Quantcast
Channel: Român Ortodox în Franța
Viewing all 749 articles
Browse latest View live

Cine este Mitropolitul Athanasie de Limassol?

$
0
0

Textul de mai jos este traducerea introducerii remarcabile (paginile 4-14), scrise de Athanasios Zontakis, a cărții "Inima deschisă a Bisericii", publicată în 2016,în limba rusă, de MănăstireaÎntâmpinarea Domnului (Сретенский монастырь) de la Moscova.
Mitropolitul Athanasie este unul dintre cei mai populari predicatori din Biserica Ortodoxă contemporană greacă. El a cunoscut multi Cuvioși și Sfinți Părinti care l-au hrănit din tradiția lor spirituală.
Fără a aduce atingere obligațiilor datorate rangului său de Arhiepiscop, Mitropolitul Athanasie încă mai continuă astăzi să spovedească și să ofere îndrumare duhovnicească. De mulți ani, el discută cu familiaritate cu turma sa, ceea ce îi conferă un mare succes, în special în rândul tinerilor.
În Grecia și în alte părți, discuțiile cu Mitropolitul Athanasie sunt în mod regulat înregistrate. Cartea de față este prima colecție de interviuri ale Mitropolitului Athanasie care este publicată cu binecuvântarea lui. Anumite interviuri au fost transcrise după înregistrări și altele provin din jurnalul Mitropoliei de Limassol, "Paraklisis".

Dramatic a fost caracterul istoriei Bisericii Ortodoxe cipriote în secolul XX. Perioada de dominație engleză a fost urmată de cea a ocupației de către turci din nordul insulei, și anii de după război s-au distins printr-o profundă criză teologică, spirituală și pastorală. Apoi a venit epoca ateismului, care a culminat în anii '60 -'70.Biserica a luptat în van împotriva materialismului, folosind cărți apologetice scolastice, fondând școli de duminică bazate pe modelul protestant, concentrându-și învățăturile sale pe fundamentele morale ale vieții. Toate aceste eforturi n-au condus la nimic. Bisericile se goleau, iar copiii care se abăteau de la Ortodoxie au devenit legiuni. Ierarhia Bisericii a adoptat un caracter laic, lăsând lucrurile spirituale în favoarea problemelor sociale. Numărul preoților a scăzut drastic; tinerii considerând Ortodoxia ca o simplă ideologie, refuzau hirotoniile.În astfel de circumstanțe, pentru ciprioții obișnuiți, botezul, căsătoria, înmormântarea, zilele onomastice, totul, se reducea la simple ritualuri.

"Iar unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit harul"(Romani 5, 20). În mijlocul unui ocean de indiferență și al cultului consumului, s-au găsit oameni capabili să observe sub vălul aparențelor adevărata frumusețe a Ortodoxiei. Și Mitropolitul Athanasie (Nikolaou) a fost unul dintre cei care au reușit să scoată corabia Bisericii din furtună și să o facă să recapete o navigare dreapta. (...)


El s-a născut în Limassol, pe 8 februarie, 1959, în familia unui antreprenor, care avea un oarecare succes, iar la botez a primit numele Andrei. Tânărul băiat a trăit mult mai confortabil decât majoritatea copiilor de vârsta lui; de la o vârstă fragedă, el a avut posibilitatea de a nu i se refuza nimic și să se bucure de multe bunuri materiale. Dar, Andrei era pătruns de un interes cu totul diferit. Din primii săi ani, mediul său era Biserica Ortodoxă; toate gândurile lui se îndreptau spre ea și, de asemenea, nădejdea și năzuința lui.Adolescent fiind, surprindea preferând satisfacțiilor pământești rugăciunea și lecturarea cărților duhovnicești.

Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea si Mitropolitul Athanasie
La paisprezece ani, Andrei a luat o decizie importantă: a plecat de acasă pentru a intra la Școala Sfintei Mitropolii a Paphosului, din Cipru. Trei ani mai târziu, Mitropolitul Hrisostom de Paphos (astăzi Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe din Cipru), l-a hirotonit diacon.

Terminând studiile învățământului secundar, Părintele Andrei a decis să-și continue studiile la Facultatea de Teologie a Universității Aristotel din Salonic. Atmosfera orașului Sfântului și Marelui martir Dimitrie l-a surprins imediat pe adolescent:
"Îmi amintesc, când am plecat la studii în Grecia, în 1976, prima duminică, am fost atât de mirat intrând în biserică și văzând atât de mulți tineri. A fost prima dată când am văzut tineri într-o biserică!"
Studiile în Salonic i-au permis adolescentului să viziteze în mod regulat Sfântul Munte. Din copilărie, Părintele Andrei a citit mult despre nevoințele ascetice ale călugărilor athoniți, și iată că acum el avea posibilitatea de a face în mod personal cunoștință cu acești Gheron athoniți pneumatofori:
"Ei ne-au descoperit că omul poate deveni cu adevărat copilul lui Dumnezeu. Prin viața lor sfântă ne arătau că tot ceea ce Mântuitorul a spus în Evanghelie, tot ceea ce El ne-a promis, tot ceea ce citim în viețile sfinților, poate deveni realitate, poate avea loc în zilele noastre".
În 1980, când a terminat cursurile academice, Părintele Andrei s-a retras la Muntele Athos, la "Noul schit" (Nea Skete), de la Mănăstirea Sf. Pavelși unde avea ca Părinte duhovnic pe Gheron Iosif (numit mai târziu  "Gheron Iosif Vatopedinul") iar Părintele Iosif era el însuși ucenicul marelui Gheron Iosif Isihastul (1897-1959).

Staretul Efrem Vatopedinul, Gheron Iosif, Mitropolitul Athanasie de Limassol
După moartea Părintelui său duhovnic, Părintele Iosif și-a dus o vreme lupta sa ascetică în Cipru, în Paphos, la "Mănăstirea Preoților" (cunoscută de asemenea,  sub numele "Αγία Μονή", Sfânta Mănăstire, căci mai mulți sfinți au rămas acolo, inclusiv Sfântul Nicolae, Sfântul Evtichios [?], Sfântul Athanasie Athonitul, etc. ..). Acolo, la sfârșitul anilor '70, Gheron Iosif a făcut cunoștință cu doi tineri: diaconul Andrei (mai târziu Mitropolitul Athanasie de  Limassol) și colegul său de școală, Vassili (mai târziu Efrem, starețul mănăstirii Vatopedi). Si iata, ca ei se regasesc acum toti trei în Sfântul Munte.

În 1982, Părintele Andrei a primit Marea Schima sub numele de Athanasie, și a fost hirotonit preot.În 1987, comunitatea Părintelui Iosif a luat asupra-și lucrarea de a readuce viața în Mănăstirea Vatopedi. Părintele Iosif a continuat să fie Gheron pentru comunitate, Părintele Efrem a fost numit Starețși Părintele Atanasie, iconom al starețului și membru al Adunării Bătrânilor. Prin lucrarea lor, foarte repede, Mănăstirea a fost transformată. Comunitatea a devenit de tip cenobitic în timp ce până atunci era idioritmică, si, curând, a devenit comunitatea cea mai mare din Sfântul Munte, realizând opere sociale, de binefacere și misionare.

Disponibilitatea și darul de organizator al Părintelui Athanasie nu au trecut neobservate. El a fost ales Protoepistat al Sfântului Munte în 1991-1992. Este greu a subestima semnificația acestui eveniment, în măsura în care responsabilitatea funcției de Protos al Sfântului Munte Athos este de obicei încredințată unui călugăr bătrân având o mare autoritate și de o importantă experiență de viață monahală.Părintele Athanasie a fost astfel Protos-ul cel mai tânăr din istoria milenară a monahismului athonit.

În 1991, Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom (I), a făcut o vizită la Muntele Athos. La centrul administrativ al Sfântului Munte, el a fost întâmpinat de reprezentanții Sfintei Chinotite, condusă de Părintele Athanasie (Nikolaou). Impresionat de întâlnirea cu tânărul ieromonah, Arhiepiscopul Hrisostom I a propus acestuia să revină în Cipru și să-l ajute să revigoreze o veche mănăstire. Această propunere a întristat pe Părintele Athanasie, care nu dorea să părăsească Sfatul Munte Athos. Dar, după ce a primit asentimentul lui Gheron Porfirie Kavsokalyvitul și binecuvântarea Părintelui său duhovnic, a dat dovadă de ascultare și s-a dus în Cipru.

În 1992, însoțit de alți trei călugări de la Mănăstirea Vatopedi, Părintele Athanasie a venit la Mănăstirea Preoților din Paphos, care mai este, de asemenea, numită și Mănăstirea Sfântul Nicolae. În luna noiembrie 1993, comunitatea a fost transferata la Mănăstirea Maicii Domnului la Machaira, și pe 4 noiembrie a aceluiași an, Părintele Athanasie a fost ales stareț al acestei comunități. Cu mare zel, el s-a pus pe treabă. Trebuia să reconstruiască mănăstirea și să hrănească spiritual frații și pelerinii, al căror număr creștea de la o zi la alta. Cea mai mare parte dintre călugării mănăstirii erau tineri cu o pregătire de nivel înalt. Într-o perioadă scurtă de timp, acești călugării au restaurat clădirile mănăstirii, pe jumătate distruse,  și au construit un nou zid înconjurător. În ciuda nenumăratelor sale ocupații, starețul Athanasie petrecea cea mai mare parte a timpului vorbind cu oamenii; el discuta cu grupurile de oameni, făcea spovedanii, sfătuia bărbați și femei, și acorda chiar un ajutor financiar.

Din nou, modul de slujire a Părintelui Athanasie nu a trecut neobservat. Ierarhia Bisericii Ortodoxe din Cipru a luat decizia de a-l recomanda la rangul de mitropolit. Pe 11 februarie 1999 a fost ales în unanimitate de către clerici și laici în calitate de Mitropolit de Limassol. Hirotonia intru episcop a avut loc pe 14 februarie.

Devenit mitropolit, nu s-a sfiit să introducă schimbări în viața eparhiei, acționând în limitele Tradiției patristice și orientarea imprimată fiind cea dobândită prin experiența sa spirituală în Sfântul Munte.În aceste condiții, eforturile IPS-lui au adus sute de tineri la Biserică, ceea ce nu a lipsit să atragă mânia vrășmașului. O campanie de calomnii foarte bine planificată a fost pusă în aplicare împotriva Mitropolitului; ea devenind monstruoasă prin amploarea și nedreptatea acuzațiilor sale. El însuși dând dovada de o mare bunăvoință față de persecutorii săi, nu și-a judecat dușmanii, nu s-a justificat și nici nu a respins acuzațiile lansate. Mitropolitul Athanasie a fost prihănit cu totul și de toți în fața Tribunalului Bisericesc și al Sinodului. După această perioadă de încercări, el s-a apropiat mai mult din turma sa, care i-a stat alături în tot acest timp, susținând nevinovăția pastorului său.

Înalta sa demnitate nu l-a schimbat. Devenind episcop, el a rămas precum un simplu călugăr. Ca un bun păstor, el a s-a dovedit ca un părinte față de oile sale, simplu, adevărat și sincer.Mitropolitul a rămas deschis și accesibil tuturor. De-a lungul unui an, el s-a silit să viziteze toate districtele militare, toate orfelinatele, toate instituțiile de învățământ (erau 130), școli, universități, colegii și grădinițe din eparhia sa, discutând cu tinerii și profesorii, vorbindu-le de Biserică și Hristos. Mitropolitul se străduiește să oficieze Sfânta Liturghie măcar o singură dată, în toate bisericile Mitropoliei de Limassol.Și, el dedică ore nesfârșite pentru a asculta pe fiecare dintre cei care vor să vorbească cu el, împărtășind ierarhului lor durerile și problemele lor.Pentru fiecare Mitropolitul găsește cuvinte de consolare și sprijinul pe care persoana îl așteaptă, dându-le puterea necesară de a ieși din impas și a-L găsi pe Hristos.Mitropolitul Athanasie rezervă o atenție deosebită pentru preoți și călugări. În timpul primilor șapte ani ai episcopatului său, el a hirotonit 42 noi preoți. Eforturile sale au permis învierea spirituală a mănăstirilor; trei vechi comunități monahale fiind reînnoite.

Mitropolitul Athanasie se distinge de asemeni prin capacitățile sale unice de administrator. Când  a urcat pe scaunul episcopal din Limassol, eparhia era afectată de povara mare a datoriilor.Majoritatea oamenilor erau rău dispuși față de Biserică, în urma scandalurilor financiare. IPS Athanasie a stabilit o comisie specială formată din economiști profesioniști, responsabili pentru rezolvarea problemelor care s-au acumulat.Într-un timp scurt, eparhia a fost eliberat de sub jugul datoriei. Plecând de la punctul de vedere că orice laic are dreptul să știe ce gerează Biserica, Mitropolitul Atanasie a obișnuit ținerea unei conferințe de presă anuale în cadrul căreia sunt prezentate conturile, sunt arătate veniturile și cheltuielile Mitropoliei, sunt expuse programele care sunt inițiate și cele pe cale de realizare. O treime din veniturile eparhiei de Limassol sunt alocate în mod sistematic pentru scopuri și  lucrări caritabile.

Mitropolitul Athanasie acordă, la fel ca mulți Părinți, o atenție deosebită tinerilor. La inițiativa sa a fost instalat un "centru de recreere", care este deschis, pe tot parcursul anului, elevilor și studenților. În Limassol, el a deschis un centru de dezvoltare "holistică", spirituală și fizică, pentru tineri. Băieții și fetele vin să facă gratuit sport, să participe la ateliere de iconografie, să ia lecții de psaltică, sa facă lucrări artistice de ceramică și dansuri populare.Copiii din familiile defavorizate social primesc lecții gratuite de revizuire a limbilor străine.În 2014, a fost deschis la inițiativa Mitropolitului un centru de educație și formare în domeniul științelor naturale și ecologiei; școlari din întreaga insula a Ciprului au participat deja la programe de formare. Și, în plus de toate acestea, Mitropolitul Athanasie a creat un centru de ajutor pentru toxicomani "Acoperământul Maicii Domnului", care funcționează atât ca instituție terapeutică cât și ca mănăstire ortodoxă.În acest complex, situat în afara orașului, tinerii vin zilnic pentru a primi tratamentul de care au nevoie, și să trăiască în conformitate cu tipicul unei comunități monahale cenobite.Acest lucru le permite să găsească un sens în viața lor, de a scăpa de droguri și de a reveni la o viață socială normală. La apelul și la inițiativa Înaltpreasfințitului, grupuri mixte de clerici și laici asigura un voluntariat la clinica din Limassol, oferind pacienților un ajutor activ, dar, de asemenea, și sub forma de cuvinte de consolare.

Am putea să continuăm să umplem pagini întregi enumerând inițiativele și realizările Episcopului Athanasie. Mai adaugăm însă aici că există, de asemenea, în eparhia Limassolului un centru de sprijin pentru familii, un centru de sprijin pentru tineret și un centru de ajutor pentru mamele singure. Un ajutor material important este, de asemenea, furnizat în Zimbabwe, Uganda, Kosovo și Orientul Mijlociu. Și, de asemenea, se oferă mese calde, gratuite, ciprioților nevoiași. Radioul eparhiei, "Apostolul Andrei", se bucură de o mare popularitate în rândul ascultătorilor ciprioți. Mitropolitul răspunde el însuși în direct, în mod regulat, întrebărilor ascultătorilor.

Eparhia are, de asemenea, un centru de pregătire spirituală pentru cei care nu sunt fideli credinței și pentru heterodocși. Este condusă de preoți și teologi care vorbesc limba engleză, germană, bulgară, rusă, persană, turcă și arabă. Din 1993, Mitropolitul Athanasie intervine de patru ori pe lună, în discuțiile publice organizate în bisericile din Limassol și la Universitatea din Cipru.Foarte repede intervențiile sale sunt răspândite în întreaga insulă și cuvintele sale au adus la Biserică sute de ciprioți.Și, se pare că tinerii studenți sunt cei care apreciază în mod deosebit posibilitatea de a vorbi cu Mitropolitul Athanasie. Interviurile radiodifuzate, la care participă, sunt deosebit de populare în Cipru și în Grecia; este dificil să se găsească acolo un creștin care să nu fi auzit măcar o singură predică a Mitropolitului. Până în prezent, activitățile Mitropolitul Athanasie nu i-au lăsat timp pentru a scrie o carte. Puținele publicații care preiau cuvintele lui sunt simple colecții ale predicilor sale.

În lumea ortodoxă, Mitropolitul Athanasie este numit "Noul Gură de Aur". La fel ca și marele său predecesor, el combină putința de a vorbi de subiecte de actualitate, cu o profunda înrădăcinare în tradiția Bisericii Ortodoxe. Fiecare dintre cuvintele sale se bazează pe o bogată experiență spirituală.Vorbind despre frumusețea Ortodoxiei, Arhiepiscopul Athanasie fuge de  frazele gata fabricate și banale. El vorbește cu simplitate, într-un mod ușor de înțeles, dar, în același timp, fiind foarte profund.

Uneori Mitropolitul are mai multe reuniuni în aceeași zi, și, pur și simplu nu are timp să pregătească textul intervențiilor sale. Și, în afara de a transmite cunoștințe erudite, cuvântarea trebuie să facă să participe harul lui Dumnezeu.Astfel, înainte de fiecare dintre intervențiile sale, Mitropolitul Athanasie se roagă și cere Domnului să-l lumineze și să-i insufle ceea ce el trebuie să spună, la ce public ar trebui să se adreseze și când să spună. Nădejdea lui smerită în Dumnezeu, combinată cu un sprijin puternic în Tradiția Bisericii și propria sa experiență bogată transformă cuvintele Mitropolitului într-o sursă de consolare, de înțelepciune, de sprijin spiritual pentru fiecare creștin ortodox ce trăiește în timpurile noastre dificile.

Traducere de Roman Ortodox in Franta dupa: La Lorgnette de Tsargrad Qui est le Métropolite Athanasios de Limassol?




LEGATURI:


Schiarhimandritul Ioachim Parr a fost caterisit. Părintele ne invață să nu preferi nimic iubirii lui Hristos

$
0
0

Printr-o decizie din 22 septembrie 2016, Episcopul Ioan de Naro-Fominsk, administrator al parohiilor patriarhale din SUA (Patriarhia Moscovei), l-a caterisit pe Arhimandritul Ioachim Parr,potrivit paginii de Facebook  "Mercy House Abuse".

Arhimandritului Ioachim Parr, egumenul Mănăstirii Cuvioasei Maria Egipteanca din New York, a Schitului "Chipul Nefăcut de mână omenească al Mântuitorului" ( din Treadwell Abbey) și a misiunii "Casa Milei" din Manhattan, fondată în 1993 pentru cei săraci și nevoiași,i-a fost, de asemenea, interzis să poarte crucea pectorală și i s-a cerut să predea Sfântul Antimis și Sfântul și Marele Mirutilizate la slujbele de la "Casa Milosteniei".


In timp ce motivul oficial pentru suspendarea lui nu a fost dat, au fost ridicate de-a lungul ultimilor ani diverse întrebări cu privire la diferite practici și detalii din viața Părintelui Ioachim la mănăstire și la centrul misiunii.

Într-un articol din Pravmir.ru, egumenul Nikodim Balyasnikov, reprezentant al parohiilor patriarhale, este citat ca afirmând că Părintele Ioachim Parr a fost suspendat în baza articolului 120 din Nomocanon cu privire la dezvăluiri din Taina Spovedaniei și violarea jurămintelor preoțești.


Scurta biografie


Schiarhimandritul Ioachim Parr s-a nascut in SUA in anul 1936 intr-o familie catolica provenita din Marea Britanie. La optsprezece ani, a fost tuns calugar in Ordinul benedictinilor. In anii ʹ50 s-a ocupat cu slujirea misionara printre populația săraca din Calcuta. Mai tarziu a predat in scolile teologice catolice din Brazilia si SUA. In anul 1970 parintele Ioachim s-a convertit la Ortodoxie. Opt ani el e trait in Muntele Athos, la schitul Sfantul Ilie. Cu binecuvantare arhiereasca, s-a intors la New York, unde s-a ocupat de o organizație de ajutorare a celor săraci. Aici, la New York a pus temelia mănăstirii Sfintei Maria Egipteanca, unde, in prezent, se nevoiesc doisprezece calugari. La inceputul anilor 2000 egumenul Ioachim era responsabilul relatiilor externe a Bisericii Ortodoxe Ruse in strainatate. El a pledat activ pentru refacerea unitatii canonice in interiorul Bisericii locale. In anul 2001 egumenul Ioachim impreuna cu fratii manastirii a fost primit in componenta parohiilor Patriarhale din SUA (Patriarhatul Moscovei). In prezent pe langa Casa Filantropica din New York, unde o lunga perioada de timp a existat o comunitate, mănăstirea dispune de o suprafață extinsa de teren în nordul statului New York (Treadwell). Aici din anul 2008 frații sub conducerea starețului lor construiesc un schit cu hramul Chipul Nefacut de mana omeneasca al Mântuitorului. Deja s-a construit biserica, corpurile de chilii și cele pentru pelerini.

Părintele Ioachim Parr este probabil mai bine cunoscut din 2011 în Rusia, ca urmare a unei serii de conferințe ținute la diferite parohii și instituții bisericești și publicarea mai multor lucrări în limba rusă. El a vizitat câteva mănăstiri din Rusia, a discutat atât cu monahi, cât și cu mireni, și fiecare discuție a fost o lecție de dragoste. Experienta duhovniceasca, pe care Părintele Ioachim o împărtășește din belșug ascultătorilor, este de folos tuturor celor ce vor sa trăiască conform Evangheliei și să învețe sa-l iubească pe aproapele.

In România au fost publicate câteva cărți ale Părintelui Ioachim, precum:

UPDATE (video):




Obs: Nu putem ști dacă cele expuse în acest video sunt adevărate. Timpul însă le va lămuri pe toate.


 ***


    Din cuvintele Părintelui Ioachim Parr

    - Mă bucur să vă văd, pe unii pentru prima oară, pe alţii iarăşi. Despre ce să vorbim astăzi? De fapt, despre orice aş vorbi, este vorba întot­deauna de unul şi acelaşi lucru, dar sub diferite denumiri. Şi acesta este singurul lucru despre care merită să vorbim. Restul e minciună, rătăci­re. Numai Dumnezeu este Cel despre Care meri­tă să vorbim. Trăim pe acest pământ doar pentru dobândirea lui Dumnezeu. Existenţa noastră nu are alt sens. Iar dacă noi încă nu înţelegem acest lucru, atunci suferim, ne chinuim.

    Deci astăzi aş vrea să vorbesc cu voi pe mar­ginea unui subiect pe care vi l-am propus, şi anu­me despre cum să câştigăm Duhul lui Dumnezeu, să dobândim duhul păcii.Cum să îl găsim pe Dumnezeu şi să rămânem cu El? Cum să evităm pieirea din cauza atingerii cu tot ce ne înconjoa­ră? Acesta este obiectivul nostru comun şi nu este uşor de atins.

    In lume acum există neînţelegere şi nestator­nicie.Şi în noi există neînţelegeri şi nestatornicii. De aceea, suntem întotdeauna luptaţi. Cum să atingem legătura interioară cu Dumnezeu? Cum să atingem integritatea interioară? Unde îşi are aceasta începutul? In motivul pentru care am fost creaţi. Aici apare dificultatea! Fără Dumnezeu nu avem nici viată, nici ţel. Fără Dumnezeu întreaga noastră existenţă este lipsită de sens.

    Insă majoritatea oamenilor îşi risipesc via­ţa, creându-şi un dumnezeu care le-ar face viaţa plăcută şi uşoară. Eu însă, cu permisiunea voas­tră, voi vorbi despre Dumnezeul Care ne-a ales pe noi. El, acest Dumnezeu, a spus: Vino şi urmează-Mă şi Eu îţi voi da crucea.

    Imaginaţi-vă, este ca şi cum cineva ne-ar fi propus:
    - Vrei să fii prietenul meu? Atunci eu te voi tortura, te voi chinui. Iţi voi da o cruce. Viaţa ta va deveni un chin. Vino!
    - O aiureală, am fi spus noi. Ce fel de prie­ten este acesta?!

    Iar Domnul ne spune: „Vino şi urmează-Mă. Leapădă-te de tine. Tot ce ai vinde şi împarte-le să­racilor... Vino, urmează-Mă, luându-ţi crucea." Cum e posibil aşa ceva? Singurul mijloc de a transpune asta în realitate este de a-L iubi.Dar cum să-L iubeşti pe Cel pe Care nu-L vezi? Cum să-L iubeşti pe Cel pe Care nu-L ştii? Asta este dificultatea!

    El ne-a spus: „[...] Întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut". Imaginaţi-vă că murim, ajungem în împărăţia lui Dumnezeu, iar El ne spune:
    - Iţi aduci aminte ziua când Mi-ai dorit moartea? Iţi aminteşti ziua când toate gândurile tale erau ocupate cu faptul că îmi doreai răul? Iţi aminteşti zilele, săptămânile, lunile când nu ai vorbit cu Mine, având pică pe Mine? Iţi amin­teşti cum ţi-am cerut ajutorul, iar tu ai spus că nu ai timp, că eşti ocupată?
    Ştiţi, El chiar ne va spune asta... Atunci vom răspunde:

    - Doamne, dar când s-a întâmplat să vii la mine şi să-mi ceri ceva?
    - Dar îţi aduci aminte cum pe 7 aprilie 2011 sora cutare a venit la tine cu o rugăminte, iar tu i-ai răspuns: „Sunt ocupată!" Eram Eu. Dar nu ai găsit timp pentru Mine. Acum nici Eu nu am timp pentru tine. Voi spuneţi: „Doamne, Doamne!", dar nu e suficient ca să intraţi în împărăţia lui Dumnezeu. Acolo intră cei ce Mă iubesc şi îmi păzesc poruncile.
    Dar care sunt aceste porunci? Să nu ucizi, să nu furi? Nu, nu acestea. Alta e porunca: „Să iu­beşti pe Domnul Dumnezeul tău [...] din tot cugetul tău". Cu tot cugetul tău, nu cu o mică parte a acestuia. Să-L iubeşti cu tot cugetul, în loc să te ocupi permanent de propriul „eu".Cât e ziua de lungă, în capul nostru roteşte mereu gândul la ceea ce iubim, ce nu iubim, ce simţim, ce şi despre cine gândim... Asta înseamnă că raţiunea noastră este ocupată de propriul „eu". Iar El ne spune că raţiunea noastră nu ne aparţine nouă, ci Lui.

    El spune: „Iubeşte-L pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta.Dar noi avem ataşamente. Ne iubim pisicile, plantele, pantofii noştri prefe­raţi, toate aceste nimicuri. Pe unii Oameni îi iu­bim, pe alţii nu-i iubim. Suntem copleşiţi de noi înşine, astfel încât inima noastră nu-I aparţine. Dar Domnul ştie unde ne este inima. Majoritatea timpului suntem ocupaţi cu omorârea sufletu­lui. Deci prima poruncă nu o împlinim.

    Totuşi, cum de credem că putem avea o co­municare cu Cel pe Care nu îl ascultăm, nu-L iubim, îl jignim, îl desconsiderăm? Căci, în timp ce El vorbeşte cu noi, ne gândim numai la noi, nu la El.

    Pe deasupra, El ne spune: „Iubeşte-l pe aproa­pele tău ca pe tine însuţi.”Acum vedeţi cât de departe suntem de adevăr? In plus, ne mai şi mi­răm de ce ne este atât de greu să ne rugăm. Ne mirăm de ce nu avem pace în suflet. Iar El ne răspunde de ce...

    Ce să facem cu toate acestea? Iată ce: Trebu­ie să ne deprindem să facem ascultare de Dum­nezeu. 

    Adevărata libertate în viaţă constă în eli­berarea de ceea ce ne distruge. Iar cel mai adesea noi înşine suntem cei care ne distrugem. Cel mai mare duşman al nostru suntem noi înşine. Ni­meni niciodată nu ne sileşte să păcătuim, doar noi înşine. Aşa că singurul om care ne pricinuieşte durere suntem noi înşine.

    Ce înseamnă schimbarea radicală a conştiinţei? Să ne imaginăm că vine cineva la noi, cei ce ne risipim existenţa cu gândurile la propria persoană, şi ne spune: „Tu faci totul greşit! Trebuie să te schimbi, în mod radical, întru totul!" Dar noi răspundem: „Eu nu pot..." In acest caz, rămânem captivi, ajungem propriii deţinuţi.

    Lumea moare, nu fizic, ci duhovniceşte, moral, psihologic. Aseară am trecut frontiera şi şoferul a vrut să-şi cumpere ceva dintr-un ma­gazin scutit de taxele vamale. Eu l-am întrebat:

    - Chiar ieşi mai ieftin, dacă achiziţionezi aceste lucruri aici?

    Mi s-a răspuns:

    - In funcţie de ceea ce cumperi. Sunt lu­cruri care se vând mai ieftin cu vreo 30-40%.

    Am observat că oamenii cumpărau nişte sticle imense cu băuturi alcoolice cu preţul de 30,40, 50 de euro bucata. Şi m-am gândit: „Sunt gata să pun pariu că, dacă ar intra în magazin vreun sărac şi i-ar ruga pe cumpărători să-i dea un euro sau 5, sau chiar 20, 50, pentru mâncare, i s-ar spune: „Este prea mult. Ai înnebunit?" Ce fac ei atunci? Cheltuie aceiaşi bani pentru ceva ce nu le trebuie! Nouă ne facem pe plac şi încă în ce fel! Ce ziceţi? Nu vi se pare nimic greşit aici?

    Ce se întâmplă cu noi?! Cum putem să dobân­dim duhul păcii? Este cineva care s-a învrednicit să-l dobândească?

    Lupta este neîncetată. Este neîncetată, pen­tru că nu putem să ne menţinem atenţia asupra esenţialului, pentru că, în locul esenţialului, sun­tem concentraţi asupra propriei persoane.

    Cât de des ne captivează ceea ce nu ne pri­veşte! De câte ori nu suntem cu Dumnezeu, ci împotriva Lui! Permanent! Ca să-L iubim pe Dumnezeu, trebuie să încetăm să-l mai iubim pe vrăjmaşul Lui. Iar vrăjmaşul Lui este egoismul, zgârcenia, sunt toate acele păcate care ne fac ne­simţitori faţă de Dumnezeu. Cum să ajungem la El? Domnul spune: Dacă Mă iubiţi pe Mine, iubiţi-vă unii pe alţii".Şi, dacă ar fi să facem ceva, de aici ar trebui să începem.

    Ca să avem credinţă în Dumnezeu, trebuie să credem în ceea ce ne-a spus El, nu în ceea ce gândim noi.Noi însă risipim atât de mult timp şi puteri, încercând să luăm cuvintele Domnului şi să le schimbăm în aşa fel, încât să ne păcălim, nădăjduind să-L păcălim şi pe Dumnezeu, dar crezând în acelaşi timp că procedăm corect.

    Nu ştiu de ce nu credem în ceea ce ne spu­ne Domnul. El spune: „Eu v-am creat după chipul Meu.” Dar noi îi spunem: „Vreau, Doamne, să fac în aşa fel, încât Tu să fii după chipul meu. Vreau să fii ca mine. Dar eu nu vreau să fiu ca Tine." Noi vrem ca Domnul să ne permită să fa­cem ce vrem.

