nu-l deranjează, ci îl menţine şi mai mult în lumea păcatului. Deci e nevoie de multă înțelepciune pastorală, pentru că putem să-l apropiem pe om de Hristos, dar putem şi să-l îndepărtăm…
    Credeţi că o revizuire sau o sistematizare a Canoanelor l-ar ajuta mai mult pe preot să se orienteze la Spovedanie?
    Nu cred. Canoanele sunt o moştenire a Tradiţiei şi ne dau doar criteriul de canonisire, dar nu şi specificul fiecărui caz în parte.Canoanele nu sunt sentinţe, ci indicatoare. Codificarea şi sistematizarea canoanelor făcută de romano-catolici a transformat viaţa Bisericii într-un sistem de reguli, iar acest lucru este străin Ortodoxiei. Canoanele pentru ortodocşi, ca şi dogmele, nu pot fi sistematizate. Noi nu-L excludem pe Duhul Sfânt din Tradiţia şi experienţa noastră. Da, avem nişte texte, care sunt mărturii ale adevărului dogmatic, dar acestea nu-l epuizează. Biserica este plinătatea harului şi adevărului, şi formulează o dogmă atunci când o impune situaţia, dar niciodată nu-şi propune să sistematizeze învățăturile de dragul unei ordini aparente. Acelaşi lucru e valabil şi cu Canoanele…

    De exemplu, în secolul 4 nu se punea problema avortului aşa cum se pune acum. Avem unele referinţe canonice, dar ele sunt vagi şi ne oferă doar criteriul patristic, dar care trebuie adaptat la situaţia de astăzi. Care este acest criteriu? Că avortul este crimă, este ucidere de om! Dar asta nu înseamnă că trebuie să oprim femeile pentru 10 ani de la împărtăşire; unele se pot sinucide de deznădejde. Deci în toate este nevoie de înţelepciune, iar problema începe cu pregătirea preoţilor.
    Cum credeţi că ar trebui pregătiţi viitorii duhovnici şi ce calităţi trebuie să aibă un duhovnic?
    De multe ori atunci când viitorii preoţi învaţă despre spovedanie, fac un fel de „psihologie pastorală”; este bun şi acest lucru, dar nu-i suficient. Este important ca viitorii duhovnici să înveţe nu doar litera, ci mai ales duhul canoanelor. Pot să citească şi cărţi psihologice, dar mai ales să aibă ei înşişi experienţa duhovnicească a Bisericii, pe care o găsim expusă în cărţile părinţilor pustiei. Acestea trebuie studiate şi trăite, pentru că numai aşa duhovnicul va putea să aibă discernământ şi să ştie dacă cutare canon se potriveşte unui om sau nu; îi face bine sau rău… Nu va ajunge fiecare preot un Cuvios Varsanufie, dar va avea totuşi ceva din duhul părinţilor.

    Bineînţeles, şi preoţii trebuie să aibă la rândul lor un duhovnic. Dacă preotul n-a fost niciodată un bun ucenic, nu va putea ajunge vreodată bun părinte. Dacă el însuşi nu ştie să se spovedească, niciodată nu va şti să spovedească pe alţii.