    Poate că unele dintre voi sunteţi mame. In orice caz, cu toţii am avut mame, unii bune, alţii nu prea... Şi atunci când ele ne spuneau: „Dacă mă iubeşti, vei face asta", nu înţelegeau câtuşi de puţin ce este iubirea. Ce ne spune Domnul? El spune: „Dacă Mă iubeşti, iubeşte-ţi aproape­le." Foarte simplu! Dar noi spunem: „Iubiţi-mă pe mine!" Pentru că nu înţelegem ce este iubirea.

    Nu mai avem nevoie de iubire de la nimeni! Noi am primit deja toată iubirea posibilă! Este vorba despre iubirea lui Dumnezeu! Domnul ne-a creat din iubirea Sa. Avem deja tot ce ne trebuie. Acum noi, plini de iubire până la refuz, trebuie să o oferim altora. Acesta este cel mai im­portant lucru. Nu să fim iubiţi, ci să iubim.Noi însă, în loc să facem aşa, ne irosim vieţile în cău­tarea cuiva care ar putea să ne iubească aşa cum vrem. Dar suntem deja iubiţi! însă nu o ştim. Pentru că sperăm la ceva ce nu poate să fie.

    Dacă am avea un ulcior plin până la refuz cu un lichid, cu care am merge la magazin şi am cere să ni se mai toarne un litru sau mai mult, vânzătorul ne-ar răspunde: „Nu se poate! El este deja plin.Ca să mai primiţi, va trebui să vărsaţi o parte din ceea ce aveţi acolo."Când ne umplem de egoism, nu mai avem loc pentru Dumnezeu.

    Ce să facem deci ca să începem să ne schim­băm? Cred că singura metodă de a ne deprinde cu iubirea este să iubim. Singurul mijloc. Suntem prea plini de noi înşine.

    Domnul spune: „Nu vă temeţi, Eu sunt cu voi." De ce să ne îngrijorăm? Domnul ne va chema atunci când va binevoi, in­diferent dacă suntem pregătiţi sau nu. Orice am face, nu va schimba termenul la care ne va che­ma. Nu e în puterile noastre să cârmuim ceea ce face El.Trebuie pur şi simplu să fim pregătiţi. Dar noi spunem: „Vai, am nevoie de ajutor! Sunt bolnav! Trebuie să-I mai cer lui Dumnezeu vreo zece ani de viaţă..." Nu cereţi asta! Cereţi să fiţi pregătite! Cereţi: „Schimbă-mă, Doamne!"

    Duhul păcii, de care avem nevoie, se dobân­deşte numai prin unirea cu Dumnezeu. De cu­rând am stat de vorbă cu un tânăr, enoriaşul ca­tedralei noastre de la New-York. Un tânăr extra­ordinar! Are şaisprezece ani. Nu locuieşte chiar în centrul New-York-ului, ci la Brooklyn. Dimi­neaţa face naveta cu trenul. Iar la noi Liturghia de duminică începe la şapte dimineaţa. Adică el, ca să ajungă la timp la slujbă, trebuie să plece de acasă la patru. M-am gândit: Ce îl îndeamnă pe acest copil să se scoale duminică dimineaţa din pat şi să meargă două ore cu trenul, cu trei transbordări, ca să ajungă la timp la biserică? Şi l-am întrebat:

    - Ce te îndeamnă să faci asta?

    Iar el mi-a răspuns:

    - Eu ştiu că am nevoie de Dumnezeu. Dar ştiu, de asemenea, că nu fac ceea ce trebuie să fac.Şi nădăjduiesc că Domnul mă va ajuta să mă schimb. Mai am şi mama bolnavă care, de ase­menea, are nevoie de ajutorul Lui. De aceea sunt aici. Şi ştiu că El mă va ajuta.

    El este deja acolo! Acest băiat e acolo deja! Dar noi? Noi nu vom primi nimic, până când nu vom începe să oferim. Noi însă - noi toţi - vrem să primim. Dar, în ceea ce priveşte dăruirea, nu este pentru noi.Vrem ca Dumnezeu să ne audă, dar noi înşine nu-L ascultăm. Vrem ca Dumnezeu să fie cu noi, dar numărăm minutele petrecute cu El. Încercăm să apreciem când va fi potrivit să plecăm şi să facem ce vrem. Dar, în cele din urmă, primim oare ce avem nevoie? Despre noi vorbesc...

    Dacă nu vom muri, dacă nu ne vom omorî „eul", nu vom putea să trăim. Suntem în capca­nă! în capcana pe care ne-o creează lumea comodităţilor.

    Când Hristos a zidit Biserica, El a făcut mai întâi obştea. El a trăit împreună cu ucenicii şi apostolii Săi, învăţându-i prin propriul exemplu. Şi atunci când a văzut că ei sunt gata, a murit şi a înviat din morţi. Apoi El i-a pus pe ucenici episcopi şi preoţi, pentru ca ei să fie trăitori ai unei vieţi pe măsură şi să transmită mai departe vestea despre ea. Totul începe de la obşte. Nu începe de la primire, ci de la dăruire.

    Cum să dobândim un duh paşnic? Numai prin iubire. Şi nu vom reuşi, dacă ne iubim pe noi înşine. Ştim deja acest lucru. Pentru că, ori­cum, ne iubim pe noi înşine toată viaţa, indife­rent câţi ani avem. Asta este alegerea noastră!

    Rugăciunile, postul, tainele, slujbele, toate acestea sunt doar nişte mijloace care susţin co­municarea noastră cu Dumnezeu.Putem să stăm în biserică şi să nu iubim pe niciunul dintre cei ce ne sunt alături. Putem să stăm în biserică cu ini­ma plină de deşertăciune şi de frământări inutile, pentru că ea nu petrece întru Domnul.

    Lumea piere. Piere în căutarea iubirii. Ti­neretul este bolnav de pustietatea acestei lumi. Drogurile, alcoolul, legăturile intime dezordo­nate, războaiele, consumerismul, toate acestea ne fac nesimţitori, dar nu ne dau iubire. Ce să facem? Trebuie să învăţăm să iubim. Suntem da­tori să iubim oamenii, pentru Dumnezeu, pentru noi. Haideţi să o facem!

    Niciodată nu Il vom întâlni pe Dumnezeu, dacă nu vom învăţa să ne iubim aproapele. Nu să-l tolerăm, ci să-l iubim. Asta este dificultatea! Dar asta e şi rezolvarea!Cum să învăţăm să iu­bim? Prin împlinirea legii lui Dumnezeu. Fără acest lucru este imposibil să atingi starea de dragoste.Este foarte greu să înţelegi ce înseam­nă iubirea, neavând un bun exemplu. Dar noi avem exemplul cel bun, putem să-L privim pe Domnul.Î nsă privindu-L noi spunem: „Păi, El este Dumnezeu, eu nu sunt." Deşi El a devenit om întru totul, în afară de păcat. S-a făcut om, pentru ca noi să devenim liberi.

    Ce să facem deci şi cum? Ce credeţi? Rugăciu­nile noastre sunt auzite? Când stăm în faţa icoa­nelor în chilie sau acasă, sau în biserică, oriunde, şi există o persoană pe care nu o iubim, ce credeţi? El ne aude rugăciunile? Căci El nu are nevoie nici de cuvinte, nici de prinosuri. El are nevoie de noi! Pentru că El ne iubeşte. Noi - numai noi şi nimeni altcineva - putem să schimbăm ceva!

    S-a observat că nu putem să iubim, dacă nu am fost iubiţi. Dar noi - noi toţi - am fost şi sun­tem iubiţi. Altfel nu am mai fi existat. Înseamnă că şi noi putem să iubim.

    Este imposibil să iubeşti, dacă nu ai fost ier­tat. Dar noi toţi suntem iertaţi, pe toţi ne-a iertat Domnul.Este imposibil să iubim, dacă nu iertăm. Aceasta este rădăcina tuturor nenorocirilor noas­tre! Dacă nu iertăm, nu putem să iubim. Iar dacă nu putem să iubim, nu vom fi iertaţi. Asta este re­zolvarea tuturor nenorocirilor noastre, nu-i aşa? Duhul păcii vine de la Domnul, nu este determi­nat de ceea ce facem.Şi singurul mijloc de a fi cu El este de a-L iubi pe El şi pe aproapele. Măsura în care îl iubim pe El şi pe aproapele este şi măsu­ra păcii pe care o avem în interiorul nostru.

    Schiarhimandritul Ioachim Parr, Să nu preferi nimic iubirii lui Hristos vol II, Editura Egumenita 



    ***

    Este o mare greșeală să ne identificăm cu stările noastre fizice și spirituale, îndeosebi cu durerea sau cu tristețea.
    Dacă suntem foarte bolnavi, de moarte, nu putem să-i îngăduim bolii să devină firea noastră. O purtăm în noi, dar nu ne identificăm cu ea“, 
    spunea Părintele Ioachim.El însuși este bolnav de cancer, însă iubirea lui față de Dumnezeu este mai mare decât puterea distructivă a bolii. Iată ce le spunea maicilor dintr-o mănăstire pe care a vizitat-o în timpul călătoriilor sale prin diverse țări:
    „Am făcut tratament, dar boala nu cedează. Îmi aduc aminte că m-am dus la doctorul care trebuia să-mi comunice diagnosticul și să-mi prescrie un tratament. În asemenea cazuri, doctorii se arată foarte serioși, triști. El m-a invitat în cabinetul său.

    – Ați venit singur?
    – Da.
    – Poate ar fi trebuit să mai luați pe cineva cu dumneavoastră…
    – Pentru ce?
    – Trebuie să vă spun ceva…
    – Știu deja totul.

    Și-am spus ce boală am, ce diagnostic. Doctorul a recunoscut că majoritatea oamenilor care vin la el își pierd cunoștința când află că suferă de cancer.

    Ceea ce îmi spuneți nu se referă la mine, am răspuns eu. Căci viața mea nu depinde de felul cum mă simt din punct de vedere fizic.
    Nu trebuie să lăsăm ca întâmplările din viața noastră să pună stăpânire pe mintea și pe sufletul nostru și să ne înnoureze vederea și credința, ducându-ne la deznădejde.

    Nu trebuie să facem nimic care ne-ar putea despărți de Dumnezeu. Dacă punem ceva mai presus de iubirea lui Dumnezeu, într-un final, doar cu asta rămânem.

    Chiar și atunci când ne simțim rău putem să ne rugăm. Putem să fim în continuare cu Dumnezeu. 

    Dacă aveți o dispoziție proastă, dacă ați avut o zi grea, spuneți-I Domnului: 
    "Doamne, acum sunt atât de slabă, cad de oboseală și vreau să Te iubesc, dar nu știu cum. Nu mă lăsa să mă îndepărtez de Tine.
    Toate rugăciunile pe care le îndreptăm spre Dumnezeu, spre Maica Domnului sau spre alți sfinți au un efect tămăduitor asupra sufletului.Atunci când ne rugăm cu stăruință, cu fierbințeală și credință, Dumnezeu nu întârzie să ne răspundă.

    Efectul imediat al rugăciunii este liniștirea minții și a inimii, care se simte ca o stare de pace lăuntrică și ca o siguranță că nimic rău nu ni se poate întâmpla.

    Rugăciunea înseamnă conștientizarea că Dumnezeu este prezent, aici și acum, și că El este permanent cu noi, spunea Părintele Ioachim. De aceea nu trebuie să ne temem de nimic, nici măcar de amenințarea morții.

    Fragmente din Schiarhimandritul Ioachim Parr – „Să nu preferi nimic iubirii lui Hristos”



    LEGATURI:

    Despre "ADN-ul" neamului romanesc. Vrășmașul știe care este, dar oare noi îl știm?

    $
    0
    0

    Hristos a înviat!

    Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.

    Iubiți frați, ne aflam sub icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna, unde de o jumătate de mileniu Maica Domnului, la candela nestinsă de la mormântul Sfântului nostru Ștefan cel Mare, priveghează asupra destinului poporului roman. Maica Domnului este și ocrotitoarea acestei Piețe nemuritoare în istoria poporului roman de acum încolo.

     Iubiți frați, vreau să vă spun în acest ceas de miez de noapte, când toată Tradiția noastră creștină sărbătorește Miezonoptica și se roagă în genunchi, să vă spun un mare adevăr, al popoarelor lumii și al științei: că popoarele care nu se mai pot ruga dispar din istorie, iar poporul roman pentru că se poate ruga există și va exista până la sfârșitul veacurilor în istoria omenirii.



    Parafrazez pe un mare poet francez: "noi nu avem de dus o lupta, ci de păstrat o biruință". Iar biruința este a Celui pe care îl sărbătorește omenirea întreagă, a lui Iisus Hristos care a înviat din morți.


    ***

    Victor Roncea Blog: Părintele Justin: “Noi nu ne-am sprijinit niciodată nici pe puterile Americii, nici pe puterile Rusiei ci doar pe Acoperământul Maicii Domnului şi oblăduirea puterilor cereşti”



    Dragii mei, noi nu ne-am sprijinit niciodată nici pe puterile Americii, nici pe puterile Rusiei şi în nicio putere din lumea aceasta decât în acoperământul Maicii Domnului, cum am spus, şi sub oblăduirea puterilor cereşti.Noi parcă am prevăzut întotdeauna cuvintele Psalmistului: „Nu vă nădăjduiţi spre boieri, spre fiii oamenilor în care nu este mântuire”. După experienţa pe care acest neam a avut-o de milenii aici, noi am rămas întotdeauna pe calea de mijloc a credinţei şi pe ea am mers fără sprijinul acesta omenesc, şi nu am avut străini de partea noastră.Ne-au promis şi nu ne-au ajutat cu nimic. Dimpotrivă, au uneltit împotriva noastră cât s-a putut ca să ne distrugă din ce în ce mai mult, dar nu le-a fost cu putinţă. Pentru că o Europă strategică nu se poate lipsi de cuvântul sfânt al României.

    Ca de obicei, în toate împrejurările, cuceririle mari n-au stat în forţa armelor, ci în forţa trădărilor, a vânzărilor. Eu am crezut dintotdeauna că în apărarea noastră vin mai puţin armele, decât orice alte posibilităţi. Noi avem arma Duhului Sfânt, avem sabia Duhului care ne ocârmuieşte, ne pune în lumina şi mărturisirea adevărului.

    De aceea nu ne rămâne decât acoperământul Maicii Domnului, şi al tuturor sfinţilor şi mărturisitorilor noştri din veacul XX…. În vreme de prigoană creştinii să se adune în jurul preoţilor. Acolo e biserica unde este un antimis şi un preot ortodox care să slujească Sfânta Liturghie. Avem pildă în prigoana din secolul trecut cum plecau preoţii prin sate şi prin munţi cu câte un antimis în spate şi vase de slujit.Liturghia şi Sfintele Taine vor da putere creştinilor să înfrunte foamea şi să fie păziţi de orice vătămare sub acoperământul Maicii Domnului. Apoi să zică rugăciunea lui Iisus şi a Născătoarei de Dumnezeu sau Apărătoare Doamnă.În închisoare aceste scurte rugăciuni ne-au izbăvit şi am putut supravieţui regimului comunist fără să cedăm în faţa fiarei roşii.

    Pentru creştinul adevărat nu contează când vine războiul sau prigoana. Creștinul adevărat este mereu gata şi pregătit să Îl întâmpine pe Mirele cel ceresc cu candela sufletului aprinsă. Creştinul adevărat nu stă să pândească cu frică când vine războiul sau când va pica bomba deasupra capului lui. Ci, el caută cum să jertfească mai mult aproapelui şi lui Dumnezeu.Adevăratul creştin caută Împărăţia cerurilor înlăuntrul său şi nu se teme de nimic în lumea aceasta trecătoare. Pentru el necazul este bucurie şi crucea Înviere”.

    (Învățături preluate din cartea Ne vorbește Părintele Justin, vol II).


    UPDATE:





    LEGATURI:

    Crâmpeie de lumină din viața lui Gheron Iosif Isihastul povestite de Mitropolitul Athanasie de Limassol

    $
    0
    0

    Mitropolitul Athanasie de Limassolîmpărtășește în cartea sa "Inima deschisă a Bisericii", publicată în 2016,într-o ediție îngrijita de Mănăstirea Întâmpinarea Domnului de  la Moscova, imensa comoară a experienței sale spirituale pe care a acumulat-o de-a lungul celor șase decenii ale vieții sale în rugăciunea sa, în întâlnirea cu frații și surorile în Hristos, și mai ales lângă sfinții Bisericii noastre, pe care a avut harul de a-i întâlni.În textul de mai jos, Episcopul Athanasie vorbește despre Gheron Iosif Isihastul, în traducerea paginilor 17-23 ale cărții menționate mai sus.
    Gheron Iosif Isihastul este un om sfânt, care a jucat un rol important în aceste timpuri moderne. Prezența sa în Sfântul Munte, unde a trăit, este o comoară de neprețuit pentru Biserică. Gheron Iosif Isihastul a fost Starețul Starețului meu, Iosif Vatopedinul. El este "Bătrânul nostru spiritual", așa cum se spune în limbajul monahal.

    Acest mare sfânt, care a trăit în Athos, s-a născut în insula Paros la începutul secolului trecut. Când Gheron Iosif a fost copilaș, la ceasul rugăciunii, mama lui, care era o femeie sfântă (mai târziu, ea a primit, de asemenea, tunderea monahală) a văzut în slavă un înger. Îngerul a apărut în cameră, s-a apropiat de copil și a început să-l dezvelească, pentru a-l lua cu el. Mama l-a întrebat: "Ce faci? Vrei să-mi iei copilul?". Îngerul i-a răspuns:"Da, iau copilul cu mine. Este o poruncă de sus". Apoi i-a dat o medalie de aur și a plecat cu copilul. Aceasta a fost o premoniție a viitoarei căi urmate de Bătrân.

    Când viitorul Gheron a crescut, s-a mutat la Atena. El a lucrat acolo și a practicat boxul, căci fizic era foarte puternic. Aproximativ pe la douăzeci de ani, după ce a citit viețile sfinților, el a decis să se dedice lui Dumnezeu. Auzind vorbindu-se de Sfântul Munte, el a hotărât să meargă acolo. Totodată, înainte de a crea condițiile pentru a pune în aplicare planul său, și a găsi o cale de a ajunge acolo, el a început să ducă o viață ascetică, să postească aspru și să participe la privegheri, slujbe și liturghii în noapte, care erau obișnuite în acel moment în Atena. A ajuns până să se așeze în vârful unui copac, după imaginea stâlpnicilor; le-a citit viața și, în zelul lui de adolescent, el era convins că trebuie să-i imite. În cele din urmă el a întâlni un călugăr din Sfântul Munte și a mers cu el în Athos.

    Gheron Arsenie Spileotis și Gheron Iosif
    Încă de la sosirea sa în Sfântul Munte, s-a dus în pustie, unde a devenit ucenic la un Părinte foarte simplu și mult râvnitor.Atunci, viitorul Gheron Iosif s-a împrietenit cu Părintele Arsenie, un om bun, care era nativ din Pont.

    Călugări tineri fiind, nu aveau un loc fix de viețuire și călătoreau în Athos, rămânând acolo unde ajungeau, de obicei în mănăstiri lângă vârful Muntelui Athos, în apropiere de Marea Lavră. S-au dus din peșteră în peșteră, din biserică în biserică, practicând asceza și rugăciunea neîntreruptă. Se hrăneau cu aproximativ 80 de grame de posmag, și beau apă. Nimic mai mult. Pe drum, Părintele Iosif ii interzicea Părintelui Arsenie să discute pentru a practica rugăciunea fără încetare. Gheron Iosif ducea o luptă ce depășea puterea omenească. Timp de opt ani, a avut experiența atacurilor înfiorătoare ale demonilor, trăind martiriul ziua și noaptea. A îndurat lupta duhovnicească cu durere și lacrimi, cu postul aspru și nopți de priveghere în rugăciune. Pe parcursul celor opt ani de astfel de lupte înfricoșătoare, n-a dormit nici o dată în pat; rămânea așezat pe o bancă și ațipea rugându-se. După opt ani, lupta a luat sfârșit și pacea a împărățit în inima lui.


    Fresca cu scene din viata lui Gheron Iosif din paraclisul Catedralei din Sf. Gheorghe
    În momentele în care Starețul îndura aceste atacuri demonice, Domnul îl mângâiai venind cu harul Său. Într-o noapte, în timp ce Gheron era cuprins în această luptă teribilă, n-a mai fost în stare să stea în picioare. Deznădejde l-a cuprins și a început să plângă, strigând: "Doamne o astfel de luptă, nu sfarmă orice voință umană". El plângea pentru că nu avea putere mai multă în el. A auzit apoi o voce spunându-i: "Oare nu pentru Iubirea Mea înduri toate acestea?",Și imediat a primit putere și răbdare. Altă dată, în ajunul unei mari sărbători, Gheron (care la acel moment nu participa la slujbele sărbătorilor, pentru a nu întrerupe rugăciunea), singur în coliba lui se ruga plângând că nu poate nici să participe la Liturghie nici să se împărtășească. Se ruga în inima lui și dintr-o dată, după cum el însuși descrie, locul unde era a fost iluminat și un înger a apărut cu Sfântul Potir spunându-i: "Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropie-te!". A luat din Sfântul Potir o părticică cu Trupul lui Hristos și i-a dat să se împărtășească. Acest lucru înseamnă că Gheron a primit Sfânta Împărtășanie din mâinile unui înger!

    Altă dată, la Bobotează, priveghea și se ruga când i-a apărut Sfânta Treime. Starețul a fost cercetat de trei tineri în vârstă de cel mult zece ani, având aceeași înălțime, aceeași față, aceleași haine. Starețul a fost uimit și nu putea să-și ia ochii de la acea vedenie. Toți trei l-au binecuvântat în același timp, cântând "Câți în Hristos v-ați botezați în Hristos v-ați îmbrăcat, Aleluia!".

    Într-o noapte, însăși Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a venit să-l cerceteze pe Stareț  în paraclisul său din peșteră, în timp ce, asaltat de suferințe și ispite, plângea și o ruga pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să-i vină în ajutor. Maica lui Dumnezeu, stătea în fața lui ținând pruncul Iisus în brațe, și i-a spus: "Nu ți-am spus să-ți pui nădejdea în Mine? De ce deznădăjduiești?". Starețul a căzut în genunchi și a început să plângă. Atunci Maica Domnului i-a spus: "Pune-ți nădejdea în Mine, și nu-ți pierde curajul. Și, acum, vino, și ia-L pe Hristos".Și ea i-a dat pruncul. Starețul tremura atât de tare și era atât de tulburat că nu îndrăznea să ia copilul. Și, atunci, Hristos Însuși a lăsat brațele mamei sale și a venit în bratele Starețului, privindu-l de trei ori.Din acea zi, locul unde Maica Domnului a stat și a vorbit cu Gheron Iosif este plin de o minunată mireasmă, și, cu toate că Gheron a murit de mult acele locuri sunt nelocuite. Vreau să subliniez că tot harul pe care l-a primit Gheron, precum și darul rugăciunii inimii neîntrerupte, l-a primit de la Maica Domnului.

    Gheron Iosif a murit la vârsta de șaizeci și unu de ani.Cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, el a fost înștiințat că viața sa pe pământ se apropie de sfârșit. Din nou, Maica Domnului a fost cea care a venit la el și i-a spus: "Am să te iau cu mine în ziua praznicului meu". Starețul se aștepta deci să moară în ziua Adormirii Maicii Domnului.Și, într-adevăr, starea lui de sănătate a început să se degradeze treptat. El a mers pentru ultima dată la privegherea praznicului Adormirii Maicii Domnului și a cântat cu monahii. La Sfânta Liturghie când s-a împărtășit, a spus: "merinde pentru viata de veci" (din Rugăciunea întâi a Sf. Vasile cel Mare din Rânduiala Sfintei Împărtășanii n.t.). Ultimele sale cuvinte au fost: "Toate s-au terminat. Plec. Binecuvântați".Și și-a pus sufletul în mâinile Celui după care tânjea încă din tinerețile sale. Oamenii lui Dumnezeu au o anumită putere în timpul vieții lor și după moartea lor, în măsura în care viața lor covârșește putințele umane. Ei ating viața celeilalte lumi, a lumii harului. După moartea Starețului s-au întâmplat mai multe evenimente, minuni și apariții, dând mărturie de sfințenia acestui om.

    El este Bătrânul nostru spiritual; cereți-i rugăciunea, el dă dovadă de o mare îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu. Este extraordinar faptul că Gheron a vestit că prin intermediul a patru dintre discipolii săi, tot Sfântul Munte se va umple cu călugări.Astăzi, din semințele semănate de Gheron Iosif Isihastul, au germinat peste șapte sute de călugări și călugărițe. Douăzeci de mănăstiri în Statele Unite, șase în Athos și numeroase altele în Grecia și în Cipru îl consideră pe Gheron Iosif caîntemeietorul și strămoșul lor spiritual.

    (st.-dr.) P. Athanasie, P. Efrem Filoteitul, P. Arsenie, P. Iosif Vatopedinul,
    Gheron Iosif, P. Teofil, P. Haralambie
    Este posibil să descriem pe scurt învățătura Starețului. În primul rând, în aceste vremuri de erori teologice și decădere spirituală, Starețul a restaurat fundamentele învățării rugăciunii inimii. Notorietatea de care se bucură astăzi în lume rugăciunea inimii, rugăciunea lui Iisus "Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă", o datorăm lui Gheron Iosif și ucenicilor săi,Gheron Efrem Filoteitul (numit mai de grabăîn zilele noastre Gheron Efrem de Arizona n.t.) Gheron Iosif Vatopedinul și Gheron Haralambie și Gheron Efrem Katounakiotul.Toți au învățat rugăciunea lui Iisus atât pentru călugări cât și pentru mireni. Mai mult decât atât, Gheron Iosif Isihastul a vorbit despre necesitatea de a reveni la împărtășania frecventă cu Sfintele Taine ale lui Hristos.Unii teologi consideră că împărtășania deasă este o erezie. Unul dintre succesele Starețului a fost întoarcerea călugărilor și a mirenilor la împărtășania deasă.

    Trăsătura cea mai caracteristică a Starețului și a nevoinței sale a constat în faptul că a păstrat întotdeauna râvna sa de la început.Din prima zi de când a pus piciorul pe pământul Sfântului Munte până la ultima lui suflare, el a păstrat o râvnă nemicșorată.Niciodată nu a permis cel mai mic compromis cu păcatul, cu încălcarea voinței divine.Arhimandritul Sofronie Saharov de la Essex l-a cunoscut pe Gheron Iosif, și povestea că prima dată când l-a văzut, Gheron Iosif i-a dat impresia că este în război. Era un om atât de curajos încât nu se dădea înapoi de la nimic. Un suflet atât de puternic, îl distingem imediat, chiar și uitându-ne la o poză cu el.

    Sfinții Bisericii noastre nu sunt morți. Ei trăiesc. Ei ne înconjoară, sunt foarte aproape și ne susțin. Fie ca rugăciunile lor să ne însoțească și să ne apere pe toți.

    Interiorul chiliei care adaposteste mormantul lui Gheron Iosif Isihastul

    Traducere din Franceza de Roman Ortodox în Franța după La lorgnette de Tsargrad, Métropolite Athanasios : A propos de Geronda Joseph l’Hésychaste


    LEGATURI:

    Mărturia IPS Athanasie de Limassol despre Sfântul Paisie Aghioritul: "nu minunile au mare însemnătate, ci marea dragoste a Cuviosului pentru Dumnezeu, credința lui profundă și faptul că el a fost un adevărat vlăstar al Bisericii Ortodoxe"

    $
    0
    0
    P. Iosif Vatopedinul, P. Nifon Vatopedinul Sf. Paisie și IPS Atanasie de Limassol
    Mitropolitul Athanasie de Limassol împărtășește în cartea sa "Inima deschisă a Bisericii", publicată în 2016,într-o ediție îngrijita de Mănăstirea Întâmpinarea Domnului de la Moscova, imensa comoară a experienței sale spirituale pe care a acumulat-o de-a lungul celor șase decenii ale vieții sale în rugăciunea sa, în întâlnirea cu frații și surorile în Hristos, și mai ales lângă sfinții Bisericii noastre, pe care a avut harul de a-i întâlni.
    În textul de mai jos, Episcopul Athanasie vorbește despre Sfântul Paisie Aghioritul, în traducerea [din rusă în franceză a (n.n.)] paginilor 72-88 ale cărții menționate mai sus.
    Nota ROF:După traducerea din franceză în română a textului, am găsit în cartea "Cuviosul Paisie Aghioritul. Mărturii ale închinătorilor" de Nicolae Zurnazoglu, Ed. Evanghelismos, Buc. 2006, (pag. 42 -53) mărturia IPS-lui Athanasie de Limassol. Așadar, aceasta ne-a dat prilejul să comparam textul tradus din franceză cu cel deja publicat în limba română, notând în paranteze anumite diferențe semnificative.
    Sf. Paisie împreuna cu IPS Athanasie de Limassol

    Înainte de toate aș vrea să vă spun că, niciodată nu mi-am imaginat că va veni ziua când voi povesti viața Cuviosului Paisie și, având în vedere că el însuși nu și-a povestit niciodată viața în ordine cronologică, este posibil ca datele și explicarea anumitor evenimente să sufere lacune. [Eu însă, din recunoștință pentru Stareț, mărturisesc despre viața sa cuvioasă, despre prezența sa în Biserica noastră și în întreaga Ortodoxie. Iar aceasta mărturie a mea se întemeiază pe faptele pe care le-am văzut la el în timpul șederii mele în Sfântul Munte, precum și pe cele pe care mi le-au povestit oamenii vrednici de credință - în plus în ediția rom.]. Și, este cu atât mai dificil cu cât Cuviosul a fost un adevărat om sfânt, și nu vom reuși să reliefăm ce înseamnă aceasta, noi înțelegând foarte puțin. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să redam evenimentele așa cum le-am văzut, pentru ca cei care ne aud să le poată aprecia la rândul lor, în măsura înțelegerii lor.


    În septembrie 1976 am făcut cunoștință cu Cuviosul Paisie. A fost prima dată când m-am dus în Muntele Athos și, împreună cu colegii mei, ne-am dus să-l vizităm pe Stareț la Chilia Sfintei Cruci de lângă Mănăstirea Stavronikita. Acolo am făcut cunoștință cu el. Trebuie să adaug că ne-am dus să-l întâlnim pe Cuvios împinși de curiozitate, ca urmare a ceea ce am auzit despre el.

    Ne-a primit cu multă dragoste, dar trebuie să recunosc că această primă întâlnire m-a dezamăgit puțin. Nu cunoșteam tainele acestor oameni duhovnicești.Când l-am văzut pe Cuvios întâmpinându-ne cu simplitate, oferindu-ne hrană glumind și răzând, am început să mă îndoiesc că acest om era atât de sfânt precum se pretindea. Sfinții, mă gândeam eu, trebuie să fie tăcuți și posomorâți. Asta îmi imaginam. Cu toate acestea, realitatea a măturat fructul acestei imaginații. [Starețul a început să vorbească despre lucruri nemaiauzite până atunci de noi, întemeiat fiind pe experiența lui personală - în plus în ediția rom.]