    Totodată, preotul care spovedeşte nu trebuie să se pretindă a fi un stareţ, iar credincioşii nu trebuie să-l ia drept stareţ. La acest capitol, situaţia din mănăstire este total diferită de cea din lume.În mănăstire eu mi-am ales stareţul şi ascult de el în toate şi pentru totdeauna. Am lăsat lumea şi familia, şi-l urmez pe stareţ, care este pentru mine icoana lui Hristos, de aceea fac ascultare desăvârşită. Acesta e monahismul! Mireanul însă merge la preot ca prin el să fie în legătură cu Biserica. S-ar putea ca anumiţi preoţi să aibă trăire de stareţ sau să fie stareţii unor monahi, dar legătura pe care o are un mirean cu duhovnicul său nu pot fi după modelul monahal.Preotul nu-i poate cere unui mirean ascultare în toate aspectele vieţii, aşa cum ascultă un monah de egumenul său. Aceasta nu este corect! Mireanul are o altă libertate şi o altă responsabilitate faţă de familie şi societate, nu răspunde doar de el însuşi.Nu e corect ca cineva să-şi întrebe duhovnicul dacă poate sau nu să cumpere sau să vândă ceva, unde să meargă în vacanţă sau altele de genul acesta.Duhovnicul îi poate da fiului duhovnicesc nişte orientări generale în viaţa duhovnicească, pentru a evita păcatul, dar trebuie şi să-l înveţe să fie responsabil pentru deciziile pe care le ia în viaţă.Şi să nu confundăm toată această povăţuire cu Taina Spovedaniei.Uneori oamenii ar vrea să transfere toată responsabilitatea pe umerii preotului, dar un duhovnic adevărat îl va învăţa pe mirean să-şi folosească corect libertatea şi-i va spune că nu se poate implica în anumite aspecte ale vieţii lui, în dormitorul lui sau în afacerile lui… E altceva în mănăstire, unde stareţul cunoaşte şi hotărăşte fiecare detaliu al vieţii monahului, dar acest mod de viaţă a fost ales benevol şi el presupune alte condiţii de viaţă, care nu sunt aplicabile oamenilor din lume.
    Aţi spus mai devreme că duhovnicul nu trebuie să se implice în dormitorul ucenicilor săi. În zilele noastre multe familii, deşi au fost binecuvântate la Cununie să nască copii, după unul sau doi, se protejează şi nu mai vor alţi copii. Unii duhovnici îi opresc pe aceştia de la împărtăşanie, iar alţii sunt mai indulgenţi. Cum vedeţi sfinţia voastră această problemă?
    Orice relaţie trupească în afara căsătoriei este păcat, dar uneori se fac păcate şi în cadrul familiei, inclusiv păcate împotriva firii.Acestea trebuie spovedite, dar consider că nu-i corect ca preotul să-i întrebe pe oameni dacă au făcut aşa ceva sau să intre în careva detalii. Poate să le dea ceva să citească, poate să facă cateheze cu familiile din parohie şi să le spună la modul general că există aşa păcate, iar omul va înţelege singur dacă a păcătuit sau nu; iar când va veni la Spovedanie, preotul doar îl va asculta şi-l va îndruma cu înţelepciune. Dacă unul din soţi a spovedit un păcat împotriva firii, iar celălalt se ruşinează sau nu înţelege că trebuie să-l spună, preotul poate pune unele întrebări, dar fără să atenteze la libertatea şi intimitatea omului. De asemenea nu mi se pare corect ca preotul să le spună soţilor de câte ori şi cum să aibă relaţii. Noi le spunem ce recomandă Biserica în privinţa postului, dar fiecare cuplu are măsura şi vârsta sa duhovnicească…

    Iar subiectul naşterii de copii e şi mai complicat şi cred că nu putem oferi soluţii generale, ci fiecare caz trebuie analizat în parte. Dacă cineva îl întreabă pe preot despre anticoncepționale, preotul trebuie să-i spună ce învaţă Biserica, căci dacă nu-i va spune, de unde va afla credinciosul? Dar oprirea de la împărtăşire cred că ar trebui să depindă de mai mulţi factori. Dacă o familie are 3-4 copii şi condiţiile lor materiale, spaţiul locativ şi altele probleme nu le permit să aibă mai mulţi copii, cred că se poate aplica iconomia, dar cu condiţia ca metodele de contracepţie folosite de ei să nu fie abortive; nu poţi să le spui să nu aibă relaţii, dar se stabilesc anumite limite.

    Iar dacă cineva are doar un copil sau doi, au sănătate şi condiţii, dar nu vor să mai aibă copii, nu-i putem obliga, dar cred că aceştia trebuie să se împărtăşească mai rar, doar la marele sărbători, până vor înţelege că metodele de contracepție pot fi tolerate doar în anumite condiţii şi pentru o perioadă limitată de timp. Astfel, soţii nu vor fi îndepărtaţi de Biserică, dar, în același timp, vor înţelege că modul lor de viaţă nu corespunde chemării şi binecuvântării pe care au primit-o la Cununie, relaţia lor fiind marcată de slăbiciune, egoism, moda timpului etc.Deci nu putem stabili careva şabloane, pentru că şi condiţiile de viaţă ale fiecărei familii diferă de la un caz la altul. Preotul trebuie să aibă înțelepciune şi discernământ, nu doar să lege şi să dezlege.

    Mulţumim mult, părinte Macarie. Domnul să ne ajute!

    A intervievat, ierom. Petru Pruteanu
    Simonos Petras / 07-09-2016
    Viewing all 755 articles
    Browse latest View live