    Primul eveniment de care pot da mărturie cu certitudine a venit atunci când am plecat. I-am sărutat mâna înainte de a pleca și, atunci, s-a întâmplat ceva care a fost cu adevărat o minune dumnezeiască; un parfum de nedescris a umplut toată colina, toată atmosfera din jur fiind plină de o mireasmă de nespus. Cuviosul și-a dat seama de acest lucru și ne-a îndemnat să plecam, el însuși întorcându-se în chilia sa. Nu înțelegeam ce se întâmplă. Eram trei. Am pornit pe drum spre Careia, și fiecare dintre noi era plin de-o bucurie lăuntrică de nedescris, pe care nu puteam să o explicăm. Nu înțelegeam de ce ne venea să alergăm, de ce muntele era parfumat, și aerul, și pietrele, tot locul. A fost un fapt cutremurător pe care l-am experimentat atunci când l-am întâlnit pentru prima dată pe Sfântul Paisie.

    El și-a trăit tinerețea la Konița. Ne-a povestit că atunci când era în vârstă de cincisprezece ani, avea obiceiul de a se retrage în pădure, unde și-a construit o cabană ​​cu crengi, ca o mică sihăstrie, și acolo se ruga cu lacrimi. Fără îndoială, aceasta era o lucrare a harului. Simțea o mare dulceață și dorea să rămână singur, să se roage lui Hristos. Într-o zi, în timp ce era în rugăciune, L-a văzut pe Hristos înaintea lui, nu în vis ci aievea, ținând o Evanghelie în mâini și vorbindu-i totodată. I-a spus ceea ce este scris și în Evanghelie: "Arsenie, Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi"[Ioan, 11, 25] [Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Cel ce crede în Mine, deși va muri viu va fi - în ediția rom.]. Această experiență a vederii lui Hristos a fost, după câte știu, prima dintr-o serie de revelații divine și a fost probabil hotărâtoare pentru alegerea căii monahale.

    Cuviosul încerca să fugă de toată vâlva care se făcea în jurul numelui său. Și pot să vă spun că, singurele dăți când devenea aspru, atât de aspru că te cutremurai, era atunci când cineva vorbea despre el, își aducea aminte sau spunea despre lucrurile minunate pe care le trăia.

    Când, în 1976, am venit să-l văd, i-am spus: "Gheronda, în lume aveți o faimă mare. Oamenii au o părere bună despre Sfinția Voastră și numele Sfinției Voastre".Și m-a răspuns râzând, ca de obicei, atât de vesel și de înțelept: "Astăzi, urcând aici, ai trecut pe lângă groapa de gunoi?""Da.""Pe acest gunoi vedem multe cutii de calamar care, la apusul soarelui, strălucesc. Același lucru se întâmplă și cu oamenii. Ei văd soarele care strălucește pe cutia de conservă, cum sunt și eu, și îl confunda cu aurul. Dar, când te apropii, copilul meu, îți dai seama că este doar o cutie de conservă de calamar". El a spus lucrul acesta glumind, dar, mai târziu, când am vorbit serios, el mi-a spus cu mâhnire: "Pentru mine, Părintele meu, cel mai mare dușman al meu este numele meu. Vai de omul și de monahul care dobândește un nume mare căci, atunci, nu mai este niciodată liniștit, iar oamenii încep să-și imagineze lucruri care de multe ori nu corespund realitățiiși devine atunci subiectul contradicțiilor".  

    Oameni stăteau la rând pentru a-l cerceta la chilia lui. Cum se oprea autobuzul în Careia cu diamonitrionulîn mână, era "hai, repede, la Părintele Paisie!". El era prima țintă, primul popas al pelerinajului lor. Uneori, eram surprins, fiind cu el în chilia sa, să văd că nu deschide ușa. Și îmi spunea: "Veniți să ne rugăm, și dacă Domnul ne înștiințează, vom deschide".

    Pentru el rugăciunea era lucrarea cea mai înaltă. Numai după aceea se dăruia pe sine lumii.În ciuda tuturor necazurilor și a suferințelor lui, era precum un om fără de trup. Un om care nu știa ce înseamnă să doarmă sau să se odihnească.Era mereu bine voitor, iar inima sa plină de dragoste era oricând gata să primească durerea oamenilor.

    Îmi amintesc că în 1981 m-am dus să-l văd cu ocazia praznicului Nașterii Domnului. După încheierea slujbei, care a durat toată noaptea, am vorbit cu el și mi-a explicat cât de mare este dragostea lui Dumnezeu.Iubirea lui Dumnezeu, a spus el, se sălășluiește în om ca un foc.Și mi-a spus acest lucru: "Acum câțiva ani, această dragoste ardea atât de puternic în mine că oasele mi se topeau ca ceara lumânării. O dată un astfel de har s-a revărsat asupra mea încât am căzut în genunchi și n-am mai putut să mă mișc. Mă temeam să nu mă vadă cineva și să mă întrebe ce am pățit".

    După opt ani, această imensă iubire s-a preschimbat - fără a-l părăsi pe Cuvios - într-o mare durere pentru lume. Este clar că Starețul a devenit sălaș al lui Dumnezeu și s-a dăruit pe sine oamenilor îndurerați.

    Pe Părintele Paisie îl cercetau tot felul de oamenidin toate păturile sociale: erudiți și neînvățați, episcopi și profesori precum și oameni de alte credințe;  cu adevăr tot felul de oameni.

    Chilia Sfânta Cruce
    In general, locurile în care se retrăgea erau lipsite de mângâiere. Îmi amintesc că Chilia Sfintei Cruci era atât de îndepărtată, încât, de jur împrejur, cât vedeam cu ochii, nu se vedea nici o altă chilie. Era pustiu. Îmi amintesc ce mi-a spus Cuviosul: "Dacă auzi zgomote pe timp de noapte, să nu te temi! Sunt de la mistreți sau de la șacali."

    Știm că toată viață Cuviosului s-a scurs în durere. Îmi amintesc odată, când era încercat de dureri de cap foarte puternice, își bandaja fruntea pentru a încerca să atenueze durerea. Uneori, când sufeream, el spunea: "Părintele meu, ascultă bine ce îți spun, durerile mele îmi aduc mai multe foloase decât atunci când sunt bine sănătos".Și, în ciuda suferințelor sale, niciodată nu și-a neglijat îndatoririle sale duhovnicești. Este într-adevăr șocant să constatam că el își urma nevoința ascetică până la epuizarea totală. Îmi amintesc că la mănăstire am avut priveghere la praznicul Nașterii Domnului, care a durat vreo zece ore. Iar Cuviosul își petrecea toată ziua primind oameni, fără pic de odihnă. El a rămas în picioare toată noaptea. Eu stăteam în strana de lângă el și așteptam să se așeze ca să mă așez și eu. Dar nu s-a așezat măcar o dată toată noaptea. La un moment dat, mi-a spus: "Nu te duci un pic mai încolo? Ce, ești polițist?". A înțeles că stăteam lângă el să vad ce va face.

    Dragostea sa nu avea hotare, se revarsă cu îmbelșugare tuturor celor care veneau să-l vadă, și mai ales asupra celor îndurerați și tinerilor. Am fost deosebit de impresionat de un caz. În 1982, un tânăr atenian a venit la Sfântul Munte. Era un tânăr foarte agitat, complet dezorientat de diferite dificultăți, disperat de viața lui și a anturajului său. Purta haine murdare, și întreg aspectul său dădea mărturie despre dezechilibrul său și despre tulburarea sa lăuntrică. L-am dus la Cuviosul Paisie. Au vorbit și apoi tânărul a plecat. După vreo două-trei luni a venit din nou în Sfântul Munte și mi-a povestit următoarele, plângând. La Atena, când era confruntat cu un nou eșec iar deprimarea și tristețea îl copleșeau, și-a luat motoreta, decis să-și ia viața.Mergea cu viteză mare, spunându-și: "N-am pe nimeni în lume care să mă iubească sau să se intereseze de mine, așa că mai bine să mor, să se termine cu viața aceasta". A ieșit din Atena, continuând să meargă și gândindu-se la sinucidere. Dintr-o dată motoretă lui s-a oprit brusc, fără nici un motiv de înțeles.Și, imediat, l-a văzut în fața lui pe Sfântul Paisie, care i-au spus, "Oprește-te, nu fă acest lucru!"De îndată ce a văzut chipul Cuviosului, și-a amintit că numai el îl iubise cu adevărat și îi arătase dragostea sa.  Părintele Paisie era  un om cald și deschis. Atunci când tinerii veneau la el cu problemele lor, el le manifesta atât de multă dragoste întocmai ca unor copii mici. Și acești tineri primeau astfel mângâiere. După ce acest tânăr mi-a spus povestea lui, s-a întâmplat să mă regăsesc alături de Cuvios, și l-am întrebat: "Și, în cele din urmă, această poveste are un final fericit?". Iar el mi-a răspuns: "Nu știu, dar ceea ce știu este că adeseori când mă rog, singur în cămara mea, Duhul Sfânt mă duce în spitale,la persoanele care suferă, la unii care sunt gata să se sinucidă. Dar eu nu fac nimic altceva decât să mă rog și să ard lumânări".

    La Panaguda
    In chilia sa, lumânările ardeau neîncetat în fața icoanelor. Era o chilie sărăcăcioasă de nevoitor, fără niciun efect personal, doar cu icoane pe perete și lumânări arzând în fața lor.Într-o zi, el era bolnav, culcat în chilia Sfânta Cruce, și aveam grijă de el. Trebuia să intru mereu în cămăruța lui, care era foarte mică, de 2,5m pe 2m. Cuviosul încălzea mereu soba de cărămidă, deoarece el suferea de frig.Într-un colț era patul de lemn, ca un sicriu, deasupra căruia erau agățate multe icoane și, pe el, o schimă mare rusească.În celălalt colț, câteva cârpe erau aranjate pe pământ, ca un fel de covor. Glumea spunând: "E un covor persan; mi l-a trimis cineva de la Bagdad". Era însa o veche cârpă ce era pusă pe spinarea catârilor înainte de a pune șaua. Mai avea un scăunel pe care stătea și se ruga, o scândură pe care o punea pe genunchi pentru a scrie și, într-o nișă din perete, câteva foi de hârtie și două sau trei creioane. Sfântul Paisie era de o sărăcie lucie. Nu avea nimic. Mulți oameni îi lăsau bani, ascunzându-i, astfel încât să fie găsiți mai târziu. Când Cuviosul îi găsea, îi strecura în cărți sau în reviste, pe care le dădea. Era atât de sărac încât, îmi amintesc ziua în care mi-a spus nu au nici măcar cinci sute de drahme pentru a cumpăra pâine. Nu avea o sobă cu gaz sau vreo ustensilă de bucătărie.Folosea una sau două cutii vechi de conserva pentru a încălzi ceaiul sau a fierbe orezul, și avea o mică oală pe care o folosea pentru oaspeții săi.Atunci punea o lingură de linte, pentru a face un prânz festiv, așa cum spunea el.Uneori mai era și câte o roșie sau legume verzi din grădina lui mică. Când stăteam cu el, îmi spunea o dată la două zile: "Du-te și mânca la vreo mănăstire și după aceea să vii înapoi!".În chilia sa el avea doar ceai și zahăr [posmag - în ediția rom.], nimic altceva. Pot spune că mâncarea pe care o mâncăm noi la o singură masă lui îi ajungea pentru două săptămâni. Era cu adevărat ca un om fără de trup, un înger pe pământ și un om ceresc. Nu numai că nu mânca practic nimic, dar, în plus, nu dormea aproape deloc...

    Ca monah, respecta cu acrivie rânduiala slujbelor zilnice: Vecernia, Pavecernița, Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile. Mai târziu, el a înlocuit o parte dintre aceste slujbe prin rugăciunea lui Iisus cu metanierul.În fiecare noapte el priveghea. Se odihnea un pic la amurg și un pic înainte de zori. Toate acestea le-am văzut când am locuit împreună cu el.

    Vă voi povesti acum o experientă pe care am trăit-o eu însumi, și care este o mărturie despre sfințenia Cuviosului Paisie. În 1977 ajunsesem să stau mai multe zile cu el. Era în timpul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, pe data de 13 septembrie după vechiul calendar, când el mi-a spus: "Vom face priveghere toată noaptea și dimineața un preot va veni să slujească Sfânta Liturghie". Pe atunci eu eram diacon. Am stat cu el și mi-a spus că la ora patru după-amiaza, o sa facem Vecernia rugându-ne cu metanierul, ceea ce am făcut timp de aproape două ore. La ora șase, el m-a chemat, mi-a pregătit un ceai și mi-a arătat cum să facem slujba Privegherii rugându-ne cu metanierulși mi-a spus că aproximativ la o oră și jumătate după miezul nopții, mă va preveni ca să citim împreună Rânduiala Sfintei Împărtășanii. Când preotul ni se va alătura, vom continua cu Utrenia. Am început să fac tot ceea ce mi-a spus.

    Toată noaptea auzeam cum se ruga Cuviosul, umbla și suspina. A fost o experiență extraordinară pentru că nu mă simțeam confortabil în mijlocul pustiei, și Cuviosul, ca era ca un stâlp nezdruncinat care se ruga alături.

    Strana Cuviosului la Chilia Sfânta Cruce
    Am intrat în biserică. Această minusculă biserică era lungă și îngustă. Iconostasul avea cinci icoane. Avea acolo și o strană. Cuviosul m-a pus în ea, el însuși rămânând în picioare alături. Și am început să citim Rânduiala Sfintei Împărtășanii. Cuviosul a cântat stihurile "Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție", și, la troparele Maicii Domnului spunea: "Preasfânta Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pe noi". De fiecare dată când spunea câte un stih, făcea o metanie mare. Si eu, rămâneam alături, în picioare, cu o lumânare în mână. Când am ajuns la Cântarea în care spunem: "Marie, Maica lui Dumnezeu, care ești sălaș scump al bunei miresme..." (la sfârșitul Cântării a 5-a din Canonul Sfintei Împărtășanii n.t.) Cuviosul a rostit cu duh de umilință:  "Preasfânta Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne"și eu mă pregăteam să continui "Marie ...", dar, dintr-o dată, totul s-a schimbat, și nu-mi puteam da seama ce se întâmplă.Dintr-o dată toată chilia s-a luminat și în biserică se făcu simțită o ușoară adiere iar candela din fața icoanei Maicii Domnului începu să se miște singură. Cinci candele ardeau înaintea icoanelor la catapeteasmă, dar numai cea care atârna în fața icoanei Maicii Domnului a început să se miște continuu.M-am întors spre Părinte și, văzând mișcare mea, el mi-a făcut semn să tac. Apoi, a făcut o metanie mare, rămânând cu fața la pământ. Eu am rămas în picioare, ținând lumânarea în mână, deși era inutil, deoarece totul era scăldat de o lumină orbitoare, ca și cum soarele și-ar fi  făcut apariția. Am așteptat astfel destul de mult timp. Lampa se mișca în fața icoanei, lumina șiroia sclipitor iar Cuviosul tăcea. După vreo jumătate de oră, am început să citesc singur pentru că Cuviosul încă nu spunea nimic. Când am ajuns la a șaptea rugăciune, cea a Sfântului Simeon Noul Teolog, candela s-a oprit din mișcare, lumina s-a disipat la fel de lin cum a apărut și a trebuit să apropii din nou lumânare pentru a citi.Când am terminat de citit Rânduiala Sfintei Împărtășanii l-am întrebat: "Gheronda, ce a fost asta?". El a răspuns: "Ce anume?". "Ce s-a întâmplat în biserică. Am văzut cum candela s-a mișcat în fața icoanei Maicii Domnului și cum toată chilia s-a umplut de lumină."Și el m-a întrebat: "Și n-ai mai văzut nimic altceva?". I-am răspuns că nu am mai văzut nimic. Nu mai este necesar să subliniez că,în acel moment, mintea mea a rămas nelucrătoare și eram în imposibilitatea de a mai gândi, incapabil să mai înțeleg ceva. Eram uimit, ca un spectator. Cuviosul mi-a spus apoi: "Oh, copilul meu! Ce a fost asta? Nu știi că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este aici, în Sfântul Munte. Ea trece pe la toate mănăstirile și chiliile să vadă ce facem. Preasfânta a venit aici, a văzut doi nerozi, și a mișcat candela ca să ne înștiințeze că a trecut pe la noi"Cuviosul Paisie începu să zâmbească. Apoi, după evenimentul din acea noapte, el mi-a povesti, cuprins de emoție, numeroase pagini din viața sa, și de aceea, probabil, atunci s-a născut o legătură intimă ce ne unește pe el și pe mine. El mi-a spus multe taine neprețuite care l-au marcat.

    Pot spune cu convingere că Sfântul Paisie a fost un om care sprijinea întreaga lume cu rugăciunile sale. A fost un om asemenea marilor Părinți ai Bisericii noastre.

    S-ar putea vorbi ore și zile întregi despre Cuviosul Paisie. Minunile săvârșite prin rugăciunea sa sunt nenumărate. Iată ce s-a întâmplat acum ceva timp în urmă. Un tată având un  copil mic a mers prin tot Sfântul Munte, în căutarea unui călugăr care i-a salvat copilul de la moarte.Într-o seară, micuțul mergea pe bicicletă, și într-un viraj, a alunecat sub un camion. Dar, înainte de a cădea sub roțile camionului, în ultima fracțiune de secundă a venit un călugăr care l-a tras de braț pe trotuar, și  micuțul a fost salvat. El a văzut călugărul, dar nu știa cine era acesta. I-a spus tatălui său ce s-a întâmplat, și acesta l-a adus în Sfântul Munte. El a făcut turul tuturor mănăstirilor, schiturilor și chiliilor, explicând cum era acest călugăr. În cele din urmă, au ajuns în apropierea Cuviosului Paisie și copilul l-a recunoscut.

    Cazul următor s-a întâmplat mai înainte de a reveni în Cipru. Un tânăr a venit la Cuvios, voind să-i explice că soția lui era grav bolnav. Erau mulți oameni la Cuviosul Paisie și Părintele era epuizat. Atunci le-a spus celor prezenți: "Dragii mei prieteni, nu mai pot. Vă rog să mergeți la Mănăstirea Iviron". Tânărul a făcut un pas înainte și a spus: "Aș vrea să vă spun ceva". Cuviosul i-a spus: "Te rog, du-te, du-te". "Gheronda, trebuie să vă spun ceva important!". Cuviosul i-a spus apoi:  "Du-te, dragul meu, du-te. Nu-i nimic grav. Du-te și Dumnezeu va ajuta!" El a insistat, dar Cuviosul i-a spus: "Te rog, dragul meu, du-te, încearcă să ajungi înainte să închidă poarta la mănăstire". Tânărul i-a răspuns "Gheronda, soția mea este foarte bolnavă". Cuviosul i-a spus: "Du-te, soția ta nu are nimic!". Tânărul s-a uitat la ceas să vadă dacă i-a mai rămas timp să ajungă la mănăstire. Era 14:45. A plecat deznădăjduit că n-a putut să facă nimic. Mai târziu, când a venit acasă, soția lui era perfect sănătoasă și ea i-a spus: "De-o dată, în timp ce m-am așezat pe pat, am fost cuprinsă de o sudoare rece, și din acel moment am început să mă simt mai bine. M-am dus la consultație la doctor, iar el mi-a spus că am fost complet vindecată". Soțul atunci a întrebat când s-a petrecut aceasta. "Joi, la ora 14:45", a răspuns tânăra soție. Era momentul când Cuviosul i-a spus: "Du-te, soția ta nu are nimic!".

    Se pot povesti foarte multe cazuri asemănătoare. Însă nu minunile au mare însemnătate, ci marea dragoste a Cuviosului pentru Dumnezeu, credința lui profundă și faptul că el a fost un adevărat vlăstar al Bisericii Ortodoxe și al monahismului. Cred că e imposibil să vorbim cu adevărat despre Cuviosul Paisie, să-l descriem. Cuvintele pe care le spunea de multe ori erau acestea: "Iubiți-L pe Dumnezeu și lucrați așa cum vă spune conștiința" [Să-L iubim pe Dumnezeu și să ne nevoim întotdeauna cu mărime de suflet! - în ediția rom. ] El spunea că Hristos este oxigen, și noi nu trebuie să-l facem bioxid de carbon. De aceea dorea ca toți creștinii să aibă întotdeauna mult curaj, să fie plini de bucurie pentru dragostea pe care Dumnezeu ne-o arată, și să nu deznădăjduiască pentru că, spunea el, neliniștea și deznădejdea vin de la diavol, niciodată de la Dumnezeu.

    Sfântul Paisie Aghioritul împreună cu IPS Athanasie de Limassol

    LEGATURI:

    IPS Athanasie de Limassol: Sfinții, și în special Sfântul Arsenie Capadocianul, sunt răspunsul la singuratatea omului contemporan. "Nu este om mai fericit decât omul sfânt, singur cu Dumnezeu"

    $
    0
    0

    Mitropolitul Athanasie de Limassol împărtășește în cartea sa "Inima deschisă a Bisericii", publicată în 2016, într-o ediție îngrijita de Mănăstirea Întâmpinarea Domnului de la Moscova, imensa comoară a experienței sale spirituale pe care a acumulat-o de-a lungul celor șase decenii ale vieții sale în rugăciunea sa, în întâlnirea cu frații și surorile în Hristos, și mai ales lângă sfinții Bisericii noastre, pe care a avut harul de a-i întâlni. În textul de mai jos,

    Mitropolitul Athanasie ne vorbește în cele ce urmează despre Sfântul Arsenie Capadocianul,în traducerea [din rusă în franceză a (n.n.)] paginilor 33-41 ale cărții menționate mai sus.

    Ce aș putea să spun despre Sfântul Arsenie Capadocianul, acest mare sfânt al timpurilor noastre cu care n-am putea să ne asemănam, caci n-am primit marele har de care s-a bucurat Sfântul Arsenie?! Gândindu-mă la el, mi-am amintit frumoasele cuvintele ale Sfântul Paisie Aghioritul, din cartea sa pe care a dedicat-o Sfântului Arsenie. De aceea, am decis să nu vă povestesc din nou viața acestui sfânt născut în Farasa, hirotonit (întru diacon) de Mitropolitul Paisie și care, revenind la Farasa, a slujit ca preot și învățător și a făcut multe minuni. Toate acestea le știi, le-ați citit; viața Sfântului Arsenie Capadocianul este bine cunoscută. Dar, aș vrea să subliniez un lucru spus despre el de către vrednicul de pomenire Cuviosul Paisie, ucenicul său care l-a urmat în toate. Când el a scris biografie lui, mai ales atunci când a descris minunile Sfântului Arsenie, el a spus că acesta era
     "singur, trecea neobservat și-L avea pe Dumnezeu ca singur ajutor, și el era măreț dăruindu-se cu totul lui Dumnezeu și chipului Său! Și a fost singur la sfârșitul vieții sale, doar cu Dumnezeu alături de el".

    Sf. Paisie la moaștele Sf. Arsenie
    Sfântul Paisie, nu se putea să nu descrie mai bine viața Sfântului Arsenie. De fapt, acesta a avut un singur "supliciu", am putea spune. El a intrat în mănăstire cu inima arzând de iubire față de Dumnezeu și, simțindu-se lăuntric gata, el a luat decizia de a se consacra în întregime lui Dumnezeu și s-a dăruit în întregime lui Dumnezeu. Pentru el, a fost atât de dureros să abandoneze calea pe care a ales-o, pentru a merge pe alta, destul de diferită. (Nota traducătorului rus: În conformitate cu binecuvântarea Mitropolitului Paisie al II-lea, el a fost nevoit să plece din Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Flaviana și să se ducă în Farasa).

    Atunci când un om de o asemenea mărime duhovnicească, cu o asemenea forță de rugăciune și o asemenea dragoste pentru Dumnezeu hotărăște să părăsească locul cel mai bun pentru el, mănăstirea, și să urmeze o altă cale, prin ascultare de Dumnezeu, el se regăsește în singurătate. El a fost singur, și nu este vorba doar de un simplu cuvânt, ci de un înțeles profund. Căci, dacă ne uităm la Scriptură, vedem că Însuși Domnul a spus: "Nu este bine să fie omul singur" (Geneza 2:18) pe pământ. Iar această singurătate este un mare martiriu. Omul lui Dumnezeu nu este singur, însă, Sfântul Paisie spune că Sfântul Arsenie a fost singur.Îmi amintesc de cuvintele lui Hristos spuse ucenicilor Săi cu puțin timp înainte de începerea Patimilor Sale:"Iată vine ceasul, şi a şi venit, ca să vă risipiţi fiecare la ale sale şi pe Mine să Mă lăsaţi singur" (Ioan 16,32). Și se pare că aceste cuvinte sună ca o dojană, ca o profeție a faptului că El a trebuit să lupte singur împotriva diavolului și a răspândirii răului în lume. Și, în cântările pascale, găsim aceste cuvinte: "Hristos coborându-Se singur să lupte în iad, a ieșit aducând roadă de biruință".Dumnezeu împlinește singur marea taina a mântuirii omenilor, fără sprijinul nimănui, fără chiar sprijinul omenesc al ucenicilor Săi. Tocmai de aceea, El le-a spus: "să Mă lăsaţi singur". Hristos S-a lăsat pe Sine Însuși chinurilor singurătății. Domnul a spus că nu este bine ca omul să fie singur, și ar trebui să ne dam seama că sfinții, care fac experienta acestei singurătăți în această lume, gustă chinul și durerea care depășește limitele puterilor umane. Astfel, acești oameni fac experiența singurătății, iar când Sfântul Paisie a spus că Sfântul Arsenie a fost singur, el știa ce înseamnă aceasta, fiind el însuși un pustnic. Nu avea însoțitori și nici mângâierea pe care noi o putem găsi într-o mănăstire. Căci acolo, știm că alături există alți oameni; știm că mănăstirea a fost umplută cu oameni. Noi suntem mângâiați de îndată, fiind cu alții. Dar, când suntem singuri, traversăm acest adevărat martiriu îngrozitor al singurătății. El nu corespunde naturii omului. Omul nu a fost creat pentru singurătate.Când ești singur, atunci te lupți coborând la iad.Omul coboară în sine să lupte în iadul din el însuși. Și,în aceste momente, el atinge punctul limită, ajunge pană la capătul puterii lui, iar de acolo nu mai poate merge nicăieri, lipsit de cea mai mică forță care i-ar fi permis să facă măcar un singur pas.Și, acolo, singur, îl întâlnește pe Dumnezeu. Ori devine sfânt și atinge mântuirea, ori survine în el cel mai mare rău.Acesta este limita extremă pe care o poate suporta omul. Este, dacă vreți, același lucru pe care l-a spus Domnul Sfântului Siluan despre iad: "Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui". In iad omul este singur și deznădăjduiește. Acolo ești complet singur și Dumnezeu te lasă în mod expres așa, până când ajungi la ultima limită.Amintiți-vă de aceste cuvinte cutremurătoare pe care Domnul le-a spus pe cruce: "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?" (Matei 27:46.). Ele au fost spuse pentru a ne arăta calea pe care merge cel ce-L urmează pe Mire.

    Si, deci,Sfântul Arsenie a trăit această singurătate. Era un isihast, un om al rugăciunii, un om al simțirii duhovnicești.Mintea lui, inima lui, întreaga lui ființă era în ceruri.Și, în ciuda asta, el era obligat să dea lecții celor mici, să cheme pe cei bătrâni din satului Farasa și să le vorbească într-un mod accesibil pentru ei, oferindu-le totodată acel necesar pentru a accepta să stea așezați să asculte cuvântul lui Dumnezeu! El trăia în mijlocul oamenilor simpli, îngrijorați mai degrabă de dificultățile vieții cotidiene decât de mântuirea lor. Era un popor foarte pios, dar a căror viață spirituală nu atingea înălțimea celei a păstorului lor.Și, în plus, erau printre ei turci musulmani care veneau în fiecare zi să-l deranjeze, cerându-i sfatul, cerând vindecare sau solicitându-i ajutorul. Iar Sfântul Arsenie a fost un fel de conducător al satului. Se ducea la unii sau la alții, ducea ajutoare, se străduia să-i sprijine pe creștini, și se ocupa de o mie de lucruri. Cu câțiva oameni din comunitate el ajuta aproapele, și, acest vultur, care zbura atât de sus era forțat să trăiască viața cotidiană tipică micuțelor sate din Orient.Alături de el nu era nimeni cu care să fi putut vorbi despre sine, nici un om care să-l mângăie sau să-l îndrume. Caci, la urma urmei, Sfântul Arsene nu s-a născut sfânt. El a trebuit să se lupte pentru a ajunge la astfel de înălțimi. El s-a luptat, a traversat Marea Roșie și a suferit martiriul. A parcurs o lungă cale de luptă. Iar această mare luptă nu privea doar pătimirile din afară, dar era, de asemenea, o luptă lăuntrică pentru a simți prezența lui Dumnezeu. Și, pentru a traversa acest martir, trebuie trecut prin etapa în care se vede "părăsit" de Dumnezeu.Atunci când nu este nimeni cu care să vorbești, nimeni care te poate mângâia când Dumnezeu te-a părăsit, atunci, este  cu adevărat iadul. Sfântul Isaac Sirul spune că a trăit treizeci de ani în întunericul părăsirii de Dumnezeu, gustând sursele amare ale iadului. Dar acești treizeci de ani s-au scurs, și Dumnezeu a început să-i dea mângâierea harului, până când abundența acestui har era atât de mare încât el nu mai era capabil să îl suporte.

    Farasa Capadociei
    Și deci Sfântul Paisie, când a încercat să povestească viața Sfântului Arsenie, a subliniat faptul că el a fost singur, mic, necunoscut într-un sat din Anatolia. El a fost educat și ar fi putut să facă lucruri mari din cele ale lumii, dar el a rămas necunoscut.Însă el s-a bucurat de o compensare: L-a avut pe Dumnezeu ca apărător.Si aceasta este cea mai bună apărare. Este exact așa cum spune Sfântul Paisie: "Când nu ai ajutor din partea oamenilor, primești ajutorul lui Dumnezeu; când nu primești mângâiere de la oameni, te bucuri de mângâierea dumnezeiască". Sfinții au știut asta și au renunțat la orice mângâiere din partea oamenilor pentru a primi din belșug nesfârșita mângâiere dumnezeiască!Aceasta a fost crucea pe care a purtat-o Sfântul Arsenie. Trecea nebăgat în seamă, dar avea mângâierea lui Dumnezeu. Dar, Sfântul Paisie a adăugat că el a trecut "neobservat, dar înaintea lui Dumnezeu, era măreț". El era mic, dar măreț. Acest om șters în lume, s-a îmbrăcat cu o mare însemnătate pentru Dumnezeu, pentru că el s-a dăruit în întregime Lui și după chipul Lui! Sfântul Paisie a pus un punct de exclamare la urma acestor cuvinte pentru a indica desăvârșirea acestui sfânt.A se dărui complet lui Dumnezeu, și, prin urmare, a fi chipul Lui, pentru om, acest lucru înseamnă desăvârșirea. Putem să vedem scene emoționante din viața Sfântului Arsenie, care a coborât din înălțimile cerești (unde sălășluia) pentru a fi cu oamenii, pentru a-i vindeca, a-i întări, a-i învață, și chiar a le explica lucrurile cele mai simple. I s-a întâmplat să fie nebun întru Hristos, pentru a scăpa solicitărilor femeilor și laudelor oamenilor.

    Părticică din moaștele Sf. Arsenie Capadocianul
    După catastrofa din Asia Mică, el a urmat turma lui, poporul lui Dumnezeu, parcurgând pe jos tot drumul care a dus până la debarcarea în Grecia. Dar, la sfârșitul vieții sale, el a preferat să moară singur la spital, doar cu Dumnezeu alături de el. Astfel, Sfântul Paisie încheie povestirea vieții Sfântului Arsenie. Și cred că, chiar dacă noi nu știm tot ceea ce Cuviosul Paisie a scris despre viața Sfântului Arsenie, această ultimă frază ar fi suficientă pentru a ne face să înțelegem adâncimea și înălțimea acestei vieți, care este pentru noi un model tipic de viață pentru toți sfinții. Desigur, fiecare dintre ei parcurge în felul său calea vieții, particulară, în funcție de puterea și voința lui. Dar, în același timp, uitându-ne la Sfântul Arsenie, vedem propriul nostru mod de viață care trebuie examinat. Ne punem fiecare în fața vieții acestui om sfânt; căci sfinții sunt cei care vor judeca lumea și ne vor judeca după viața lor.Sfinții sunt pentru noi o mare mângâiere; ei ne conving că nu este necesar să cautăm mângâiere omenească, pe care adeseori nu reușim să o găsim. Și, chiar și atunci când se întâmplă să o găsim, se dovedește uneori a fi falsă și înșelătoare și, în cele din urmă, ne dezorientează și ne aduce la disperare și mai mult.Mai ales astăzi, când foarte mulți oameni se simt singuri.

    Cu toate că omul trăiește în mijlocul a sute de mii sau milioane de semeni, singurătatea este un semn distinctiv și dureros al vieții noastre.Omul trăiește înconjurat de milioane de semeni, și cu toate astea el este singur. Sporovăiește cu mii de oameni, are multe mijloace de comunicare, dar el este singur. Tehnologiile informaționale sunt în floare; este posibil să se lucreze, să se facă cumpărături folosind diferite instrumente care nu sunt mai mari decât palma mâinii. Cu toate acestea, astăzi mai mult ca oricând, omul este singur.Și, din cauza singurătății sale, viața lui devine un iad. De aceeaomul contemporan încearcă să găsească o cale de ieșire, dar el o face adeseori cu lucruri care îl induc în eroare, punându-i chiar viața în pericol: plăcerea, banii, slava deșartă, narcoticele, violența, jocurile de noroc... El caută dar nu reușește să găsească. Sfinții, și în special Sfântul Arsenie, sunt răspunsul pentru timpul nostru.

    Atunci când experimentăm singurătatea, cu Dumnezeu alături, nu suntem singuri, ne simțim împliniți, suntem tot, peste tot cu Dumnezeu, în întregime dăruiți lui Dumnezeu, chipului Său - omenesc. Și, când am ajuns în punctul în care ne dăruim cu totul lui Dumnezeu, nu mai simțim nevoia de nimic. Nu ne mai simțim singuri. Atunci, ne bucurăm să fim singuri și ne întristăm atunci când nu mai suntem. Am găsit răspunsul la problema singurătății.Nu mai avem nevoie să ne holbam în fața vitrinelor, să ne ducem încolo și încoace, să pierdem timpul în stânga și în dreapta. Nu mai există decât o singură dorință: de a-L păstra pe Dumnezeu în viața noastră.Dacă Dumnezeu este în viața noastră, nu mai suntem singuri. Suntem cu Dumnezeu, cu Sfânta Treime, cu toți sfinții, cu lumea întreagă.Nu este om mai fericit decât omul sfânt, singur cu Dumnezeu.Astfel, Sfântul Arsenie a preferat să părăsească această viață fără pic de mângâiere omenească, și având numai pe Dumnezeu ca singura lui mângâiere. El și-a umplut ființa sa de adevărata mângâiere a prezenței lui Dumnezeu în viața și în inima lui.

    Să-L lăsam pe Dumnezeu în viața noastră să ne lumineze întunericul și să ne îndulcească amărăciunea singurătății, să lăsăm ca El să transforme otrava în medicament și să facă din viața noastră o comuniune cu Împărăția dumnezeiască veșnică.


    ***

    Prima biserica închinata Sfântului Paisie Aghioritul după canonizarea sa, 

    și Sfântul Arsenie Capadocianul, în Limassol, Cipru 


    Biserica Sfântul Paisie Aghioritul si Sfantul Arsenie Capadocianul din Limassol
    IPS Athanasie de Limassol, 23 ianuarie 2015

    ***

    Locurile viețuirii Sfântului Arsenie Capadocianul: 

    Farasa Capadociei

    Sfântul Paisie în Farasa Capadociei în 1972


    ***

    Condacul Sfântului Arsenie Capadocianul

    Glasul 4

    Pe floarea cea de curând răsărită a Capadociei şi pe vasul cel de mult preţ al virtuţilor, pe Sfinţitul Arsenie să îl lăudăm, căci acesta ca un înger în trup petrecând, s-a făcut părtaş tuturor Sfinţilor, cu care se roagă totdeauna lui Hristos, să ne dăruiască iertare de greşeli.

    Troparul Sfântului Arsenie Capadocianul

    Glasul 3

    Viaţă plăcută lui Dumnezeu petrecând şi vas cinstit Mângâietorului făcându-te, purtătorule de Dumnezeu Arsenie, te-ai arătat şi primitor al darului facerii de minuni, tuturor dându-le grabnic ajutor, Părinte Cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

    LEGATURI:

      Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva la Iasi, sfânta aducătoare de sfinți. Moaștele Sfântului Neofit din Cipru aduse de IPS Athanasie de Limassol

      $
      0
      0


      Moaștele Sfântului Neofit din Cipru au sosit la Iași  

      aduse de IPS Athanasie de Limassol




      ***



       Doxologia: Sfânta Liturghie la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva 2016 ‒ Soborul ierarhilor slujitori


      La Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, va sluji un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol. Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, din soborul ierarhilor fac parte:

      - Înaltpreasfinţitul Părinte Antim, Mitropolit de Alexandrupolis
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Koriţá
      - Înaltpreasfiţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei
      - Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos
      - Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei
      - Preasfinţitul Părinte Arsenie, Episcop de Zneapol şi vicar al Mitropoliei de Plovdiv
      - Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor
      - Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului
      - Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei
      - Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor
      - Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei
      - Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului
      - Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului
      - Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei
      - Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord
      - Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande
      - Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal
      - Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului
      - Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
      Răspunsurile la strană vor fi date de către Corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane din Iași.


       Doxologia: Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Daniel, către pelerinii prezenți la Liturghia hramului Sfintei Parascheva


      Înaltpreasfințite  Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei, Înaltpreasfințiți Părinți, onorate oficialități, iubiți credincioși și pelerini,

      Întâlnirea cu Sfinții ne aduce bucurie și binecuvântare în suflet. Viața duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie continuă pentru dobândirea sfințeniei, ca dar al lui Dumnezeu Cel Unul Sfânt pentru cei ce-L caută pe El.

      Călăuzitorii noștri în această călătorie sunt Sfinții Bisericii, de vreme ce aceștia, prin viața lor închinată slujirii lui Dumnezeu, au urmat cuvintele Evangheliei lui Hristos Domnul, fiind astfel pentru noi modele desăvârșite de viață creștină.

      Sfântul Cuvios Neofit Zăvorâtul, care s-a nevoit ca pustnic în insula Cipru la sfârșitul secolului XII și începutul secolului XIII, întruchipează un model autentic de viață monahală, de cultivare a comuniunii cu Dumnezeu și cu Biserica Mântuitorului Hristos. Prezența la Iași în aceste zile de sărbătoare a moaștelor sale, alături de moaștele Sfintei Parascheva, constituie o mare binecuvântare pentru toți cei prezenți la hram, ierarhi, cler, monahi și monahii, credincioși din România și din alte țări, întrucât pelerinajul este un prilej înalt de sporire a bucuriei în duhul dragostei frățești, în evlavie și sfințenie.

      Sfântul Neofit Zăvorâtul, prin viața și scrierile sale, ne învață să fim următori ai lui Dumnezeu, ca niște fii iubiți, pentru că prima responsabilitate a creștinilor este de a urma duhovnicește pilda sfinților nevoitori care s-au jertfit și au împlinit în mod deplin slujirea lui Dumnezeu, ca în viața lor să strălucească lumina lui Hristos, ca ei să fie cu adevărat lumina lumii.

      Iubiți credincioși pelerini, vă adresăm binecuvântarea noastră și felicitări și ne rugăm preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească evlavia și osteneala, râvna și dărnicia, cu darurile sale bogate și netrecătoare, cu sănătate și mântuire, cu pace și bucurie, cu ajutor în familia și activitățile dumneavoastră, cu spor de ani mulți și binecuvântați, pentru a spori în credință și iubire frățească, în fapte bune, spre slava Preafericitei Treimi și bucuria Sfinților.

      Ne rugăm Mântuitorului, Sfântului Neofit și Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, să vă binecuvânteze, să vă lumineze, să vă întărească și să vă dăruiască sănătate deplină, să puteți urma pilda Sfinților, ca să puteți simți pacea și iubirea Domnului!

      Doxologia: Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, pentru pelerinii prezenți la Liturghia hramului Sfintei Parascheva



      Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Teofan,  înaltpreasfințiile voastre, iubiți părinți, frați și surori întru Domnul,

      Mare bucurie și mare binecuvântare este pentru noi astăzi participarea la această mare sărbătoare a hramului Sfintei Cuvioase maicii noastre Parascheva. De asemenea, o mare bucurie este pentru noi faptul că am adus aici moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul din preasfânta și apostoleasca Biserică a Ciprului. La acest hram și la această sărbătoare trăim în mijlocul nostru prezența Mântuitorului nostru Hristos.

      Biserica a rânduit ca noi să cinstim sfintele moaște pentru câteva pricini importante. Primul motiv este acela de a ne aduna împreună și de a constitui, astfel, Biserica. A doua pricină este ca atunci când săvârșim Sfânta Jertfă și ne împărtășim cu Sfintele Taine ale lui Hristos să ne rugăm și să invocăm mijlocirile Sfinților, care sunt frați desăvârșiți ai noștri în Hristos, și să îi rugăm să se roage pentru noi, să ne întărească cu rugăciunile lor, să ne dea și să mijlocească pentru noi putere de la Domnul, în lupta noastră de zi cu zi.

      Un alt motiv pentru care Biserica a rânduit să cinstim moaștele este și acela că Sfinții sunt modele vii ale Sfintei Evanghelii. Fără ei, Sfânta Evanghelie n-ar fi putut fi dovedită, verificată.Sfinții au adeverit în viața lor și ne-au dovedit că toate cele pe care le-a spus Mântuitorul și le propovăduiește Biserica sunt adevărate și realizabile. Ne închinăm și venerăm sfintele moaște cu încredințarea adâncă a faptului că Dumnezeu este Adevărul și că Domnul nostru Iisus Hristos trăiește în veac în Biserica Sa.

      În sfârșit, o altă pricină este aceea că viața lor este o judecată pentru viața noastră, a fiecăruia dintre noi.

      Sfânta Parascheva și Sfântul Neofit astăzi ne dovedesc căatunci când omul Îl iubește pe Hristos, nu-i mai lipsește nimic.Ba din contră, când Hristos lipsește din inima omului, oricât și orice ar avea omul, el este nefericit.

      Luând aminte și studiind viața Sfinților, judecăm viețile noastre și primim de la ei model și chip de făptuire, suntem mișcați în duhul, pentru a urma acestora și a deveni iubitori de Dumnezeu. Pomenirea Sfinților este o urmare și o imitare a lor.

      Smerit mă rog lui Dumnezeu, fraților, ca prin ruga Arhipăstorului vostru, a sfinților arhierei și a tuturor părinților, ca iubirea Domnului Hristos, care a aprins inimile Sfintei Parascheva și Sfântului Neofit, să aprindă și în inimile noastre flacăra iubirii de Dumnezeu și să încălzească sufletele noastre. Amin.

      Vedeti si:
       


      Doxologia: „Dragi pelerini, dumneavoastră creați frumusețea sărbătorii hramului Sfintei Parascheva”


      Fără dumneavoastră, dragi pelerini și credincioși, sărbătoarea hramului ar fi lipsită de strălucire. Dumneavoastră creați frumusețea acestei sărbători! Vă dorim să aveți parte de binecuvântări, să fiți însoțiți de rugăciunile Sfintei Parascheva și ale Sfântului Neofit Zăvorâtul, să vă întoarceți la casele dumneavoastră și să mărturisiți tuturor cât de bun și cât de dulce este Domnul!

      Închei cu un cuvânt rostit de Sfântul Neofit: 
       „Cinstea mea și slava mea și folosul meu se arată ca voi să vă mântuiți. Cinstea mea se arată în progresul vostru duhovnicesc, în pocăința fiecăruia dintre voi, în întoarcerea către Mântuitorul lumii și în depărtarea de tot răul. Aceasta este cinstea mea, bucuria mea, câștigul meu adevărat, dacă voi vedea– și ne vede, de sus, din Ceruri –, dacă voi auzi– și ne aude – despre voi că mari și mici, cu toții căutați calea mântuirii și vă luptați să fiți mântuiți de Dumnezeu și Mântuitorul Iisus Hristos.
      Să porniți cu aceste cuvinte spre casele voastre și să rămâneți cu toții credincioși parohiilor din care faceți parte, ca împreună să vă mântuiți în numele Domnului și Dumnezeului Iisus Hristos. 

      Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta!


      ***

      Sfânta Parascheva, sfânta aducătoare de sfinți



      Au fost aduse la Iași, alăturându-se moaștelor Sfintei Parascheva, moaștele:

      1996: Sfântului Andrei, Apostolul romanilor, din Patra
      2000: Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, de la Livadia, Grecia
      2001: Braul Maicii Domnului, de la Volos, Grecia
      2002: Sfatului Ioan Casian, de la Marsilia, Franta
      2003: Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, din Tesalonic
      2004: Un fragment din Sfânta Cruce de la Man. "Panaghia Soumela", Grecia
      2005: Sfântului Pavel, Apostolul neamurilor, din Veria, Grecia
      2006: Sfântului Nectarie Taumaturgul, din Eghina, Grecia
      2007: Sfântului Ioan Gura de Aur, de la Man. "Sfântul Varlaal", Grecia
      2008: Sfântului Nifon, de la Catedrala Mitropolitana din Craiova
      2009: Sfântului Vasile cel Mare, de la Man. "Sfintii Trei Ierarhi", din Iasi
      2010: Sfântului Maxim Mărturisitorul de la Man. Sf. Pavel, Athos
      2011: Sfântului Mucenic Policarp, de la Man. Ambelakiotissa, Grecia
      2012: Sfântului Cuvios Teofil cel nebun pentru Hristos, de la Man. Kitaev, din Ucraina
      2013: Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, de la Man. Neamt
      2014: Sfântului Constantin Brâncoveanu, de la Bis. "Sf. Gheorghe Nou" din București
      2015: Sfintei Maria Magdalena de la Man. "Simonos Petra", Athos
      2016: Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, din Cipru

      Sf. Neofit de Cipru si Sf. Cuv. Parascheva
      Sf. Maria Magdalena si Sf. Cuv. Parascheva
      Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Grigorie Teologul, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Vasile cel Mare


      LEGATURI:

      Cuvantul Ortodox: LA CUVIOASA PARASCHEVA…

      Mitropolitul Athanasie de Limassol: "ca oameni, spunem: "E imposibil!" Dar este întotdeauna posibil să se facă lucrarea lui Dumnezeu". Duhul spune că în vremurile din urmă, "tot cel ce va chema numele Domnului se va mântui"

      $
      0
      0

      # Mitropolitul Athanasie de Limassol: am devenit episcop și am văzut că războiul pe care diavolul îl duce împotriva episcopului este mult mai puternic pentru că episcopul este la capul Bisericii.

      # Ca episcop, am ajuns la conștiința că Dumnezeu conduce Biserica și lumea întreagă.

      # Diavolul ridica ziduri întregi, la fiecare pas pe care dorim să-l facem. Apoi vine un moment în care, ca oameni, spunem: "E imposibil!"Dar este întotdeauna posibil să se facă lucrarea lui Dumnezeu. Voia lui Dumnezeu este de așa natură încât toate lucrările dumnezeiești se realizează prin mari dificultăți, prin luptă, pentru a fi clar că Dumnezeu este Cel care le îndeplinește - și nu eforturile oamenilor-, și pentru a da slavă lui Dumnezeu.

      # Când ne îngrijorăm și ne chinuim excesiv pentru ceea ce se întâmplă în jurul nostru, îl mâhnim pe Tatăl nostru Ceresc. Este ca și cum i-am spune că noi ne preocupăm mai mult decât El de ceea ce se întâmplă.
      # Toate împrejurările sugerează că se merge spre pierderea ta. Și acest lucru se referă la toate circumstanțele vieții noastre: economice, naționale, internaționale. Dar, ce spune Duhul? În vremurile din urmă, "tot cel ce va chema numele Domnului se va mântui" (Fapte 2, 21). Ce ne rămâne de făcut? Să chemăm numele Domnului.
      În eparhia din Ekaterinburg a avut loc între 27 și 29 mai 2016 o conferință internațională a monahilor: "Moștenirea patristică în lumina tradiției athonite: îndrumare spirituală", la care au participat arhimandriți și stareți ruși, sau invitați din Grecia, Cipru, Franța, Germania și Ucraina. Pe 28 mai, IPS Mitropolitul Athanasie de Limassol, sosit în Rusia pentru a participa la conferință, s-a întâlnit, de asemenea, cu clerul, monahii și mirenii eparhiei. Această întâlnire a fost dedicată importanței pentru creștini - mai ales în aceste vremuri de criză-, de a se încredința Providenței Divine și de a se simți mai aproape de Hristos. Iată, în cele ce urmează traducerea discursului său publicat pe site-ul Pravoslavie.ru pe 6 iunie 2016.

      Epoca noastră cunoaște numeroase dificultăți și foarte multe probleme. Au existat, de asemenea, multe, și în alte epoci. Mulți nori se adună la orizont și inimile oamenilor sunt locuite de mari neliniști.În lume au loc multe evenimente dificile, "crize", dar noi, creștinii, ar trebui să fim preocupați de o singura criză: criza judecății lui Dumnezeu (în greacă, judecatăși criză se traduc prin același termen: κρίση). Orice societate primește o plată după cum își conduce viaţa. Același lucru este valabil și în ceea ce-l privește pe fiecare om în parte. Și, în toate aceste dificultăți, auzim o voce, vocea Evangheliei, glasul Domnului nostru Iisus Hristos care ne spune: "În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea."(Ioan 16:33).

      Vă spun acum ceea ce spun mereu în Mitropolia mea. Este vorba de experiența mea de viață. Când am fost un simplu călugăr în Sfântul Munte, făceam ascultare de Starețul meu, Gheron Iosif [Vatopedinul n.t.] și experiența mea m-a învățat cum diavolul îl luptă pe călugăr.Apoi am devenit Stareț în Cipru, într-o mănăstire mare, și a văzut cum diavolul atacă un stareț. Lupta a fost mult mai puternică decât pentru un călugăr simplu, deoarece starețul trebuie să se gândească la mănăstire și la toți călugării.Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, am putut să duc această luptă.După aceea, am devenit episcop și am văzut războiul pe care diavolul îl duce împotriva episcopului. Este mult mai puternic decât pentru stareț, pentru că episcopul este la capul Bisericii.Diferitele forme de slujire în Biserică necesită efort și trudă; trebuiesc depășite întotdeauna o multitudine de obstacole și ispite. Nimic nu are loc fără ispită, atât de mult cum ne-am putea dori.Diavolul ridica ziduri întregi, la fiecare pas pe care dorim să-l facem. Apoi vine un moment în care, ca oameni, spunem: "E imposibil!" Dar este întotdeauna posibil să se facă lucrarea lui Dumnezeu. Voia lui Dumnezeu este de așa natură încât toate lucrările dumnezeiești se realizează prin mari dificultăți, prin luptă, pentru a fi clar că Dumnezeu este Cel care le îndeplinește - și nu eforturile oamenilor-, și pentru a da slavă lui Dumnezeu. Ca episcop, am ajuns la conștiința că Dumnezeu conduce Biserica și lumea întreagă. Am înțeles semnificația cuvintelor Domnului, când El spune în Evanghelie: "facă-se voia Ta" (Matei 26:42).

      Asta înseamnă că noi toți trebuie să încredințăm voii și providenței divine tot ceea ce privește Biserica și lumea întreagă. Pentru acesta ne rugăm la fiecare Sfântă Liturghie. După ce am pomenit pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și toți sfinții, la sfârșitul fiecărei ectenii, spunem "Pe noi înșine și unii pe alții și toată viata noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm." Asta înseamnă că trebuie să ne punem pe noi înșine, pe frații noștri, pe surorile noastre și pe părinții noștri în mâinile lui Hristos.A ne încredința, aceasta înseamnă a da totul, toată greutatea din mâinile noastre în mâinile lui Hristos.Pentru noi este cel mai mare act de iubire și de ascultare față de Hristos. Este ceea ce a spus Domnul: "Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă,...Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze."(Ioan 14:27).

      Hristos nu vorbește de o pace pământească, care depinde de evenimente exterioare, ci de pacea de care, pentru nimic, nu se poate lipsi inima noastră. De-a lungul secolelor, creștinii au mărturisit că nimic nu poate lua pacea lui Hristos din inima lor. Biserica a întâmpinat multe dificultăți și persecuții. Până nu demult, în Rusia, o persecuție mare a fost  împotriva credinței în Hristos și Raiul s-a umplut de noi sfinți și martiri,care au mers până la capătul ascezei lor pentru Hristos. Cu toate că au sosit vremuri noi, care aduc de asemenea dificultățile lor, cuvântul lui Dumnezeu rămâne neschimbat: promisiunea Lui de a fi cu noi până la sfârșitul veacurilor rămâne adevărat și sigur. Este posibil ca noi să ne simțim striviți de greutatea problemelor cotidiene, dar trebuie să învățăm să ne desprindem de această povară și să punem totul în mâinile lui Hristos, în duhul Evangheliei. Si, în Evanghelie se spune: "Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat.". (1 Tes. 5: 16,17) Bucuria și rugăciunea trebuie să fie semnele distinctive ale sufletului nostru.Principala noastră preocupare ar trebui să fie de a deveni demni de unirea cu Hristos (și acest țel este atins prin Biserică). Când ne îngrijorăm și ne chinuim excesiv pentru ceea ce se întâmplă în jurul nostru, îl mâhnim pe Tatăl nostru Ceresc. Este ca și cum i-am spune că noi ne preocupăm mai mult decât El de ceea ce se întâmplă.

      La mănăstire, când ne confruntam cu mari dificultăți, ne duceam la Starețul nostru, Părintele Iosif Vatopedinul și îl întrebam:"Părinte, ce trebuie să facem când suntem prinși în astfel de încercări? Cum să ieșim?". Atunci Starețul ne liniștea: "Nu va temeți! Nu vi se va întâmpla nici mai mult nici mai puțin decât ceea ce Dumnezeu va îngădui". Și, din moment ce Dumnezeu știe ce se va întâmpla, trebuie să ne păstrăm sufletul în pace și să spunem: "facă-se voia Ta".Sfântul Paisie Aghioritul dădea acest sfat călugărilor: cei care trăiesc după Dumnezeu trebuie să se simtă precum copiii mici în brațele mamei lor.În brațele mamei lui, cel mic nu se teme de nimic. Nimic nu poate să-l îngrijoreze. El nu se gândește la nimic.Se bucură de căldura îmbrățișării și de iubirea maicii sale. Asemenea, trebuie ca sufletele noastre să se bucure de dragostea lui Hristos. Sfântul Paisie spunea, în continuare, "Hristos este oxigenul omului. Nu-l faceți dioxid de carbon!". Spunea acest lucru atunci când oamenii se îngrijorau, așa-zis în numele lui Hristos, și se temeau de ce va aduce mâine. Un alt mare Stareț care a trăit în Grecia, Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul, spunea tot timpul acest îndemn către fii săi duhovnicești: "Gândiți-vă doar la Hristos! Nu vă preocupați de nimic altceva în afară de El. Hristos este totul. Puneți totul în mâinile Lui și nu aveți de ce văteme".

      Adeseori, ne simțim îngrijorați cu privire la mântuirea noastră, a copiilor noștri, a membrilor familiei noastre, sau cu privire la patria noastră sau la Biserică. Acestea sunt simțiri umane și sunt naturale până la o anumită măsură. Numai că, dacă vom permitem acestor griji să ne domine, ele ne vor cufunda repede tot sufletul nostru în întuneric. Experiența veche, de secole, a Bisericii ne-a dovedit că biruinţa care a biruit lumea, este credința noastră(1 Ioan 5: 4). Puterea iadului nu va învinge niciodată Biserica. De asemenea, Scriptura ne spune că Domnul, nu ruşinează pe cei ce îşi pun nădejdea în El! (Isaia 49:23). Nu se poate ca un om care îl cheamă pe Dumnezeu în ajutor să nu primească un răspuns.

      Voi încheia această scurtă intervenție vorbindu-vă de sentimentul pe care l-am încercat în eparhia mea. Foarte mulți oameni vin la mine; sunt mii. Ei se spovedesc și vorbim cu ei despre subiecte duhovnicești. Există cazuri în care oamenii nu pot face nimic. Din păcate ei trăiesc în astfel de condiții, într-o astfel de dispoziție duhovnicească prin care se pregătesc pentru un naufragiu inevitabil.Și, din păcate, sau din fericire, nu le putem spune, pentru că Hristos nu ne lasă. Rațiunea noastră ne spune că ei merg spre pierzare. Dar credința ne spune că la Dumnezeu totul este posibil. Si, când astfel de oameni ne întrebă: "Ce se va întâmpla cu mine? Nu fac nimic bun pentru mine!, le răspundem prin cuvintele Vechiului Testament, reluat în Fapte. Ei bine, nu poți face nimic. Toate împrejurările sugerează că se merge spre pierderea ta. Și acest lucru se referă la toate circumstanțele vieții noastre: economice, naționale, internaționale. Dar, ce spune Duhul? În vremurile din urmă, "tot cel ce va chema numele Domnului se va mântui"(Fapte 2, 21). Ce ne rămâne de făcut? Să chemăm numele Domnului. Oricine am fi, oricare ar fi dificultățile noastre, oricare ar fi situația în care ne aflăm, trebuie să chemăm numele Domnului. Și, dacă avem credință, și smerenie, atunci, Domnul va fi mereu cu noi, El va fi întotdeauna Salvatorul și Mântuitorul nostru.

      Aici, în Rusia, am văzut multe și frumoase icoane bizantine ale Învierii lui Hristos. Hristos, ca un om puternic ii trage de mană pe Adam și Eva, scoțându-i din iad. Dar, ați observat un detaliu? El ii tine pe protopărintii noștri nu de mână, ci de încheietura mâinii. De ce face asta? Pentru a arăta că Adam și Eva au murit, și nu pot face nimic de la sine pentru mântuirea lor. Atunci când cineva vă cere să-i dați mâna, atunci ii întindeți mâna și el vă ia de mână. Dar pe cei morții îi luăm de încheieturile mâinilor, caci ei nu pot să vă întindă mâna, și ii ridicăm cu forță.Domnul vrea să arate astfel că El poate să învie chiar omul pe care păcatul l-a dus la moarte.Și nimic nu poate rezista forței iubirii lui Hristos. De acea trebuie, dragi frați și surori, să avem bucuria lui Hristos în inimile noastre, iubirea Lui și pacea Lui.Să nu acceptam nimic care ar putea să înlăture această pace, această bucurie și această iubire în noi, pe care Domnul a pus-o în inimile noastre. Și să învățăm această mare artă, de a pune totul în mâinile lui Hristos

      Vă doresc să păstrați mereu această iubirea și această pace în inimile voastre, prin rugăciunile sfântului vostru episcop și ale Sfinților Părinți și  frați monahi. Amin.

      Traducere de Român Ortodox în Franța, după La lorgnette de Tsargrad, Métropolite Athanasios de Limassol. Invoquer le Nom du Seigneur.



      Inaugurarea Centrului spiritual și cultural ortodox rus la Paris

      $
      0
      0

      Pe 19 octombrie 2016, la șapte luni după ce a fost pusă cea mai mare cupolă a catedralei ortodoxe rusești, "Sfânta Treime", din Paris,  situată în cel de-al 7-lea arondisment, la doi pași de Turnul Eiffel și de Podul Alexandre III,a avut loc inaugurarea Centrului spiritual și cultural ortodox rus. Acesta, pe lângă catedrală; mai cuprinde o clădire destinată centrului parohial, o alta centrului culturalși una destinată școlii primare bilingve.

      Inițial a fost prevazut ca Președintele rus, Vladimir Putin și președintele francez François Hollande să asiste la ceremonia de inaugurare a Centrului, dar președintele rus a amânat venirea sa la Paris pe 11 octombrie, după ce omologul său francez viza să discute cu el "responsabilitatea Moscovei în criza umanitară din Siria", și să îl conștientizeze că "Rusia se angajează pe o cale periculoasă". 

      Vladimir Putin s-a declarat încrezător în faptul că Centrul ocupă un loc demn printre siturile culturale ale Parisului și că activitatea sa contribuie la prezervarea și consolidarea tradițiilor de prietenie și respect mutual. El a mai spus:
       "Vă felicit în mod cordial cu ocazia inaugurării oficiale a Centrului spiritual și cultural ortodox rus în capitala franceză. Creerea complexului unic este o mărturie a legăturilor culturale și umanitare ruso-franceze, a aspirației mutuale a popoarelor noastre la un dialog constructiv și la cooperare"
      Conform reprezentantului oficial al administrației prezidențiale al Rusiei, Elena Krylova, Centrul spiritual și cultural va avea imunitate diplomatică după ce gestiunea sa va fi transmisă Ministerului rus de Afaceri externe. 

      Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski și ambasadorul rus în Franța au fost prezenți la inaugurarea Centrului, care a costat Moscova 170 de milioane de euro.

      Catedrala "Sfânta Treime" va fi inaugurata pe 4 decembrie, iar iconostasul va fi adus în 2017.

      Pe lângă această Catedrală ortodoxă din Paris și complexul aferent, Biserica Ortodoxa Rusă mai construiește o a doua biserică ortodoxă la Strasbourg, cu hramul "Toți Sfinții", care va putea primi  în jur de 300 de credincioși, probabil începând cu anul 2017. Piatra de temelie a fost pusă în 2014 pe un teren cedat de primăria orașului, urmând ca finanțarea de 10 milioane de euro să fie obținută din donații ale întreprinderilor și particularilor.

      Inaugurarea Centrului spiritual și cultural rus de la Paris 




      Biserica ortodoxă rusească "Toți Sfinții", în construcție, la Strasbourg:




      LEGĂTURI (și bibliografie):

        În preajma Fericitului Filotei Zervakos. Mitropolitul Athanasie de Limassol ne spune cum a primit de la Stareț un engolpion, pe vremea când era încă diacon, cu indemnul de a propovădui pocăința. Cum a fost salvat de la moarte Părintele Filotei, de către Sfântul Dimitrie, din mâinile turcilor

        $
        0
        0
        Mitropolitul Athanasie de Limassol împărtășește în cartea sa "Inima deschisă a Bisericii", publicată în 2016, într-o ediție îngrijita de Mănăstirea Întâmpinarea Domnului de la Moscova, imensa comoară a experienței sale spirituale pe care a acumulat-o de-a lungul celor șase decenii ale vieții sale în rugăciunea sa, în întâlnirea cu frații și surorile în Hristos, și mai ales lângă sfinții Bisericii noastre, pe care a avut harul de a-i întâlni.
        În textul de mai jos, Mitropolitul Athanasie ne vorbește despre FericitulStareț Filotei Zervakos, în traducerea [din rusă în franceză a (n.n.)] a paginilor 24-32 ale cărții menționate mai sus.

        Prin harul lui Dumnezeu, în octombrie 1979, în timp ce eram încă student, am putut să-l cercetez pe Gheron Filotei Zervakos, în insula Paros, la Mănăstirea Longovarda. Părintele Filotei, de vrednică pomenire, era stareț acolo de mai mulți ani. Era în ziua praznicului Sfântului Filotei, de la care Gheron și-a primit numele. Și, pentru a evita să fie sărbătorit, Gheron s-a retras la mănăstire. Doar o mână de oameni au venit acolo să-l întâlnească, și am fost printre ei. Era pentru prima dată când l-am văzut. Am auzit multe despre el și am citit multe despre el. 

        Eram foarte tânăr și mergeam la el cu capul bolborosind de întrebări. Adaug fără ezitare, că tot ceea ce am auzit despre el s-a dovedit exact. Am avut o ședere la mănăstire relativ lungă și, după această întâlnire, am fost convins de sfințenia și puterea sufletească a acestui Stareț vrednic de pomenire. Am conversat de multe ori. M-am spovedit la el. Când a fost momentul plecării, un eveniment m-a surprins foarte tare. Dar, acum, e ușor de înțeles.

        IPS Athanasie cu engolpion și cruce
        Starețul persista în căutarea un engolpion pentru mine, această mică răcliță pe care o purtăm pe piept, și care avea imaginea Sfântului Nicon Pocăitul (n.t.fr. : Sfântul Nicon a trăit în secolul al X-lea și și-a dedicat viața sa predicând pocăința). Dar, nu a reușit să-l găsească. I-am spus atunci: "Gheronda, nu-i nimic, dă-mi altceva." Mi-era mila de el, căci cauta și-și răscolea cu adevărat toate lucrurile lui. Dar mi-a răspuns: "Nu! Trebuie să-ți dau acest engolpion!". L-am întrebat apoi: "Este atât de important?". El l-a găsit atuncea, mi l-a dat, și mi-a zis: "Ia-l și propovăduiește mereu pocăința"I-am spus: "Dar, Gheronda, eu nu sunt decât un călugăr la Sfântul Munte, unde atunci să propovăduiesc pocăința?". Și mi-a răspuns simplu: "Îți vei aminti de mine."Și, astăzi, pot spune că a fost un semn care mi-a fost adresat. Cuvinte foarte puternice!Cred că ceea ce mi-a spus venea de la Duhul Sfânt. Și, în plus, au fost și alte lucruri pe care nu le pot povesti aici.

        Harul Duhului Sfânt era atât de puternic asupra lui, încât doar întâlnindu-l, doar apropiindu-te de el, era imposibil să nu simți că acest om nu era din această lume, ci un sfânt, desăvârșit. A doua zi, după sosirea noastră, când am slujit Sfânta Liturghie (eram pe atunci tânăr diacon), Părintele Filotei era în altar, și ne slujea ca și cum am fi fost copii mici ai preotului - cu atâta simplitate, smerenie și evlavie! Am fost profund impresionat. Apoi, când am avut ocazia să-l întâlnesc singur, mi-a povestit mai multe episoade din viața sa, care au marcat calea sa duhovnicească. Am să vă povestesc două, de care îmi amintesc în mod deosebit.


        La acea vreme, Părintele Filotei avea fruntea bandajată și m-a întrebat, atingând cu degetul capul său și zâmbind, "Știi ce e?". Am răspuns: "Trebuie să vă fi lovit cu ceva, Gheronda". Și el a spus: "Da, într-adevăr, să-ți spun cum s-a întâmplat.Timp de o săptămână, seara, în timpul rugăciunii din chilia mea, diavolul a venit, vizibil fiind, și mi-a spus: "O să te omor! O să te omor!". Dar, i-am spus: "Dacă Dumnezeu îți dă această putere, atunci hai, omoară-mă. Nimic nu te oprește. Acum, eu sunt deja un om bătrân. Așa că fă ce vrei. Este pentru mine o ocazie de a pleca mai repede din această viață!". Astfel, atunci când mă aflam în fata ușii celulei mele, de-o dată, într-un mod cu totul de neînțeles pentru mine, o forță m-a împins, am căzut și capul meu s-a lovit de cărămida pervazului. Dar, Slavă lui Dumnezeu! El n-a permis ca diavolul să mă omoare". Dumnezeu a îngăduit acest mic eveniment pentru a arăta ferocitatea urii pe care o simte diavol pentru om. Astfel, apare adeseori în viața asceților. Ei fac experiența atacurilor evidente ale diavolului pentru ca lucrurile să fie clare: lupta nu se duce numai împotriva gândurilor și a roadelor imaginației, ci împotriva ființelor spirituale, care se răscoală și atacă oamenii ce se străduiesc să trăiască în Hristos.

        După ce a povestit această istorioară, s-a interesat de locul unde studiam. "La Salonic, Gheronda!", i-am răspuns. Și, el m-a întrebat dacă îl iubesc pe Sfântul Dimitrie. I-am spus "Evident, Gheronda, îl iubesc pe Sfântul Dimitrie și pe toți sfinții."Și el mi-a răspuns: "Nu, iubește-l foarte tare! O să-ți spun ce mi s-a întâmplat pe când eram încă tânăr". Într-o zi, Părintele Filotei, încă tânăr deci, a vrut să meargă în Muntele Athos. La Salonic, turcii l-au prins și l-au închis în Turnul Alb. Situația lui devenise dramatică; turcii vroiau să-l mutileze și să-l omoare. Dar el a fost salvat în mod miraculos de către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care a apărut la turci sub aspectul unui ofițer. Dar asta nu e tot. Părintele Filotei a făcut atunci o promisiune Sfântului Dimitrie: el va veni în fiecare an, pe data de 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, să slujească Sfânta Liturghie în biserica Sfântului Dimitrie din Tesalonic. Cu vreo zece ani înainte să-l întâlnesc pe Stareț, intemperiile care s-au abătut asupra insulei Paros la sfârșitul lui octombrie erau de așa natură încât vapoarele nu puteau să iasă în mare. Nici unul dintre ele nu a părăsit portul.Părintele Filotei nu a putut părăsi insula pentru a ajunge la Pireu, și de acolo la Salonic, pentru a-și îndeplini promisiunea lui, și a-și împlini dorința de a participa la sărbătoarea Sfântului Dimitrie în biserica sa. Prin urmare, el a rămas la mănăstire, foarte întristat. După ce a slujit Vecernia în catholiconul mănăstirii, Părintele Filotei s-a retras în celula sa, îndurerat și mult mâhnit. S-a așezat pe scaun și a început să se roage: "Sfinte Dimitrie! Din păcate, nu pot să-mi îndeplinesc promisiunea. Te rog, iartă-mă și amintește-ți de mine".Și, dintr-o dată, și-a dat seama că se găsea, cu corpul său în forma obișnuită, în biserica Sfântul Dimitrie; el a fost instantaneu transportat în mod inexplicabil din Paros la Salonic. I-a salutat pe toți cei care erau deja acolo, fără să le explice ce i s-a întâmplat. Toți știau că el vine în fiecare an, și nimeni nu a fost surprins să-l vadă cu ei acolo.A participat la Vecernie, a petrecut noaptea în Salonic și, în dimineața următoare, a participat la Liturghie. Când slujbele s-au terminat, Părintele Filotei a revenit la Paros. La mănăstire, călugării erau foarte neliniștiți, deoarece ușa celulei sale era închisă cu cheia, din interior, și au crezut că a murit. Îmi amintesc că, în timpul discuției noastre, l-am întrebat: "Părinte Filotei, cum v-ați întors?". Mi-am imaginat că a părăsit Salonicul în același mod cum a ajuns acolo. El a răspuns: "Am luat vaporul. Pentru a ajunge acolo, Sfântul Dimitrie m-a luat prin aer, dar, ca să mă întorc, a trebuit să mă descurc".Părinții de la mănăstire erau atât de preocupați de faptul că ușa era închisă din interior că au spart-o, ca să intre, dar nu l-au găsit pe Stareț în interior.În acest caz, harul dăruit Starețului s-a manifestat cu o forță deosebită. Dar se întâmplă așa cu toți Sfinții Stareți. Harul Duhului Sfânt se manifestă în mai multe feluri, în funcție de nevoile mădularelor Bisericii și în funcție de percepția și înțelegerea pe care o au despre Dumnezeu. 

        Mulți sunt creștinii legați de Gheron Filotei, în special la Salonic, unde am studiat. Mulți studenți și multe familii au venit în contact cu el și au multe lucruri de povestit. Am cunoscut personal un militar pe nume Kalkandis. Gheron Filotei l-a vindecat, rugându-se Sfântului Nectarie, care era și Părintele său duhovnicesc- atunci trecut la cele veșnice.Kalkandis era paralizat de mulți ani, iar doctorii au spus că nu va mai putea merge niciodată.Când a fost vindecat prin rugăciunile Părintelui Filotei către Sfântul Nectaire, Kalkandis i-a chemat pe aceiași medici și, în fata ochii lor, el a mers până la biserica spitalului. Acest om cu care am făcut câteva misiuni mi-a povestit într-o zi acestea, când mergeam cu el cu mașina. Părintele Filotei l-a descoperit într-o casă, imobilizat la pat și bolnav. În timp ce trecea pe lângă aceasta, Gheron Filotei a auzit un glas din cer spunându-i: "Intră în această casă și vorbește cu omul!". "Cum așa:intră în această casă?Și, ce să spun?". "Vocea a continuat: "Intră! Vei găsi omul". Așa s-a întâmplat; Sfântul Nectarie, Părintele duhovnicesc al Starețului Filotei a vrut sa fie așa. 

        Părintele Filotei Zervakos
        Starețul povestea, de asemenea, că atunci când ezita, neștiind în ce mănăstire ar trebui să meargă,  a vrut să-l audă pe Sfântul Nectarie și a mers la Eghina să-i vorbească. Au purtat discuții lungi. Părintele Filotei s-a spovedit de mai multe ori în timpul șederii sale în Eghina, și Sfântul Nectarie  l-a sfătuit să intre în mănăstirea Longovarda. Această idee nu prea i-a plăcut deloc Părintelui Filotei; el spunea: "De ce ar trebui să merg pe o insulă, de ce la Paros? Aș prefera de departe Sfântul Munte".Atunci i-a spus Sfântului Nectarie: "Gheronda, te rog, dă-mi binecuvântarea să merg în Athos. Cred că ar fi mai bine pentru mine să merg la Sfântul Munte, decât la Longovarda". Sfântul Nectarie i-a răspuns: "Fă cum vrei, dar să știi că dacă încerci să mergi în Sfântul Munte, n-o să ajungi până acolo și vei fi nevoit să te întorci". Dar, Părintele Filotei nu s-a lăsat convins de aceste cuvinte. El a pornit spre Muntele Athos și apoi s-a întâmplat acest episod pe care l-am povesti deja, când el a fost închis în Turnul Alb de către turci, care intenționau să-l omoare. După ce a fost eliberat de către Sfântul Dimitrie, se văzu obligat să respecte recomandarea Sfântului Nectarie.

        Activitatea Părintelui Filotei fu neobosită. El a servit cinci Patriarhii ortodoxe. Mii de oameni veneau să se mărturisească la el, episcopi, membri ai guvernului, actori sociali importanți. El a fost unul dintre marii duhovnici ai timpului nostru în Grecia. El n-a avut nicio pregătire specială, Duhul Sfânt îl lumina. Cărțile și scrisorile sale sunt de o mare importanță.

        Apropo de scrisorile sale, el mi-a spus căl-a chinuit odată ideea de a-i scrie o scrisoare, în calitatea sa de Părinte care cunoștea inima a mii de oameni, Președintelui Republicii Grecia, pentru a-i atrage atenția asupra direcției pe care o lua Grecia. "Dar, puteam să scriu scrisoarea, și asta era un lucru. Altul era cum să fac să i-o dau președintelui. Cum să i-o transmit? Si, mai apoi, o va citi? De ce, ar ști cine sunt?...". Dar, harul Duhului Sfânt l-a convins, în adâncul sufletului său să scrie această scrisoare.Și a sfârșit prin a face acest lucru. Odată scrisoarea scrisă, a citit-o și a zis: "Dar, cine sunt eu pentru ca această scrisoare să ajungă la un astfel de om?".În acele zile însă, o monahie stătea la mănăstire. Și ea a venit la Părintele Filotei și i-a spus:"Gheronda, jos o doamnă vă așteaptă. Este soția Președintelui Republicii; ea este însoțită de fiul ei. Vor să vă vadă". Astfel el i-a primit și le-a înmânat scrisoarea. Iar Președintele a citit-o. Iată cum Domnul a rezolvat problema transmiterii scrisorii. Iar Președintele a luat foarte în serios sfatul pe care i l-a propus Părintele, și aceasta i-a permis să ia decizii corecte.

        În insula Paros, toată lumea îl iubea pe Părintele Filotei. Prezența lui era importantă până în punctul în care toată lumea vedea în el propriul lor Părinte și un adevărat sfânt. Starețul mi-a vorbit cu insistenta despre Taina Spovedaniei, de convertire și pocăință, precum și despre marea importanța ca omul să trăiască în Biserică, să participe la Sfânta Euharistie și să se spovedească. Revenea la acestea din nou și din nou, fără încetare, bazându-se pe propria sa experiență. El spunea: "Dacă omul aspira din toate puterile lui la aceste două Taine, la Spovedanie și Sfânta Împărtășanie, ma pun chezaș că va reuși să atingă îndumnezeirea". Pe această cale îndruma pe toți cei care veneau la el să se mărturisească.

        Traducere de Român Ortodox în Franța după  La lorgnette de Ttsargrad, Métropolite Athanasios : A propos de Geronda Philotheos (Zervakos)


        LEGATURI:

        22 octombrie - cinstirea icoanei Maicii Domnului „Andronic” (Monemvasia) - una din cele 3 icoane cunoscute ca fiind pictate de Sf. Evanghelist Luca

        $
        0
        0


        Icoana Maicii Domnului „Andronic”(„Andronikovskaia”) este prăznuită pe 1 mai și 22 octombrie.

        Icoana Maicii Domnului „Andronic” este o icoană făcătoare de minuni ce a aparținut împăratului bizantin Andronic al III-lea Paleologul.Aceasta icoană era păstrată ca o comoară sfântă în familia împăratului.

        Conform tradiției, această sfântă icoană este pictată de Sfântul Evanghelist Luca (una din cele 3 cunoscute n.n.). Potrivit documentelor păstrate,în anul 1347, Andronic a donat icoana Mănăstirii Monemvasia (lângă Morea) din Peloponez, unde a rămas până în secolul al XIX-lea. Datorită asocierii icoanei cu mănăstirea, mai este cunoscută și sub numele de Icoana Maicii Domnului „Monemvasia”.

        Atunci când mai multe orașe din Grecia, printre care și Monemvasia, au fost devastate de turci în 1821, Episcopul Agapie, starețul mănăstirii, a reușit ca dintre toate odoarele mănăstirii să salveze icoana făcătoare de minuni a lui Andronic. Până înainte de moartea sa, episcopul a ținut icoana ascunsă în Patras, dar, văzând că i se apropie sfârșitul, Agapie a încredințat icoana unei rude, consulul general rus NI Vlassopoulos.

        În 1839, fiul și moștenitorul consulului general AN Vlassopoulos a trimis icoana de la Atena la Odessa pentru Împărat, prin Nikolai Pavlovici.

        Din 1839 până pe 12 mai 1868, Icoana Maicii Domnului „Andronic” a fost găzduită în Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, iar de pe 12 mai 1868 până pe 16 aprilie 1877 a fost așezată în Catedrala Sfânta Treime din Sankt Petersburg.

        În anul 1877, icoana a fost mutată la Mănăstirea „Icoana Maicii Domnului din Kazan”, în apropierea orașului Vyshiy Volotchok, din districtul administrativ Tver. Icoana a fost furată în 1984, iar locul în care se află este până astăzi necunoscut.

        Icoana o înfățișează pe Maica Domnului fără Pruncul Iisus. Pe partea dreaptă a gâtului Maicii Domnului se află o rană sângerândă ce a apărut atunci când a fost lovită cu un cuțit de către un turc [în partea de jos a icoanei a fost pus cuțitul cu din otel de Damasc cu mâner de os, cu care a fost lovită n.n]. Icoana are aplicat blazonul bizantin (vulturul bicefal), care atestă că face parte din patrimoniul imperial. Dimensiunile icoanei sunt de aproximativ 25 x 35cm.



         LEGATURI:

        АНДРОНИКОВСКАЯ ИКОНА МАТЕРИ БОЖИЕЙ
         Андрониковская икона

         http://vgostyahukudesnitsi.blogspot.fr/2011/05/blog-post_5118.html

        Războiul împotriva creștinismului - Emisiune la Radio Dobrogea cu Pr. Mircea-Cristian Pricop si Prof. Mihail Chircor

        $
        0
        0
        Au ce au cu Hristos toti! De ce? Pentru ca El a oferit lumii ceea ce n-a putut sa aibă niciodata, si nici n-ar fi putut sa aibă daca n-ar fi venit Hristos: un ideal.Hristos a oferit un ideal lumii acesteia, a oferit o perspectiva mai inalta, si aceasta perspectiva irita din toate punctele de vedere. Irita pe comercianti pentru ca crestinul este un om cumpatat; irita pe politicieni, pentru ca crestinul poate sa spuna nu, atunci cand constiinta lui crestina spune nu; irita pe invatatii lumii, pentru ca crestinul are capacitatea sa vina cu argumentele vietii spirituale - argumente cat se poate de serioase; irita pe toata lumea veche din toate punctele de vedere. Irita putregaiul. [...]Si, acest putregai ofera comoditate.
        Intelectualii romani si greci, filozofii, considerau credinta cresinta morala de sclavi - asta o spunea si Hitler, mai tarziu.
        Crestinismul nu este apolitic! Crestinismul face o politica, dar face politica Imparatiei! Noi avem Imparat, noi avem Stapan, care este Hristos! Avem si constitutie, avem si ambasade si consulate, terenuri sacre. Dincolo de pragul bisericii, in interiorul spatiului eclezial, eu nu mai sunt in interiorul unui spatiu omenesc, eu sunt deja in consulatul Imparatiei lui Dumnezeu pe pamantul acesta.
        Pentru ca Biserica este trupul Domnului pana la sfarsitul veacurilor, din care facem toti parte, ca si madulare vii ale acestui trup, ceea ce i S-a intamplat Domnului, se intampla si trupului Sau, Biserica. Mai intai de toate, ce I-au facut Domnului? L-au ispitit sa calce legea. Si au zis: "aa..., nu te putem face sa calci lega, nu cazi in plasa noastra, nici o problema! Atunci o incalcam noi, si Te vom ucide! O calcam noi, si tot vei disparea". Si, la stadiul asta suntem acum. In epoci, cu aceste doua pedale s-a mers. Dar, pe langa cele doua pedale ale lor, mai au inca o rezerva, care e asasinatul moral. Nu se multumesc sa te ucida fizic; vor sa se lupte si cu memoria ta buna.

        “Vestea cea bună” – Războiul împotriva creștinismului



        Prof. Mihail Chircor:Observam ca pe toate canalele media, se ataca din toate unghiurile posibile, uneori cu o perfidie extraordinara, nu direct Biserica - sau foarte putini indraznesc sa atace frontal Biserica-, dar se ataca, se insinueaza vizavi de anumiti oameni din Biserica, vizavi de anumite actiuni ale Bisericii, de anumite lucruri intamplate in Biserica. Dar, pana la urma, daca privim atent toate acestea,este o incercare de a lovi in Biserica. Si, nu este dorinta de a arata o fapta izolata, care s-a petrecut undeva pe langa o Biserica. Deci, pentru mine, nu este nici o indoiala ca acest razboi se poarta cu toate armele si cu toata violenta posibila. [...]

        Pr. Mircea-Cristian Pricop: Acuma vorbim de un dusman mult mai insidios, de fapt adevaratul dusman, si acesta nu poate fi altul decat cel pe care Dumnezeu Însusi l-a profetit si l-a si indicat in profetia Sa: "nu aveti cum sa slujiti si lui Dumnezeu si lui Mamona. Nu puteti sa slujiti la doi domi, o data". Nici lui Dumnezeu nu-I veti putea sluji, nici lui Mamona. Nu aveti cum sa faceti asta fiintial. Trebuie sa faceti o alegere.Mamona fiind zeul ban, zeul puterii materiale. Si, iata ca, in momentul de fata, zeul societatii este Mamona.  [...]

        Prof. Mihail Chircor: Sigur ca un crestin nu se inchina lui Mamona, un crestin nu lupta impotriva aproapelui, un crestin nu face ce-i spune seful, ci face ce-i porunceste Hristos... 

        Pr. Mircea-Cristian Pricop: Asta l-a determiant pe marele scriitor crestin, Dostoievski, care se spovedea, la randul sau, la marele staret si sfant, Sfantul Ambrozie de la Optina, sa afirme acest lucru: "ateist - adica om fara Dumnezeu sau concept fara Dumnezeu - a exista pana la venirea lui Hristos pe pamant. De la venirea lui Hristos pe pamant, pana in prezent, si pana la sfarsitul lumii, ateism nu mai exista, ci doar antihrism". Ateism, in forma reala, nu exista, ci exista doar dusmanie pe fata sau pe dos, la adresa lui Hristos.Au ce au cu Hristos toti! De ce? Pentru ca El a oferit lumii ceea ce n-a putut sa aiba niciodata, si nici n-ar fi putut sa aibă daca n-ar fi venit Hristos: un ideal.Hristos a oferit un ideal lumii acesteia, a oferit o perspectiva mai inalta, si aceasta perspectiva irita din toate punctele de vedere. Irita pe comercianti pentru ca crestinul este un om cumpatat; irita pe politicieni, pentru ca crestinul poate sa spuna nu, atunci cand constiinta lui crestina spune nu; irita pe invatatii lumii, pentru ca crestinul are capacitatea sa vina cu argumentele vietii spirituale - argumente cat se poate de serioase-; irita pe toata lumea veche din toate punctele de vedere. Irita putregaiul. 

        Alexandru Paleologul intr-una din cartile sale, daca nu ma insel, spunea la un moment dat asa: "exista o coalitie a prostiei". Si, reporteul intreaba: "pai cum explicati lucrul acesta?". "Simplu: raul nu exista in forma unita. Oamenii rai sunt dezbinati, si se urasc si intre ei. Si diavolii se urasc intre ei, si se lupta unul cu altul, si concureaza la rau unul cu celalat, si isi fac rau unul celuilalt, insa, cand apare o persoana morala, sau binele, sau un om inteligent, toti se coalizeaza impotriva lui, uita toate râcile si toate atomizarile de dinainte si fac forta comuna impotriva acestui om". Ce s-a intamplat impotriva Domnului nostru, Iisus Hristos, oare?      

        Prof. Mihail Chircor: Exact acelasi lucru: s-au unit cu totii impotriva Lui. Pana si evreii l-au preferat pe Baraba impotriva Mantuitorului. Toata lumea, ca sa nu uitam si de Petru, care s-a lepadat. Deci toata lumea.

        Pr. Mircea-Cristian Pricop: Da, toti s-au indoit sau s-au lepadat, cu exceptia Sfintei Fecioare Maria.

        Prof. Mihail Chircor: Ei, daca asta s-a intamplat atunci, sa ne imaginam ce se intampla acum, si ce se vrea. Eu doresc sa nu se intample nicodata, dar se vrea practic sa ne transforme din oameni in neoameni, din crestini in necrestini. 

        Pr. Mircea-Cristian Pricop: Hai sa ne gandim ce ofera putregaiul de dinainte de Hristos, care, putregai e si astazi! Acest putregai ofera comoditate, ofera ceva de genul: "nu te mai concentra tu sa te gandesti la toate, ne gandim noi pentru tine. Las-o balta! Stai linistit! Iti aruncam si tie o ciozvârta de ceva, un mic si-o bere, daca e nevoie, un mic ajutor social, si noi vom gandi pentru tine. Ce tot are rost sa te concentrezi atata?! Tu, stai cuminte, ne ocupam noi de restul! Lasa eforturile acestea pe seama noastra"Incepand de la reclamele de la televizor, care iti spun ca ele vor prelua toate eforturile tale daca te indatorezi: "fa o mica rata! Totul e bine!".Si, apoi, fara mila, iti arata adevarata fata. Te scoate afara din plapuma cu copiii, daca nu ti-ai platit cateva rate! Avem destui, inclusiv credinciosi, care, fara vina lor, au fost dati afara fara nici un fel de mila, fara intelegerea nimanui.[...]  

        Va exista totdeauna o tentativa a omului de a se rascula impotriva lui Dumnezeu, de a-L nega pe Dumnezeu nu in sensul fiintei Sale -ca nu are cum sa-L nege fiintial, doar din prostie - ci sa-I nege puterea, sa ravneasca cu gelozie locul sau tronul lui Dumnezeu, asa cum a ravnit diavolul odinioara.Ce se propunea in Renastere? Omul sa fie masura tuturor lucrurilor. Evul Mediu, cu toate evenimentele sale insangerate, s.a.m.d., avea bunul simt sa recunoasca ca omul nu-i masura tuturor lucrurilor. Renaseterea a venit cu si mai multa indrazneala si a spus: omul este masura tututror lucrurilor. Descartes, si mai tarziu, a spus: omul este [stapan] si posesor al naturiiNous rendre comme maîtres et possesseurs de la nature»] Si, mai incoace, evolutionismul, care spune: totul se bazeaza pe supravietuirea fizica, elementara, elimin pe cel mai slab decat mine, ca sa-mi fie mie bine si urmasilor mei, carora trebuie sa le transmit o gena mai buna s.a.m.d.  Din evolutionism s-au nascut ce? Doua sisteme:nazismul care era cu rasismul si nu stiu ce... evolutia, supravietuirea celui mai puternic, rasa cea mai pura si, ceilalti, care spuneau: "originea sanatoasa". Ce insemna "originea sanatoasa"? Un fel de pedigree, ca la animale.

        Prof. Mihail Chircor: Da, doua din cele trei mari teorii politic, ca sunt trei, mari si late: nazismul, comunismul si capitalismul.

        Pr. Mircea-Cristian Pricop: Atentie, mai este inca una: crestinismul!Adica politica Imparatiei lui Dumnezeu. Crestinismul nu este apolitic! Crestinismul face o politica, dar face politica Imparatiei!Noi avem Imparat, noi avem Stapan, care este Hristos! Avem si constitutie, avem si ambasade si consulate, terenuri sacre. Dincolo de pragul bisericii, in interiorul spatiului eclezial, eu nu mai sunt in interiorul unui spatiu omenesc, eu sunt deja in consulatul Imparatiei lui Dumnezeu pe pamantul acesta.   

        Prof. Mihail Chircor: Am mai spus-o si alta data, dar exista pe pamantul asta un stat, care nu are constitutie: Israelul. Deci, ei au Tora, au partea lor de Biblie, Vechiul Testament, cu toate principiile respective. Deci, nu au constitutie la care sa se raporteze. Nu este un act elaborat de oameni. Nu se raporteaza la un document elaborat de oameni. Deci ei nu au Curte Constitutionala. Sunt multe tari care nu au Curte Constitutionala. Dar, practic, asta ce inseamna? Ca la un moment dat, toate legile lor trebuie sa izvorasca din ce? Din Tora! Ele nu trebuie sa fie potrivnice Vechiului Testament! Oare de ce n-am putea noi sa avem Noul Testament; Vechiul si Noul Testament, sa avem Biblia drept constitutie?! Precedentul exista in lume. Deci, sa ne raportam la acel document, care nu e facut de mana omului.

        Dar, mai exista, Parinte, forma cea mai perversa si poate cea mai vadita de razboi impotriva crestinismului: lupta impotriva creatiei lui Dumnezeu. Deci, cei care lupta impotriva creatiei lui Dumnezeu inclusiv impotriva omului, care este incoronarea creatiei, aceia poarta un razboi cu crestinismul, poarta un razboi cu Dumnezeu. Cei care vor sa schimbe cursul naturii, cum spuneau comunistii: "am invins natura". Ce sa invingi, omul lui Dumnezeu, ca alea sunt lasate sa te ajute pe tine, nu sa le invingi. Sau, poti sa o faci, nu stiu daca Dumnezeu va ingadui, dar, cu siguranta bine nu-ti va fi.

        Pr. Mircea-Cristian Pricop: Pai, inundatiile, de exemplu cum sunt? Sau, mergi spre Bucovina incolo, si gasesti munti chei, complet plesuviti de vechile paduri...

        Prof. Mihail Chircor:Asta scria in cartile de istorie, dupa care am invatat eu cand eram micut, ca "regimul burghezo-mosieresc a taiat padurile si, din cauza defrisarilor masive s-a ajuns la inundatii, alunecari de teren" si nu mai stiu ce. [...] Dar, eu ma uit la momentul acesta, la ceea ce se intampla acuma in Romania si care, zic eu, e tot ceva ce are legatura cu lupta impotriva crestinismului: dispar de pe piata sute de medicamente necesare bolnavilor - alea ieftine dispar, nu alea scumpe-  pentru ca nu mai convine nu stiu carui importator sa mai aduca. [...] Pai, practic, ce faci aicea? De fapt lupti impotriva vietii. Pai, prin aceste lucruri aparent nevinovate, ca "nu-ti mai convine sa aduci medicamentul", ca pana acuma ti-a convenit, si oricum il vinzi mai scump decat se vinde la mama lui in Germania, sau nu stiu pe unde, ca sa nu mai vorbesc de cele facute in Romania, pai tu lupti impotriva lui Dumnezeu indirect. [...] Atentie, deci, la actiunile indirecte pe care unii oameni le adopta uneori, si care ranesc pe aproapele si, in felul acesta, se pozitioneaza pe ei insisi contra voii Divine.   

        Pr. Mircea-Cristian Pricop:In felul acesta se poate explica de ce credinta pacii, credinta dragostei, credinta moralitatii si a curatiei spirituale a ridicat impotriva ei atat de multa opozitie, atat de multe respingeri, inclusiv din partea intelectualilor romani si greci, a filozofilor, care considerau credinta cresinta morala de sclavi - asta o spunea si Hitler, mai tarziu.De ce a starnit atata opozitie la oamenii care se considerau pe ei insisi morali? [...]

        Si, pentru ca Biserica este trupul Domnului pana la sfarsitul veacurilor, din care facem toti parte, ca si madulare vii ale acestui trup, ceea ce i S-a intamplat Domnului, se intampla si trupului Sau, Biserica.Anume, mai intai de toate, ce I-au facut Domnului? L-au ispitit sa calce legea. Zice: "mai inai e bine sa-L facem sa calce legea, ca sa avem motive sa-L denigram, sa avem motive reale sa-L dam in justitie si sa-L condamnam".Nemergandu-le cu treaba aceasta, pentru ca au incercat in nenumarate randuri sa-L ispiteasca pe Domnul sa calce legea, au aplicat al doilea plan de masuri, planul B. Ce au spus: "aa.., nu te putem face sa calci lega, nu cazi in plasa noastra, nici o problema! Atunci o incalcam noi, si Te vom ucide! O calcam noi, si tot vei disparea". Si, la stadiul asta suntem acum. In epoci, cu aceste doua pedale s-a mers.Fie crestinii au fost presati, fie de regimurile opresive, fie de alte sisteme, din acestea, violente, sau mai putin violente, care tinteau acelasi lucru: sa incalce legea, si apoi toata lumea sa-i arate cu degetul: "iata, incalca legea, iata  incalca legea" si, apoi, sa-i denigreze, si apoi sa-i condamne, fie, varianta doi, unde s-au izbit de zidul dur al moralitatii cresitine: "nici o problema, avem si pentru voi o solutie. Nu reusim sa va facem sa calcati voi legea, o calcam noi, si tot va omoram".

        Prof. Mihail Chircor: Legea pe care o fac ei, legea umana, legea pamanteasca. Dar nici nu se mai straduiesc sa o modifice, o incalca ei, flagrant. Parinte, deci, practic, fiecare dintre noi, prin ceea ce facem, prin ceea ce suntem, ne pozitionam pe una din doua armate: suntem fie luptatori ai Domnului, fie luptatori impotriva. Cale de mijloc nu exista. Cine spune: "eu nu lupt impotriva Domnului!" - pai inseamna ca esti cu Domnul si lupti impotriva vrasmasului. "Pai, eu nu lupt nici impotriva vrasmasului" - inseamna ca esti cu vrasmasul! Din start. Si, aicea sa-l citez pe Petre Tutea, caruia ii spunea ofiterul de securitate anchetator: "am auzit ca faci parte din oastea Domnului". "Da, dar si dumneata faci parte!". "Pai, cum sa fac eu, ofiter de securitate, parte din oastea Domnului?". "Pai sunt doar doua: a Domnului si a diavolului. Alege in care esti". La care n-a mai avut repica si a zis: "Tutea, nebunul!"

        Deci, sa fim foarte atenti unde ne pozitionam, ca noi nu avem curaj sa spunem "eu nu sunt in oastea Domnului prin ceea ce fac, eu nu lupt pentru Domnul". Daca nu lupti pentru Domnul inseamna ca esti impotriva Lui.

        Pr. Mircea-Cristian Pricop: Si, ca sa vedem cat de indarjita e lupta aceasta, care ea pare de catifea, dar in realitate nu e de catifea deloc, e pe viata si pe moarte, sa vedem ce s-a intamplat cu Domnul. Nu s-au multumit sa-L suprime fizic, sa-L ucida pe Domnul, dar au incercat sa-L asasineze si moral! S-au dus la Pilat si au zis: "adu-ti aminte, stapane..." - auziti, cat de frumos ii spune, ei care erau contra romanilor - "stapane, mi-am adus aminte ca inselatorul Acela a promis ca va invia a treia zi. Da-ne paza, da-ne pe mana puterea ca sa putem sa demonstram noi ca nu-i asa..." Ei, pe langa cele doua pedale ale lor, mai au inca o rezerva, care e asasinatul moral. Nu se multumesc sa te ucida fizic; vor sa se lupte si cu memoria ta buna. [...]        

        [Va urma]


        Cuvântul IPS Teofan de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie: "Nu poate fi creștin cu adevărat decât cel purtător zilnic de cruce, căci, în comoditate și relaxare, omul ajunge la atrofiere duhovnicească"

        $
        0
        0
        Să nu uităm taina muceniciei, căci, Împărăția Cerurilor se ia, cum spune Domnul în Evanghelie, cu multă, foarte multă stăruință.

        *

        În comoditate și relaxare omul ajunge la atrofiere duhovnicească - IPS Teofan



        Am ascultat, acum, la începutul Sfintei și dumnezeieștii Liturghii, rostindu-se câteva cuvinte din dumnezeiasca Scriptură. Acestea au fost rânduite de Biserica, pentru a fi ascultate de cei care participă la cereasca Euharistie în această zi, închinată sfântului Mare Mucenici Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în Mănăstirea Pângărați, și la hramul acestei binecuvântate lavre mănăstirești.

        Ne întrebăm, de ce oare Dumnezeu a binecuvântat ca în Biserica Sa să fie zile închinate Sfinților Lui. Dintre multe răspunsuri, care pot fi date acestei întrebări, luam cuvântul Sfântului Apostol Pavel, drept răspuns puternic, izvorâtor de înțelepciune și de călăuzire pentru viața creștinilor. El, spune adresându-se  celor din vremea sa, și celor de astăzi, și celor de după, până la sfârșitul lumii: "Fiți următori mie, precum eu sunt următor lui Hristos". Același cuvânt este rostit de fiecare sfânt a lui Dumnezeu, și anume, "fiți următori mie" - zice cu certitudine Sfântul Dimitrie prăznuit astăzi - "precum și eu sunt următor lui Hristos". Dacă Sfinții lui Dumnezeu au fost următori lui Hristos, cinstirea pe care noi, oamenii, o aducem lui Hristos, se arată tocmai în această stăruință și rugăciune, ca Dumnezeu să ne ajute să fim următori Sfinților, precum sfinții sunt următori Domnului Hristos. Cum putem noi, oare, ființe nevolnice și păcătoase să fim următori unui sfânt, precum sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prăznuit astăzi? Pornind de la gândul, și adevărul, că și sfinții lui Dumnezeu au fost oameni născuți din bărbat și femeie, trăitori într-o lume plină de ispite, purtători de trup ca și noi, și, în cele din urmă - unii la început chiar cu păcate, dar prin pocăință au regăsit calea care duce către Dumnezeu, și asa și-au mântuit sufletul și, mai mult decât aceasta - au devenit sfinți, față de care omul este chemat să găsească modele adevărate și să le binecuvinteze.

        Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a avut în față două căi: calea lui Hristos și calea fără de Hristos. A făcut alegerea fundamentala și a a ales drumul care duce la Hristos, cu toate consecințele și până la vărsarea de sânge și pierderea vieții pământene, pentru el. Ca o sărbătoare precum aceasta să fie cinstită de noi, creștinii, aceeași fundamentală alegere se cuvine să o facem și noi, pentru că, într-o alta formă, poate mai puțin sângeroasă pe alocurea, și nouă, celor de astăzi, ni se așează Hristos pe de-o parte și, idolii acestei lumi, pe de alta parte, precum odinioară, în viața Sfântului Dimitrie. Avem noi puterea să spunem: ne închinam doar Dumnezeului celui Atotputernic, lăsând la o parte, și zdrobind idolii care ne sunt propuși spre închinare de dimineața până seara, din faptul serii până în faptul dimineții?Dacă, avem în minte doar trei idoli, în fața cărora mulți ne închinăm de dimineață până seara: idolul puterii, idoul averii și idolul plăcerii, ne dam seama câți închinători de idoli sunt printre noi, cât de închinători la idoli suntem noi, și cât de mult lăsăm pe Dumnezeul Cel Adevărat, trădându-L prin închinarea la idoli.

        Astăzi, cel puțin, în ceea ce privește arealul nostru românesc, nu mai avem parte de persecuții sângeroase, ca pe vremea Sfântului Dimitrie, ca pe vremea străbunilor noștri de acum câteva zeci de ani, sau, ce se întâmplă acum, în Orientul Mijlociu, cu vărsare de sânge în numele Domnului nostru Iisus Hristos în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi. Acest lucru nu ne scutește, iubiți credincioși, să credem că taina cea mare a muceniciei ar fi dispărut din viața noastră, caci, mucenicia poate să fie arătată și ca mărturisire a lui Hristos, într-o lume nu tocmai deschisă spre a-L accepta pe Domnul Hristos ca centru de referință în viata și în lume. Si, orice act de mărturisire, de curaj, de nerușinare, de nerușine în fața Domnului Hristos și a Bisericii Sale, mucenicie se poate numi, pentru că nu este ușor să-L mărturisești pe Hristos chiar în zilele noastre. 

        A alege calea monahală, adică exact contrariul celor trei idoli, ascultare, curățieși sărăcie, putem să numim acest demers al unora dintre tinerii noștri către viata monahală, tot ca stare de mucenicie. Iar, omul din lume, care încearcă să meargă pe calea Domnului, în familia sa, dând naștere la copii, și crescându-i în frica de Dumnezeu, toată aceasta stăruință, tot în starea de mucenicie o putem primi. In același timp, starea de mucenicie se arată șiîn viata noastră duhovnicească, pentru că, datorită preamultelor noastre păcate, suntem chemați la starea de căință, pentru ca Dumnezeu să ne reprimească în Împărăția Sa. Iar, un mare Părinte al Bisericii arată că dincolo de mucenicia sângelui exista o mucenicie a căinței, pe care el o definește ca fiind chiar mai puternică și mai răsplătită de Dumnezeu decât mucenicia sângelui. Iată ce spune marele Părinte Isaac Sirul: 
        "Mucenic viu este cel ce se căiește cu adevărat. Prin lucrările căinței, lacrimile întrec sângele, iar căința întrece mucenicia. Mucenicia lacrimilor de căința vine înaintea muceniciei sângelui, atunci când vom primi cununa. Mucenicii sângelui vor primi cununa o data cu ceilalți. Mucenicii lacrimilor căinței, o vor primi înaintea celorlalți. Cine se căiește cu adevărat pare, așadar, să primească o dublă cunună". 
        Tot acest dumnezeiesc Părinte, Isaac Sirul arată că există o mucenicie în viața omului, care încearcă să lupte împotriva comodităților de tot felul, care fac parte din viata noastră, căci nu poate fi creștin cu adevărat, zice el, decât cel purtător zilnic de cruce. Căci, în comoditate și relaxare, omul ajunge la atrofiere duhovnicească.Nimeni, în relaxare și comoditate, spune Sfântul Isaac Sirul, nu a primit vreo dată daruri de la Dumnezeu.Mintea lui n-a fost curățită, pentru a cuprinde cunoașterea cea adevărată, iar inima nu primește îndrăzneala cea după Dumnezeu, în relația omului cu Dumnezeu, caci, cel împovărat de cele trecătoare nu poate să zboare spre cer - spune același dumnezeiesc Părinte, Isaac Sirul. El vorbește, de asemenea, de mucenicia pe care o trăiește omul, prin ceea ce el numește omorârea trupului, adică lupta omului împotriva patimilor trupești care au fost, și sunt atât de prezente, în viața noastră și în viața lumii. Mucenicie, spune el, este și omorârea sufleteasca, adică când omul încearcă să îndepărteze patimile sufletești: invidia, ura, mândria, slava deșartă și toate cele care ne omoară sufletul. Si, dacă omul tinde prin smerenie în mod special, iubire de vrășmași așișderea, și cele asemănătoare, toată această strădanie mucenicie se numește. Vorbește același dumnezeiesc Părinte, Isaac Sirul și despre omorârea duhovnicească, înțelegând el prin aceasta căîn mod special viețuitorii sfintelor mănăstiri, dar nu mai puțin cei din lume, sunt chemați să depășească starea de oameni cinstiți, oameni corecți, oameni postitori, oameni care fac metanii, oameni care se spovedesc, oameni care se împărtășesc, oameni care fac milostenie, spunând dumnezeiescul Părinte și întreaga teologie a Bisericii că, dincolo de acestea, există starea omului în Duhul Sfânt, starea bărbatului desăvârșit, starea vârstei deplinătății în Hristos, cum spune Sfântul Apostol Pavel, când omul nu mai trăiește nimic pentru sine, zicând același dumnezeiesc Apostol, Pavel: "nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine", căci în El viem, ne mișcăm și suntem.

        Iată, iubiți credincioși, în puține cuvinte, de ce suntem chemați să-i cinstim pe sfinți. Pentru că ei au urmat Domnului Hristos, iar noi, oamenii, suntem chemați să fim următori sfinților, precum ei au fost următor Domnului Hristos. Iar, chipul cel minunat, plin de har și binecuvântare, al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul acestei sfinte mari mănăstiri, este o chemare adresată nouă, celor care trăim în așa-numita libertate exterioară, să nu uităm taina muceniciei, căci, Împărăția Cerurilor se ia, cum spune Domnul în Evanghelie, cu multă, foarte multă stăruință

        Să ne ajute Dumnezeu cu al Sau dar și cu a Sa iubire de oameni, prin rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și ale tuturor sfinților, să pășim și noi, în ciuda prea-multelor noastre păcate, pe cărarea pe care au mers sfinții lui Dumnezeu, ca să ajungem nu prin faptele noastre, ci prin milostivirea lui Dumnezeu în același loc, unde au ajuns și ei, adică în Împărăția Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt. Amin!         

        Troparul 

        Glasul 3


        Mare apărător te-a aflat întru pri­mej­dii lumea, purtătorule de chi­nuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască no­uă mare milă.

        Parintele Constantin Coman: "Patericul este expresia împlinirii, este confirmarea tuturor cuvintelor Mântuitorului Hristos din Evanghelie. Patericul confirmă faptul esenţial că omul este în măsură să răspundă iubirii lui Dumnezeu cu aceeaşi măsură"

        $
        0
        0

        Familia Ortodoxa: „După Scriptură vine Patericul”


        Mulţi au impresia că Sfinţii au coborât de undeva din cer, că au fost cumva aleşi de Dumnezeu, un fel de personaje de poveste.Patericul egiptean ne demonstrează însă că sfinţenia nu este decât încununarea unei vieţi de luptă cu propriile neputinţe, cu patimile şi cu diavolii.

        Zeci de mii de oameni populaseră pustia de-a lungul secolului al IV-lea, ducând o viaţă cu mult deasupra firii, iar lucrul acesta ne arată că sfinţenia nu e o chestiune ce ţine doar de cei câţiva „aleşi”.Aceşti Părinţi însă, pe lângă o credinţă simplă şi nestrămutată în cuvintele lui Dumnezeu, își asumau o nesfârşită silire a firii.Și, mai mult decât toate, aveau o ascultare desăvârşită faţă de Bătrânii lor, prin care ajungeau să se sfinţească şi să facă minuni, după cum ne promite Mântuitorul în Evanghelia Sa.

         „Fiţi sfinţi!” 1 Petru 1:16 este, aşadar, îndemnul general al apoftegmelor patericale,căci la sfinţenia vieţii suntem chemaţi cu toţii încă din lumea aceastanumai să vrem să răspundem la această chemare a lui Dumnezeu.


        - Părinte, ați publicat de curând Patericul egiptean – ce aduce această nouă traducere?

        Este pentru prima oară publicată în limba română colecţia sistematică a Patericului egiptean. Deci nu este numai o nouă traducere, ci şi o primă ediţie a acestei variante a Patericului. Cea mai mare parte dintre noi cunoaștem Patericul în varianta lui alfabetică, unde apoftegmele – scurtele ziceri sau istorioare ale sau despre Părinţii pustiului – sunt aşezate în ordinea alfabetică a Părinţilor, începând de la Avva Antonie până la Avva Or. Ceea ce apare acum este varianta tematică sau sistematică, în care apoftegmele sunt rânduite pe teme: douăzeci şi două de teme. Temele sunt ele însele aşezate într-o ordine logică, ca într-o scară. Se începe „cu începutul”, cum s-ar spune, cu îndemnul spre desăvârşire, şi apoi se continuă cu diferitele teme care descriu treptele parcurse de nevoitori până la desăvârşire. Se sfârşeşte cu cei care văd cu duhul sau cei care săvârşesc minuni sau cei care trăiesc într-o deplină lepădare de chipul acestei lumi.

        - Mă gândesc că nu întâmplător aţi ajuns la traducerea Patericului…

        – N-a fost deloc întâmplător. Pe de o parte, a fost interesul editorial să-l traducem, pentru că am înţeles că reprezintă un tezaur extraordinar din patrimoniul literaturii şi culturii noastre creştine universale, şi în special răsăritene, pentru că interesul apusenilor este mai curând academic şi de studiu, în timp ce interesul nostru faţă de această literatură este unul ziditor, liturgic, funcţional. Noi nu facem istorie numai şi cercetare, ci, în primul rând, redăm circulaţiei o literatură funcţională, care este de folos, de folos sufletesc. Şi dovadă este experienţa foarte plăcută pe care am făcut-o în vara asta circulând pe la câteva mănăstiri: deja Patericul acesta este în trapeza unor mănăstiri, se citeşte din el în timpul meselor, a ajuns în chiliile multor monahi…

        Acum, experienţa personală în întâlnirea cu Patericul vine din postura mea de biblist, de profesor de Noul Testament. Ca biblist, m-am concentrat în toată activitatea mea pe problematica hermeneutică, încercând să desluşesc cât mai limpede posibil care este locul Dumnezeieştilor Scripturi în viaţa Bisericii, cum funcţionează ele. Şi atunci am ajuns inevitabil şi la aceste corpusuri literare, care joacă un rol asemănător Scripturilor, un rol funcţional în viaţa Bisericii, cum este literatura liturgică, cum sunt, iată, Patericele, cum sunt Vieţile Sfinţilor, cum este Filocalia şi, în general, literatura patristică. Unitatea dintre Pateric şi Scriptură este una organică şi liturgică, funcţională în continuare, întrucât Patericul marchează, ilustrează, exprimă o perioadă de matrice în iconomia dumnezeiască, în care lucrurile se nasc într-o formă deplină, tocmai pentru a funcţiona ca paradigmă, ca exemplu pentru vremurile ce urmează.

        „Bătălia cea mare este cu duhul acestei lumi”


        Deci pentru mine această descoperire este una esenţială în înţelegerea lucrurilor, pentru că eu aşezam Scriptura în planul larg al iconomiei dumnezeieşti. Avem o istorie în desfăşurare a iconomiei dumnezeieşti, cu anumite etape – şi Dumnezeiasca Scriptură ilustrează această istorie şi aceste etape.După Scriptură vine Patericul. Avem, după încheierea iconomiei dumnezeieşti lucrată prin Fiul și după pogorârea Duhului Sfânt şi naşterea Bisericii, o primă perioadă semnificativă. Este cea a persecuţiilor– avem trei veacuri de persecuţie. După perioada persecuţiilor, care este tot o pagină paradigmatică, întemeietoare, vine perioada de maximă importanţă a monahismului anahoretic egiptean.

        Nu e deloc întâmplător faptul că începutul exploziv al acestui monahism anahoretic coincide cu sfârşitul persecuţiilor– deci începutul secolului al patrulea, când Biserica este invitată să-şi ia locul în lume, în societate, când i se întorc drepturile, oarecum, şi i se acordă privilegii, întrucât, în scurt timp, basileul care conducea lumea cunoscută de atunci avea să devină creştin şi protector al Bisericii. Deci lumea devenea un spaţiu prietenos Bisericii, până atunci fiind un spaţiu duşmănos. Ei bine, în momentul acesta, enigmatic şi provocator, mii de creştini se retrag în pustie. Aceasta e marea provocare a Patericului, marea provocare a monahismului anahoretic: de ce se retrag tocmai când nu-i mai persecută nimeni? Se retrag dintr-o lume care devine prietenoasă şi se duc într-o lume care era, prin natura ei, neprietenoasă, respingătoare, duşmănoasă– care era pustiul, pustiul unde n-aveai nici hrană, n-aveai nici adăpost, n-aveai nici apă măcar şi, sigur, presupunea ieşirea din societate, din familie etc.

        Ei bine, lucrul acesta avea să descopere dimensiunea duhovnicească a bătăliei cu lumea. În perioada persecuţiilor lupta era exterioară, stăpânitorul văzut şi formal al acestei lumi, împăratul roman, cu aparatul pe care el îl conducea, era potrivnic Bisericii şi lui Hristos – şi de aici au rezultat persecuţiile şi au rezultat martirii care au umplut calendarele. Bătălia era una văzută, cu adversari văzuţi, care reprezentau puterea lumească.

        Părinţii pustiei aveau să ne ducă într-o zonă total diferită, dar care avea să exprime aceeaşi problematică, anume bătălia cu stăpânitorii acestui veac, cu stăpânitorii acestei lumi, care se dovedeau a fi alţii şi mai puternici decât cei formali şi politici, şi anume duhul lumesc, duhul acestei lumi– care,într-o inerţie a noastră de autonomie faţă de Dumnezeu, ne transformă în potrivnici ai lui Dumnezeu şi, evident, potrivnici ai oamenilor.Duhul lumesc– adică orice înclinare care te capacitează spre instrumentarul lumesc, spre bucuria lumească, spre plăcerea lumească, spre criteriile lumeşti, spre judecăţile lumeşti.

        Și ce înseamnă această „lume”? Ei, răspunsul este în Pateric. Patericul avea, mie cel puţin, să-mi descopere un lucru pe care nu-l avem suficient de limpede, şi anume că noi suntem vieţuitori într-o lume în care, într-un fel, se amestecă şi se confundă Creaţia lui Dumnezeu cu făcătura idolatră a omului, căreia i se spune tot „lume. Adică toată cultura şi civilizaţia născute dintr-o sumă de minţi şi preocupări autonome de Dumnezeu şi fără de Dumnezeu generează un alt fel de lume: lumea care se exprimă în instrumentarul nostru uzual, se exprimă în legile şi pârghiile de convieţuire socială, se exprimă în legile de producţie, de beneficiu, în interesele proclamate sau neproclamate ale societăţii, ale individului ș.a.m.d. Ei bine, Părinţii constată şi ne atrag atenţia că această lume este potrivnică lui Dumnezeu, şi cine este prieten cu această lume se așază, fără să știe de cele mai multe ori, în poziția de adversar al lui Dumnezeu. Aceasta este o pârghie esenţială a culturii pustiului și a civilizației Patericului: bătălia cea mare este cu lumea şi cu duhul acestei lumi. Atât momentul persecuțiilor, cât și momentul retragerii în pustie confirmă acest lucru.

        Împlinirea tuturor cuvintelor Mântuitorului


        Patericul este o pagină fără de care noi nu putem înţelege evoluţia istoriei Bisericii, în care se desluşesc lucruri esenţiale. Şi una dintre ele este tocmai această tensiune cu lumea pe care, iată, noi nu o mai luăm atât în seamă, întrucât, în secolul 21, Biserica noastră ortodoxă, şi noi înşine, preoţi, mireni, nu mai suntem atât de rezervaţi faţă de instrumentarul lumesc, de criteriile lumeşti, de judecăţile lumeşti, de obiectivele lumeşti, deşi Hristos ne avertizează să nu ne elaborăm nici propria viaţă, nici propria perspectivă pentru a plăcea oamenilor şi lumii – deci nu pe criteriile acestea, ci pentru a plăcea lui Dumnezeu, așadar pe criteriile dumnezeiești.

        Dar ce se întâmplă în Pateric? De ce pleacă aceşti oameni și se retrag din lume, părăsind uneori familii, adică soţie şi copii, părăsind lumea, tineri sau mai în vârstă, bărbaţi şi femei din toate categoriile sociale, săraci şi bogaţi (îl avem pe Avva Arsenie care vine de la curţile imperiale ale Constantinopolului!),toate categoriile sociale sunt prezente aici.Este o lucrare dumnezeiască tocmai pentru a confirma și a legitima universalitatea, dimensiunea aceasta universală a lucrului. Cultura pustiei sau a Patericului nu este o chestiune de excepţie – „de nişă”, cum am spune astăzi –, ci este o expresie universală a Bisericii şi a lumii în versiunea ei bisericească.

        Ce avea să se întâmple aici a fost pentru mine, ca biblist, o descoperire fascinantă, fascinantă… Deci, pentru mine, Biblia este istoria iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Este mărturia foarte consecventă şi explicită a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Totul, de la Facerea lumii până la sfârşit, se întâmplă din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, de la facerea lui Adam şi Eva până la cerul nou și pământul nou despre care vorbește Apocalipsa.Şi culmea acestei manifestări a iubirii lui Dumnezeu sunt evenimentele mântuitoare ce se lucrează prin Hristos: întruparea Fiului lui Dumnezeu, unde avem şi cea mai explicită şi cuceritoare declaraţie de dragoste a lui Dumnezeu: „Așa de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său cel unul-născut L-a dat, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnicăIoan 3:16. Biblia este istoria iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Ei bine, în Pateric avem istoria iubirii oamenilor pentru Dumnezeu.Și nu este deloc o schemă verbală, ci este o mare descoperire – pentru mine, cel puţin, funcţionează extraordinar ca o cheie hermeneutică la adresa Scripturilor, pentru că aici îi avem pe oamenii care Îl iubesc pe Dumnezeu cu măsura cu care Dumnezeu i-a iubit pe ei, adică dându-şi viaţa pentru ei. Aici oamenii îşi dau viaţa pentru Hristos, liber, şi n-au altă motivaţie decât cea a iubirii pentru Dumnezeu.

        Lucrul acesta se verifică la modul foarte concret tocmai prin lepădarea de aspirațiile, obiectivele și criteriile lumești, și aplicarea poruncilor sau criteriilor dumnezeieşti, exprimate de Hristos Însuşi. Spune Hristos aşa: „Cine iubeşte pe tată sau pe mamă sau pe fii sau pe fiice sau ţarinele sale sau sufletul său mai mult decât pe Mine nu este vrednic de mineMatei 10:37. În varianta Sfântului Evanghelist Luca, mai mult decât atât spune: „Cine nu urăşte pe tată şi pe mamă şi pe fii şi pe fiice şi pe ţarini şi sufletul său nu poate fi ucenicul MeuLuca 14:26. Ei bine, lucrul acesta se întâmplă în Pateric: Părinţii ajung la această măsură a iubirii faţă de Dumnezeu. Sunt fraţi după trup care se află în aceeaşi mănăstire şi care, atunci când unul moare, celălalt refuză să vină să-l vadă, pentru că ar fi făcut-o în temeiul relaţiei de rudenie, şi asta ar fi fost o întinare a iubirii lui faţă de Dumnezeu. Sunt Părinţi care refuză să-şi ajute cu o pâinică copiii, trimişi de mama la mănăstire că era foamete şi mureau de foame, tocmai ca să nu coboare la iubirea de familie şi la iubirea de copii, simţind că asta ar îndepărta şi ar afecta iubirea faţă de Dumnezeu. Sigur că lucrurile acestea sunt smintitoare şi provocatoare, dar ele dau măsura Evangheliei. Acestea sunt cuvinte dumnezeieşti, nu le pot înţelege decât cei care fac experienţa lucrurilor. E fascinant. Ăsta este Patericul!

        Patericul este expresia împlinirii, este confirmarea tuturor cuvintelor Mântuitorului Hristos din Evanghelie. N-am găsit nicăieri, în nici o istorie, în nici o exegeză, cât de fabuloasă ar fi, o legitimare atât de indiscutabilă şi de limpede a discursului Mântuitorului din Evanghelie ca în Pateric.

        Măsura deplinătăţii


        - Ce-i dă universalitatea şi plenitudinea acestei mărturii, de ajungeţi la asemenea superlative?

        – Păi eu am ajuns la aceste concluzii punând cap la cap elemente foarte concrete. Spune Mântuitorul Hristos în Evanghelia Sa că cei care cred în El vor face semne mai mari decât El. Ei bine, în Pateric, am făcut analiză foarte detaliată, şi tot ceea ce a săvârşit Mântuitorul Hristos – vindecări de surdomuţi, de paralitici, de leproşi, de demonizaţi – săvârşesc şi Părinţii pustiului, „şi mai multe decât atâtcf. Ioan 14:12, cum spune Mântuitorul.

        Învieri săvârşesc Părinţii Patericului. Sunt doi fraţi după trup, unul ascultător şi unul nevoitor. Şi nevoitorul ajunge să-l invidieze pe ascultător, pentru că ascultătorul dădea semne ale unor puteri duhovniceşti foarte mari. Şi cere Părintelui Stareţ să iasă împreună, cu gândul să-l ispitească. Şi care era gândul viclean? Să-l ducă la râul mare, unde erau crocodili, şi să-i poruncească – ştiind că acela e ascultător – să se arunce acolo, cu gândul că poate-l mănâncă crocodilii. Acela, dacă nu s-ar fi aruncat ar fi fost neascultător, dacă s-ar fi aruncat avea „şansa” să fie mâncat de crocodili. Ei bine, fără ezitare se aruncă, crocodilii nu-l mănâncă, ci-l mângâie într-un fel anume, îl îmbrăţişează. Iese de acolo, pleacă, şi pe drum, la foarte scurt timp, întâlnesc un cadavru, deci un om mort. Nevoitorul zice: „N-am avut măcar o haină să-l acoperim…”. Ascultătorul: „Dar de ce nu ne rugăm să învieze?”. Și se aşază în genunchi, se roagă, şi înviază mortul – și totul cu un firesc, cu o detaşare extraordinară.

        Era un Avvă care vindeca numai dacă cel bolnav ajungea să-l vadă, precum şarpele din pustie al lui Moise. Deci dacă cel bolnav îl vedea pe Avvă, se vindeca! Absolut toate, toate poruncile Evangheliei sunt împlininte cu măsura deplinătăţii.

        Zice Mântuitorul Hristos: „Nu judeca” – ei bine, una din cele douăzeci şi două de teme este legată tocmai de această temă a judecăţii. Părinţii Patericului ajung la o măsură a deplinătăţii împlinirii poruncii, şi sunt Părinţi care sunt martori oculari ai unor acte de imoralitate smintitoare, scandaloase, şi Avva, ca să nu judece, îşi găseşte o aşezare în adevăr şi spune: „Dacă Făcătorul, Creatorul nu-i arde, cine sunt eu să-i cert?”.

        A nu judeca nouă nu ni se pare o chestiune, mă rog, mare. Problema Părinţilor nu este că încearcă să nu judece, ci că ajung la împlinirea desăvârşită.Niciodată şi în nici un context nu judecă. Aici este problema – măsura deplinătăţii, aceasta e o altă provocare a Patericului. Problema Părinţilor în Pateric nu este că reuşesc anumite lucruri, ci reuşesc deplinătatea lucrului. Era Avva Ioan cu Avva Paisie, și zice: „Avva, stai de atâţia ani în pustie, ce ai reuşit până acuma?”. Zice: „Niciodată nu m-a văzut soarele mâncând”. Fiți atenți, pe niciodată este accentul: „Niciodată nu m-a văzut soarele mâncând”!Şi celălalt spune: „Nici pe mine mâniindu-mă”. Erau aşezaţi într-o luptă şi într-o bătălie de a împlini desăvârşit un lucru – un singur lucru, dar desăvârşit. Găsesc Părinţii nenumărate soluţii ca să nu cadă în capcana judecăţii. Şi să ştiţi cămotivaţia nu este una morală sau de performanţă, ci este una care vine din așezarea într-o relaţie cu Dumnezeu de mare dragoste şi ascultare. Vor să se aşeze deplin în cuvântul lui Dumnezeu, vor să nu-L supere pe Dumnezeu de nici un fel, vor să împlinească desăvârşit cuvântul lui Dumnezeu. De aceea se străduiesc – că facem şi noi anumite lucruri, dar motivaţiile noastre deseori sunt suficient de egoiste– și caută soluții: „Ai văzut pe cineva păcătuind? Nu judeca, ci spune: «El acum, iar eu mâine». L-ai văzut păcătuind? Nu judeca, ci spune: «I-am văzut păcatul, dar nu i-am văzut pocăinţa»”. Nenumărate astfel de situaţii şi de ieşiri.
        (…)



        Adevarul:„A doua Biblie“, pentru prima oară în română, lansată azi în Aula BCU de către filosoful Andrei Pleşu


        [...] Pr. Prof. Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, traducătorul Apoftegmelor..., explică, limpede, că 
        lucrarea este foarte importantă pentru orice om, aparţinător oricărei epoci şi oricărei culturi, dar mai ales celei creştine, pentru că sondează resorturile, sensurile raţiunile ultime ale existenţei din perspectiva creştină (...), cheia fiind, evident, una teologică, adică una care îl ia în calcul pe Dumnezeu în toate”. 
        Deşi e vorba de o carte esenţială a literaturii creştine, a doua cea mai citită carte după Biblie, traducătorul subliniază şi valoarea ei practică, pedagogică, fapt care o transformă într-un instrument indispensabil vieţii creştine: 
        este nu un manual teoretic de viaţă, ci unul practic (...), cea mai completă filozofie creştină practică, aplicată, (...) o filozofie de viaţă întrupată până în cele mai mici detalii”, care adresează omului o provocare fundamentală, majoră: „chemarea omului de a trăi la vârf, la măsura deplinătăţii”.  
        Ce poate găsi, la modul concret, cititorul în această colecţie de proverbe, aforisme, povestiri, învăţături despre viaţa spirituală şi principiile ascetice şi monahale, atribuite primilor pustnici şi călugări care au vieţuit în deşertul Egiptului, precum şi în Sinai şi Palestina? Răspunsuri la întrebări, la tot felul de întrebări, pe care omul şi le pune neîncetat, căutând „împlinirea existenţială, fericirea, bucuria, pacea adevărată”, ne lămureşte Pr. Prof. Constantin Coman: 
        Întrebările fundamentale ale omului şi mai ales cele care privesc modul sau calea de împlinire a aspiraţiilor umane îşi găsesc în Pateric răspunsuri complete, la măsura deplinătăţii, întărite de puterea exemplului”. 
        Şi deşi răspunsurile la această unică, esenţială întrebare - Ce să fac? Cum să fac? - sunt „foarte diverse, toate verificate în viaţă”, adevărul este unul singur: 
        logica iubirii, a iubirii adevărate este raţiunea ultimă care dă temei filosofiei de viaţă a pustnicilor”. 
        Volumul este cu atât mai util, într-o epocă de risipiri şi rătăcire, cum e aceea pe care o trăim, şi lectura lui poate fi revelatoare şi ziditoare
        „(Citind această carte), omul de astăzi, prin urmare şi românul– precizează Pr. Prof. Constantin Coman -va constata că cel mai adesea este angajat pe o direcţie existenţială în sens contrar cu cea indicată de înţelepciunea şi viaţa părinţilor pustiei. Patericul este un strigăt profetic, mustrător, extrem de puternic la adresa modului nostru de viaţă, la adresa unei omeniri care pare că-şi caută împlinirea şi fericirea în direcţia greşită, chiar în sens contrar
        Redactate, de obicei, sub forma unei conversaţii între un călugăr mai tânăr şi părintele său spiritual, sau sub forma unor sfaturi de viaţă cu miez epic, date pelerinilor, ceea ce le face mai accesibile publicului larg, Apoftegemele au circulat, cu începere din secolul al V-lea d.Hr., în diverse forme şi colecţii şi au fost extrem de populare în lumea creştină timpurie. 
        Patericul, subliniază Pr. Prof. Coman, este un fel de continuare a Bibliei. Dacă Biblia consemnează în prim-plan şi în rezumat manifestarea iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, Patericul consemnează răspunsul de iubire al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu. La declaraţia de iubirea a lui Dumnezeu, întărită şi pecetluită de sacrificiul suprem al Fiului, omul răspunde cu aceeaşi măsură, a iubirii totale, a dăruirii totale. Patericul, ca de altfel şi alte corpusuri literare creştine, confirmă faptul esenţial că omul este în măsură să răspundă iubirii lui Dumnezeu cu aceeaşi măsură
        Lecturi esenţiale pentru omul creştin, pentru şi despre viaţă, 
        Evanghelia şi Patericul reprezintă ceva pentru cel interesat de sensul ultim al existenţei şi de împlinirea lui, dar în egală măsură, reprezintă un nepreţuit ajutor pentru ieşirea din cea mai simplă încurcătură de viaţă”. 
        Convenţia textuală a acestor texte este una obişnuită în Antichitate: aceea a apoftegmelor. Dicţionarul explicativ al limbii române ne spune că avem de-a face cu un cuvânt grecesc, preluat în limba română pe filieră franceză, şi însemnă zicere, sentinţă importantă, maximă etc. 
        „Patericul – explică Pr. Prof. Coman - este o astfel de culegere de ziceri, istorisiri, scurte sau mai lungi dialoguri, care au intrat în memoria istoriei datorită forţei cu care transmite un adevăr sau altul, un aspect sau altul privitor al viaţa omului. Apoftegmele Părinţilor pustiei vin din cea mai înfloritoare epocă a vieţuirii în pustie, adică din pustia Egiptului în secolele IV-V. Este vorba despre un fenomen, la vreme aceea de masă, dacă ţinem seama că vorbim de mii şi zeci de mii de pustnici, vieţuitori în singurătate sau în obşti”.
        Datând din primele secole de după Hristos, apoftegmele au circulat, iniţial, sub formă orală, în limba coptă, o variantă a egiptenei vechi, o primă variantă scrisă fiind atestată abia la sfârşitul secolului al IV-lea d. Hr. Pr. Prof. Coman comentează cu subtilitate de filolog chestiunea limbii în care au fost formulate aceste apoftegme: 
        Putem spune că limba originală a apoftegmelor a fost limba greacă, cea după care am făcut şi eu traducerea. Este adevărat că în faza lor de circulaţie orală multe din apoftegme au circulat în limba coptă. Avem însă apoftegme şi din spaţiul palestinian şi din cel sirian, ca şi din alte spaţii. Primele colecţii de apoftegme, atât cea alfabetică, cât şi cea tematică se realizează, însă, în limba greacă. Ca operă literară, aşadar, apoftegmele circulă de la început în limba greacă. De altfel, primele corpusuri mai importante de apoftegme sunt realizate de doi scriitori şi teologi de seamă de limbă şi cultură greacă, Evagrie Ponticul şi Ioan Casian. Tradiţia manuscrisă păstrează apoftegmele de la început în limba greacă şi în traducere latină, făcută după originalul grec”. 
        Pentru a înţelege importanţa acestei apariţii editoriale – o variantă integrală a Patericului Mare, pe care publicul românesc o cunoaşte doar parţial, în mai multe ediţii succesive, cu începere din 1828, sub titlul de Pateric sau Patericul egiptean - traducătorul Pr. Prof. Constantin Coman ne-a explicat istoria (nu doar literară) a acestor scrieri: 
        apoftegmele au circulat dintru început în două colecţii, una alfabetică şi una tematică sau sistematică. În cea alfabetică apoftegmele sunt aşezate pe autori, iar autorii sunt aşezaţi în ordinea alfabetului grecesc. În cea tematică, apoftegmele sunt aşezate pe teme, sunt sistematizate în funcţie de conţinut în douăzeci şi una de teme ( în unele variante) sau douăzeci şi două (în alte variante). Deşi tradiţia manuscrisă confirmă circulaţia paralelă a celor două colecţii până la apariţia tiparului, epoca tiparului impune colecţia alfabetică, fiind o formă mai practică, mai scurtă şi mai accesibilă. Colecţia sistematică a fost publicată recent (începând cu 1993) în două ediţii bilingve, la Paris (limba greacă şi limba franceză) şi la Tesalonic (limba greacă veche şi limba greacă nouă).În limba română s-a tipărit, până acum tot colecţia alfabetică, pentru prima dată în 1828 (ediţia mitropolitului Grigorie Dascălu). Motivul întârzierii este, aşadar, lipsa unei ediţii tipărite a textului original”.
        Pr. Prof. Constantin Coman, care a lucrat ani de zile la traducerea acestei lucrări monumentale pentru cultura lumii, o numeşte „cea mai autorizată erminie asumată a Evangheliei”, altfel spus „explicarea în fapt, în modul de viaţă concret a Evangheliei”. Patericul nu este o colecţie de comentarii ale textelor scripturistice, ci o aplicare a preceptelor existente în ele.
        Părinţii Pustiei urmează Evanghelia la propriu, cu credincioşie maximă, rânduindu-şi vieţuirea la modul absolut după reperele ei. Spune Mântuitorul Hristos în Evanghelie: ‹‹Nu vă îngrijiţi ce veţi mânca sau ce veţi bea şi cu ce vă veţi îmbrăca, pentru că Tatăl vostru cel din ceruri vă va purta de grijă, aşa cum poartă păsărilor şi plantelor››? Ei bine, ei se încredinţează acestui cuvânt şi merg să vieţuiască în pustie, încredinţându-se la modul absolut purtării de grijă a lui Dumnezeu, verificând în practică adevărul cuvintelor Evangheliei. Spune Mântuitorul Hristos în Evanghelia Sa: ‹‹Cine iubeşte pe tatăl său sau pe mama sa mai mult de cât pe Mine nu este vrednic de Mine››?! Părinţii Pustiei se leapădă de tata şi de mama, de rudenii şi de prieteni, pentru a se angaja într-o relaţie desăvârşită de dragoste cu Dumnezeu Însuşi. Spune Mântuitorul: ‹‹Nu judeca››?! Ei respectă desăvârşit această poruncă, reuşind să evite judecata aproapelui chiar şi când sunt martori unor păcate şi fărădelegi grele. 

        Spune Mântuitorul că jugul Lui, adică asumarea Crucii şi a suferinţelor până la moarte, este uşor, de fapt, şi eliberator, mângâietor, şi este mult mai chinuitor, dar mai ales sigur perdant jugul bătăliei pentru supravieţuire şi supremaţie?! Părinţii Pustiei îşi fac un mod de viaţă din răbdarea în suferinţe şi mai ales din răbdarea în faţa ofensivei egoiste a semenilor (nedreptăţi, batjocură, păgubiri), ajungând la iubirea vrăjmaşilor. Aşa se întâmplă cu toate poruncile Evangheliei, care, adesea, par oamenilor greu sau imposibil de împlinit. Părinţii Pustiei răspund cu măsura deplinătăţii provocărilor Evangheliei Mântuitorului Hristos şi confirmă că aceasta este calea spre împlinirea existenţială, spre atingerea vârfului existenţei, spre dobândirea împlinirii, a fericirii reale, în timp ce calea bătăliei cu ceilalţi pentru supravieţuire este calea neîmplinirii şi a eşecului existenţial, a tristeţii şi morţii
        Am vrut să ştim, la finalul dialogului cu Pr. Prof. Constantin Coman, ce a însemnat lucrul la traducerea unei lucrări de asemenea dimensiuni şi de o atât de mare importanţă. Răspunsul a fost unul plin de entuziasm: 
        a fost o reala binecuvântare să stau în atmosfera Părinţilor Pustiei câţiva ani cât a durat traducerea şi editarea apoftegmelor. Au fost şi pentru mine o adevărată revelaţie. Eu sunt de formaţie biblist, mă ocup cu studiul Sfintelor Evanghelii, şi de aceea am fost frapat de unitatea şi continuitatea dintre Evanghelia Mântuitorului Hristos şi apoftegmele părinţilor pustiei. Am descoperit universul Patericului care este la fel de profund şi de necuprins ca cel ale Dumnezeieştilor Evanghelii.Încercând să surprind într-o sinteză lumea Patericului, am constat că acest lucru este imposibil şi că, încercarea de a comenta Patericul poate produce volume nesfârşite de comentarii, aşa cum au produs şi produc în continuare Sfintele Evanghelii”. 

        Volumul „Patericul Mare. Apoftegmele părinţilor pustiei. Colecţia tematică“ a fost recent publicat în condiţii tipografice bibliofile (hârtie specială, copertă pânzată, toc de carton) şi va circula pe piaţă la preţul de 175 de lei. El se găseşte în mod special la Librăria Bizantină (Bibescu Vodă 20), care deţine dreptul de difuzare, alături de Editura Bizantină.

         ***

        Fragment din pateric:

           „Lumea ca proiecție a mintii omului"

            Ce este lumea? a intrebat un frate pe Avva Isaia. si Batranul a raspuns: Lumea este risipirea lucrurilor. Lumea este a lucra cele impotriva firii si a implini voirile tale dupa trup. Lumea este a cugeta cineva despre sine ca ramane in acest veac. Lumea este a se ingriji cineva de trup spre pagubirea sufletului si a se mandri cu ceea ce lasa in urma. Nu de la mine spun acestea, ci Ioan Apostolul este cel care zice: Nu iubiti lumea, nici toate cate sunt ale lumii" (1 Ioan 2, 15). Raspunsul Avvei Isaia exprima intelesul pe care-l dau pustnicii lumii pe care o parasesc si impotriva careia se pozitioneaza. Nu este vorba, asadar, de lumea-creatie a lui Dumnezeu, ci este vorba, foarte clar, de perceptia pe care o au oamenii asupra acestei lumii si lumea care rezulta din vietuirea conforma cu aceasta perceptie.Risipirea lucrurilor"trimite la perspectiva fragmentara asupra lumii, la neputinta omului de a se ridica la o masura care sa-i permita vederea unitara asupra fapturilor, coerenta lumii, sesizarea resorturilor ce leaga lucrurile functional intre ele si conduc la un sens unitar si la o finalitate unica. Lipsit de o astfel de perspectiva, omul va trai drama continua a vederii disociative, a perspectivei fragmentare, a dilemei, a scindarii, neputinta de a pune la un loc atata risipire de lucruri foarte frecvent contrare si presiunea de a alege intre ele. Aceasta risipire din afara se va proiecta ca atare inlauntrul omului, scindandu-i si fragmentandu-i fiinta si existenta.
            „Lumea este a lucra cele impotriva firii", spune Avva Isaia. Exista, asadar, o fire a lucrurilor, a tuturor lucrurilor, care are in sine o ratiune de a exista si un sens in care functioneaza, exista un adevar al firii.

        LEGATURI: 


          Lespedea pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului a fost descoperită în timpul lucrarilor la Sfântul Mormânt. Regele Iordaniei, Abdallah al II-lea va plati costurile pentru restaurarea ediculului

          $
          0
          0

          Basilica: Sfântul Mormânt deschis pentru prima dată. Descoperirea lespezii pe care a fost aşezat trupul lui Hristos (Video)


          În timpul lucrărilor de restaurare efectuate la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, un grup de arheologi a descoperit miercuri, 26 octombrie 2016, lespedea (catafalcul) pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa, anunţă National Geographic.


          Acest catafalc de piatră calcaroasă nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură.

          Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, însoţit de Mitropolitul Isihie de Kapitoliada, Arhiepiscopul Aristarh al Constantineişi alţi părinţi hagiotafiţi (din comunitatea Sfântului Mormânt), s-au deplasat miercuri la Biserica Învierii pentru a fi martori ai descoperirii, a transmis Patriarhia Ierusalimului într-o precizare a secretariatului Sfântului Sinod.

          În ediculul (baldachinul) Sfântului Mormânt, unde se află lespedea pe care a fost aşezat trupul lui Hristos, au intrat, de asemenea, Francesco Patton, Custodele Ţării Sfinte, şi reprezentanţi ai comunităţii armene.

          În martie 2016, comunităţile religioase ale Bisericii Sfântului Mormânt au convenit să demareze lucrările de restaurare la baldachinul Sfântului Mormânt. Lucrările sunt preconizate să se încheie în primăvara anului viitor.


          ***


          Pe 22 martie, în Bazilica Sfântului Mormânt, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, în prezența Fratelui Pierbattista Pizzaballa, custodele franciscan din Țara Sfântă, și a Patriarhului armean al Ierusalimului Nourhan I Manougian, a anunțat începerea restaurării complete a Kouvouklion-ului (ediculul) Sfântului Mormânt. Slujba a avut loc în apropierea edificiului, unde au fost instalat schelele de construcție. Decizia de restaurare a fost luată după  examinarea tehnică a Kouvouklionului, efectuata în urma cererii Patriarhiei Ierusalimului, de către experți de la Universitatea Tehnică Națională din Atena.

          Actuala clădire de deasupra Sfântul Mormânt a fost construită în 1810 după proiectul arhitectului grec N. Komnenos, în urma unui incendiu care a avut loc în Biserica Învierii în 1808. Proiectul Kouvouklionului realizat atunci era special în acel moment, în sensul că arhitectul s-a confruntat cu sarcina complexă de a păstra toate detaliile istorice ale Mormântului autentic al Domnului și amenajările succesive,care au fost ridicate deasupra lui de-a lungul secolelor. Kouvouklionul nu a mai fost restaurat din 1810. Timp de mai multe decenii, clădirea a fost expusă ploilor, dat fiindcă până în 1868, cupola rotondei, situată deasupra Kouvouklionului avea o fereastră deschisă spre cer. In 1927 și în 1934 cutremure - primul fiind de 6 grade pe scara Richter- au deteriorat destul de mult Kouvouklionul, ceea ce a dus la pierderea stabilității clădirii și putând duce la prăbușirea ei parțială. Apoi, în 1947, ca măsuri provizorii, întăriri din oțel au fost instalate în jurul Kouvouklion. O influență care duce la deteriorarea clădirii este cauzată de umiditatea crescută, rezultată din prezența și respirația a milioane de pelerini și turiști care vizitează în fiecare an principalul loc al creștinismului, precum și de căldura provenită de la lumânări. De asemenea, este de o necesitate evidentă să se consolideze construcția, să se renoveze interiorul și exteriorul Kouvouklion și, de asemenea, să se schimbe fragmentele deteriorate ale paramentului de marmură. În plus, este indispensabil să se curețe decorațiile de calamină.

          Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului а coordonat proiectul de restaurare împreună cu custodele franciscan din Țara Sfântă și Patriarhia armeană care, în conformitate cu status quo-ul  vigoare, au drepturi egale asupra Kouvouklionului. Restaurarea va fi realizată de către specialiștii de la Universitatea Tehnică Națională din Atena [sub conducerea Prof. Antonia Moropoulou n.t.], în coordonare cu colaboratori de la Universitatea din Florența și experți veniți din Armenia. [...]. Lucrările vor dura nu mai puțin de opt luni. Terminarea restaurării este prevăzută pentru începutul anului 2017. Patriarhul Ierusalimului, Teofil, a spus că accesul la Locul sfânt se menține pe timpul lucrărilor.


          ***


          Restaurările Sfântului Mormânt din Ierusalim se pot sprijini pe ajutorul financiar personal acordat de regele Iordaniei, Abdallah al II-lea. Palatul Regal din Amman a comunicat pe 10 aprilie, Patriarhului Ierusalimului, Teofil III, că monarhul hașemit va împlini o "makrouma"("donație, acțiune generoasă și nobilă"), asumând toate costurile pentru restaurarea Kouvouklionului, ediculul ridicat deasupra Mormântul Domnului în Biserica Învierii lui Hristos.

          Patriarhul Teofil al III-lea a apreciat foarte mult generozitatea regelui, amintind că acesta a fost întotdeauna și rămâne "un fidel păzitor al sfintelor locuri creștine și musulmane din Ierusalim și din teritoriile palestiniene". Întâistătătorul Bisericii din Ierusalim a mulțumit, de asemenea, lui Abdullah pentru rolul său în păstrarea prezenței creștine în Țara Sfântăși pentru că participă la "semănarea semințelor iubirii și fraternității între musulmani și creștini"."Culegem roadele acestor eforturi în momentul în care, din cauza războaielor declanșate de fanatici, țări întregi au fost cuprinse de flăcări și acoperite de sânge", a mai spus patriarhul.

          Nota editorului: Regele Iordaniei va plăti doar o parte din costurile de restaurare (Cf:. Christianpost.com). Comunitățile creștine, în special ortodocșii, armenii și catolicii, vor plăti taxele restante, a cărei suma totală este estimată la 3,4 milioane de dolari. 

           



          Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit in ședinței de lucru din 29.10.2016 "a luat act de conținutul documentelor aprobate în cadrul lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod din Creta". ACTUALIZARE: Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

          $
          0
          0

          Basilica: Concluziile Sfântului Sinod cu privire la desfășurarea și hotărârile Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (16-26 iunie 2016)


          În urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 29.10.2016, ședință prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod au formulat și exprimat următoarele concluzii cu privire la desfășurarea și hotărârile Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (16-26 iunie 2016):
          • De asemenea, s-a luat act de faptul că textele pot fi explicitate, nuanțate sau dezvoltate de către un viitor Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe.Explicitarea acestora și redactarea altor documente sinodale cu teme diferite nu trebuie realizate, însă, sub presiunea timpului, ci, în cazul în care nu există consens panortodox, ele trebuie amânate și perfecționate până când se va realiza un consens.

          Biroul de Presă al Patriarhiei Române


          ACTUALIZARE:


           Basilica: Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române


          În ziua de 29 octombrie 2016,în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc a doua parte a şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost luate următoarele hotărâri:

          Anul 2018 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

          – A fost aprobată organizarea la Iaşi, în perioada 9-12 ianuarie 2019, a Conferinţei Asociaţiei Teologice Ortodoxe Internaţionale.

          Au fost semnalate existența și activitatea unor grupări schismatice, pretins ortodoxe, care produc tulburări în parohii. S-a hotărât ca centrele eparhiale să ia pe plan local măsuri de informare a credincioșilor.

          A fost evaluată activitatea celor peste 350 de asociații și fundații care funcționează pe plan local cu binecuvântarea ierarhilor locului. Sfântul Sinod a apreciat activitatea acestora, aportul real la viața socială și culturală a credincioșilor și colaborarea strânsă cu Biserica.

          – A fost aprobată publicarea Mineiuluişi Acatistierului Sfinţilor Români.

          – A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Muceniţe Agnia (prăznuită la 21 ianuarie).

          – Au fost aprobate mai multe texte liturgice:Slujba Sfântului Antonie de la Iezerul Vâlcii– 23 noiembrie; Acatistul Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul– 27 mai; Acatistul Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan– 31 ianuarie şi 28 iunie; Acatistul Sfântului Mucenic Hermes din Bononia– 31 decembrie; Acatistul Sfântului Apostol Timotei– 22 ianuarie; Acatistul Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu– 5 octombrie).

          La încheierea lucrărilor ședinței de lucru membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au participat la o slujbă de pomenire a celor decedați în urma tragicului incendiu de la Clubul Colectiv din 30 octombrie 2015.

          Biroul de Presă al Patriarhiei Române

          ***
          Preasfințitul Părinte Ioan Casian de Vicina si Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Condreaînconjurați de preoți

          Basilica: Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române relevante pentru viața bisericească a românilor din cele două Americi


          În ziua de 28 octombrie 2016, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc prima parte a şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în care au fost luate următoarele hotărâri relevante pentru viața bisericească a românilor ortodocşi din cele două Americi:
          • A fost înființată Episcopia Ortodoxă Română a Canadei;
          • A fost înființată Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americiavând în componență două eparhii: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Statelor Unite ale Americiiși Episcopia Ortodoxă Română a Canadei;
          • A avut loc alegerea pentru nou-înființata Episcopie Ortodoxă Română a Canadei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales ca episcop ortodox român al Canadei pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian;
          • Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea în demnitatea de mitropolit ortodox român al celor două Americi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Condrea. Ceremonia ridicării în demnitatea de mitropolit va avea loc duminică, 30 octombrie 2016, în Catedrala Patriarhală, la finalul Sfintei Liturghiişi va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezența membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

          Biroul de Presă al Patriarhiei Române

          IPS Justinian Chira a trecut la cele veșnice, in ziua de 30 octombire 2016. "Voi sta la Poarta Raiului și voi aștepta ca să sosiți toți acolo"

          $
          0
          0
          (se va actualiza)

          Basilica: IPS Justinian a trecut la cele veșnice


          Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a trecut la cele veșnice astăzi, 30 octombrie 2016. În seara zilei de sâmbătă, 29 octombrie 2016, Înaltpreasfinția Sa a suferit un infarct miocardic și a fost internat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Baia Mare.



          Ierarhul s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș din județul Maramureș, dintr-o familie de țărani evlavioși, la botez, primind numele de Ioan. A urmat școala primară în satul natal (1928-1934).

          Între 1934-1941 a fost reținut acasă de părinți pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieți „Simion Ștefan” din Cluj. Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941, tuns în monahism sub numele de Justinian (în 1942). La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 preot la Mănăstirea Rohia de către Preasfințitul Nicolae Colan, Episcopul Vadului, Feleacului și Clujului. Între 22 noiembrie 1942 și 10 martie 1943 este încorporat, în ciuda hainei clericale în armata maghiară la Miscolt. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940-1944, monahii din Mănăstirea Rohia trăiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea țării și a Transilvaniei. În zorii în care această speranță devenea o certitudine, este numit stareț la Rohia tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea să conducă acest sfânt locaș, aproape 30 de ani; una din cele mai îndelungate și rodnice stăreții.

          Pentru meritele sale în conducerea mănăstirii, la propunerea Preasfințitului Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit,în anul 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. În septembrie 1990 a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În această calitate inițiază reorganizarea de curând reînființatei Episcopii a Maramureșului și Sătmarului. În acest scop a cerut înființarea postului de Episcop-vicar pe seama Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, post în care l-a propus pe arhimandritul Justin Hodea, starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” – Rohia, care devine astfel Preasfințitul Justin Sigheteanul.

          La 13 decembrie 2009 a fost ridicat la rang de Arhiepiscop onorific, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în Catedrala  Sfânta Treime din Baia Mare.

          ***



          Cuvant din Sfantul Munte, de Halloween

          Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului în legătură cu Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe. "Adresăm rugămintea frăţească către cele patru Biserici surori să ia decizia să semneze textele şi hotărârile Sfântului şi Marelui Sinod"

          $
          0
          0

          Basilica: Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Ciprului în legătură cu Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe


          Cu ajutorul preabunului Dumnezeu şi Tată, cu împreună-lucrarea Domnului nostru Iisus Hristos, capul Bisericii şi cu luminarea Sfântului Duh, Sfântul şi Marele Sinod, care de mai bine de cinci decenii a fost în pregătire, într-un final a devenit realitate şi constituie un important eveniment istoric şi o experienţă deosebită în viaţa Bisericilor Ortodoxe, precum şi pentru fiecare creştin ortodox în parte.

          Pentru că s-au spus şi s-au scris multe despre ceea ce este Sfântul şi Marele Sinod, care   s-a întrunit în Creta, dorim, ca Sfânt Sinod al Bisericii Ciprului, să informăm în mod responsabil pleroma Bisericii noastre autocefale că această caracterizare ca Sfânt şi Mare Sinod, precum s-a hotărât încă de la început, exprimă credinţa că nu este mai prejos cu nimic, în ceea ce priveşte autoritatea şi valoarea, decât vechile Sinoade Ecumenice sau chiar şi locale, care au formulat conţinutul credinţei şi au reglat cele ale administraţiei Bisericilor şi viaţa bisericească a credincioşilor. Această caracterizare a Sinodului nu constituie ο inovaţie. Primul Sinod Ecumenic a fost convocat ca “Sfânt şi Mare Sinod”, iar mai târziu s-a numit Ecumenic.Aşa cum Sinoadele Ecumenice aveau puterea, autoritatea şi luminarea să ia decizii în Duhul Sfânt, aşa şi acum Biserica Ortodoxă are harul Duhului Sfânt şi posibilitatea să decidă despre lucrurile care au de a face cu misiunea ei în lume. De altfel, (Sinodul) avea toate garanţiile eclesiologice şi a întrunit toate criteriile prevăzute de învăţătura Bisericii, de Sfinţii Părinţi şi de tradiţia canonică în ceea ce priveşte importanţa şi valoarea Sinoadelor pentru ca deciziile să fie valabile şi să aibă în vedere totalitatea creştinilor ortodocşi.

          Pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod a început în urmă cu mai mult de cincizeci de ani prin fixarea tematicilor agendei de lucru şi prin îndelungă studiere a temelor pe parcursul specificelor proceduri pre-sinodale, în care au participat activ, fără excepţii, toate Bisericile Ortodoxe. Biserica Ciprului a participat activ de la începutul demersului şi până la finalizarea proceselor pentru realizarea lui. Convocarea unui Sinod Panortodox a fost considerată necesară nu doar datorită faptului că pentru multe veacuri nu a fost posibilă realizarea unui Sinod Panortodox, cu participare organizată a reprezentanţilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, dar şi datorită faptului că Biserica Ortodoxă, în ceea ce priveşte prezenţa ei geografică, s-a schimbat radical.Până în secolul al XVIII-lea popoarele ortodoxe erau concentrate, mai ales, în zona Balcanilor, a Orientului Mijlociu şi în ţările slave. Până atunci, numai un număr mic de ortodocşi emigrase în alte ţări. Fenomenul economic migraţionist şi alte motive politice au format aşa numita Diasporă Ortodoxă. Aceasta înseamnă că Ortodoxia se răspândeşte pe toată planeta noastră. Izolarea dintre Biserici pentru multe veacuri, din cauza stăpânirii otomane şi a regimului comunist, problemele care s-au acumulat, noile condiţii şi nevoi care s-au creat prin expansiunea ortodocşilor în toate ţările lumii, diferitele aspecte sociale care afectează viaţa şi misiunea Bisericilor, problemele canonice care s-au creat între timp sunt doar câteva motive pentru care s-a decis pregătirea şi convocarea Sinodului Panortodox, având în vedere că problemele sunt comune şi Biserica Ortodoxă mereu foloseşte sistemul sinodal ca mod de rezolvare a problemele dogmatice şi practice. Aşa cum ne-au învăţat Apostolii la Sinodul Apostolic de la Ierusalim, lucrările sinodale se fac cu îndrumarea şi luminarea Duhului Sfânt (Fapte 15, 28).

          Printre multele teme care fuseseră propuse iniţial, au fost alese doar zece pentru a constitui agenda de lucru a Sfântului şi Marelui Sinod. Temele alese au fost următoarele: 1. Autocefalia şi modul proclamării acesteia; 2. Autonomia şi modul proclamării acesteia; 3. Dipticele; 4. Diaspora ortodoxă; 5. Impedimentele la căsătorie; 6. Problema calendarului; 7. Postul; 8. Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine (Dialoguri multilaterale şi bilaterale); 9. Biserica Ortodoxă şi Mişcarea Ecumenică; 10. Contribuţia Bisericii Ortodoxe la menţinerea păcii, dreptăţii, libertăţii, fraternităţii şi a iubirii dintre popoare şi la eliminarea discriminării rasiale.

          Mulţi ierarhi, clerici, teologi laici şi experţi au lucrat cu multă trudă pentru a duce la bun sfârşit sarcina pe care Biserica le-a încredinţat-o de a pregăti Sinodul, pentru că acest lucru constituia o manifestare a prezenţei Duhului Sfânt, care îndrumă Biserica, iar timpul pregătirii constituia parte inseparabilă a procedurii şi experienţei sinodale ale Bisericilor Ortodoxe.

          La întâlnirea tuturor Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe la Patriarhia Ecumenică în Constantinopol, în februarie 2014, s-a luat decizia unanimă, după lunga pregătire, să se convoace Sfântul şi Marele Sinod. Ca dată a convocării s-a stabilit perioada între 18 şi 27 iunie 2016, care coincidea cu sărbătoarea şi săptămâna Rusaliilor, considerată ca fiind primul Sinod prin coborârea Duhului Sfânt. După pregătire intensivă şi o nouă prelucrare a textelor pentru a corespunde noilor cerinţe, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe, la întâlnirea lor în ianuarie 2016, au hotărât să se rezume la numai şase teme din cele menţionate pentru agenda de lucru, elaborând, în acelaşi timp, şi un Regulament care va reglementa funcţionarea lucrărilor sinodale şi a diferitelor comitete sinodale însoţitoare.

          Lucrările Sinodului s-au desfăşurat în duhul înţelegerii reciproce şi a respectului absolut faţă de toate opiniile şi poziţiile, chiar şi în cazul temelor unde existau opinii diferite, aşa cum se cade slujitorilor Bisericii.Într-adevăr, în afară de Întâistătători, un număr mare de participanţi au luat cuvântul şi şi-au exprimat propriile păreri.

          Temele care au fost discutate şi aprobate cu semnătura membrilor Sinodului sunt: 1. Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană. 2. Importanţa postului şi a respectării acestuia astăzi. 3. Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta. 4. Diaspora Ortodoxă. 5. Autonomia şi modul ei de proclamare. 6. Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.

          În plus, Sfântul şi Marele Sinod a publicat o Enciclică adresată pleromei ortodoxe şi a transmis un Mesaj la sfârşitul lucrărilor, nu doar pentru credincioşii ortodocşi, dar şi pentru toţi oamenii de bună-credință. Aceste hotărâri constituie baza pentru demersul viitor, pentru misiunea Bisericii Ortodoxe în lume şi pentru abordarea problemelor contemporane.

          Deoarece, pe bună dreptate se pune întrebarea de către credincioşii simpli, în ce fel afectează aceste hotărâri ale Sinodului din Creta viaţa de zi cu zi, dorim să-i informăm şi să-i îndemnăm să nu asculte pe cei care, din motive egoiste,încearcă să submineze lucrarea Sfântului şi Marelui Sinod.

          Atunci când se vorbeşte despre misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană, această misiune nu se rezumă doar la ierarhi, la clerici şi la teologi, ci în Biserică toţi credincioşii, clerici şi laici, cu darurile deosebite pe care le-au primit de la Duhul Sfânt, au propria lor misiune şi responsabilitate, întrucât toţi suntem, după Sfântul Pavel, mădulare ale Trupului unic al lui Hristos (1 Corinteni 12, 28-31). Cuvântul Evangheliei lui Iisus Hristos, care spune că cei care primesc chemarea Lui devin lumina şi sarea pământului, arată rolul pe care fiecare membru al Bisericii este chemat să-l împlinească. Sigur căSfântul Pavel subliniază: Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seamă, ca să facă aceasta cu bucurie şi nu suspinând, căci aceasta nu v-ar fi de folos” (Evrei 13, 17). De altfel, cu acest sentiment al responsabilităţii, ca urmaşi ai Apostolilor şi ai Sfinţilor Părinţi”, ne-am adunat toţi arhiereii, clericii şi laicii, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe, la Sfântul şi Marele Sinod, pentru a sluji poporul credincios lui Dumnezeu.

          Viaţa credincioşilor are multe dimensiuni. Prima constă în lupta pe care fiecare o depune, pentru a se învrednici de mântuirea pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos o oferă. Lucrul acesta îl va izbuti în cadrul Bisericii. Dar, aşa cum a menţionat un distins ierarh la lucrările Sinodului, „egocentrismul constituie cea mai mare şi mai primejdioasă erezie. Mântuirea nu este un drept individual, ci se dobândeşte prin comuniunea cu Dumnezeu şi cu aproapele nostru, pentru că tocmai asta înseamnă Biserica.

          Unele dintre subiectele care au fost discutate şi aprobate de către Sfântul şi Marele Sinod îi priveşte în mod direct pe credincioşi şi scot în evidenţă caracterul ascetic al Bisericii Ortodoxe. Primul are în vederepostul, care se încadrează în lupta duhovnicească a fiecărui credincios. Aşa, se subliniază necesitatea postului şi importanţa ţinerii lui astăzi, întrucât mulţi oameni, din cauza abundenţei bunurilor, nu mai înţeleg trebuinţa lui. De asemenea, subiectele discutate subliniază şi importanţa Cununiei, precum şi a familiei, pentru că fiecare alegere a omului se plasează sub binecuvântarea lui Dumnezeu.

          Discuţia temelor despre Diaspora Ortodoxă nu are în vedere numai organizarea ortodocşilor, conform canoanelor Bisericii, în entităţi bisericeşti, episcopii şi parohii, în noile ţări unde au ales să trăiască, să lucreze şi să aducă roade, ci are în vedere şi rezolvarea problemelor speciale cu care se confruntă în medii non-ortodoxe.Înrudită poate fi considerată şi tema despre autonomia unei Biserici, fără ca aceasta să însemne că are în vedere numai Diaspora.

          Tema care a provocat cele mai multe obiecţii, fondate şi nefondate, înainte şi de-a lungul lucrărilor Sinodului, a fost cea care se ocupa de reglementarea relaţiilor dintre Biserica Ortodoxă cu ansamblul lumii creştine. Biserica Ortodoxă, în ultimii cincizeci de ani, poartă dialoguri teologice bilaterale cu alte biserici eterodoxe şi participă la Consiliul Mondial al Bisericilor şi la alte consilii regionale, precum Conferinţa Bisericilor Europene şi Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu. Prin textul respectiv, Sinodul stabileşte aceste relaţii: Biserica Ortodoxă, având incontestabilă conştiinţa sa că este cea una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică, „neîncetat rugându-se pentru unirea tuturor, a cultivat mereu dialogul împreună cu cei rupţi dintr-însa, cu cei de aproape şi cu cei de departe, ba chiar a stat în frunte când a fost vorba de găsirea căilor şi modalităţilor restabilirii unităţii celor care cred în Hristos…. Baza acestui dialog este fondată pe adevărul de credinţă, pe tradiţia vechii Biserici şi pe cele şapte Sinoade Ecumenice. După multe modificări propuse de către aproape toate delegaţiile Bisericilor care au luat parte la Sinod, textul a fost acceptat şi semnat de către marea majoritate a membrilor Sinodului.

          Din nefericire, patru Biserici Ortodoxe au refuzat să vină şi să participe la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod.Neparticiparea lor nu diminuează cu nimic autoritatea hotărârilor lui, iar motivele absenţei lor, pe care le promovează, nu sunt deloc întemeiate din mai multe motive. În primul rând, după cum s-a observat înainte, toate Bisericile au participat activ de la început la procesul de pregătire a Sinodului. În al doilea rând, toţi Întâistătătorii sau reprezentanţii lor au hotărât împreună şi în unanimitate asupra convocării şi datei convocării Sinodului. În al treilea rând, au participat activ, prin reprezentanţii lor, până şi la ultima etapă a pregătirii, fie la Secretariatul Sinodului, fie la pregătirea Enciclicei către pleroma Bisericii. În al patrulea rând, au stabilit propriile delegaţii care aveau să participe la Sinod. În al cincilea rând, invocarea dezacordurilor în ceea ce priveşte conţinutul unor texte nu este fondată, întrucât exista posibilitatea modificării, pentru a răspunde greutăţilor şi sensibilităţilor tuturor Bisericilor. De altfel, accentul pus pe dezacordurile în ceea ce priveşte procedura sau scoaterea în evidenţă a unor probleme bilaterale dintre unele Biserici, drept motive pentru absenţa de la Sinod, nu sunt convingătoare. Diferenţele nu ar fi lipsit niciodată. Depăşirea egoismului şi abordarea diferenţelor în duhul dragostei frăţeşti, participarea la potirul comun al Sfintei Euharistii, Taina prin excelenţă a reconcilierii şi a ascultării de stăpânul Bisericii, Iisus Hristos, ar fi constituit un act absolut bisericesc. Toate celelalte sunt doar pretexte. Ne exprimăm speranţa şi avem certitudinea, iar, ca Biserică Apostolică a Sfântului Apostol Barnaba, adresăm rugămintea frăţească către cele patru Biserici surori să ia decizia să semneze textele şi hotărârile Sfântului şi Marelui Sinod spre slava Dumnezeului Celui în Treime şi spre unirea Bisericii Ortodoxe a lui Hristos, ca toţi să fie una” (Ioan 17, 21), conform rugăciunii arhiereşti a Domnului.

          Dacă Sinodul nu s-ar fi întrunit acum, Biserica Ortodoxă ar fi rămas captivă unei neterminate proceduri pregătitoare şi şi-ar fi pierdut credibilitate chiar şi în faţa propriilor ei membri. În schimb, realizarea lui a oferit eliberarea de proceduri interminabile şi fără ieşire şi, tocmai de aceea, este considerată ca fiind încurajatoare propunerea convocării Sinoadelor Panortodoxe la fiecare şapte sau zece ani, precum şi stabilirea unor întâlniri neoficiale mai dese ale Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe.

          Aşa cum era de aşteptat, Sfântul şi Marele Sinod, prin Enciclica şi Mesajul lui, a atins probleme importante care interesează pe omul modern şi societăţile de astăzi, trimiţând un mesaj de speranţă către toţi oamenii.Enciclica, în introducere, explică faptul că Sfântul şi Marele Sinod, datorită caracteristicilor lui şi aîntrunirii tuturor criteriilor spirituale şi canonice necesare, care îi oferă proprietatea de a fi mişcat de Duhul Sfânt, se adresează către toţi credincioşii, întrucât acesta constituie cea mai înaltă mărturie autentică a credinţei în Iisus Hristos, Mântuitorul şi Răscumpărătorul lumii, Care, prin toată opera Sa mântuitoare, a revelat dragostea nemăsurată a Dumnezeului Treimic. În acest context, se stabileşte că Biserica Ortodoxă este cea „Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică”.Unitatea Bisericii Ortodoxe este văzută prin săvârşirea Sfintei Euharistii şi prin mărturisirea comună de credinţă. Dincolo, însă, de această identitate şi unitate bisericească, Biserica Ortodoxă are o organizare administrativă în lume prin Patriarhii şi Biserici Autocefale şi Autonome. Din acest motiv, cele paisprezece Biserici Autocefale au fost chemate să participe la Sfântul şi Marele Sinod. Biserica Ortodoxă, în totalitatea ei, are o misiune în lume, pe care i-a încredinţat-o Iisus Hristos atunci când a spus către ucenicii Săi, „mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă” (Matei 28, 19-20).

          Subiectele speciale contemporane cu care se ocupă Sinodul şi prin care îşi trimite propriul lui mesaj sunt: a) familia ca icoană a iubirii lui Hristos pentru Biserica Sa. Prin intervenţia sa, Sinodul vrea sa întărească instituţia zdruncinată a familiei şi a Cununiei, împotriva altor propuneri care sunt străine de învăţătura ortodoxă şi de tradiţia popoarelor ortodoxe de pretutindeni. De altfel, el se adresează în mod deosebit tinerilor, accentuând faptul că tinerii sunt purtătorii şi continuatorii tradiţiei lungi şi binecuvântate a Bisericii Ortodoxe şi sunt chemaţi să devină apărători ai acestei tradiţii; b) din perspectiva lui Hristos, educaţia are ca scop nu numai cultivarea minţii, ci şi zidirea şi dezvoltarea omului în întregime, ca fiinţă psihosomatică şi duhovnicească, conform întreitului principiu pe care Părinţii Bisericii l-au dezvoltat, Dumnezeu, om, lume; c) în mod special, Sfântul şi Marele Sinod s-a ocupat de tema Bisericii în faţa provocărilor moderne, care sunt multe. Secularizarea este acel fenomen care îndepărtează pe om de Dumnezeu şi îl conduce spre alte opţiuni materiale. Bineînţeles, Biserica nu trebuie să se identifice cu conservatorismul, pentru că învăţătura Evangheliei lui Hristos restaurează pe om şi societatea. Nici nu se întoarce împotriva progresului ştiinţei, ci se raportează la „Hristos, Dumnezeu-Omul”, ca „măsură ultimă a tuturor”. Evoluţia biologiei, geneticii, neurofiziologiei creierului şi altele asemănătoare, creează multe probleme bioetice. Sinodul punctează că folosirea necontrolată a biotehnologiei la începutul, în timpul şi la sfârşitul vieţii, pune în pericol integritatea ei autentică. De asemenea, Biserica are sarcina de a susţine dreptul fundamental al naşterii şi îşi exprimă opoziţia în ceea ce priveşte întreruperea violentă a vieţii prin avorturi; d) criza ecologică are drept rădăcină şi cauză criza spirituală şi morală. Acest lucru este vădit de către creşterea evidentă a patimilor omeneşti, a necumpătării, a lăcomiei, a egoismului, a corupţiei ş.a.m.d. Este nevoie de pocăinţă şi de comportament ascetic în raport cu mediul înconjurător şi de un mod de viaţă mai modest.

          Referinţă specială se face în capitolul despre Biserică în faţa globalizării, a fenomenelor extreme de violenţă şi de migraţie. În Mesajul Sfântului şi Marelui Sinod se consemnează următoarele: „Biserica Ortodoxă nu se implică în  politică. Vocea ei rămâne distinct dar și profetică, fiind o intervenție benefică pentru om. Drepturile omului se află astăzi în centrul politicii, ca răspuns la crizele și convulsiile sociale și politice, urmărind protejarea cetățeanului de  puterea arbitrară a statului. Biserica adaugă la acestea și obligațiile și responsabilitățile cetățenilor, precum și nevoia unei auto-critici constant, atât din partea politicienilor cât și a cetățenilor, în vederea îmbunătățirii substanțiale a societății.În principal, Biserica subliniază că idealul ortodox, privind omul, depășește orizontul drepturilor omului stabilite și că dragostea „este mai mare decât toate”, după cum ne-a descoperit Hristos și au experimentat toți cei care L-au urmat. Insistă, de asemenea, că un drept fundamental al omului este protejarea libertății religioase, adică a libertății de conștiință, de credință, de cult și a tuturor expresiilor individuale și colective ale acesteia, incluzând și dreptul fiecărui credincios și fiecărei comunități religioase de a-și manifesta credința liber de orice intervenție a statului, precum și dreptul la educație religioasă publică”.

          În acest duh, atrage atenţia asupra inegalităţilor sociale, pe care le-a creat globalizarea economiei şi condamnă creşterea fenomenelor bolnave de violenţă şi de terorism în numele lui Dumnezeu.Îşi exprimă îngrijorarea faţă de extinderea violenţei, conflictelor armate, persecuţiilor şi crimelor împotriva membrilor unor minorităţi religioase şi a altor acte umilitoare. Referire specială se face şi la valul continuu migrator şi ne cheamă să-i primim pe semenii noştri conform învăţăturii lui Hristos: „Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine” (Matei 25, 35-36).

          În final, se face referire la dialogurile pe care le poartă Biserica Ortodoxă cu eterodocşii creştini. Pentru a se înlătura orice fel de îngrijorare, care este exprimată în mod oportun sau inoportun, cu bună-credinţă sau cu rea-credinţă, Enciclica subliniază următoarele: „Prin intermediul acestui dialog, ansamblul lumii creştine cunoaşte mai bine Ortodoxia şi veridicitatea tradiţiei ei. De asemenea, cunoaşte că Biserica Ortodoxă nu a acceptat niciodată minimalismul teologic şi nici nu a permis contestarea tradiţiei dogmatice şi a etosului ei evanghelic. Dialogurile inter-creştine funcţionează ca o oportunitate pentru Ortodoxie de a-şi arăta respectul faţă de învăţătura Părinţilor şi de a oferi o mărturie vrednică de crezare a tradiţiei autentice a Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. Dialogurile multilateral purtate de Biserica Ortodoxă nu au însemnat niciodată, nu înseamnă şi nici nu vor însemna niciodată un compromise în materie de credinţă. Aceste dialoguri sunt o mărturisire cu privire la Ortodoxie, fundamentată pe mesajul evanghelic veniţi şi vedeţi” (Ioan 1, 46) căDumnezeu este iubire” (Ioan 4, 8)”. Această conștiinţă a fost exprimată şi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Sfântul Andrei Criteanul, în Canonul Pavecerniţei din Lunea Mare, cere de la Domnul nostru  Iisus Hristos să primească rugăciunile Preasfintei Sale Maici, zicând: “Primeşte, Hristoase, pe Maica Ta, în rugăciune, ca prin mijlocirile ei să împaci lumea, să întăreşti sceptrurile împărăţiei şi să uneşti întru unaBisericile Tale.

          Sunt încurajaţi toţi clericii Bisericii noastre să studieze, fără prejudecăţi, textele Sfântului şi Marelui Sinod pentru a învăţa în cunoştinţă de cauză şi responsabil pe toţi cei care întreabă. De altfel, se sugerează Ministerului Educaţiei, pe de o parte, să acorde o atenţie deosebită la capitolul Enciclicei referitor la educaţie şi, pe de altă parte, să îndemne pe profesorii de Religie ca să informeze pe tinerii din instituţiile noastre de învăţământ, cu exactitate şi credibilitate despre Sfântul şi Marele Sinod. Este evident că elevii Seminarului Teologic şi studenţii Facultăţii de Teologie ai Bisericii Ciprului vor fi înştiinţaţi de către noi. La fel facem apel să se întâmple şi la adunările parohiale şi catehetice pentru informarea credincioşilor Bisericii noastre.

          Ne rugăm ca harul şi luminarea Duhului Sfânt să sălăşluiască în inimile şi minţile noastre, aşa încât să devenim slujitori ai voii lui Dumnezeu şi mărturisitori ai dragostei Lui, pentru zidirea Trupului lui Hristos, aşa cum ne cheamă Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe. Amin.
          Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom

          Mitropolitul Athanasie de Limassol - Amintiri despre Părintele Dionisie Duhovnicul, românul, omul sfânt, vădit de Dumnezeu prin bună mireasmă

          $
          0
          0

          Părintele Dionisie, cu siguranță este una dintre comorile ascunse ale Sfântului Munte, căci Maica Domnului l-a ținut în îmbrățișarea ei atâta vreme, după cum și el a ținut-o în inima lui atâta vreme cât s-a aflat în lumea aceasta.

          Vorbind cu noi, însă, s-a întâmplat un lucru paradoxal: dinspre el a început să vină o mireasmă puternică, foarte intensă, nu doar o aromă, ci o mireasmă puternică.


           VIDEO Mitropolitul Athanasie de Limassol - Amintiri despre Părintele Dionisie de la Colciu

          (transcrierea de mai jos, după video)

          L-am cunoscut pe Părintele Dionisie în 1987, atunci când, în urma invitației părinților din vechea obște a Mănăstirii Vatopedi, de la Nea Skiti, unde locuiam, am mers la Vatopedi, să repopulăm mănăstirea, construind obștea care există și astăzi. Eu eram unul dintre cei dintâi părinti care au plecat de la Nea Skiti la Mănăstirea Vatopedi. Părintele Dionisie era un monah dependent de Mănăstirea Vatopedi, și locuia la coliba Sfântului Gheorghe, la Colciu. Din acest motiv venea foarte des la mănăstirea noastră, fie pentru a lua provizii, fie pentru alte diferite treburi.

          In anii pe care ii petrecusem în Sfântul Munte, auzisem deja de numele lui, de faptul că era un duhovnic faimos, foarte evlavios, dar, pentru că noi eram mai tineri și ne găseam de partea opusă a Sfântului Munte, la Nea Skiti, pe Părintele Dionisie de la Colciu nu s-a întâmplat să-l fi întâlnit. Doar auzeam despre el cuvinte foarte frumoase. Aceleași lucruri le auzisem și de la vechii Părinți, de la Vatopedi, înainte să ne fi întâlnit cu Gheron Dionisie. Părinții Mănăstirii Vatopedi ne-au spus: "Avem și noi aici un om sfânt, pe Părintele Dionisie Duhovnicul, românul" Așa, și noi, cu mare nerăbdare, așteptam ziua în care avea să se întâmple să-l întâlnim în mănăstirea noastră. Si nu după multe zile, pentru că, după cum am mai spus, depindea de Mănăstirea Vatopedi, Părintele Dionisie a venit la mănăstire să ia ceva provizii, binecuvântare de la mănăstire. Am alergat îndată și eu, l-am întâlnit, am luat binecuvântare și l-am rugat să se întâlnească cu noi, noii părinti, pentru că, firește, eram într-o situație dificilă. Plecaserăm de la un schit, veniserăm la o mănăstire idioritmică, de dimensiuni mari, și eram într-o situație cu adevărat dificilă. Starețul nostru, pururea pomenitul Părinte Iosif Vatopedinul lipsea (n.tr), nu era alături de noi. Simțeam o oarecare nesiguranță, ca să zic așa... Părintele Dionisie a zis la început: "Ce să va spun eu, nici nu știu grecește, ce să vă spun?". Dar l-am convins și a venit, s-a așezat într-un loc. Acolo unde era vechiul spital al mănăstirii, noii părinti, ne-am adunat zece, douăzeci, cați eram, și ne-a zis câteva cuvinte duhovnicești, și și-a exprimat bucuria pentru repopularea Mănăstirii Vatopedi. Ne-a invitat să avem răbdare, să avem credință în Hristos și în Maica Domnului, să ne rugam și să nu ne temem, pentru că Dumnezeu ne va ajuta. Vorbind cu noi, însă, s-a întâmplat un lucru paradoxal: dinspre el a început să vină o mireasmă puternică, foarte intensă, nu doar o aromă, ci o mireasmă puternică. La început credeam că numai eu o simțeam, dar i-am văzut pe ceilalți Părinți cum se uitau unul la altul, și mi-am dat seama că toți o simțeau.Tare mi se pare că o simțea și Părintele Dionisie pentru că, la un moment dat zice: "Acum va rog să mă iertați, trebuie să plec". Si s-a ridicat un pic brusc, întrerupându-și cuvântul, și a plecat. După ce am rămas singuri, ne întrebam ce fusese asta? Ieșise mireasma în tot locul, așa ca am tras concluzia că fusese un eveniment suprafiresc, legat de prezenta Bătrânului acolo. După acest eveniment, ne-am legat foarte mult, l-am avut și duhovnic, mergeam și mă mărturiseam lui, căci Bătrânul nostru nu era cu noi și aveam nevoie de un duhovnic. Așa că ne-am atașat foarte mult de Părintele Dionisie cu care discutam toate chestiunile mănăstirii, ca unul care făcea parte din vechea obște vatopedină și care-i știa foarte bine pe toți ceilalți vechi monahi, mentalitatea lor, știa tot lucrul, dacă trebuie să-l facem sau dacă nu trebuie, și ne-a ajutat foarte mult.  

          Era un om foarte cumpătat, cu mult discernământ și foarte nobil.Foarte nobil, nu a reproșat nimănui nimic niciodată, nici nu s-a sustras de la a avea de-a face cu noi, și cu problemele noastre. Se exprima cu multă noblețe și cu mult respect față de părinții cei vechi și fată de mănăstire. In același timp, înțelegea problemele pe care le aveam, așa că ne-a sprijinit.

          Un eveniment de același fel s-a mai întâmplat o dată, după vreo trei ani, atunci când mănăstirea devenise deja chinovie, când m-am dus împreună cu un frate și cu un mirean, pe jos, de la Vatopedi până la Colciu, ca să-l vedem pe Părintele Dionisie. L-am întâlnit la chile, am vorbit cu el, ne-a cinstit cu kerasma, rămânând doua-trei ceasuri împreună cu el. Gătindu-ne de plecare, ne-a condus pe pridvorul chiliei, iar fratele ii zise: "Gheronda, spuneți-ne un ultim cuvânt". Ne zise: "Ce să vă spun, Părinților, smerenia, smerenia, ce mare lucru e smerenia... Atunci când omul e smerit, când monahul e smerit, Dumnezeu îl vădește". Pe dată, întreg locul a început să fie cuprins de mireasmă, din nou.Am simțit asta și eu, și celalalt monah, și mireanul care ne însoțea... Iarăși izvorâse mireasmă dinspre Gheronda, vădindu-ne încă odată harul și sfințenia acestui om. 

          De multe ori s-a întâmplat să fim împreună, să facem privegheri, praznice pe la chiliile de primprejur, în mănăstirea noastră, iar Gheronda era alături de noi, participa la privegherile noastre. Ceea ce mă impresiona totdeauna era atenția lui și limpezimea minții cu care urmarea întreaga priveghere, întreaga slujbă. Dar și cânta, și încă foarte frumos.Părintii îl puneau să cânte chiar și românește, dar știa și grecește să cânte frumos. Astfel prezența lui a devenit un aspect foarte mângâietor la toate praznicele mănăstirii.

          Arsana Vatopedi
          Odată, pe când ieșeam împreună din Munte, cu corabia, de la Vatopedi spre Ierissos, a pornit o furtuna mare. Atât de mare, încât unii mireni plângeau de frică. Ca să spun adevărul, și eu mă nelinișteam, deși cunoșteam marea în acea zonă și eram obișnuit cu furtunile. La un moment dat devenisem foarte neliniștit, deoarece marea era învolburatăși noi eram încă departe de Ierissos, așa că mă găseam în dificultate. Gheronda, însă, era netulburat. Stătea într-un colț și, cu ochii închiși, se ruga. In stinghereala mea, m-am apropiat de el și i-am zis: "Gheronda, nu suntem prea bine, e furtuna mare". Îmi zice: "Nu te teme, dacă Dumnezeu vrea, poate să oprească furtuna îndată". In zece minute,încet-încet, furtuna s-a potolitși am intrat într-o zonă foarte liniștită. Trecuserăm, slava Domnului!   

          Alta dată, pe când avea mare nevoie să întâlnească niște medici, m-a rugat să-l însoțesc la Salonic. Gheronda nu ieșea des afară [din Sfântul Munte n.tr], iar când ieșea, o făcea doar pentru o anume chestiune, apoi intra imediat înapoi. Ieșind împreună, l-am dus în mai multe locuri să se închine. "Gheronda, să rămânem încă o zi, două, mai am și eu niște treburi, pentru care trebuie să așteptăm, hai să mergem în câteva locuri, să ne închinăm". S-a bucurat, și așa l-am dus pentru prima oară, la câteva mănăstiri de maici. El nu mai fusese, nici măcar nu mai văzuse monahii, și i s-a părut ciudat faptul că există maici, faptul că femeile pot fi monahii. Nu mai văzuse. Auzise, dar nu văzuse. Mai întâi l-am dus la Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul de la Suroti. Încă nu murise Sfântul Paisie Aghioritul, dar mănăstirea exista, și eram în legătură cu ea. Si l-am văzut că era foarte contrariat de maici, cu un aer nedumerit. Apoi ne-am dus la Sipsa, la Mănăstirea Înălțării lângă Drama, iar acolo s-a entuziasmat foarte, era Stareță Achilina, și le-a vorbit un pic maicilor, după putere, și s-a rușinat foarte tare. Era un om foarte rușinos și foarte nobil. După ce a vorbit maicilor, am plecat la Ikosifinissa, aici iarăși maici. Gheronda s-a entuziasmat de Mănăstirea Maicii Domnului de acolo. Până seara târziu am tot călătorit. In cealaltă zi am mers să ne închinăm pe la diverse locuri din apropierea Salonicului, dar și din oraș, locuri unde nu ajunsese niciodată, deși era de atâția ani în Sfântul Munte, și vorbea încântat și cu multă recunoștință; mulțumea pentru faptul că l-a învrednicit Dumnezeu și a făcut aceste pelerinaje. 

          La spovedanie era foarte iertător, foarte iertător. Foarte uman, fără urme de exagerare, fără nici un fel de înverșunare, dar cu o mare acrivie. Era foarte exact în ceea ce privește poruncile lui Dumnezeu. Zicea "Nu, asta nu putem să o facem ori, nu, asta nu putem să o spunem","Pe asta Evanghelia nu ne îngăduie să o zicem". Și-mi amintesc expresia asta "pa, pa, pa, pa, pa" pe care o făcea, atunci când era vorba de ceva care nu ar fi trebuit să se întâmple. 

          Despre viața lui am scris întrucâtva, ni s-au relatat foarte multe întâmplări din viața lui. A trecut prin multe necazuri. Sărăcie în obștea care a rămas alături de el, lupte mari... Era perioada marilor probleme din Sfântul Munte, Părinții erau nevoiți să lucreze de mână pentru a se putea întreține, iar Gheronda a rămas la chilia la care a sosit, fără să o schimbe. Cel mai uimitor lucru, care mie mi-a făcut o mare impresie, este faptul că atunci când sosise, găsise mulți alți monahi veniți înaintea lui, iar Bătrânul schitului i-a dat o chilie deasupra grajdului. Dedesubtul podelei lui erau animalele, iar Gheronda stătea deasupra lor.Înțelegeți că era acolo un loc improvizat și impropriu pentru a sta acolo un om. Animalele fac murdărie, miros urât, noaptea fac zgomot, iar duhovnicul i-a zis: "aici vei rămâne până vei muri".Si, deși Gheronda a renovat tot schitul, încet-încet, iar apoi au venit și părinti noi, el a rămas în chilia în care l-a pus Bătrânul lui. Si, îmi aduc aminte că-i ziceau: "Gheronda, de ce nu vii aici, în chiliile bune pe care le-ați făcut?". "Nu, zicea el, mie Bătrânul mi-a zis acolo să locuiesc". 

          Prezenta lui era foarte frumoasă, mai ales atunci când slujea, atunci era chiar măreț. Când slujea era cu adevărat ca un profet. Expresia lui era, așa, foarte profetică, la fel și modul în care spunea ecfonisele Sfintei Liturghii: blând, smerit... Nu știu ca cineva să-l fi înregistrat, din nefericire. Noi n-am avut inspirația să-l înregistram, credeam că astfel de oameni trăiesc veșnic și, chiar trăiesc, desigur, veșnic...    

          Atunci când și-a pierdut lumina ochilor, Gheronda a rămas la fel. M-am dus să-l văd, chiar și când eram deja în Cipru, mergeam să-l vad, când ajungeam în Sfântul Munte, iar purtarea lui era întotdeauna o continuă doxologie lui Dumnezeu, și asta mă impresiona: "Slavă Domnului!", "cum va voi Dumnezeu!", "Slava Domnului, suntem foarte mulțumitori pentru dragostea Hristosului nostru și pentru filoxenia Maicii Domnului". Niciodată nu bombănea, niciodată nu zicea "ah, acum ce facem? Suntem bolnavi, suntem obosiți..."Nimic din toate astea. Totdeauna, atunci când mergeam, ne-a întâmpinat în cel mai cald mod cu putință, orice s-ar fi întâmplat. In toate necazurile pe care le-a înfruntat Sfântul Munte, sau Mănăstirea, Gheronda era netulburat, strict în conștiința lui, strict în ceea ce privește ținerea canoanelor Bisericii, dar cu un mare, mare discernământ și noblețe. Să avem parte de sfânta sa rugăciune!

          Putem vorbi ore în sir despre Părintele Dionisie, cu siguranță este una dintre comorile ascunse ale Sfântului Munte, căci Maica Domnului l-a ținut în îmbrățișarea ei atâta vreme, după cum și el a ținut-o în inima lui atâta vreme cât s-a aflat în lumea aceasta. Să avem parte de rugăciunile lui!     




          Viewing all 749 articles
          Browse latest View live